mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


lasitettu parveke XXI
sunnuntai, 11. huhtikuuta 2010
sopivan pilvinen päivä ottaa muratin päältä rätti pois poikkeen. niin siinä kävi, että kaljuhan siitä tuli. lehdet olivat kuivuneet ja rapisevat. käsiin jäivät kun niitä koski. hyvää biojätettä tuli piukkaan pakatun ämpärillisen verran. versot sitä vastoin ovat kauniin tuorreen viffeitä, tiukasti imujuurillaan tolpassa kiinni ja katkaisukohdasta näkyy terve vihreys myös. ruukun multa on ollut sulana jo kauan ja olen sen hyvin kastellut. nyt sitten vaan odotan, että varsista alkaa kasvamaan uutta. jos se pahasti meinaa kaljuna pysyä, on kaksi komeata kelloköynnöksen tainta odottamassa. täytän purkkia ja verhoilen pylvästä sitten niillä, ehtinevät kukkiakin varmemmin täällä kuin mökillä.
ne kaksi kunnon kokoisiksi kasvanutta hevoskastanjan taimea joutuivat/pääsivät ulkoruokintaan. sinne taitavat jäädäkin. tomaatit vein kaiteen varjoon ulkoilemaan myös mutta ne tuon illemmalla sisälle takaisin. taidan kastellakin ne jo tänään ensimmäisen kerran koulimisen jälkeen, vaikka ei vielä olekaan *ensi viikko*:-)
ensi viikolla on II kylvöpäivän aika. suunnitelmissa on, että täällä kotona kylvettävät (kurkku, kurpitsa, papu) idättäisin ensin kylvölautalla ja kun sirkkajuuret ilmestyvät piilottaisin siemenet heti suoraan parvekkeen ruukkuihin paikoilleen. mullathan ruukuissa on kasteltuja ja mustan muovin alla jo kauan lämmenneitä. riskaabelia mutta kokenut vasta tietää:-) jännää miten vielä kuudennenkin kesän alkaessa riittää aina vaan uutta kokeiltavaa/opittavaa. ja erinomaisen hyödyllistä muistutuksena minulle, joka nuoremmilleni mutkutan *kun kaikki aina pitää opetella kantapään kautta. uskoisitte kun sanotaan*
viime yönä pysyi lämpö pitkästi yli +5°C. kun viisi noin lämmintä yötä on ollut peräkkäin, vippaan taas sisäkukat "pihalle". - omatekemä sääntö: syksyllä sisään, kun kolme yötä peräkkäin alle +5°C/keväällä ulos viiden lämpimän yön jälkeen.
+ Kommentoi (0 kpl)välipuhe III
perjantai, 9. huhtikuuta 2010
suulas etc... eihän tuohon edelliseen juttuun enää saanut mahtumaan tätä ihmettelyäni. miksi noita aina vaan tulee lisää? - perjantaiaamun kunniaksi jo toinen tekstitön blogimerkintä (kuutamo ehti tämän aamuisensa jo poistaakin; edellinen vielä jäi. malvaorvokin toinen yritys onnistui.) - pysyyhän päiväkirjojen etusivu tuolla tavoin layoutiltaan mukavan väljänä ja ilmavana:_)
liekö "vika" oikeasti porin päässä? - ihan vaan tarkistuksen vuoksi... enhän minä utelias ole, enhän.
edit 13.4.2010 - hs 13.4.2010 anu koivunen-> "mikä saa keski-ikäisen tädin - lähimmäisilleen ihan lämpimän ihmisen - iltasella facebookissa kirjoittamaan härskejä viestejä? ehkä meidän pitää sitten olettaa, että monet kokevat olevansa keskustelupalstoilla toisessa todellisuudessa."
puutarha.net 13.4.2007 mai-lee-> "toinen on se, että katoaako teiltä puutarha.nettiä seuratessanne todellisuudentaju tykkänään?"
kuinkas sattuikaan sattumaan... oli taas liian herkullinen tilanne hukattavaksi:_)
+ Kommentoi (2 kpl)kevät X
torstai, 8. huhtikuuta 2010
nyt uskallan minäkin jo uskoa, että kevät on. ensimmäinen asia, minkä mökkipihalla sain silmiini oli talventähtien kirkas keltaisuus:-) osasin toki niitä etsiäkin.
lumet olivat lähteneet vauvalan päältä. se kun on kompostimultatornin viekossa eikä syksyllä kasattu multa ihan loppuunpalanutta vielä ollut. nyt sitten palaessaan lämmittää ympäristöään. perunamaan päältä lapioin ison kinoksen ruukkujen suojaksi vielä. - vihdoin muistin ottaa vauvalan kartan mukaan ja selvisi, että huonosti olin muistanut kylvökseni. laitan oikean listan tähän, kun ei sinne kylvöaikataulu III:een enää mahdu mitään lisäämään.
parsaa, saksankirveliä, alppipiikkiputkea, sinivaleunikkoa, kultasadetta, varjoliljaa, saksankuminaa ja "mirkun keltaista”. tuolle viimeiselle emme ole vielä löytäneet nimeä. ystävän pihalla kukkii niin intensiivisen keltaisin kukin, että tekisi mieli sanoa, että siinä on keltainen vähintäänkin toiseen potenssiin.
lunta oli pihalla edelleen ihan tarpeeksi. kasvimaan päällä hyvin onnistui piiskaamaan ja harjaamaan matot. pääsivät takaisin pöydän päälle odottamaan mökin kesäkuntoon saattamista. takapihan piukkaan pakkautuneen katolta tippuneen kinoksen päälle huiskauttelin tuhkaa. se on ainoa kohta, jossa uskallan avittaa kevättä, kun ei siinä ole kuin huonosti kasvavaa nurmikkoa fillarin parkkipaikalla. muualla saa kevät tulla ihan omaa tahtiaan. pelkään, että liian aikaisin tulee kuitenkin ja saa arempia yrittää suojella ahavalta ja rousteelta. (yritän ainakin, etten sorru samaan, mistä keskustelujen puolella tänäkin keväänä taas toruin nuoria frouvia: liiasta keväisestä ahkeruudesta.)
talven aikana ehjäämäni linnunpöntön pystyin viemään takaisin paikalleen vaahteran oksantynkään, kun saappaanvarret eivät enää hörpänneet lunta (virallisen mittauksen mukaan tois puol jokkee enää 12 cm). samoin saatoin tyhjätä kuistilta pari ämpärillistä biojätettä kompostoriin ja tarkistaa sen tilanteen. sula oli ja kovasti oli painunut kasaan syksyllä piri pintaan täytetty loota. juhannusperunamaan hyttyrä oli näkösällä eikä enää jäätyneenä kiinni alustaan, niin että senkin nostin jo paikoilleen. kottikärry oli irti myös ja se puolestaan pääsi räystään alle keräämään sadevettä kasteluun ja saappaan pesuun. kuistin taimikaapin verhoilin. sinne pian jo pystyy siirtelemään taimia mökistä, kunhan vähän ehtii lämmitä.
mökissä ei niin kovasti ollut ilonaiheita: rucolan taimet on menetetty. samettikukat eivät ole edes itäneet. keijunmekon pistokkaat vainaita. toinen brugmansian pistokas näyttää kuivettuvan. iso alkuperäinen oli kasvattanut isot versot ja toinen pistokaskapula näyttää vielä ihan lupaavalta. kolmaskin zilga-risu on lähtenyt kasvuun. kelloköynnökset, ananaskirsikka ja ruukutetut ruostekukat kasvavat tasaisen nätisti kaikki. mirabilikset vielä miettivät.
pelargonithan eivät koskaan tähän aikaan vuodesta ole kauniita, mutta kyllä tämä talvi on niitä tosi pahoin kohdellut. huonommin on ollut vain niinä 2/23 talvena, kun ihan kokonaan kuolivat kaikki pois. paljon meni aikaa, kun leikkelin niistä kuolleet versot pois. yhtään pistokasta en ottanut. ruukkuihin lisäsin hyvää vahvaa kukkamultaa. mullanvaihdolla en tässä vaiheessa noin huonosti voivia viitsinyt rasittaa. kastelin kaikki laihalla hevonhyvävedellä lähteissäni.
seuraavalla kerralla onkin koulimisurakka odottamassa: asterit, kosmoskukat, basilikat. mitsunat istutan suoraan tulevaan salaattiruukkuun ja kylvän siihen myös rucolaa. jos sitten onnistuu paremmin.
pihalla täytyy entrata talven kaatama seivässäilö. se on semmonen jännä sementtiputki, jossa tukikepit ja -seipäät ovat varastoituina silloin kun niitä ei varsinaiseen tehtäväänsä tarvita. syksyllä jo katsoin, että kallellaan on. nyt talvi oli kumonnut sen ihan nukkuasentoon. onneksi kylällä on kolhiintuneita katukiviä, joita voin käyttää pohjan vahvistamiseen ja suoristamiseen.

+ Kommentoi (0 kpl)kylvöaikataulu IV
torstai, 1. huhtikuuta 2010
pah! suulas mikä suulas; irl tai netissä, ei mitään eroa:-) - tässä sitten uusintana mökin kylvöt ja itämiset->

I kylvöpäivä 22.3.2010 (mökillä)
basilika - itänyt 31.3.
persilja - itänyt 8.4.
timjami - itänyt 31.3.
villirucola - itänyt 31.3.
mitsuna - itänyt 31.3.
kiinanasteri - itänyt 31.3.
isosamettikukka - xxxxx
kosmoskukka - itänyt 31.3.

kotikylvöpäivän perään kirjasin koulimisasiat (sinne kolmosotsikkoon). - {luulen että tähän pitää lopettaa tämä kertomus ja jatkaa uudella otsikolla. yhteen juttuun saa mahtumaan vain 4000 merkkiä. taitaa tulla ainakin lähelle sitä, kun noiden mökkikylvöstenkin koulimiset ja istutukset vielä pitää saada mahtumaan... II ja III kylvöpäivä kotona ja mökillä saavat oman otsikkonsa sitten kahden viikon päästä.}
puppua on tuossa edellä. katsotaan sitten, miten käy, mahtuvatko loppuasiat jo tämän otsikon alle... kovasti paljon ei enää ole kylvöjä jäljellä, mitä nyt kaalia, maissia, kurkkua, kurpitsaa, salkopapua. olisikohan muuta vielä?

II kylvöpäivä 15.4.2010 (kotona)
salkopapu - iti 16.4
kurpitsa - iti 27.4.
kurkku - iti 16.4.

eikä noiden "kylvöissä" tarvinnut tahria näppejänsä. siemenet seilaavat sievästi idätyslautalla:-) parvekkeen ruukkuihin omille paikoilleen pääsevät sitä mukaan kun suvaitsevat saada sirkkajuurensa esille.
edit1 16.4.2010 - eivätkä kyllä pääse:-) niin kylmäksi veti ilman taas, että laitan kaikki viisi itänyttä siementä sovinnolla omiin purkkeihinsa (onneksi kotona on kylvömullalla täytettyjä valmiina) ja karkkipurkin visusti keittiön pöydälle lämpimään.
no joo, kun laittoi lukulasit päälle, niin yhdeksänhän niitä kurkkuja oli itänyt ja yksi salkopapukin (sitä lehmänpapua, johon tulee 80 cm pitkät palot:-)) - kun oikein uskottelee, näyttäisi jormassakin jo olevan pikkuinen elonmerkki. en kuitenkaan vielä sitä ruukuttanut. - ja illan päätteeksi vielä kaksi kurkkua ja yksi papu multiin.
edit2 - 19.4.2010 - siellä ne pavut ja kurkut ovat jo purkeissaan taimella ja parvekkeella niin helkutin kylmä, ettei sinne vihamiestäänkään laittaisi. joutuvat kasvamaan keittiössä lampun alla. - jorma-kurpitsa antaa vielä odotuttaa itseään...

II kylvöpäivä 17.4.2010 (mökillä)
parsakaali - itänyt 25.4. - taimikaappiin suoraan - istutin 20.5.
o & o maissi - 30.4. (o & o:n äiti otti heidät huomaansa)
uudenseelanninpinaatti -
"mirkun keltainen" -
kultasade - itänyt 3.5.
sinietelänherne - itänyt 3.5.
leimurakkaus - itänyt 27.4.

ihan varma kun en ole noiden perennojen ja puskan kylvöohjeista, laitoin varmuuden välttämiseksi kahdella eri lailla. josko edes toinen onnistuisi... o + o maissit ovat taas ne naapurin mukuloiden taimet.

III kylvöpäivä 14.5.2010 (mökillä)
avomaankurkku (pitkä) - iti 18.5.
avomaankurkku (pätkä:-)) - iti 18.5.
kesäkurpitsa - iti 19.5.
maissi - iti 18.5.
+ Kommentoi (5 kpl)lasitettu parveke XX
lauantai, 27. maaliskuuta 2010 klo: 12:00  , 13 C°


niin on harmaata - eikä lumikaan ole lässähtänyt (vrt jutustelu anitan kanssa eilen illalla) kuin sentin lisää - ettei asemalaituria näy ja me sentään ollaan rajanaapureita keskenämme.
parvekkeen kesäkuntoon laittamisella ajattelin huijata kevättä tulevammaksi. mööbleeraukset tein, kynttilälyhdyt laitoin kesätalteen. viime kesän persiljan ja paprikan juurakot nostelin pois ruukusta biojäteämpäriin, ei niistä muuhun ollut. lannoitin jäljelle jääneen mullan kananpeellä, kastelin kaikki ruukut (kuusi kannullista vettä tarvittiin kasteluun ja seitsemäs kannullinen vielä valmiiksi parvekkeelle. enää ei tarvitte pelätä, että yöpakkaset halkaisisivat kannun. onneksi matka kylpyhuoneesta parvekkeelle on lyhyt:-)) ja lopulta peittelin lämmittystä tarvitsevat mustilla jätesäkeillä. pavuille ja tomaatille ja kurkuille ja kurpitsalle (sille jormalle) muhii nyt sitten lämpimät ja ravinteikkaat pedit. lopullisen ruukkujen täytön teen vahvalla lannoitetulla mullalla vasta istutuksen yhteydessä.
kovin on myöhässä mutta vihdoin olivat scillan piipat nostaneet nokkansa.
muratin peiton jätin vielä roikkumaan pylvään ympärille. pahasti tuntuu, että muratista joutuu leikkelemään pitkiä versoja pois. kahisevat lehdet niin kuivan oloisesti lakanan alla. odottelen kuitenkin vappuun asti, josko kastelu auttaisi.
otin riskin, kun kerran varaa oli: siemenketjusta olin ottanut viisi ruotiartisokan siementä (kurpitsa10:ltä lähtöisin luulisin. kiitokset hänelle) ja niistä iti neljä. haarukalla rouhaisin niistä nyt yhden ja istutin ison lootan nurkalle. siellä se raukka nyt värjöttelee ansariksi kumotun olutmukin alla - *ans kattoo sit*
+ Kommentoi (0 kpl)kevät IX
maanantai, 22. maaliskuuta 2010
vähän hirvittää otsikoida tämä juttu kevääksi (saisi edes pienillä fonteilla varovaisesti kirjoitetuksi tuon:-)) mutta silläkin uhalla, että manaan takatalvea tulevaksi niin rohkaisen mieleni. - aivan upea päivä, lämmintä ja aurinkoa, kylätien pinta oli paikoin sulanut paljaaksi, sillä aikaa kun mökillä viivyin. pihalla on yli puolimetriä lunta mutta sisällä jo aivan kevät.
I kylvöpäivä oli nyt sitten mökilläkin (päivitän kohta taas kylvöaikataulu III:n) - tarkistus varmisti, että kaikki mummonpelakuut ja molemmat vähän fiinimmätkin ovat hengissä. samoin sinisarja, pasuuna, ananaskirsikat, kelloköynnökset, verenpisara, muratit ja keijunmekko. - zilgoista 2/3 ja villiviineistä 4/6 työntävät hiirenkorvia esiin. - paasunasta pätkäisin kaksi kapulaa ruukkuun ja keijunmekosta otin neljä pistokasta.
ruostekukat oli korkea aika ruukuttaa uudelleen. penkin alla sanomalehtikäärössään olivat aloittaneet kasvunsa. samaa vauhtia ruukutin sitten uusiksi kaksi mirabilistakin.
ystävä/naapuri muuten lupasi hiihtimiensä kanssa tehdä minulle polun tieltä kuistille. seuraavalla kerralla on sitten jo huomattavasti helpompi päästä perille:-)
puolentoista viikon päästä meillä pitäisi alkaa kesäkausi, mutta pahasti siltä näyttää, ettei kukaan kyllä jaksa paarustaa umpihangessa pääsiäissaunaan, vaikka sauna lämmitetäänkin. minä en ainakaan aio nostaa mökin lämpöä vielä pitkään aikaan yhtään yli sen +15°C, jonka tänään käänsin patterit pyytämään.
+ Kommentoi (1 kpl)(eipäs-)juupas talvi XII
tiistai, 2. maaliskuuta 2010
piti käydä "varastoon" mökillä tänään ennen klo 18oo:-) - juu ja tunnustan, kävin minä tullessani ruokakaupassakin.
mitään entiian peluuta ei nyt kyllä tarvitse pelata; ihan on oikea talvi vieläkin. lumet olivat vähän painuneet ja tiivistyneet, mutta silti tuntui paljon vaikeammalta kuistille kahluu kuin edellisillä käynneillä. muutaman kerran humpsahti oikein pohjia myöten ja piti halata puita ja puskia, ettei olisi kaatunut. valkoinen toppatakki odottaa pesukoneeseen pääsyä nyt sitten:-)
pahat asiat ensin: oravan peijakas oli onnistunut järsimään lopulta muovisen lintulaudan ihan rikki. nurinperin käännetyn saavin päälle laitoin auringonkukkaa. ei ollenkaan hyvä, mutta pakko välttää tämän kevään. toiveissa on mittatilaustyönä rakennettava iso oravankestävä ruokinta-automaatti. toimitus *ennen ensi talven lumisateita*, jos mahdollista. - hyvä/paha yhdessä: peltikatolta olivat lumet tulleet alas. ei tarvitse kantaa huolta mökkikaton kestävyydestä. paha puoli oli se, että koko 60+ senttinen määrä oli tullut ilmeisesti kerralla ja vauhdilla. tavallisina talvina lumi on sievästi pudonnut polulle seinän viereen eikä ole saanut aikaan pahojaan. nyt vauhdilla tullut massa oli toista metriä seinästä suoraan norjanangervoaidan päällä. aita ja sen tukipuut varmaankin ihan lytyssä. kinosten alta ei pystynyt näkemään. keväällä on voimasaksille ja hakettimelle käyttöä todella paljon.
hyvä asia oli, ettei hiiribaaria tarvinnut täyttää, entisetkin jyväset syömättä. olisiko niitä kohdannut sukupuutto?
kaikki mökissä talvi"teloitettuna" olevat ovat hengissä vaikkakaan eivät erikoisen hehkeinä. - zilgoista ja villiviineistä ei tosin voi olla ihan varma, kun silmut ovat kiinni vieläkin.
ulkona oli niin tosi talvista, että minun puolestani sai jäädä talviseksi vielä mökissä sisälläkin. en kääntänyt pattereita isommalle. edelleen pyytävät vain normaalia talven peruslämpöä toinen +5°C ja toinen +8°C. kahdeksan astetta mökissä olikin lämmintä ja avokuistille jäi +4°C, kun lähdin kahlaamaan takaisin bussipysäkille päin.
reppuun pakkasin karkkipurkin ja ja kuusi pientä pyöreätä muoviruukkua. (kylvöohjehan taisi neuvoa, että purkien pitää olla ehdottomasti pyöreitä:-)) turvetta ja hiekka olisin ottanut kylvöalustaksi mutta vain hiekka oli sulaa (on mökissä penkin alla jemmassa). turve kuistilla oli aivan yhtenä jäämöykkynä saavissaan. aina se sen verran syksyn kosteutta imee itseensä, että jäätyy. olisi se jo tähän mennessä pitänyt oppia muistamaan. kylvöihin pitää ostaa kaupasta pussukallinen multaa. ehtii vielä, kun on pari viikkoa siihen I kylvöpäivääni...
edit1 4.3.2010 - isännöitsijältä tuli kirje, jossa sanottiin, ettei olisi pahitteeksi käydä päiväseltään kylällä katsomassa, onko katto vielä ehjä. lunta kun on tullut sen verran:-) kokouskin ehtii pitkästä aikaa ajoissa (huhtikuun lopulla) eikä vasta joskus toukokuussa niin kuin monena vuonna on ollut. uusi luuta lakaisee oikein hyvin ja tehokkaasti. lokakuun alussa vaihdoimme isännöitsijätoimiston toiseen.
edit2 15.3.2010 - moonriver, tämmöistä tilannettako tarkoitat? muuttamistahan lisääminenkin on, eikös?
+ Kommentoi (2 kpl)kylvöaikataulu III
keskiviikko, 10. helmikuuta 2010
keskustelujen puolella kerroin tupu78:lle, että tänne päiväkirjoihin voi tehdä semmoisia juttuja, joita pystyy pitkänkin ajan kuluttua vielä editoimaan. - kahtena aikaisempana vuonna olen kylvöaikataulujen kanssa toiminut niin, että vasta kun kaikki on melkein käyty läpi kylvöistä koulintojen kautta loppusijoitukseen, olen kopioinut listan tänne joskus touko/kesäkuussa.
yhtä hyvinhän voin kirjoittaa sen suoraan tänne. kovin lyhyt on ja tynkänen vielä, mutta ensi kuussa rupeaa sitten kasvamaan ainakin lista pituutta, jos taimet eivät:-)
edit 3.3.2010 - askelen verran lähempänä kevättä olen minäkin:-) olin jo syksyllä tuonut kotiin 2 x karkkipurkki x 4 x pyöreä kylvöpurkki. kylvömullalla täytin ne mökillä, kun sitä siellä vähän oli jäljellä. luulin noiden 8 ruukun riittävän kevään tarpeisiin, mutta eiväthän ne. ketjukirjeistä ja jutitalta erikseen pyytämällä sain ihan "liikaa" kylvettäviä. neljälle lisä purkille tiesin varmaksi käytön. vähän vahingosta viisastuneena, otin eilen mukaan vielä kaksi ylimääräistä kippoa. karkkipurkkeihin mahtuu sopivasti neljä. ovat siinä siististi ja vievät mahdollisimman vähän tilaa. - multaakaan ei sitten tarvinnut lähteä hakemaan kaupasta. päätin, että kotona kylpyhuoneessa jo muutaman viikon ämpärissään lämmitellyt puutarhamulta saa kelvata. joudunkohan pettymään?
siististi rivissä odottaa nyt kolme karkkipurkkia (+ kolme - sen kolmannen otin loppuun kukkineelta jouluhyasintilta - purkkia ns toisen kerroksen väkenä:-)) kylpyhuoneen lämpimällä lattialla, että 15. päivä ja uusikuu koittaa...

talvivalkosipuli + vauvavalkosipulit 16.10.2009
porkkana 3.12.2009
tilli 3.12.2009
syksyn mittaan kylvin vauvalaan kylmäkäsittelyyn
parsaa, jouluruusua, saksankirveliä, alppipiikkiputkea, sinivaleunikkoa, kultasadetta, varjoliljaa, saksankuminaa (tai ainakin muistelisin, että noita. "kartta" on mökillä, pitää vielä tarkistaa...) (kävin maanantaina 22.3. mökillä ja unohdin tietenkin. ensi kerralla...)

I kylvöpäivä 15.3.2010 (kotona)
bolivian rainbow - iti 20.3. - 1.4. kou 6 kpl
ildi - iti 18.3. - 1.4. kou 2 kpl
apelsin - iti 19.3. - 1.4. kou 3 kpl
koivusaari - iti 19.3. - 1.4. kou 2 kpl
sinikatana - iti 18.3. - 1.4. kou 8 kpl
ananaskirsikka - iti 24.3. - 1.4. kou 1 kpl
datura - iti 18.3. - 1.4. kou 2 kpl
villipelakuu - iti 20.3. - 1.4. kou 1 kpl
sinietelänherne - iti 24.3. - 1.4. kou 1 kpl
kelloköynnös - iti 25.3. - 6.4. kou 2 kpl
purjo - iti 1.4.
ruotiartisokka - iti 18.3. - 1.4. kou 3 kpl (1 kpl ist parv)

mukamas vanhetessaan viisastuu:-) paljon enemmän kylvin kuin aikaisempina vuosina:-(
niin kuin jo aamulla keskustelujen puolella ehdin innoissani kertoa, hevoskastanjan mollukka pääsi multaan myös. - sunnuntaiaamuna 21.3. mollukka oli ehtinyt mullan pinnalle:-) - 24.3. purkitin kaksi seuraavaa itänyttä hevoskastanjaa... - 6.4. viimeisinkin meni koff-mukiin tänään.
oikein hyvä tarkoitus oli mennä heti huomenna mökille kylvämään sinne myös ensimmäiset kylvöt, mutta kun silloin tulevat "vesimiehet" kylpyhuoneeseen tekemään remonttia, on mukavampi olla kotona seuraamassa, mitä saavat aikaiseksi. kovia yöpakkasiakin vielä lupailevat. niin saituri olen, etten vielä raski nostaa mökin lämpötilaa +15°C:een, joka olisi vähin mikä tarvittaisiin, että kylvöt edes ajan kanssa onnistuisivat. - mökin kylvöpäivä I siirtyy ainakin jonkin verran myöhemmäksi vielä. samalla voi sitten leikellä pelakuista pistokkaita, siirtää ihmekukan juurakot uuteen multaan, ruostekukatkin kenties jo ruukuttaa...
edit 1.4. - koulinnat on nyt tehty. artisokat, herneen ja katanat jätin ulkoruokintaan. muut ovat keittiön työpöydällä loistelampun alla. yhdeltä apelsiinilta katkesi juuritupsu ihan irti poikki. toivorikkaana istutin varren kuitenkin sirkkalehtiä myöden *ans kattoo sit* - kelloköynnöksen purkista pilkistää toinen alku, siksi jätin sen vielä koskematta. ja onneksi purjo vihdoin sai alut mullan pintaan; olisin kipannut purkin tyhjäksi biojätteisiin siivouksen päätteeksi.

---jatkuu IV:ssa--
+ Kommentoi (10 kpl)välipuhe II
perjantai, 5. helmikuuta 2010
edit klo 18.46 - eiköhän tämä ehtinyt olla tarpeeksi pitkään näkösällä. ne, jotka halusivat, ovat nyt tuplaten (toissa päivän, eilisen ja tämän päivän jutuista) saaneet tiedon, että itse voi valita, tekeekö pelkän blankon juttupohjan vai ihan oikean asiallisen uuden päiväkirjamerkinnän.
ps - inkin huomasin kommentissaan todenneen, ettei juttuja voi puutarha.netin päiväkirjassa ryhmitellä. ookoo, kun ei ole keinoa, käytetään kikka kolmosta ja otsikoidaan jutut juoksevalla numeroinnilla, niin haku toimii nopeasti ja näppärästi.
+ Kommentoi (1 kpl)välipuhe I
torstai, 4. helmikuuta 2010
...eetenineeva lisäsi jutun päiväkirjaansa kolme tuntia sitten ja minä meinaan saada tämän "lisääntymään". katsotaan onnistuuko.
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XIX
keskiviikko, 3. helmikuuta 2010
käytetään hyödyksi tämä alunperin blankoksi jäänyt, kun kerran semmoisen uteliaisuuttani tulin tehneeksi.
tänään, kun aurinko taas paistoi kirkkaasti ja lämmintä on +12.6°C ja allakka on kääntynyt helmikuulle, joka kirjojen mukaan on se aika, kun kasvien talviuni loppuu ja elintoiminnot aloittavat kevääseen siirtymisen, ripustin vanhan risan pussilakanan murattia varjostamaan. pyykkipojilla kattokoukkuihin kiinni ja vapaata pudotusta. parvekkeella lasien suojassa ei tarvitse pelätä, että tuuli sitä tuivertaisi. ruma siitä tuli niin kuin arvelinkin, mutta kyllä sitä muutaman viikon kärsii katsella.
otin kuplamuovin pois ruukun päältä ja ihmeekseni multa oli sulaa ainakin muutaman sentin syvyyteen. olisi luullut, että näiden 14.12. jatkuneiden pakkasten jälkeen olisi ollut aivan umpijäässä. ihan varovaisesti kaadoin ruukkuun lämmintä vettä. jos kerran elämä alkaa heräämään, niin tarvitseehan muratti elämäneliksiiriä, eikö. pitää harkita, mitä teen persiljaruukulle. jokohan sitäkin pitäisi alkaa elvyttämään? - kaiteen varjossa olevat sipulikukat nukkuvat vielä. kuplamuovia niidenkin päältä nostelin, mutta ei vielä yhtään piippaa piipottanut.
ps - jatkan sitten samaa vauhtia, kun kerran puuhasteluakin jatkoin. - puikolla kokeilin: sekä muratti- että persiljaruukku olivat sulat. persiljasta leikkelin pois kaikki pakastekuivatut versot ja kastelin sen ja kumosin vielä olutmukin päälle "ansariksi". kovasti pahaa pelkään, että muratistakin joudun saksimaan kuivuneita versoja pois. jos sen juuret ovat kunnossa niin äkkiä sitten kyllä taas kipuaa uusin varsin pitkin pylvään ympäri kiedottua kanaverkkoa.
+ Kommentoi (2 kpl)
[riviä: 44kpl, [kt] sivu: |<  << 1,2,3,4,5 >>   >|]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)