mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kesä XV
torstai, 9. kesäkuuta 2011
kesä tuli ja minä melkein kadotin sen. kahden viikon sairastaminen esti mökkeilyn ja sitä myöden puutarhailun. ihan viime tipassa 6.6. sain perunat istutetuiksi:-) samalla menivät sipulinistukkaat maahan. pavun ja punajuuren kylvin. vaikka vähän oli sadettakin kylälle saatu, niin kuivaa oli; kaikki istutus- ja kylvövaot oli pakko kastella.
erikoistoimia vaati myös taimien istutus: kuoppien kastelu tietenkin mutta taimien päälle oli pakko laittaa "myssyt", kun sää oli helteinen, aurinkoinen ja tuulinen. hyvin kuitenkin onnistuivat. maissintaimet olivat vuorokausi istutuksen jälkeen kaikki hengissä, samoin salkopavut ja kasvihuonekurkut. avomaankurkuista yksi ja tomaateista samoin yksi heitti henkensä. varataimia onneksi oli ja on vieläkin.
nurmikonsilppua sain omalta pihalta niin, että kurkut ja maissit saivat reilun kymmensenttisen katteen. jos näin sateettomana pysyy, eivät oma eikä kylän niityt paljonkaan tuota kateainesta. kesän mittaan joutuu taas käyttämään mielikuvitusta, että löytää sopivaa silppua. jos ei löydy, on tarvittava lannoitus annettava hevonhyväkasteluna. saavillinen odottaa laimennusta mökin nurkalla. kantamista siinä riittää, kun kasvimaan kannuilla eikä sadettamalla kastelee.
huomenna on edessä "tiskaus"päivä. - kaikki kylvöpurkit, vadit ja kipot kottikärryyn, vesipostista vettä ja kärry nurmikolle, jakkara viereen ja harja käteen. lämmintä piisaa tänä vuonna niin, että huoletta saa plutia itsensä märäksi. sitten on taas mukavaa, kun patio on siisti viikonlopun tulla.
taas muuten osaan olla kiitollinen mökinrakentajalle, joka on osannut laittaa ikkunaluukut meidän kaksiin ikkunoihimme: talvella on pohjoisen puolen luukut kiinni pitelemässä puhureita ja lumituiskuja, helteillä etelän puolen viilentämässä ja hämärtämässä mökkiä. yli kolmenkymmenen asteen kun mökin lämpötila menee, ei nukkumisesta tahdo tulla mitään. viikon olen nyt asustanut hämäränhysyssä ja mökin lämpö pysyy siedettävänä. illalla myöhään kun pitää ovea apposen auki, on jo iltayöstä kohtuu mukavaa ja aamuyöllä vallan mukavaa nukkua. kuisti kun avautuu länteen, ehtii siinä aamiaista syödessä/lehteä lukiessa aamusella jo tulla vähän vilukin, jos ei välillä käy auringonpaisteessa lämmittelemässä:-)
ps - parvekkeella tasan 28°C vielä näinkin myöhään illalla. ei ole nukkuminen helppoa kotonakaan...
+ Kommentoi (2 kpl)kesä XIV
torstai, 26. toukokuuta 2011
kesähän se tietenkin on. vaan kun aamulla nousi varjoisessa pusikossa pari päivää seisoneen fillarin selkään, niin kyllä ikävöi villahousuja ja tumppuja. onneksi tuuli oli myötäinen, edes jotain hyvää. - vettä oli sunnuntain jälkeen tullut 12 mm, mutta kamala tuuli oli kuivattanut pihan niin, että heti kun sain maksetuksi tallinnantuliaiset ystäville, pystyin aamusella leikkaamaan nurmikon. ensimmäisen kerran vasta tämän kevään tietämiin. silppua en nyt laittanut talvivalkosipulille niin kuin "aina" ennen olen keväisin tehnyt. ne kun olivat jo saaneet katteensa ja voivat sen alla erinomaisen hyvin. tämän päivän silppu meni kurkku- ja papulavoihin (ei, kurkun taimet ovat visusti vielä mökissä sisällä ja pensaspavun siemenet pussissaan) ja sille testiperunalle, jonka istutin marjapensasriviin entisen mustaviinimarjapensaan paikalle.
hitaasti kesä tulee, kun sää pysyy näin kylmänä. pihlaja ja syreeni sentään kukkivat. samoin kielo. tuomi ja luumu ovat jo lakastuneet, kirsikka ja marjapensaat ovat parhaimmillaan ja omena aloittelee. jää nähtäväksi, ovatko öttiäiset pystyneet hoitamaan pölytyksen kunnolla näissä kylmissä myrskyissä.
ja nyt sitten sääpoika vielä kertoi, että olisi sittenkin pitänyt korjata parsa talteen hyvän sään aikana. voi käydä niin, ettei alavalta maalta olekaan huomenna enää mitään korjattavaa herkkulounasta varten:-(
+ Kommentoi (1 kpl)taimenvaihto itä-helsingissä 15.6.2011 kello 16-19
keskiviikko, 11. toukokuuta 2011
samalla tavalla kuin viime kesänä laitan tänne listan niistä, joita voin toimittaa nimimerk ahdekaunokin vaihtotapahtumaan. - keskustelujen puolella ei pysty poistamaan/lisäämään, ei kertomaan, kenelle mitäkin, tällä puolella voi. heti ensimmäisenkin listan jouduin editoimaan ja nyt sitten taas...
jos tarvitaan ->
*sakasankirveliä
*karhunjuurta eli -kuminaa
*jouluruusua -> tipilinnulle
*hevoskastanja
tulikellukkaa
ranskalaistarakuunaa
jättipietaryrttiä
ruusumalva
isomaksaruoho
*-merkityt ovat viime tai tämän vuoden siementaimia, muut jakopaloja
+ Kommentoi (0 kpl)kate XVI
tiistai, 10. toukokuuta 2011
hakkeesta on moneksi:-) syksyllä ja nyt keväällä leikattu risukasa sai kyytiä sunnuntaina, kun sain huvitoimikunnan hakettimen lainaan. - syreenin, vadelman, marjapensaiden ja omenapuiden oksat muuttuivat kasvimaan polkujen katteeksi. kaikki talventörröt - kultapiiskut ja -pallot, isohirvenjuuret, maa-artisokan ja parsan varret taas ovat silppurin läpi käytyään niin hyvää kompostikuiviketta, ettei parempaa taida löytyä. talvisuojahavut matkasivat kasvualustan kuohkeuttajaksi ja katteeksi siihen samaan mökkipihaan, johon kaksi zilgan tainta vietiin hellään hoitoon jo pääsiäislauantaina. hopeapajun risuiseksi jäävä hake meni toisen ystävän pihaan. hänelle kelpaa loputtomasti tuommoista raffia tavaraa; pitää kuulemma aika hyvin niityltä ponkeavat heinät ja voikukat poissa aitapuskien alta. norjanangervon hienon hakkeen säkitin odottamaan syksyä, kun taas on aika rakentaa uusi komposti"kakku" lautakehikkokompostiin. yhdessä vuodessa se siellä maatuu mullaksi.
eikä vanhan tarvinnut edes näännyttää itseään urakkansa kanssa: naapuri kysyi voisiko hän tuoda pari kärryllistä leikattuja ruusunoksia ja hakettaa välillä, kun oli pakko lähteä pois mökiltä jo ennen puoltapäivää. siinäpä minulle oivallinen kaffe- ja tupakkatauon paikka.
ps1 - vieläkään ei ole saatu vettä nostetuksi joesta; kerran pumppu jo lupaili, mutta tavan mukaan talvi oli rikkonut muutaman hanasysteemin ja linjat/pumppu jouduttiin sulkemaan siksi aikaa kun hanat korjattiin. uusi yritys ei sitten taas enää onnistunutkaan:-( kaffevettä kuulemma saadaan jo ennen viikonloppua.
ps2 - ihan kamalan myöhässä olin mielestäni haketuksen kanssa. hävetti oikein, kun iso risuläjä aina vaan oli tontin nurkalla. vaan kun tarkistin niin viime keväänä 19.5.2010 oli ollut haketuspäivä.
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XXIX
perjantai, 6. toukokuuta 2011
joskus pitää uskoa, ettei parveke enää mene kylmäksi. eikä se menekään, jos vain päivisin paistaa aurinko. tähän aikaan vuodesta se paistaa sitten myöhään iltaan asti kun auringonlaskunaika on vasta puoli kymmeneltä ja jatkossa vielä myöhemmin. lämpöä on nyt vielä 26.4°C
tomaatit istutin: erk - kurpalle kiitos - kaksi ildiä ja kolme tiny timiä. timit olivat nimensä mukaisesti pieniä, ilditkään eivät isotelleet. ainoa, joka oli kokolias, oli erk:-)
viime kesän hyvistä kokemuksista rohkaistuin niin, että kahden sijasta kylvinkin nyt neljä pitkää avomaankurkkua. long green ridge on sen lajike. pitkiä maukkaita kurkkuja tuli paljon. kelpasivat ihan hyvin viipalekurkkuinakin. suurimman osan söin kyllä ihan suoraan puskasta semmoisenaan tai lautas- eli hölskytyskurkkuna.
mökillä on vielä kipollinen basilikan taimia. ne kun tuon seuraavalla kerralla tullessani kotiin ja istutan kurkun viekkoon, niin sitten parvekeistutukset ja -kylvöt ovatkin ookoo. luulen, että paprikan ja chilit vien mökille, kun täällä kotona on aina vaarana, etten olekaan kastelemassa ajoissa...
ps 10.5.2011 - kuusi basilikan tainta istutin parvekkeelle. mökillä on kahdessa altakasteluruukussa yhteensä kahdeksan tainta. riittää noista silputtavaa ja pakastettavaakin.
ps 11.5.2011 - long green ridget olivat taimella heti aamulla:-)
+ Kommentoi (0 kpl)kylvöaikataulu VII (editoitu x 3)
torstai, 5. toukokuuta 2011
kuva


II kylvöpäivä 5.5.2011 (mökillä)
maissi - 9.5. taimella
avomaankurkku - 9.5. taimella
kasvihuonekurkku - 9.5. taimella
kesäkurpitsa - 17.5. taimella
parsakaali - 9.5. taimella -> suoraan taimikaappiin kuistille
salkovahapapu - 10.5. taimella
kyssäkaali - 26.5. taimella
krassi + hajuherne - 26.5. taimella (krassi)
härkäpapu - 26.5. taimella
ensimmäiset kuusi pääsivät mökkiin sisälle kohtuullisen lämpimään. kyssäkaalille tein isoon parvekelaatikkoon hevonpeestä ja puhtaasta kekkilän puutarhamullasta kasvupaikan mökin taakse nurmikolle. se möhöjuurenpelko pysyy sitkeästi mielessä:-( krassin ja hajuherneen kylvin isoon ruukkuun ja vaikka synkeästi inhoan harsoa, tuon ruukun kietaisin monenkertaiseen rättiin. ruukku kun on kuistin portaanpielessä oikein paraatipaikalla; ei olisi kiva, jos ei mikään itäisikään. härkäpapu oli sitä tageteksen kehumaa punaista uutuutta. ihan muutaman siemenen vasta raaskin kylvää. loput sitten, jos vaikka vähän lämpenisi. hangdownista tiedän, ettei se pelästy kylmää maata mutta kun tästä fiinistä ei vielä tiedä, josko olisikin nirppanokkainen.
lopultakaan(?) ei sitten kiinanasteri itänyt (eikä mustapäivänhattu mökissä eikä kotona; syyskylvöä vielä odotan) ja niinpä sitten istutin niihin kylvömullalla täytettyihin ruukkuihin pelargonin pistokkaita. ja sanokaan minun sanoneen: ensi viikolla itävät sitten asterit...
taidan olla aika ihastunut mökkeilyyn, tuskin muuten vapaaehtoisesti "kärsisin" niin kuin eilen tein. heti ensimmäinen naapurinherra, jonka aamulla mennessäni tapasin, kertoi, että yöllä oli ollut -3.6°C. sunnuntaina lähteissäni olin napsauttanut toisen patterin vallan kiinni ja toisen kääntänyt pyytämään 10°C. eihän mökissä sitten ollut kuin 12°C, kun sinne pääsin. tuommoinen vaihtolämpöinen puurakenteinen mökki onneksi myös lämpiää nopeasti niin, että illalla kun saunan jälkeen tälläidyin katsomaan mm-jääkiekkoa, tarkeni jo ihan hyvin. - ulkona piti kyllä olla vaatetta päällä paljon ja silti tuli kylmä aina kun ei tehnyt oikein kunnon ryskätöitä. onneksi kompostimullan siirtämistä tontin laidalta toiselle riitti:-)
tontti kaipaa surkeasti vettä. taivaalta sitä ei tunnu olevan luvassa ja vaikka pumppu ilmeisesti on jo viety joelle, ei kasteluvettä uskalleta vielä pakkasyövaaran takia laittaa päälle. (kaupungin kaffevettäkään ei vielä saada). vanharouva ei viitsi saunanseinältä kärrätä vettä kuin ihan vaan välttämättömän verran taimille ja istutuksille.
päivitän tätä taas samaan tapaan kuin edellisiäkin kylvöaikataulu-otsikoita sitä mukaan kun jotain tapahtuu...
ps 10.5.2011 - kyllä pitivät siemenet kiirusta itämisen kanssa. mahtoikohan nousevalla kuulla ja pyöreillä mustilla ruuruilla olla osuutta asiaan? paitsi, että maissit kyllä ovat kantikkaissa ruukuissa:-)
ps 26.5.2011 - toiset piti, toiset ei:-) tänään vasta olivat taimella kyssäkaali, härkäpapu ja krassi (hajuherne ei vieläkään)
+ Kommentoi (1 kpl)kevät XIII
sunnuntai, 1. toukokuuta 2011
...ei se nyt vielä noin hienosti kuki... (vanha kuva)
...ei se nyt vielä noin hienosti kuki... (vanha kuva)


kevät oli ja meni:-) niin kylmä oli, että pitkät kalsarit olivat välttämättömyys, pipoa ja tumppujakin oli ikävä tänään. lähdin oikein mielelläni kolmen päivän mökkeilyn jälkeen kotiin lämmittelemään. hassua, mutta ke/to olivat vielä lämpimiä; yöksi ei tarvinnut laittaa pattereita päälle eikä silti aamulla palellut. toista oli nyt pe/la ja la/su öinä. molemmat patterit pyysivät 20°C ja silti aamulla lehteä lukiessa oli oikein kylmä. ei auttanut edes iso kuuma teemuki näpeissä.
viiden päivän työrupeama oli sään oikuttelusta huolimatta tehokas ja tuloksellinen. - kevään inhokkityö on tehty: pupuverkot vein kesäsäilöön. talvensuojahavut ja varjostusrätit otin pois. kukkapenkit ja yrttimaa on setvitty talventörröistä, silputtu runsu peitelty kompostimullalla melkein kauttaaltaan. kuuden lavakauluksen korkuisesta "tornista" riitti mistä ottaa. ison saavillisen (90 litraa) jemmasin hyvää multaa tulevia tarpeita varten. tänä keväänä multalisän sai 6/11 kukkapenkkiä. ensi keväänä saavat nyt ilman jääneet ja jos riittää muutama penkki saa ns jokakeväisen lisän. yhtään ei joka vuosi saa myöskään yrttipenkki mutta tällä kertaa sai, kun niin kiltisti oli pitänyt persiljan ja kiinansipulin hengissä ja tuottaa runsasta ilmasipulisatoa voileivilleni:-)
maa ja molemmat kompostithan olivat sulia jo pääsiäisenä, mutta tuo korkea valmiin mullan "torni" oli jäässä. torstaina sain sen tyhjätyksi puoleen väliin ja sitten kopsahti lapio jäähän. vähän matkaa se oli perjantaihin sulanut ja lauantaina sai taas vähän lisään. kaikkia ei tarvinnutkaan saada, kun itse en ole vielä ehtinyt entrata parsamaata, jonka aion kattaa tuolla kompostilla. taitaa olla keskiviikon urakka...
torstaina 5.5. on sitten toinen kylvöpäivä. maissit, kurkut, kesäkurpitsat ja parsakaalit enää jäivät kylvettäviksi, kun innostuin ja kylvin salaatit jo pääsiäismaanantaina. roomansalaatti oli lauantaina tullut jo taimellekin.
uudet kukat alkavat hiljakseen kukkimisen: keltanarsissit sipulikukista, esikot (nimimerk kastehelminen kutsui semmoista rönsyesikoksi), itse tunnistin vanhastaan kevätesikot ja palloesikot. sekasotkupiha kun minulla on, niin värejä on monenlaisia. imikkä oli tänän täydessä kukassa (sen penkin toisessa päässä, jossa lyhtykukka ei ole vielä edes pilkistänyt maasta:-)) samoin jouluruusu, kevätkaihonkukka ja melkein etelän(?)ruusujuurikin. pionit ovat kaikki jo 10 - 20 sentin varrella (tillipioni toki paljon pienempi mutta oikein hengissä sekin). niin kylmiä ovat yöt olleet (kuistilla la-yönä 0.3°C ja viime yönä 1.1°C. käytän helpointa konstia niiden suojaamiseen: ämpäri kumolleen päälle. elämäänsä aloittavia pensas- kiinan- ja alppikärhöä en ole suojannut. varmaan joudun vielä katumaan laiskuuttani.
vappuaaton tyypilliseen tapaan meilläkin satoi; pari ravakkaa kuuroa ja mittariin kertyi peräti 3 mm. paljon enemmän tarvittaisiin. ystävä parahti melko pelästyneenä: "maahan on ihan kuivaa", kun nostelin jakopalan hänen pitelemäänsä kippoon. totta, että kuivaa on - tarha-alpijuurakon maasta poistaminen teetti työtä, mutta poishan se oli kaivettava, kun ystävä kantoi pesuvadillisen jaloritarikannusta, joille ei muuten olisi tilaa:-) enimmäkseen tummansinisestä vaaleansiniseen ovat värivaihtoehdot. kaikki kelpaa. oikein hyvällä tuurilla minulle osui palanen myös valkoisesta.
kylvöaikataulu VI on nyt "valmis". päivitin sen tänään ja jäihän sinne semmoisia *ei itänyt* kohtia:-(
edit 5.5.2011 - korjasin tuonne kukkapenkkien määrän yhdeksitoista. unohdin taas, että onhan mökin pohjoisseinustalla koko mitaltaan penkkiä myös. se sai tänään kompostimultalisäyksen (nyt on multa "loppu") ts 7/11 penkkiä sai tänä keväänä parannusta. ensi keväänä sitten ainakin niille, jotka jäivät ilman nyt.
eilen vasta muuten huomasin, että rusakon rontit olivat syöneet alppikärhön: 20 senttiä tynkiä, metri tyhjää ja räystään alla sykerö kuivia varsia. viereinen kiinankärhö ei ollut kelvannut. ristikko on nyt 2/3 osaltaan tyhjää täynnä. onneksi alppikärhö ovat helposti uusiutuvaa so
+ Kommentoi (0 kpl)kevät XII
maanantai, 25. huhtikuuta 2011
vai onko jo kesä? - varovaisena en vielä usko, että se ihan tätä vauhtia tulee, vaikka västäräkit ovat lukuisina jo mökkien katoilla vipottamassa.
keskustelujen puolelle ja kylvöjen päivityksessä jo hätäisesti kerroin upeimmat uutiset: talvivalkosipulien, zilgojen, juhannusperunan, salaattien, hevonpeen ja koivun hiirenkorvien kuulumiset. - lisäksi jouluruusu kukki, itävallan esikko (lienee jonkin sortin kevätesikko), bellis ja pikkusipulit: scillat, krookukset, valkoiset kevättähdet ja valkoiset helmililjat kukkivat - talventähdet ja iris reticulatat ovat jo lakastuneet - ja paljon muuta on korkeina alkuina pihalla. pionitkin kaikki, paitsi, etten tarkistanut tillipionia - pelkäsin vissiin, että se olisi menetetty...
sinivuokot olleet kukassa jo kauan, keltavuokot aloittivat ja lauantaina metsän reuna valkoisenaan valkovuokkoja ja keltainen pilkotti jo kerrottujenkin nupuista.
niin kuin arvata saattoi, molemmat kompostit olivat ihan sulia. lautakehikko oli 2/5 osan verran vajonnut syksyn ja talven mittaan. siinä siirtelin tavaraa etureunaan kukkupäälle asti ja valmistin siihen paikat kahdelle kesäkurpitsalle. takaosan tyhjän tilan täytin biolan-kompostorin sisällöllä. se on nyt sitten melkein tyhjänä taas uutta materiaalia varten. muhivan kompostin päällä ovat köllöllään neljä roipesäkillistä syksyltä ja yksi hevonpeeolkisilppusäkillinen. pääsevät sitten kesän mittaan biolanin täytteeksi, kun tuoreen väliin tarvitaan kuivempaa tavaraa.
nyt alkaa sitten mökkikausi (ens kaksi yötä jo öitsin siellä) ja netissä viettämäni aika supistuu oikein pieneen. hyvä kun joutuu vieroittamaan itsensä aina muutamaksi päiväksi kerrallaan. itselle tärkeitä asioita jää silloin kokonaan huomaatta. esim cityhuuhkajien uudet metkut. siksipä olin kovin tyytyväinen, kun weikko oli seurannut jatkokertomusta minun puolestani:-)
tällä lyhyeksi jäävällä viikolla en lähetä, mutta heti vapun jälkeen tuoksulehtikaktukset ja zilga lähtevät kohti merliniä (kunhan saan ne yhteystiedot:-)), kaikua, malvankukkaa, oprineitiä ja sienestäjää, jos vaan ovat paikalla vastaanottamassa.
kylöaikataulu VI:n päivitin taas kerran. huonomminkin olisivat kasvatelut voineet sujua.
+ Kommentoi (0 kpl)kevät XI
tiistai, 12. huhtikuuta 2011
on ihmisen - naisenkin - muisti lyhyt. viime vuonna kirjoitin 8.4. tähän blogiin "nyt uskallan minäkin jo uskoa, että kevät on. ensimmäinen asia, minkä mökkipihalla sain silmiini oli talventähtien kirkas keltaisuus:-)"
ihan sama huikea kelta loisti tänään (neljä päivää myöhemmin allakan mukaan) omenapuun alla kun mökille pääsin. ruusujen viekossa olivat kevätiirikset auki. ja niin myöhäiseltä kuin tämä kevät on tuntunut. - koko kasvimaa, koko yrttipenkki ja suuri osa kukkapenkeistä oli kyllä vieläkin kauniin tasaisen lumivaipan alla. ei lunta enää paksulti ole, mutta turha odottaa vielä esim talvivalkosipuleita, jouluruusuja, ilmasipulia tai raparperia, uinuvat kaikki vielä. siellä missä kukkapenkit ovat paljaana, on leegioittain sipulikukkien piippoja esillä. kevätkaihonkukka on alkanut viheriöidä ruusujen alla; kukkia en vielä siitä löytänyt. talven tuulien riipimiä isoja kuivia hirvenjuuren lehtiä asettelin suojaksi, kun pensaskärhö mokoma oli uskaltanut nostaa versonsa esiin. lumettomalla kohtaa olevat pionit sentään osasivat vielä lepäillä.
kaikkein suurin ilon aihe oli - keskusteluissa jo kerroin - köynnöspinaatti. monta tukevaa vartta tunkee ylös maasta. kibun aikoinaan antamien ohjeiden mukaan, olin jättänyt varret syksyllä leikkaamatta eikä nyt sitten tarvinnut tehdä muuta kuin ottaa varren tyngät irti ja poistaa latvatupsu pömpelin yläpoikkipuun päältä. välistä (metrin verran) oli huolehtinut rusakko. taimen ympärillä oli vahva kerros papanoita kiitokseksi ateriasta. kuopsutin ne maahan, hain kuistilta valkoisen muoviämpärin, otin ohikulkeissani tarviskivikasasta aika ison kiven, kumosin ämpärin varjostukseksi taimen päälle, asettelin kiven vielä päälimmäiseksi, ettei puhuri vie suojaa mennessään. - kovin paljon kiitoksia kurpalle (ja puu-ukolle), upean yksilön sain.
talven aikana kuolleiden kukkien ruukut tyhjensin. biolan-kompostori sai täytettä. entiset olivatkin huvenneet oikein mukavasti. tuo ei-lämpökompostorikin on jo sula ja pinta vajonnut parikymmentä senttiä. syksyllähän se oli piri pintaan täynnä.
viikko sitten kylvetyistä oli taimella vasta kosmoskukka (päivitin kylvöaikataulu VI:n). viides zilgan risu on kasvussa (kuudes taitaa jäädäkin risuksi). melkein kymmen senttisiä oksia niissä jo on. ystäville sain tiedon, että joutaa tulla hakemaan kunhan ehtivät. – niin lämmintä oli, että seuraavan kylvöpäivän ruukut täyttelin taimimullalla (kekkilän alennusmyyntimulta loppui siihen, seuraavat kylvöt tehdään taas turve/hiekka-seokseen) kuistilla istuksien ja oikein sovittamalla sain kaikki kipot ja kapot mahtumaan pöydille, kaappien päälle ja penkeille. itse en sitten mökissä mahdukkaan muuta kuin kylki edellä kulkemaan; öitsemistä ei tarvitse vielä vähään aikaan harkitakaan.
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XXIX
lauantai, 9. huhtikuuta 2011
keskiviikkona oli lämmin, hämärä ja sumuinen päivä. silloin kieputin kuplamuovisuojat zilga- ja murattiruukkujen ympäriltä pois. muratin suojana olleen pussilakanan poistin myös.
zilgahan oli avannut jo silmunsa (keskusteluissa kerroin) ja nyt sitten, kun parvekkeella ei enää ole ollut pakkasia, on jatkanut niiden kasvattamista niin, etten enää tarvitse silmälaseja nähdäkseni ne. murattia ei sitä vastoin auttanut varjostuskaan: lehdet pakastekuivuivat kuitenkin. onneksi varret ovat ihan viffeinä. viime kesänäkin se versoi sekä juuresta että varsien mitalta ja ehti kasvaa tuuheaksi ja melkein parvekkeen kattoon asti.
tänään on aurinkopäivä ja lämpö noussut kaiteen varjossa jo yli +24°C:een. nostelin sinne samaan varjoon kolme hevoskastanjan tainta, kurpan lähettämän erkin ja tänä aamuna taimettuneet ildit ja tiny timit. toivottavasti ei tule pilviä taivaalle; lämpötila laskee silloin hetkessä ja tulee kiire nostella purkit takaisin sisään.
minulla ei yleensä ole kovin paljon kerrottavaa, ei ainakaan hyvää, "tupakukista" mutta nyt uskallan luvata, että ruukutetut tuoksulehtikaktuksen pätkät ovat hengissä ja aloittaneet suurin osa kasvunsa.
torstaina rohkaisin mieleni ja leikkasin kiinanruusun pätkäksi. tein leikkuujätteestä yhden latva- ja kolme varsipistokasta. oikein kun uskon, lehtihangoissa näkyy uutta alkua *ans kattoo ny* - uskoa ei tarvitse yhtään venyttää, kun näkee, että emokasvin talvella lehtiään pudottanut ja kaljuuntunut alaosa tekee versoa joka lehtihangastaan. tämä hieno yksilö on se, jonka nimimerk *imikkä* antoi minulle viime kesän taimienvaihtotapahtumassa. oikein paljon kiitoksia sinulle:-)
itse tehdyn säännön mukaan huonekasvit ulkoistetaan, kun viisi yötä on ollut yli viisi astetta lämmintä parvekkeella. viime keväänä se oli 15.4. – tänä vuonna taitaa mennä paljon lähemmäksi vappua ennen kuin kukat voi vipata parvekkeelle:-(

+ Kommentoi (2 kpl)kylvöaikataulu VI (editoitu x 12 ja loppu samalla:-))
tiistai, 5. huhtikuuta 2011
nyt se sitten alkoi:-) allakan mukaan, koska sää on kyllä vieläkin semmoinen, ettei kevättä oikein osaa kuvitella. lunta on edelleen tasan puoli metriä, aurinkoa ei ole näkynyt moneen päivään, paitsi, että alkoi paistaa juuri kun olin lähdössä kotiin. pakkasta ei onneksi enää ole ollut öisinkään (yöpakkasia kuitenkin vielä tulee varmasti, usein ja ankaria, sanokaa vanhan sanoneen)

I kylvöpäivä 5.4.2011 (mökillä)
purjo - 15.4. oli taimella -> 23.4. taimikaappiin kuistille
tomaatti (apelsin) - 23.4. oli taimella - koulin 24.4.
kiinanasteri - ei idä (1.5.)
kosmoskukka - 12.4. oli taimella -> 23.4. taimikaappiin kuistille
mustapäivänhattu - ei idä (1.5.)
incarvillea - taimella 23.4. -> suoraan taimikaappiin kuistille
basilika - 15.4. oli taimella -> 25.4. 1/3 purkki ystävälle -> 29.4. ruukutin 2 x 4 kpl (ylijäämät naapureille)
persilja - taimella 23.4. -> suoraan taimikaappiin kuistille
puna- ja keltajuurikas - 15.4. oli taimella -> 23.4. taimikaappiin kuistille
nuo laitoin purkkeihin ja peittelin hiekalla kylvökseni. toisen patterin väänsin pyytämään viittätoista ja toisen kymmentä astetta (sähkölasku tulee marraskuussa; murehdin sen suuruutta sitten vasta)
nyt iltasella "kylvän" vielä kotikylvöt ts laitan siemenet kylvölautalle.

I kylvöpäivä 5.4.2011 (kotona)
datura - 13.4. purkitettu 3 kpl - 18.4. taimella:-)
mustapäivänhattu - ei idä (1.5)
sinikatana - 12.4. purkitettu 3 kpl - 15.4. taimella:-)
paprika (big banana) - 13.4. purkitettu 3 kpl - 19.4. taimella:-)
chili (bolivian rainbow) - 11.4. purkitettu 4 kpl - 14.4. taimella:-)
tomaatti (koivusaari) - 8.4. purkitettu 3 kpl - 9.4. taimella:-)
tomaatti (ildi) - 7.4. purkitettu 6 kpl - 9.4. taimella:-)
tomaatti (tiny tim) - 7.4. purkitettu 6 kpl - 9.4. taimella:-)
sinietelänherneelle sain semmoiset ohjeet, että siemeniä pitää oikein liottaa lämpimässä vedessä. *ans kattoo ny* olen aina kaihtanut minkäänlaista liotusta, kun liian monta kertaa on lopputuloksena ollut mätäneminen. nyt kuitenkin rohkenin: työpöydällä lilluvat lasipurkissa.
mustaapäivänhattua on muuten tulossa syyskylvönä vauvalassa, mökillä mullassa ja vielä kylvölautalla. se on semmonen siemen, josta kurppa on sanonut, että on vaikea idätettävä. jos hänelle on vaikea, minun on otettava todella varman päälle
tähän juttuun laitan sitten tietoa kun itävät/saavat siirron lautalta multaan. (otsikkoon editoitu x)
ihan hirveän hyvältä ei mökillä näyttänyt: ananaskirsikat kituvat, kaksi talviteloitukselta välttynyttä tuoksupelargonia taitaa kuolla sittenkin. ilonaihe oli, että viime käynnillä purkitettu candy dancerin pistokas on vielä ainakin hengissä ja neljäskin zilga on lähtenyt kasvuun. syksyllä dyykatut pelargonit ruukutin, mirabilisruukun kastelin ja ruostekukan sipulit setvin paperikassista pöydän alta viiteen ruukkuun ja siemenperunat nostin pimeydestä pöydän päälle valoon (olivat mokomat aloittaneet itujensa kasvattamisen)
seuraava kylvöpäivä onkin sitten vapun jälkeen. ihan varma en ole mihin saan kurkut, kurpitsat, kaalit, salaatit ja maissit mahtumaan. autaisi jos näistä tämän päiväisistä osan saisi silloin kuistille taimikaappiin, mutta kovin huonolta näyttää...
ps - koffilaiseen pääsi se aamulla sirkkajuurtaan ojennellut hevoskastanjakin:-)
ps 13.4. - taitaa kurppa olla ihan oikeassa; ainoa, joka ei osoita itämisen merkkiäkään on mustapäivänhattu...
ps 25.4. - molemmat mirabiliksen "porkkanat" hengissä. ehtivät taaskin kasvaa liian isoiksi ennen ulos siirtoa:-(
4/5 ruostekukkaruukussa elämisen alkuja. - taimikaappiin sain siirretyksi yhden vadillisen ja kun melkein on liiankin lämmintä, kylvin salaatit suoraan ulos. parsa-, rooman- ja lehtisalaattia ja lisää vielä villirukolaa, vaikka näyttäisivät osa selviytyneen talvesta. seuraavan kylvöpäivän purkit mahtuvat kuin mahtuvatkin mökkiin.
ps 1.5. - listoihin päivitin tilanteen. siihen lisää, ettei sinietelänhernekään ole itänyt tähän päivään mennessä. roomansalaatti sitä vastoin oli:-)
symmetrian vuoksi seuraava kylvöaikat
+ Kommentoi (4 kpl)
[riviä: 260kpl, [kt] sivu: |<  << 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 >>   >|]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)