mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kate XX
sunnuntai, 13. kesäkuuta 2010
torstaina tulevaa sadetta ennakoiden parturoin laveammiksi kolme porttia ja toisen pihan kulkuaukoista. - levittäytymään päässeet puskat tiputtelisivat märkinä saavitolkulla vettä kaikkien kulkijoiden niskaan. - norjanangervoaidan uudet versot ovat mukavan hauraita ja pehmoisia. leikkuujätteen levittelin nurmikolle ja ajelin ruohonleikkurilla päältä. tuorre oksamössö oli loistavaa kompostiherätettä. loppunurmikon hieno silppu riitti porkkanamaan katteeksi. tasaisesti oli todella syyskylvö tällä kertaa itänyt; ihan vähän jouduin harventamaan, kun en kovin harvaksi rivejä tässä vaiheessa edes halua. loppuharvennus tapahtuu sitten kesän mittaan makupaloja väleistä nostellen.
eilen oli kylällä talkoopäivä ja siinä puuhailujen lomassa minullekin sattui kärrykuorman vienti kompostointialueelle, jonne en ollut muka ehtinyt koko viikkoon. heti keksi haukansilmäni kolme kärryllistä hienoa heinäsilppua. kun maalaustyö oli ohi, rokka syöty ja kahvit juotu, otin oman kottikärryni ja menin hakemaan ne aika lailla maatumaan alkaneet heinät omalle pihalleni. tummaa viffeää laattaa oli heinä jo, haisusi navetalta ja tuntui hanskakäteenkin lämpimältä, kun kaikki kolme kasaa lastasin omaan kärryyni. - ja lämpimältä tuntui vielä silloinkin, kun laattoja levitin perunamaani katteeksi. vielä ei olisi tarvinnut perunaa mullittaa, kun sen vasta torstaina olin huomannut taimettuneenkin, mutta ei noin hyvää ainesta voinut hunningollekaan jättää.
mukavaa oli todeta, että kun talkooväelle kerroin, mitä olin löytänyt, reaktio oli *voi ei kai taas*. meidän muiden onni, etteivät kaikki ymmärrä hyvän päälle.
ps1 - lauantain hirmumyrsky – onneksi siksi aikaa vedentulo lakkasi - oli sen laatuinen, että vasta tänään istutin tomaatit, kurkut, kurpitsat ja maissit. hiljaista, rauhallista sadetta saimme 18 mm perjantai-iltapäivän ja sunnuntaiaamun välissä. maa oli sopivasti märkää istuttamisille.
ps2 - kotona ilahduttivat tulijaa kliivian nuppuvana, tomaatin ja kevätkaktuksen nuput. kurkun kukatkin, siltikin vaikka ovat poikia kaikki...

+ Kommentoi (0 kpl)kate XIX
torstai, 27. toukokuuta 2010
ehdinpäs eilen käyttää ruohonleikkuria; aamu oli aurinkoinen ja tuulinen. kaste kuivui jo ennen puoltapäivää. - sade alkoi uudelleen vasta viiden kieppeillä. kolme koneen pussukallista tuli erilaista silppua. - aikaisemmin kun haketin talventörröttäjiä kompostia varten, niistä piti alimmaiset jättää hakettamatta, kun olivat niin märkiä ja velttoja, etteivät suostuneet edes isojen kuivien oksien kanssa menemään koneesta läpi. tiistaina lähtiessäni levittelin ne pitkin kentturaa, jotta mukamas edes vähän ehtisivät kuivua. aika hyvin onnistui, koska eilen sain ne - ei ihan kertajyräyksellä, mutta pari kertaa riitti - imaistuksi ruohonleikkurin läpi. ensimmäiseen pussukkaan mahtuivat nuo roippeet ja naapurin tienpielen oikein vahva voikukkakasvusto. oivallista täytettä kompostiin; puoliksi karkeata ja kuivaa tuomaan ilmavuutta, puoliksi tuoretta ja rehevää tuomaan typpeä ja herättelemään kompostia.
seuraava pussukallinen riitti mainiosti juhannusperuna- ja härkäpapupenkin vahvaksi katteeksi ja viimeisen satsin levittelin parsamaalle. ihan pienelle pätkälle vain riitti, mutta jatkan taas, kun silppua on lisää. ja sitähän on: talonmies on aloittanut kylän niittyjen leikkuun. jahka ehtii lähemmäksi meidän puolta, menen keräämään. jos säät suosivat (ennusteet kyllä lupaavat jatkuvia sadekuuroja), voin hyvin mennä itsekin leikkaamaan. saan sen sillä tavoin helpomminkin, kun ei tarvitse haravoida, vaan kone kerää ihan itse. senkus vaan tyhjään pussukan kottikärryyni ja kärrään pihalleni.
murphyn laki muuten toteutui taas. - ei minun mökilläni ihan alvariinsa vieraita yllättäen käy, mutta eikös tiistaina ja keskiviikkoaamuna, kun roippeet oikein oli viskottuna pitkin tonttia, ollut kolme eri kävijää kovasti halunneet nähdä minua. yksi heistä oli sentään ymmärtänyt jujun, kaksi muuta vain hämmästelivät, kuinka minä sillä lailla sotken pihaani...
+ Kommentoi (0 kpl)kate XVIII
torstai, 20. toukokuuta 2010
omaa nurmikkoa en ole vielä leikannut, mutta naapurit ovat, sen olen kuullut ja nähnyt. tänään näin sitten seurauksenkin: kompostialueelle oli joku taas kärrännyt lastin hienon hienoa heinäsilppua. en aio sanoa, mitä mokomasta naapurista ajattelen, kerron vaan, että lastasin satsin omiin kärryihini ja kuljetin vauvatalvivalkosipuleitteni katteeksi. kiitos vaan... nyt ovat kaikki tärkeimmät eli tvs:t katettu - isothan saivat sen hiekkakokeiluheinän.
toista viikkoa on nyt ollut ihan täysi kesä. maanantain vastaisena yönä satoikin melkein kunnolla; 8 milliä oli mittarissa. yrtit ja kesäkukat ja sinikatanat (jutille kiitos kuudesta komeasta taimesta; vihdoinkin onnistuin:-)) istutin jo tiistaina, parsakaalit tänään. härkäpavut olivat eilen taimella ja tosi hyvällä prosentilla itse kasvatetuista siemenistä - 14/15, (muut itäjät kirjasin kylvöaikataulu IV:een) juhannusperuna ei ollut vielä ehtinyt taimettua.
eilisen päivän kulutin hakettamalla viime syksyn "metsätöiden" oksakasan ja syksyllä ja nyt keväällä leikatut korsittuneet kukkien varret ja talvisuojina olleet havut ja naapurin rouvan jänisten syömät omenapuun oksat. kasvimaan polut ja komposti saivat hyvää lisää. komposti vielä hevonpeetä, jota kaiken rallaamisen jälkeenkin oli vielä runsaasti haettavissa.
ps - häivyn taas huomenaamuna mökille ja viivyn muutaman päivän. toivottavasti taimivaihtajat osaavat laittaa kommenteja merlinin pihalla-juttuun. en millään ehdi lukea keskustelujen puolta. lupaan tehdä haun *mai-lee* mutta tuskin muistan seuraavalla kerralla tehdä *mailee*-haun, niin että semmoiset toiveet kyllä jäävät sillä puolella huomaamatta. - listaan tuli tänään vielä vähän lisääkin vaihtoehtoja.
+ Kommentoi (0 kpl)merlinin pihalla 9.6.2010
maanantai, 17. toukokuuta 2010
tarjolla toistaiseksi seuraavia. täydennän listaa/poistan listalta sitä mukaan, kun löydän lisukkeita/tarjokkaat ovat menneet...

ranskalainenrakuuna (luvattujen - mummi, eltsu, merlin, anita, puutarhakeiju, sireeni2, papula - lisäksi)
*saksankirveli (luvatun - tuilu, papula - lisäksi)
*karhunjuuri (luvattujen - tuilu ja naapurinsa, merlin, katinen - lisäksi)
*alppipiikkiputki (luvatun - papula - lisäksi)
*leimurakkaus
*kultasade
isomaksaruoho
komeamaksaruoho
mäkimeirami
ruohosipuli
kultatyräkki
hoya carnosa (saa pari pistokasta leikatuksi)
*-merkityt tämän kevään siementaimia, muut joko vanhempia siemenestä kasvaneita tai jakopaloja

mummille jorma-kurpitsan taimi ja erikokoisia ruukkuja - kuten kurpitsasota-ketjussa jo kerroin, mummi jää ilman jormaa. olen kovin pahoillani, mutta meinaan vetää *kotiin päin* ja pitää ainoaksi jääneen itselläni.
eltsulle kirjopikarililjaa

ps1 - tuossa jatkuvasti omin lupinsa mukaan tunkevassa kuvassa on muuten se ranskattaren rohjake, jonka nyt sain pienennetyksi.
ps2 - älkää ihmetelkö, jos vastaus aina välillä viipyy. lähden taas aamulla mökille ja palajan, kun siltä tuntuu...
ps3 - toivon, että sireeni2:llekin on tullut lapsus: ranskan laventelia en ole kenellekään luvannut. ranskalaistarakuunaa sitä vastoin on kyllä hänellekin. - ps2 pitää edelleen paikkansa:-)
ps4 14.6.2010 - kiitokset kaikille - emännälle, kyytijälle ja tuomisille, joita en edes odottanut.
+ Kommentoi (6 kpl)kesä XII
sunnuntai, 16. toukokuuta 2010
oikeastaan nyt sopisi otsikoksi kesäkesä:-) - kolme päivää shortsi- ja toppisäätä jopa vanhalle rouvalle. kovasti en ehtinyt lämpömittaria seurailla mutta esim eilen illalla, kun lopetin lukuhetken kuistilla klo 21 jälkeen, mittari näytti vielä yli 25°C.
olin torstaina ennen kotiin lähtöä siivonnut mökin ihan kesäkuntoon. kaikki ruukut kun jo uskalsi siirtää kuistille, mökin sai tyhjäksi ja saattoi talven jäljiltä multa/turvetuhruisen lattian pestä ja sänkyyn laittaa puhtaat petivaatteet. kunnan vesi saatiin kytketyksi jo keskiviikkona niin että kaffe- ja tiskiveden saa lyhyen kantomatkan päästä. perjantaiaamuna soitin kiireesti hs:n asiaskaspalveluun ja sain lehden mökille jo lauantaina.
viikonloppuna tulivat kylälle kaikki nekin, joita pahat säät olivat pitäneet poissa. (perjantaina oli saunassa väkeä niin, että lauteillekin piti jonottaa puhumattakaan kolmeen suihkuun:-)) kaikki ne, joille olin viime kesänä luvannut jakopaloja olivat paikalla myös. listasta sain ruksata yhtä paitsi kaikki muut pois; tammiunikko antaa vielä odotuttaa itseään (pitäisikö näkyä?) ja itse sain luvatun tulikellukan ilopilleriksi portinpieleen.
multatornit ovat nyt tyhjinä. - suuri osa kompostimullasta levitettynä pitkin pihaa, loppu varastoituna saaviin ja säkkeihin. alimmat lavakaulukset jätin paikoilleen; niistä tulevat hyvät parsakaali- ja maissipenkit. - neljä joutilaaksi jäänyttä kaulusta löysivät kesäsäilön mökin pohjoisseinustalta, jossa ei oikein mitään istutuksia ole.
kylvöaikatauluun kävin laittamassa viimeisimmän III kylvöpäivän merkinnät. - sipulit istutin (naapurin herralta sain taas 13 kpl punasipulin istukkaita; hän kun ostaa niitä aina puolenkilon pussukan niin niistä riittää sitten minullekin) ja kulta- ja punajuuren kylvin. oli muuten hankalaa löytää pitkääpunajuurta pk-seudulta (olin unohtanut sen siemenvesan tilauksesta:-() - itse en löytänyt ollenkaan. onneksi ystävä kävi ostosmatkalla vähän laveammalla. - tuusulan kodin-terrassa oli ollut kaupan juuri haluamaani forono-lajiketta.
hevonhyväkuormat tulivat keskiviikkona:-) vähemmän tällä kertaa kuin aikaisemmin, mutta iloinen pee-ralli on ollut käynnissä helteestä huolimatta.
keskustelujen puolella jo kerroin, että syyskylvetyt porkkana ja tilli ovat perjantaiaamuna taimella. parsakin jo aloittelee. paljon on kukkia ja yrttejä ja raparperia ympäri pihaa ja vielä "paljommin" on tekemättömiä töitä: oksakasat hakettamatta, paraatipolku entraamatta, lämpöä kaipaavat kylvämättä ja taimet tietenkin vielä istuttamatta. perunankin istutan vasta lopummalla kuuta.
+ Kommentoi (0 kpl)talvikesä
perjantai, 7. toukokuuta 2010
taas täytyy toivoa, ettei tuota otsikkoa tarvitse ruveta numeroimaan. - eilinen päivä oli aivan uskomattoman komea ja lämmin kesäpäivä ja tänään taas kylmää ja sateista. ensimmäisen kerran öitsin viime yön mökillä tämän vuoden tietämiin. joskus sinne on ihan mielikseen jäänyt jo heti huhtikuun alussa, kun kausi alkaa ja lupa on. muutama naapuri siellä on jo ollut pitempäänkin ja kertoivat, että ei ole ollut kovin kiva: lähes joka yö ollut vielä pakkasta. torstain vastaisenakin edelleen -3.4°C. sikäli kuitenkin hyvä, että on tuo mahdollisuus. tänään juuri juttelin maija-kaiman kanssa. kotona hänellä on meneillään taloyhtiön putkiremontti, jonka keskeltä oli joka tapauksessa pakko muuttaa pois.
mielipuuhaani pääsin tänään (epä-mielipuuhani tein jo eilen: pupuverkot ovat taas pois silmistäni yhtiön vajassa kesäkorjuussa:-)), kun aloin kääntää syksyllä rakentamaani kompostia. iso lautakehikollinen pitää nostella toiselta reunaltaan taas yläreunan tasalle ja tyhjään osaan siirtää talven biolan-kompostorissa muhinut tavara. aika pitkälle pääsin ennen kuin talikko iski oikein kovaan jäähän. - seuraavalla kerralla saan loput kasatuksi ja biolanin tyhjäksi. hetkeksi vain, koska mökin nurkalla odottelee viisi säkillistä syksyllä haravoituja lehtiä. kerralla niitä ei parane laittaa, mutta pari ainakin jo heti pohjalle ja loput sitten kesän mittaan tuoreemman tavaran kanssa vuorotellen. - perin kylmä tämä kevät on todella ollut. noista viidestä säkillisestäkin kolme alimmaista olivat jäässä, kun niitä availin lisätäkseni niihin haravointiroippeita.
uskon minä lopulta, ettei yksi päivä vielä kesää tee ja odottelen suosiolla otollisempia kylvösäitä. - jakopalojen ja siementaimien ruukutukselle nämä viileät ja kosteat säät ovat kuitenkin aivan mainioita. - taas muuten selvisi, että itse yrittäen ei pääse yhtään niin hyvään tulokseen kuin, jos antaa luojan hoitaa homman. onhan vauvalassa toki itäneet saksankirvelit, mutta paljon komeammat taimet ovat yrttimaalla vanhan yksilön jo parikymmensenttisiksi kasvaneiden versojen katveessa...
+ Kommentoi (0 kpl)kesä XI
maanantai, 3. toukokuuta 2010
allakassa seisoo edelleen, että on kevät, mutta minä päätin tänään aloittaa kesän. (huomiseksi on luvattu räntää ja lunta:-))
koivut kuitenkin olivat jo isolla hiirenkorvalla niin että se oli sitten havujen ja suojakankaiden poisotto. siistimiset jätin sovinnolla vielä, kun muuta tähdellisempää oli listalla. - istutin valmiiksi lämmitettyyn penkkiin juhannusperunani. härkäpavut ja kyssäkaalin kylvin. edellisellä kerralla mökillä käydessäni olin jo nostanut salaattiruukun patiolle. hyvin oli siinä voinut ja salaatinjämät kasvaneet jo kovasti. ilmasipulista leikkelin tuorretta leivän päälle.
syksyn vauvalakylvöistä olivat taimettuneet saksankirveli, "mirkun keltainen" ja alppipiikkiputki. vasta siis 3/8. odotella täytyy kärsivällisenä.
rohkaisin mieleni ja tartuin saksiin. isosta sinivaleunikkomättäästä irrottelin kolme palasta syrjältä ja siirsin ne viime kesän siemenkylvöistä istutettujen pienien kavereiksi. jokohan ensi viikolla uskaltaa uskoa, että jako/siirto onnistuu?
pienet basilikan taimet istutin altakasteluruukkuun. sisälle jätin vielä visusti. oikean kesän tultua pääsee sitten kuistille.
puuhastelun päätteeksi patseerailin pitkin tiluksiani ja tutkailin tilannetta. kaikki pionit ovat hengissä, jopa tillipioni-aarteeni. clematis recta on suorastaan runsaana nousemassa maasta. sen kaveriksi ostettu valkoinen isokukkainen loistokärhö edith(?, perhanan dementiakukat:-)) antaa odottaa itseään vielä. taas *ans kattoo ny*
uusia kukkijoita olivat esikot ja oman pihan valkovuokot, keltavuokotkin melkein jo, molemmat plaadut.
talvivalkosipulirivistössä on edelleen parin naatin aukko. viime kesän penkissä sitä vastoin ponkee kolmekin karkulaista tuhteina ylös. ei niitä sinne perunamaalle parane jättää, niin että siirtojuoksuttelua vähän matkaa ja sillä aukot täyttyy:-)
ps - 25.5.2010 tiedoksi vain, että edith (nimikin oli oikein) on nyt melkein jo 20 cm korkea ja kolme versoinen.
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XXIII
maanantai, 26. huhtikuuta 2010
ihan liian aikaisin minä kurkut ja pavut ja jorman laitoin kellumaan. ruukuttaahan minun ne piti, kun luoja pilvisten päivien jälkeen järjesti kylmiä öitä (kerroin kylvöaikataulu IV:ssa). keittiön pöydällä ehtivät kasvattaa jo ensimmäiset kasvulehtensäkin enkä viitsinyt niitä pitkiä hujoppeja enää katsella sisällä. (teenkeitin jäi niiden taakse kiipeliin ja kovasti ehti tulla sekä aamu- että iltateetä jo ikävä.)
tyhmä temppu ehkä sekin mutta kastelin istutuskuopat kuumalla vedellä ja paikalleen pääsi kaksi lehmänpapua ja kymmenen reininrypäle-kurkkua. - jorma ei ole suostunut itämään; enpä taida saada siitä kaveria ainakaan täksi kesäksi. jätin kuitenkin ruukun vielä odottelemmaan josko sittenkin. - kurkuista tiedän kokemuksesta, että niiden pitkiksi venyneet varret voi huoletta peitellä ns leukaa myöden multaan, kun varovaisesti ja kevyesti peittelee. salkopavuista en ole yhtä varma, kun yleensä kylvän ne suoraan lämmitettyyn maahan. sinne niidenkin hujoppien kaulat kuitenkin piilotin mullan alle.
en usko, että siihen kuolevat mutta liian kylmää tuolla voi vieläkin tulla, vaikka nyt onkin varjossa jo +17.9°C (sehän on tomaattien ulkoiluhetkikin sitten ihan just:-)). onneksi parvekkeella voin iltaisin tarkistaa tilanteen ja peitellä raukkoja tarpeen vaatiessa. kolme kurkun ja yksi pavun varataimikin jäi. ja siemeniä on jäljellä. kurkku on sitten jatkossa kyllä eri "merkkistä". laitan koko proseduurin kellutuksesta alkaen vapun jälkeen uusiksi, jos huonosti noille nyt käy.
oikein hienot ja jo pitkään ulkoilleet kelloköynnöksen taimetkin istutin jo paikoilleen. en siihen muratin kaveriksi, niin kuin alun perin oli tarkoitus (toinen murattihan pääsi jo ruukun täytteeksi), vaan ison istutusruukun päätyyn. siinä ei ole niille mahdollisuutta laittaa kiipeilytelinettä, mutta suunnittelin, että "pudotan" versot alas lasien välisestä rakosesta ja kun alkavat huidella alakerran parveketta varjostamassa, nostan taas seuraavasta rakosesta takaisin omalle puolelle...
viime viikolla istutetut ruukkusalaattien jämät näyttäisivät jo siltä, etteivät kauppapuutarhurit ja kauppiaat enää tänä kesänä saa minulta euroja salaatin vastikkeeksi...
lehmänpapu on muuten se uutuus, jota ainakin siemenvesa myy. ostin pussillisen, ja sehän oli valtava 200 siementä sisällään pitävä. itävyys taataan syksyyn 2014, mutta ihan hirveästi liian paljon siinä kuitenkin on tämmöiselle pienviljelijälle. onneksi ystävät ovat yllytyshulluja; olen viidelle rouvalle saanut niitä jaelluksi. kylällä on ensi kesänä ylituotantoa salkopavuista, jos kaikki onnistumme saamaan 90 cm pitkiä papuja runsaasti, niin kuin pussin kyljessä luvataan:-)
ps1 27.4.2010 - kaikki istutukset ihan kuosissaan ja niin kuin keskustelujen puolelle jo kiirehdin kertomaan, jormakin sitten lopulta suostui itämään...
ps2 1.5.2010 - ei sää vieläkään kesäksi kääntynyt: sumuista, sateista, viileää, mutta kun kerran eilen mökiltä toin taimiruukut kotiin, niin olihan persilja (joka kyllä pärjääkin) ja basilika istutettava toinen papuruukun toinen tomaattiruukun reunalle. tomaattia en sentään hirvinnyt siihen vielä laittaa. olen minä niitäkin ulkoilluttanut, mutta kun aina käy niin, että yhden päivän voi pitää parvekkeella ja sitten taas kaksi päivää sisällä:-(

+ Kommentoi (0 kpl)hiekkaviljely-yritelmä I
sunnuntai, 25. huhtikuuta 2010
hiekkainen porkkanalaatikko:-)
hiekkainen porkkanalaatikko:-)


kirjoitin 7.10.2009 "minulla on muuten ihan uusi silppuviritys meneillään. se on niin hassunkurinen, että kerron vasta keväällä miten siinä käy." - ha-haa, siinä kävi niin mainion hyvin, että kyllä vaan kannattaa kertoa. voi sitten joku muukin olla *hullu yllytettävä*
hiekkaviljely on tuntunut minusta ihan mainiolta tavalta ja olen monta kertaa harmitellut, etten ollut tiennyt siitä silloin 1987, kun pihaani aloin perustamaan. samalla hinnalla, jolla ostin 40 kuutiota multaa olisin saanut monen kertaisen määrän hiekkaa ja olisi savimaalle ollut parahultanen, vaikka sitten myöhemmin olisinkin siirtynyt multaviljelijäksi.
porkkanat viljelen mukaellussa hiekkaviljelyssä: lavakaulus täyteen hiekkaa, porkkanan siemenet kylvän siihen syksyllä, keväällä harvennuksen jälkeen peittelen rivivälit paksulla heinäsilppukerroksella ja vielä ainakin toinen kattaus kesän mittaan. hienoa ja puhdasta porkkanaa kasvaa.
syksyllä kokeilin semmoista projektia, josta en oikein muistanut, miten se piti tehdä. ruotsalaisen gurun nils åkerstedtin kirjan olin joskus aikoinani lukenut ja sitä oppia yritin muistella. - viime syksynähän ruohosilppua oli tarjolla tosi reilusti. siksipä keräsin sitä ja kärräsin hiekkaa. kaksi 90 litran vesisaavia jäivät tietenkin tyhjiksi ja tyhjänpanteiksi, kun viljelykausi loppui. ne täytin vuoron perään heinäsilppu- ja hiekkakerroksilla ja nostin talveksi kuistille sateelta ja lumelta suojaan. tarkoitus oli, että tuollatavoin syntyisi kasvualustaa tämän kevään kylvöihin.
ja kuinkas kävikään:-) tänään kuopsutin päällimmäisenä olleen hiekkakerroksen pois ja sieltä alta paljastui tummanviffeää oikein vahvasti navetalta tuoksuvaa heinää. minun silmiini ja nokkaani erinomaista kaalimaata. sillä täytin ison ja syvän parvekelaatikon kyssäkaaliviljelmäksi. loput hiekat ja silput raffisti erottelin. hiekka pääsi parantamaan minun ns nurmikkoani ja vahvan silpun levittelen talvivalkosipulien ensimmäiseksi katteeksi, kunhan ne kaikki ovat tulleet esiin ja jonkinmoiseen mittaan ehtineet kasvaa.
sen ehdin oppia, että liiankin kanssa olin laittanut hiekkaa suhteessa heinäsilppuun: tuohon 90 litraan on ämpärillinen passeli määrä, kaksi oli turhan paljon. - paras oppi oli kuitenkin, että tuolla tavalla todella pystyy "säilömään" heinäsilppua ihan alkukevään tarpeeseen. mot
lupaan loppukesällä kertoa, miten kyssä tykkää tuossa viritelmässä kasvaa...
+ Kommentoi (3 kpl)lasitettu parveke XXII
torstai, 15. huhtikuuta 2010
eilen kannoin mökiltä kotiin murattiruukun ja maitopänikän, jossa kolme zilgan risua olivat talven aikana nätisti ruvenneet kasvamaan kelpo viiniköynnöksiksi. äsken istutin muratin entisen kaljuuntuneen kanssa samaan ruukkuun. vehreyttä tuli heti ja kun kaljuja varsia katsoo niin niissäkin ovat silmut selvästi pulleroituneet: kyllä siitä hyvä vielä tulee. ensi talveksi sain oppia, että kuplamuovi pitää kietoa koko tolpan pituudelta versojen ympäri. nyt säilyi kuivapakastukselta vain suojattu tyviosa. - maitotölkin yhden sivun saksin auki ja hyvin varovaisesti otin erilleen yhden taimista. komeat olivat juuret. edelleen yhtä varoen istutin sen omaan ruukkuunsa. avattu syrjä takaisin paikalleen ja pänikkä sanomalehtikääröön; pääsee takaisin mökille seuraavalla reissulla. uskoisin, että niille käyttöä löytyy, vaikka itse en tarvitsekaan - tilaa ei yksinkertaisesti ole. melkein nuo zilgat täällä parvekkeella ovat olleet yhden kesän iloja. halpaa ja helppoa kun niiden kasvattaminen on, ei haittaa. kesän aikana aina ehtivät viffeydellään peittää parvekkeen toisen päätyseinän. ja ilo on sitten sitä suurempi, jos onnistuvatkin talvehtimaan.
mustat muovit otin ruukkujen päältä jo pois. öisin on lämpö pysynyt sunnuntaiaamusta lähtien yli +9°C. paikka on suunniteltuna kaikille tänään kelluidätykseen laitetuille siemenille (kerroin siitä kylvöaikataulu IV-jutussa jo aamulla). laitan tähän juttuun editteinä lisäykset sitä mukaan, kun siemeniä saan ruveta multaan piilottelemaan. usko on vahva, huomaatteko:-)
oman sääntöni mukaan lämmintä on nyt riittänyt parvekkeella tarpeeksi kauan. sisäkukat pääsivät/joutuivat ulkoruokintaan myös. kaikki kaktukset, kliivia, kuvernöörinkukka ja anopinkieli nauttivat tai sitten kituvat parvekkeen lämmössä ja auringossa taas jonnekin lokakuun loppupuolelle asti, luulisin.
yli +18°C on jo lämpö. sinne menivät vierailemaan tomaatit, paprikat, ananaskirsikat ja daturat myös. iltasella taas nosto sisään...

+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XXI
sunnuntai, 11. huhtikuuta 2010
sopivan pilvinen päivä ottaa muratin päältä rätti pois poikkeen. niin siinä kävi, että kaljuhan siitä tuli. lehdet olivat kuivuneet ja rapisevat. käsiin jäivät kun niitä koski. hyvää biojätettä tuli piukkaan pakatun ämpärillisen verran. versot sitä vastoin ovat kauniin tuorreen viffeitä, tiukasti imujuurillaan tolpassa kiinni ja katkaisukohdasta näkyy terve vihreys myös. ruukun multa on ollut sulana jo kauan ja olen sen hyvin kastellut. nyt sitten vaan odotan, että varsista alkaa kasvamaan uutta. jos se pahasti meinaa kaljuna pysyä, on kaksi komeata kelloköynnöksen tainta odottamassa. täytän purkkia ja verhoilen pylvästä sitten niillä, ehtinevät kukkiakin varmemmin täällä kuin mökillä.
ne kaksi kunnon kokoisiksi kasvanutta hevoskastanjan taimea joutuivat/pääsivät ulkoruokintaan. sinne taitavat jäädäkin. tomaatit vein kaiteen varjoon ulkoilemaan myös mutta ne tuon illemmalla sisälle takaisin. taidan kastellakin ne jo tänään ensimmäisen kerran koulimisen jälkeen, vaikka ei vielä olekaan *ensi viikko*:-)
ensi viikolla on II kylvöpäivän aika. suunnitelmissa on, että täällä kotona kylvettävät (kurkku, kurpitsa, papu) idättäisin ensin kylvölautalla ja kun sirkkajuuret ilmestyvät piilottaisin siemenet heti suoraan parvekkeen ruukkuihin paikoilleen. mullathan ruukuissa on kasteltuja ja mustan muovin alla jo kauan lämmenneitä. riskaabelia mutta kokenut vasta tietää:-) jännää miten vielä kuudennenkin kesän alkaessa riittää aina vaan uutta kokeiltavaa/opittavaa. ja erinomaisen hyödyllistä muistutuksena minulle, joka nuoremmilleni mutkutan *kun kaikki aina pitää opetella kantapään kautta. uskoisitte kun sanotaan*
viime yönä pysyi lämpö pitkästi yli +5°C. kun viisi noin lämmintä yötä on ollut peräkkäin, vippaan taas sisäkukat "pihalle". - omatekemä sääntö: syksyllä sisään, kun kolme yötä peräkkäin alle +5°C/keväällä ulos viiden lämpimän yön jälkeen.
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 44kpl, [kt] sivu: |<  << 1,2,3,4,5 >>   >|]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)