mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kate XX
lauantai, 15. lokakuuta 2011
minulla on ison perennamaan keskelle kulkeva "pistopolku", korvaa mukavasti ns hyppelykivet. loppukesästä uusin polun oikeanreunan kukat ja sen myllerryksen jälkeen polunpätkä on ollut vähemmän edustava. eilen tartuin toimeen ja kuopsutin mullat pois pinnalta saveen asti, levitin hs:t polun mitalta (niitä riittää, vaikka melkein koko heinäkuun lehdet puuttuivatkin; aina kun olin itse lehden lukenut, tassuttelin tien yli aamutakissa ja ainoissa viemään lehden naapureilleni:-)), katkoin omat kultapiiskuni ja toin lehtien päälle katteeksi. kovin harvaksi kate niillä jäi. tänään menin sitten kärryjen kanssa kompostointialueellemme ja kasasin sieltä pitkiä suoria kultapiiskun varsia kolme erillistä isoa nivaskaa. kyllä nyt on polku siisti ja kunnolla katettu. - tuo pitkillä kasvinvarsilla kattaminen minulla oli käytössäni pitkään myös kasvimaan puolella. nyt kun haketta tulee runsaasti, olen sen polut siistinyt tuoreella hakkeella syksyin keväin. jotenkin kukkamaan keskellä tuo nätisti ruskettuva varsipolku vaan tuntuu luontevammalta.
en muuten muistanut ottaa mukaani oksasaksia ja haravaa, kun kompostialueelle lähdin; hyvin onnistui hanskakäsinkin kerätä ensin kärry täyteen tuorretta nokkosta, jonka keräämistä olin suunnitellut, mutta toteutus oli vasta tänään. tuli siitä mainio kerros biolaniin, jossa edellinen kerros oli kuivakoita syreenin lehtiä.
aamulla tapasin vihdoin myös huvitoimikunnan rva pj:n ja kyselin siitä syrjään sysätystä olkisilpusta, jonka olin jo toisen hevonhyväkasan vierestä kerännytkin pois. ei tarvinnut maksaa ja toisenkin kasan ympärystän sain luvan siivota. siellä sitä hyljeksittyä hyvää vasta olikin:-) toisen säkillisen keräsin vielä. enempää en, ettei sananmukaisesti olisi käynyt niin kuin ahneelle tuppaa käymään...
nyt on sitten ensi kevään ensimmäinen talvivalkosipuleiden kate kerättynä. en kai ennakoi turhan varhain, kun eivät tvs:t ole vielä edes istutettuina?
toin muuten tänään kotiin mökiltä rahapuun ja molemmat maatiaisamaryllisruukut (miksi en muuten varmuudeksi jättänyt toista mökille? tyhmä minä). rahapuu pärjää, jos vaan muistan säästää vettä talven aikana. amaryllikset sain nimimerkki mummilta toissa kesänä. iso sipuli kukki silloin loppukesästä ja nyt tänä vuonna nuppu oli pitkällä jo silloin, kun kukat saattoi vipata kuistille. toivottavasti en tehnyt kovin pahoin, kun nyt toin sen kuivaan ja lämpimään kerrostalohuusholliin.
+ Kommentoi (0 kpl)mökin talviteloitus II
sunnuntai, 9. lokakuuta 2011
taisi olla korkea aika kirjoittaa tuo listaus:-) siitä ainakin jäi pois vaikka mitä. onneksi sentään vielä olin irl muistanut tehdä unohtuneetkin, mutta kuinka kauan muistan.
ei tänään pitänyt mennä enää mökille taksvärkkiin, mutta aivan mahdotonta oli vastustaa aamun kirkkautta. eipä siellä paljon töitä tällä hetkellä ole: muutaman kuolleen oksan saksin syreeneistä, haravoin lehtiä kanttausojista keskemmälle nurmikkoa ja juttelin mukavia naapureiden kanssa. aika moni oli minun laillani innostunut kauniista lämpimästä säästä ja tullut vain käymään. kaikilla oli joutilasta aikaa...
viime sunnuntaista asti ovat patterit olleet talviteloitusasennossa; toinen pyytää 7 - 8 astetta ja toinen viittä. aamulla unohdin katsoa, mutta kolmen aikaan lähteissäni mökin lämpö oli auringon voimalla noussut +20°C.
ikkunanpesun jälkeen muuten salusiini nostetaan sängyn päälle pois ikkunasta (kappa saa jäädä) varjostamasta. pohjoisen puolen ikkunaluukku suljetaan ja lukitaan. kuistin pikkuhyllyt ruuvataan irti ja nostetaan talveksi sisälle. samoin vajasta akkukäyttöinen pensasleikkuri ja laatikollinen aineita, joiden arvelen ottavan nokkiinsa pakkasesta. - vajan ja mökin lukot pitää myös muistaa öljytä ja seinän venttiili kiertää kiinni-asentoon.
(lisään tuohon sitten, jos vieläkin olen jotain unohtanut:-))
kuistille ei mökin teloituksen jälkeen jää kuin seinälle ruuvattu taimikaappi, yksi penkki ja 200 litrainen tynnyri, joka kesäisin on pakkas- ja varjostuskankaiden varasto. - kankaat nostin jo kaapin hyllyille ja tynnyriin laitoin kasteluletkut talvivarastoon. irroittelen niistä aina muoviset liittimet ja suuttimet ja laitan ne mökkiin pakkaselta piiloon. kuistille tulee talveksi saavillinen turvetta, tyhjät saavit, kastelukannut ja ämpärit ja kukkalaatikollinen erikokoisia muoviruukkuja. isot sadevesitynnyrit mökin nurkilta ovat pestyinä ja kumollaan patiolla. niiden alle on piilotettuna pientä tarviskalua: kitkuupölkky, juuresten pesuvati, juuresharja, tyhjät saviruukut jms. päälle on kasattuna isoja kuusenoksia, kun niitä kylältä ylenmäärin löytyi. – saavat männynoksat vissiin jäädäkin pelkiksi koristuksiksi. vajasta nostin ensi kevääksi varatut siemenperunat. jääkaappiin, joka talven on toimetonna, mahtuvat varastoitaviksi. kuistille pakataan sitten vielä ainakin fillari ja mahdollisesti tästä talvesta asti ruohonleikkurikin. entinen varasto ei enää ole käytössäni, kun naapurini osti oman koneen ja tarvitsee tilan sille. yritän kyllä saada tuupatuksi koneeni kylän yhteisvajaan, samaan, jossa kesäisin ovat jemmassa pupuverkot, mutta jos ei sinne mahdu, niin omalle kuistille on nostettava.
kunhan lumi tulee maahan, kuistin katon koukkuihin ripustetaan lintulauta ja talipötköteline. ja pakkasten tultua, rupean taas lähteissäni vuoraamaan ulko-oven pakkaspeitteellä puolivälistä. olen naulannut sopivankokoiseen rimaan sopivan kokoisen palan pakkaspeitettä. sen ripustan isojen naulojen varaan oven alaosan päälle, tuen kivenmurikalla alaosastaan lattiaa vasten, painan penkin poikkipäin ovea vasten ja penkille vielä tiiliskivi painamaan peitteen yläosan seinää vasten. - en tiedä pitääkö tuo viritys kovastikaan lämpöä sisällä/pakkasta ulkona, mutta tuntuu se kuitenkin tuulen pitävän poissa mökistä.
ps1 - ja heti muistui mieleen yksi unohdus; kuistin ikkunoista pitää kääriä sälekaihtimet rullalle ja nostaa vaatekaapin päälle. paikallaan varmasti homehtuisivat ennen kevättä...
ps2 - ja kuistin kulmarautojen päälle irtonaisena aseteltu ikkunalauta siirtyy vajan nurkkaan. mini-maxi-mittari samalla taimikaappiin...
ps3 - sain nurmikon ja pudonneet lehdet leikatuiksi. neljä isoa pussillista oivallista silppua kompostiin. ruohonleikkurin harjasin puhtaaksi ja sain luvan viedä sen yhteiseen vajaan lukkojen taakse. mainiota... muuten, taas dyykkasin kompostialueelta kolme kärryllistä heinäsilppua. kaukalo II, kaukalo V ja pömpeli saivat vielä uuden katteen. kesällä dyykattujen lisäksi olen nyt syksyllä saanut sieltä seitsemän kärryllistä silp
+ Kommentoi (1 kpl)mökin talviteloitus I
lauantai, 8. lokakuuta 2011
olen minä aiemminkin aina välillä kertonut mökin talviteloituksesta, mutta kerran voi varmaan listata kaikki erilaiset kummallisuudet, mitä siihen operaatioon kuuluu:-)
alkaa siitä, kun päätän ettei enää öitsetä mökillä tänä syksynä. yleensä siinä vaiheessa, kun rupeaa olemaan liian märkää ja/tai kylmää. aamulla kerään sitten sängystä lakanat ja tyynyliinat, pakkaan reppuun yhdessä aamutakin, saunapyyhkeen ja pefletin, astia-, käsi- ja rantapyyhkeen kanssa. sängystä kaikki patjoja myöden pihalle tuulettumaan. matot imuroidaan kahta puolen, kääritään kasaan ja nostetaan kaappipöydän päälle odottamaan sitä maaliskuista hankikantoaamua, jolloin ne piiskataan lumen päällä.- tuuletuksen jälkeen sänky petataan vain patjoilla, huovalla ja päiväpeitolla. tyynyt tungetaan molemmat pusiin. aurinkotuolin paikka on talvella kokoon taitettuna sängyn päällä seinän nojalla.
ikkunan eduskaapin päällinen vuorataan hs:llä ja sille nostetaan kaksi jakkaraa, lehdet niidenkin päälle ja vajasta kaksi passelin mittaista lautaa. siihen saa kolmisen metriä hyvää ikkunanedustilaa pelargoneille. - ensin on muuten pitänyt pestä ikkuna. vaikka se etelään onkin, niin marras-joulu-tammikuun valo pitää saada kokonaan kukille, siksi tuhrut täytyy siivota pois. kuistin pöydälle/penkeille on melkein aina joutunut jo aikaisemmin nostelemaan pelakuut sadetta ja/tai kylmää pakoon patiolta. minulla on jätelavalta dyykattuja muovisia laatikoita ja kissavainaiden ent pissapotat, joihin saan mahtumaan kuhunkin yhdeksän ruukkua. ne isot laatikot nostelen tuohon kaksikerrosviritykseen. jakkaroitten alle saa sitten vielä mahtumaan ruukkuja. (kaksi kompostialueelta dyykattua ja vain dynoon aseteltua pelakuuta on toisen ja kolme ruukullista verenpisaran ja yksi ananaskirsikan pistokaita on toisen jakkaran alla nyt). pöydän päällys kun on noin saatu tyhjätyksi, sen saakin siirtää mökkiin sisään keskelle lattiaa. (kuistin matto vapautuu myös sisään tiskipöydän eteen siirrettäväksi.) - pöytä vuorataan hs:llä ja sille nostellaan isot saviset pelargoniruukut. tänä vuonna sille pääsi myös oikein ison iso saviruukku kumollansa ja sen päälle ison iso verenpisara. toivokaa tekin kanssani, että osaan talvettaa sen enkä teloittaa... amaryllis- rahapuuruukut ja kastelukannut ja suihkupullo ja pänikkä hevonpeevettä mahtuivat vielä yhdelle nurkalla. keskelle jää tilaa niille tyhjille ruukuille, joista kukkia kuolee ja kumotaan kompostiastiaan talven mittaan. toinen mökin tuoleista - hs:llä vuorattuna - sai päälleen niin isoksi kasvaneen brugmansia, ettei enää tänä vuonna mahtunut millään ikkunapaikalle. toisen tuolin nostan yöpöydän päälle ja sille asettelen kaktukset (kuusi ruukullista niitäkin nyt jo on). pikkutyöpöydällä on kaksi murattiruukkua ja ihme kyllä tyhjää tilaakin vielä ainakin 30 x 50 senttiä. mattojen viereen pöydälle mahtuivat keijunmekko, kesäkiinanruusu (tuskin talvehtii) ja ihmekukka ja kaksi isoa lasipurkkia, joissa säilytän lintujen maapähkinärouheen ja auringonkukan siemenet.
vesiämpärit ja tiskivesikattila siirtyvät vajaan ja tiskikaappiin. hellan ja jääkaapin töpselit pitää ottaa irti. jääkaapin ovi jätetään auki (keittiöpaperirullalla tuetaan auki; eipä sitten saa haisua. pehmeä rulla joustaa, jos vaikka vahingossa törmäilisin niin ei muoviosat mene rikki).
pöydän viekkoon nostan toisen kuistin pitkistä penkeistä, vuoraan hs:llä ja nostelen siihen dynoihin asetellut, turpeella täytetyt kylvöruukut. pikkupenkki saa päälleen muuttolaatikon, joka talven ajan toimii biojäteastiana. toiselle puolelle pöytää asettuvat kaksi 90 litraista saavia ja kaksi kanisteria ja kaksi ämpäriä. toisessa saavissa ja pikku astioissa on kasteluvettä ja toiseen saaviin olen sekoitellut kukkamultaa (kompostia, hevonhyvää, apatiittia ja kalkkia). kiltti naapurinherra nosti sen kanssani sisään, yksin en jaksa. vesisaavin nostan tyhjänä ja kannan veden ämpäreissä.
ainoat asiat, jotka mökissä talvella... (loppu kommentissa)
+ Kommentoi (1 kpl)kate XIX
keskiviikko, 5. lokakuuta 2011
vähän mutkainen kate-juttu tämä (kuoppa katettu?), mutta kun kerrankin voi kertoa iloisen asian siitä kuinka tarjonta ja kysyntä kohtaavat passelisti, niin pitäähän se tehdä. - taisi olla kolme vuotta sitten - juu, 9.8.2008 olin työn tehnyt - kun lopullisesti tuhosin (ensin olin koettanut alasleikkauksella selvitä) äkämäpunkin saastuttamat mustaherukkapensaani. ohje on, että 4 - 6 vuotta pitäisi odotella ennen kuin yrittääkään uudelleen istuttaa mustaviinimarjaa. en malta. minulla on ollut vuosia oikein huonossa paikassa kasvamassa vertti ts viherherukka. en paljon menetä, kun nyt jo siirsin sen entisen mustan paikalle. nurmikon reunaan tuli sitten vertin mentävä kolo, joka piti peittää. mullalla tietenkin olisi voinut, mutta kun joku naapureistani oli rajannut omaa nurmikkoaan ja vienyt nurmituppaat kompostointialueelle (miksi?) niin minäpä hain ne sieltä tarpeeseeni, myttäsin kuopan kukkupäälle täyteen ja tassuttelin vähän saappaitteni kanssa. ensi kesänä, kun muutaman kerran olen leikannut nurmikon, on minulla sillä kohtaa nätti paikkuu nurmikossani:-)
niityn läpi kulkeissani totesin myös, että talonmiehen tekemän viimeisimmän niiton jälkeen sinne on hevonpeekasan paikalle ja ympärille kasvanut tosi rehevä ja tuuhea nokkospehko. taidan ottaa isot oksasakset, leikellä siitä muutaman neliön, haravoida kärryyn ja tuoda kompostoriini. höystää hyvin syksyn kuivaa kompostiainesta.
lehtiä on muuten pitkäksi kasvaneen nurmikon päällä aika paljon. paljon on vielä puissa ja puskissakin. odottelen vielä ennen kuin otan ruohonleikkurin viimeisen kerran tälle syksylle esiin. tuoreella heinällä terästettyä lehtisilppua parempaa katetta ei oikein ole - paitsi tietenkin se pelkkä heinäsilppu.
ps 12.10. - näin pitkää odotin; katteeksi ei tarvinnut heinä/lehtisilppua käyttää, kun naapurien jämiä oli ylenpalttisesti käytössäni, vaan saatoin laittaa kaiken suoraan kompostiin...
+ Kommentoi (0 kpl)kate XVIII
perjantai, 30. syyskuuta 2011
äkkiä pikaisesti tiedoksi: ei tarvinnut mennä niityille koneen kanssa:-) keskiviikkona melkein ensimmäiseksi työkseni kävin tsekkaamassa kylän kompostialueen ja tietenkin sieltä löytyi taas (neljäs tänä syksynä) kärryllinen hienoa heinäsilppua. matojen mullokselle jyystämä kaukalo I on taas vahvan nurminutun alla piilossa syyssateilta suojattuna. - samalla reissulla löysin ruukuistaan kumotut kaksi pelargonia. kiitin ja kumarsin ja otin talteen niin kuin viime syksynäkin. (mahdoinkos niistäkin kertoa silloin? ainakin suojahavujen koristekäyttö on aikaisemminkin ollut käytössä ja silloin myös kerrottu.)
tänään hävisi pihan nurkalta iso oksakasa. hakettimen murinasta huolimatta pieni punarintaystäväni piti koko ajan uskollisesti minulle seuraa. - huomenna levitän semmoset 150 litraa puhdasta hyvää haketta kasvimaan poluille...
vaikka aamulla jouduin pitämään ovea auki kolmisen tuntia (haketin täytyy kytkeä roikalla tiskipöydän kaapin sähköpistokkeeseen, kun ulkoseinän pistokkeeseen laitettuna polttaa ensin kone ja sitten minä proppunsa) oli mökissä lämmintä - patterit pois päältä - 25°C. ihan melkein kevätpäivä oli tänään; puut vaan väärän väriset. kuistille jäi 22.5°C, kun kotiin iltapäivällä lähdin.
+ Kommentoi (0 kpl)kate XVII
keskiviikko, 21. syyskuuta 2011
eilen oli minulla syksyn riemukkain päivä: sain uuden kompostin valmiiksi. neljä "maukasta" kerrosta lautakehikkoon niin että kymmensenttinen kukku tuli vielä lisäksi (äkkiä se siitä vajuu, jos vielä olen osannut kompostin oikein rakentaa). kateainesta ei kesän kuivuuden jälkeen ollut säkitettynä, mutta onneksi minulla on ns parempiosaisia naapureita, jotka raaskivat viedä heinäsilppunsa kylän kompostointialueelle. dyykkasin sieltä kärryllisen aitoa ja tuorretta tavaraa ja mätin sen paksuksi kerroksessi kompostiaihion päälle. kaiken huipuksi muovinen "myssy" ja se parrunpätkillä reunoiltaan kiinni, ettei syksyn myrskyt vie poispoikkeen. - ja vaikka vanha eläkeläiseukko olenkin, tuo hetki, kun ensi syksyn kompostimulta on valmiina tulollaan, tekee aina niin onnelliseksi, että lapsekasta tai ei, vähän pitää kukkua taputella ja paijata ja loitsuja mutista:-)
kateviljelijän riesa on einettä kuopsuttavat mustarastaat: moneen kertaan olen taas nostellut silput poluilta takaisin kasvimaiden päälle. - tänään sitten havahduin, että kaukalo I, joka perunannoston jälkeen (juu, ei; sanokoon kuka hyvänsä mitä tahansa, luomu uudestaperunasta en luovu:-)) sai oman nurmikon heinäsilpun katteekseen 19.8., onkin taas ihan mulloksella. kuukaudessa ovat madot vetäneet kymmensenttisen nurminutun lannoitteeksi ensi kesän sipulimaalle. onneksi leikattavaa on kylän niityillä: saan siihen uuden kattauksen vielä vallan vaivattomasti.
ensi kesän perunamaat olen kattanut taas porkkanamaan hiekalla. todella vaivaton tapa lisätä hiekkaa alkuperäiseen savimaahan.
viime syksynähän me saimme olkikuivikkeista hevonpeetä varsomistallin terveisinä ja varastoin sitä kevään tarpeisiin. hyvän katteen siitä sainkin aikaisin pintaan tuleville talvivalkosipuleille. - tämän kesän hevonpeekasassa oli myös aika paljon olkea sekoittuneena muuhun ainekseen. naapurini, jotka eivät oikein ymmärrä hyvän päälle (huom. minun mielipiteeni), olivat nostelleet oljet kasoihin hevonpeen ympärille. hevonpee on kärrätty pois, mutta olkiläjät ovat olleet jo muutaman viikon niityllä. kävin tänään keräämässä sieltä säkillisen varastoon ensi kevään tvs-peltoa varten. - pitää vielä kysyä huvitoimikunnan pj:ltä, jahka hän palaa työ/messumatkaltaan, pitääkö minun maksaa niistä vai saanko siivouspalkkana:-)
kompostialueen viekossa kun hevonpee oli, kurkistin tänään taas sinnekin ja kas; joku naapureista oli vienyt sinne monta isoa männynoksaa (haketinkin kyllä on vapaasti käytettävissä...) otin niitä kuorman päälle ja saksin sopiviksi. nyt ne ovat naamioituneina pihakoristuksiksi isoissa ruukuissa kuistin portailla, mutta kunhan pakkaset tulevat, ne käytetään talvisuojaukseen/kevätvarjostukseen. hyvin riittävät, kun ei minulla vieläkään mitään hirmuisia vyöhykkeenvenyttäjiä ole pihallani.
edellisellä viikolla tuli vettä 35 mm, viime viikolla 38 mm ja tänään puoleenpäivään oli tämän viikon kertymä ollut 15 milliä. kotiin asti selvisin kuivana, mutta nyt sitten taas sataa. itl:n sivujen mukaan mökilläkin satanut rankasti jo neljä tuntia. kastella ei tänä syksynä tarvitse, kasvit pystyvät siirtämään ravinteet lehdistä juuriin ihan luojan antamalla vedellä.
ps - ennen kompostinvalmistumisjuhlaa, olin kärrännyt hiekat porkkanamaan tarpeisiin ja kivituhkaa polun siistimiseksi. kahdeksi päiväksi olisi ollut työtä ihan riittämiin vanhalle eukolle noissa puuhasteluissa. ihmekös sitten, että suihkun jälkeen kutsui sänky ja uni maittoi. taisin nukkua yli kymmenen tuntia melkein evääni liikuttamatta:-)
+ Kommentoi (3 kpl)syksy XVI
sunnuntai, 18. syyskuuta 2011
sunnuntai-illasta perjantaiaamuun tuli vettä 38 milliä. eilen onneksi nurmikko ehti iltapäivällä kuivua niin paljon, että kun naapurikin rupesi metelöimään leikkurillaan, uskalsin ottaa omanikin esiin. (kovasti yritän viikonloppuna välttää metelöimistä, mutta kun ensi viikon näemmä sataa taas...) kukkupääkärryllisen sain heinäsilppua ja kasvimaat kaikki loputkin katetuiksi. taas voin sanoa tyytyväisenä, että *hyvä syksy* on ollut.
tiistaina ihan vain käymäseltään olin mökillä ja nostelin kaikki pelargoniruukkut kuistille katon alle ja lasien taakse suojaan. keskiviikkona meillä oli se ennustettu ens syysmyrsky. turhaan olisivat kastuneet ja tuivertuneet siinä säässä. kotona lasitetulla parvekkeellakin oli mokomasta ilmasta kestämistä. lounaistuuli kun paiskoi veden aivan päin laseja. – (ja nyt parvekkeella on sitten +33°C ja auringonpaistetta vaihteeksi.:-))
kylvösuunnitelman mukainen kalkitus, lannoitus ja kattaminen on viimeistä silausta vailla valmis. porkkanamaan hiekan kärrään ensi viikolla. talvivalkosipulimaan voin laittaa valmiiksi myös, jos siltä tuntuu. jos ei, niin seon helppo tehdä vasta istutusvaiheessa, kun ainekset ovat jo pellon pientareella valmiina...
ts semmoiset työt jotka ovat ihan pakollisia ja jotka tähän aikaan voi yleensä tehdä, ovat tehtyinä. jos syksy on kaunis ja lämmin ja sateeton, niin vähemmän tärkeitä tehdään sitten sen mukaan kuinka mukavalta tuntuu: kitkemistä, polkujen siistimistä, nurmikon leikkuuta/lehtien silppuamista, haravointia, tontin nurkalle kerääntyneen oksakasan haketus. oikein hyvällä tuurilla pääsen vielä niittämään niityiltä uudet vahvat katteet koko kasvimaalle...
pakollisia töitä ovat tietenkin vielä mökin talvikuntoon mööbleeraminen, talvetettavien sisään nostelu, kevään kukkamullan sekoittelu, pupuverkkojen pystytys, kylvöpurnujen täyttö turve/hiekkaseoksella, zilgan leikkaus ja porkkanan/tillin kylvö. niiden kanssa täytyy vielä odotella. ovat sitten aina vain muutaman hetken vieviä puuhia; ei ihan koko aikaa voi sataa. - no *mökki talvikuntoon* vie vähän enemmän kuin hetken aikaa, mutta sen saakin tehdä katon alla sateensuojassa:-)

+ Kommentoi (0 kpl)syksy XV
maanantai, 29. elokuuta 2011
on se syksy. - eilispäivänä purkitin vielä heidinkurkkuja, paloittelin ja ryöppäsin ja pistin pakkaseen porkkanaa ja papua, laitoin loput kirsikat sokerin kanssa koskenkorvaan likoamaan.
tänään meni melko tarkkaan kaksitoista sateista tuntia, mutta nyt on 15 litraa sekalaista mehua odottamassa keittiössä jäähtymistä. ja kipot ja kapot ja mehumaija ovat tiskattuina, keittiö siivottuna (kovin pahoin en edes sotkenut). aamulla sullon pullot "jääppiin". vaihtelevasti laitoin maijallisiin omenaa, raparperiä, karviaista, punaistaviinimarjaa ja luumua. mehut saattavat olla jopa mielenkiintoisen makuisia. - huomenna keitän punajuuret ja teen whishyliemen niiden päälle. onneksi sain palkkioksi ja ihan muuten vaan ystäviltä kattilallisen verran punajuuria. savukala kaipaa etikkapunajuurta viekkoonsa. täytyy talven mittaan säästellen syödä, että riittävät. viime kesän isosta sadosta on kyllä vähän jäljellä ylivuotistakin.
satanut on täällä kotona ja itl:n sivujen mukaan mökilläkin oikeastaan koko päivän. muuten ihan hyvä mutta kun meinasin ensi viikolla nostaa perunan. toivottavasti edes vähän kuivahtaisi, kävisi kuokkiminen mukavammin ja saisi sadon helpommin käsiteltävänä talteen.
+ Kommentoi (3 kpl)syksy XIV
sunnuntai, 28. elokuuta 2011
vaikka viikonloppu olikin täysin kesäinen (toppi ja shortsit riittivät vanhanrouvankin vaatetukseksi:-)), niin minulla on syksy jo pitkällä. - sadosta on korjaamatta enää vähän pensaspapua, enemmän salkovahapapua, kurkkua (avomaan ja kasvihuone), porkkanaa, tomaattia, maissia ja perunaa.
kesäkurpitsathan kiskaisin kompostin päältä jo aikoja sitten ja nyt kun kaukalot alkavat olla tyhjiä, olen päässyt kunnostamaan maita ensi kevättä varten ja varastoimaan kompostimultaa. I, II ja IV-kaukalo ovat valmiina. tai IV:sta puuttuu vielä osa hiekkakatteesta, kun kaikkia porkkanoita en ole vielä nostanut. kolmen lavakauluksen verran olen saanut muovin alle kompostimultaa talteen. samoin on tallessa se multa, jolla talvivalkosipulivaot täytän. kehikossa on vielä parin kauluksellisen verran varastoitavaa. kunhan peruna on nostettu niin sitten. ja kun kehikko tyhjenee, saan kaikki 13 runsusäkillistä piilotetuksi uuden kompostin herkkukerroksiksi.
ihan lopullisen silauksen kasvimaalle pystyy tekemään vasta, kun pakkaset ovat vieneet lopunkin sadon. en millään malta noita muita tappaa ennen aikojaan, vaikka esim kurkkua on kaikki purkit jo täynnä.
vaikka nurmikot huonosti edelleen kasvavatkin, niin näyttäisi siltä, että saan sittenkin koko kasvimaan talvipeitoksi tuoreen heinäsilpun. ja hevonpeetäkin saimme monta kuormaa, vaikki hovihankkijamme ei tänä syksynä tyhjennäkään lantalaansa. kärryllisestä kylän huvitoimikunta perii 1 € maksun. ei yhtään liian paljon hyvästä tuotteesta.
ja taas täytyy tunnustaa, että tämä on mielestäni parasta aikaa ja nämä mukavimpia töitä, mitä puutarhailijalle on tarjolle. ei haittaa vaikka sääpoika juuri povasi sadekuuroja meille tänne etelärannikolle:-)
ps - voihan vanhaa hajamieltä:-) totta kai viinirypälesato edelleen roikkuu kuistin seinällä. pari sinisintä olen ottanut maistiaisiksi mutta ei niissä vielä oikeata aromia ollut. josko saisin ne taas poimia syntymäpäivätarjoiluksi?
+ Kommentoi (1 kpl)kesä XVI
torstai, 28. heinäkuuta 2011
lehdet uutisoivat, että tämä on ollut kuumin alkukesä 23 vuoteen. ookoo - ehkä - vaikka viime kesäkin kuuma oli, mutta kai se sitten oli vasta heinäkuusta alkaen. pahemmalta tämä on tuntunut, kun on ollut valtavan kosteata myös koko ajan. ja itse olen vuoden vanhempi taas.
katetta saa todella nirkosesti. olen jo varautunut siihenkin, että syksyn kattaus täytyy tehdä hiekalla, jos ei loppukesä muutu kosteammaksi. tämän päivän ukkossade ei vielä riitä kasvattamaan niittyjä reheviksi.
satotappioita on jo nyt näkösällä paljon. - rusakonpojat ovat mutustaneet melkein kaikki punajuurennaatit. ei tule kuin muutama forono. jäteiksi kasvamaan laitetut menivät kaikki heti alkukesästä. omenia ei tule kahteen puuhun yhtään, yhteen tulee parikymmentä. luumuista tulee keskinkertainen sato. kirsikkasato oli oikestaan ihan hyvä (missä räkättirastaat luuraavat?). viinimarjoja ihan kivasti ja niin kuin toisetkin keskustelujen puolella ovat kertoneet, karviaissato on runsas. taisivat kukkia sopivaan aikaan. viiniköynnös tekee mukavasti rypäleitä ja ehtinevät kypsyäkin ennen syksyä.
mansikkakausi meni nopeasti ohi ja jos helteet jatkuvat, vadelmille käy samalla tavalla.
sipulit kasvavat huonosti; kovin pieniksi jäävät. punasipuli vielä kukkikin suurelta osin.
muutaman maissin taidan saada, kesäkurpitsaa tulee taas yli oman tarpeen, kurkkua paljon, mutta paljon minä sitä kyllä saan käytetyksikin. tomaatit antanevat kohtuu sadon. kovin myöhässä vaan ovat. sekä salko- että pensaspapua saan runsaasti, samoin kaunista komeata porkkanaa. kasvispurkit pakkaseen ovat taatut. härkäpapu-uutuus näyttäisi olevan aika niukkasatoinen vanhaan kunnon hangdowniin verrattuna. ensi keväänä luotan taas siihen:-)
ja kiitos ja ylistys: peruna ja talvivalkosipuli eivät petä koskaan:-) - keskustelujen puolelle olen kiireissäni kirjoitellut tämän kesän tvs-tapahtumista. tässä muutama kopioitu pätkä->
"torstai, 7. heinäkuuta 2011 - klo 16. 51
katkoin ylimääräiset itusilmuvarret talvivalkosipuleista pois alkuviikosta. ihan tavanomainen puuha tähän aikaan kesästä muuten mutta kun jouduin katkomaan ne myös vauvoista ts viime syksynä istutetuista itusilmuista. kovin olen ihmeissäni. niidenhän pitäisi ruveta jo lakastuttamaan naattejaan eikä suinkaan kasvattamaan vartta niin kuin nyt tekevät. ilmeisesti en saa ainuttakaan yksikyntistä uudistamaan kantaa vaan pieniä vaikeasti käsiteltäviä monikyntisiä lilliputtisipuleita. - voiko paksun lumen alla roudattomana pysytellyt maa aiheuttaa tuollaisen aikatauluvirheen?"
"maanantai, 11. heinäkuuta 2011 - klo 7. 34
koenosto paljasti, että viime syksyn itusilmut ovat kasvaneet tähän mennessä 2 - 5 senttisiksi 2 - 4 kyntisiksi sipuleiksi. vain 1/6 oli edelleen yksikyntinen. - luulenpa, että tänään nostan kaikki loputkin *vauvat*. jospa sieltä nousisi muutama muukin yksikyntinen, joita sitten pitää säilytellä kolmisen kuukautta ennen kuin ne saa maahan takaisin."
"tiistai, 19. heinäkuuta 2011 - klo 12. 33
...minä ehdin nostaa vain yhden uuden koekappaleen, kunnes totesin, että antaa olla. saavat minun puolestani kasvaa vaikka *yli* = sipulit avautuneet kynsiksi jo maassa. olivat tämän kokeen kynnet jo niin suuria kuin millaisia yleensäkin syksyllä käytän maahanpanijaisissa. saan helpostikin uusittua koko kannan ensi syksynä, jos vain haluan."
"sunnuntai, 24. heinäkuuta 2011 - klo 20. 33
tuossa edellä kyselin *...- voiko paksun lumen alla roudattomana pysytellyt maa aiheuttaa tuollaisen aikatauluvirheen?* vastauksen täytyy olla kyllä - kellään meistä kyläläisistä, jotka viime syksynä itusilmuja piilotimme, ne eivät tällä kertaa ole pysyneet yksikyntisinä pikkusipulien kaltaisina (= kuolettaneet naattinsa) vaan tekevät enemmän tai vähemmän isoa kynnellistä sipulia ja kasvattavat omaa itusilmuvarttaan, jos sitä ei jo ole saksittu pois."
+ Kommentoi (5 kpl)kesä XV
torstai, 9. kesäkuuta 2011
kesä tuli ja minä melkein kadotin sen. kahden viikon sairastaminen esti mökkeilyn ja sitä myöden puutarhailun. ihan viime tipassa 6.6. sain perunat istutetuiksi:-) samalla menivät sipulinistukkaat maahan. pavun ja punajuuren kylvin. vaikka vähän oli sadettakin kylälle saatu, niin kuivaa oli; kaikki istutus- ja kylvövaot oli pakko kastella.
erikoistoimia vaati myös taimien istutus: kuoppien kastelu tietenkin mutta taimien päälle oli pakko laittaa "myssyt", kun sää oli helteinen, aurinkoinen ja tuulinen. hyvin kuitenkin onnistuivat. maissintaimet olivat vuorokausi istutuksen jälkeen kaikki hengissä, samoin salkopavut ja kasvihuonekurkut. avomaankurkuista yksi ja tomaateista samoin yksi heitti henkensä. varataimia onneksi oli ja on vieläkin.
nurmikonsilppua sain omalta pihalta niin, että kurkut ja maissit saivat reilun kymmensenttisen katteen. jos näin sateettomana pysyy, eivät oma eikä kylän niityt paljonkaan tuota kateainesta. kesän mittaan joutuu taas käyttämään mielikuvitusta, että löytää sopivaa silppua. jos ei löydy, on tarvittava lannoitus annettava hevonhyväkasteluna. saavillinen odottaa laimennusta mökin nurkalla. kantamista siinä riittää, kun kasvimaan kannuilla eikä sadettamalla kastelee.
huomenna on edessä "tiskaus"päivä. - kaikki kylvöpurkit, vadit ja kipot kottikärryyn, vesipostista vettä ja kärry nurmikolle, jakkara viereen ja harja käteen. lämmintä piisaa tänä vuonna niin, että huoletta saa plutia itsensä märäksi. sitten on taas mukavaa, kun patio on siisti viikonlopun tulla.
taas muuten osaan olla kiitollinen mökinrakentajalle, joka on osannut laittaa ikkunaluukut meidän kaksiin ikkunoihimme: talvella on pohjoisen puolen luukut kiinni pitelemässä puhureita ja lumituiskuja, helteillä etelän puolen viilentämässä ja hämärtämässä mökkiä. yli kolmenkymmenen asteen kun mökin lämpötila menee, ei nukkumisesta tahdo tulla mitään. viikon olen nyt asustanut hämäränhysyssä ja mökin lämpö pysyy siedettävänä. illalla myöhään kun pitää ovea apposen auki, on jo iltayöstä kohtuu mukavaa ja aamuyöllä vallan mukavaa nukkua. kuisti kun avautuu länteen, ehtii siinä aamiaista syödessä/lehteä lukiessa aamusella jo tulla vähän vilukin, jos ei välillä käy auringonpaisteessa lämmittelemässä:-)
ps - parvekkeella tasan 28°C vielä näinkin myöhään illalla. ei ole nukkuminen helppoa kotonakaan...
+ Kommentoi (2 kpl)
[riviä: 260kpl, [kt] sivu: |<  << 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 >>   >|]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)