mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


talvi XV 1 x ps
maanantai, 10. joulukuuta 2012
on se nyt ihan oikea talvi, vaikka ei meidän puolella jokea ollutkaan niin paljon lunta kuin virallinen mittaus lentokentän puolella kertoo olevan. helposti pääsi jäniksen jälkiä seuraillen kuistille.
talvisuojaukset/varjostukset laitoin paikoilleen. pakkaspeitettä, vanhoja lakanoita ja tuuheita havuja on pitkin pihaa.
oli taas hilpeätä, kun lumilapion ja lattiaharjan kanssa hain valmiiksi tehdyt vaot esiin ja kylvin porkkanan ja tillin. mökissä oli juuri tätä päivää varten ämpärillinen hiekkaa, jolla peittelin kylvökset. ihan hyvin onnistui. sormille vaan oli aika rankkaa, kun pakkasta sentään oli muutama aste. kaffemukin kyljillä sain ne lämpiämään mutta tiedän, että illalla särkee vanhoja niveliä oikein kunnolla.
mökin talvetettavat olivat vielä kaikki hengissä mutta vaaran hetket eivät suinkaan ole ohi. vasta helmikuussa uskaltaa melkein varmaksi sanoa, että selvisivät. – stevia ja bolivian rainbow ovat pahimmin kärsineet, verenpisarakin aika huonona jo…
mökissä oli 7°C lämmintä ja kun siinä sitten istuksin äiteen perintökiikkustuolissa puolisen tuntia ennen bussille lähtöä niin kylmähän selkään hiipi vaikka lämpökerrasto kosteuden iholta veikin. minä sentään sain lämpimäni uudelleen pysäkille kävellessäni; toista oli kahden naapurin rouvan, jotka olivat pakanneet reppuihinsa pakasteita kotiin vietäviksi. lupasivat pudottaa reput äkkiä selästä ja kääräistä villaa ylle, kun kotiin ehtivät:-)
ps - unohtui kertoa, että siinä istuksiessani katselin komeata lampusta roikkuvaa hämähäkinseittiä ts on tänäkin talvena ainakin yksi hyötyelukka mussuttamassa mahdollisia kasvien mukana sisälle tulleita pahiksia...
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XXXIII 2 x ps
lauantai, 24. marraskuuta 2012
kun vastoin ennusteita ei tullutkaan normaalia harmajaa päivää vaan aurinko paistaa, rupesin melskaamaan parvekkeella. eihän tänne ylös kallion päälle seitsemänteen kerrokseen ensi viikon pienet pakkaset vielä ulotu, mutta sisäkukat pääsivät lopultakin takaisin ikkunalaudoille, isot ruukut kastelin, molemmat ruohosipulit leikkasin alas, viinisuolaheinästä leikkelin ränsistyneet lehdet pois. persilja on niin hieno, ettei sille tarvitse tehdä mitään muuta kuin kerätä ruokapöytään. kelloköynnös peittää yhden sivuseinän vihreällä massallaan. juu, pelkällä viffeällä, ei ainuttakaan sinistä kukkaa, vaikka pitäisi...
lämpötilaero kukille tulee olemaan aika iso, vaikkei lämmitys puhkukkaan kovin täysillä vielä. todennäköisesti lehtiä putoilee mutta toisaalta kaktukset alkanevat tapansa mukaan kukkia parissa viikossa sisään tuonnin jälkeen. eikä tuota ulos/sisään vienti kyllä ikinä pysty tekemään niin, etteikö sormissa karvastelisi ainakin yksi - niin kuin tänään - kaktuksen piikki.
kun olin saanut hyllyt, pöydän ja tasot pyyhityksi, lattian lakaistuksi, kynttilälyhdyn ja tuikkukipot omille talvipaikoilleen, alkoikin sataa. on taas niin tuttua ja kotoista...
ps 1.12. - vaikea uskoa, että sen eilisen tuiskutuspäivän jälkeen jo tänään on kaunis kirkas ja tyyni talvipäivä. kylmää on, ihan vain asteen verran plussalla on parvekkeella. ja pieleen meni viime lauantain arveluni: kolmena yönä on ollut pakkasta lasitetullakin. - melskasin siellä kuitenkin hyvän sään aikana. rapsin lurpottavan kelloköynnöksen seinältä, leikkasin suurimman osan viinisuolaheinästä pois ja sitelin nauhalla suppuun persiljapöheikön. muutaman kerran vielä pystyy "värittämään" salaatin ja oikein monta kertaa saa persiljaa vielä tuoreena ennen kuin on turvauduttava pakastimen purnukoihin...
zilgan juurelle oli kesän kastelut nakertaneet aika ison kuopan. täytin sen kukkupäälle sulalla mullalla. odottelen vielä vähän pidempään ennen kuin kieputan kuplamuovit ruukkujen ympärille.
ps 6.12. - en tämän pidempään odotellut. paksut monen kertaiset kuplamovikerrokset ovat ruukkujen ympärillä. pyykkipojilla suljettuina. epämääräisen ja ruman näköisiä viritelmiä mutta ajanevat tänä talvenakin asiansa. hirvittää ajatella, että kun pakkanen aloitti parvekkeella jo 29.11. ja jos jatkuu maaliskuulle niin kuin viime keväänä, on kolme ja puolikuukautta talvea. - viime talvi oli jo ihan tarpeeksi pitkä, kun kesti kaksi kuukautta...
+ Kommentoi (0 kpl)syksy XX
keskiviikko, 21. marraskuuta 2012
onneksi on allakankin mukaan syksyä vielä reilu viikko. - irl sitä vissiin piisaa vaikka kuinka kauan. märkää ja lämmintä on jatkuvasti. (junan mittari näytti aamulla +8°C. ei se kesälläkään joka kerta kulkeissani yhtä paljoa tarjoillut) - kasvimaalla olivat kerran jo jäätyneet katteet sulaneet. siitä sitten seurauksena rastaat ja harakat myllertäneet ne taas pitkin polkuja. nöyränä sain kumarrella heinät takaisin mulloksen pinnalle. isommat polut haravoin vielä kerran, kun kaikki lehdet olivat vihdoin putoilleet syreeneistä. hyvän eristekerroksen niistä sai biolan-kompostoriin. räystään alla on kottikärryllinen vettä, siinä pesin haravat ja nostin vihdoin vajaan paikoilleen. - paljon muuta en sitten mökillä tehnytkään. isot talventörröttäjät saivat jäädä pystyyn. katkon ne keväällä vasta suoraan hakettimeen ja sitä kautta kompostiin.
edellisellä kerralla käydessäni olin lopulta täyttänyt lintulaudan auringonkukan siemenillä. puolilleen olivat tiaiset sen vajuttaneet kahdessa viikossa. luonnosta löytyy ihan selvästi vielä tarpeeksi ja parempaa einettä; talvipakkasella sama purtilo tyhjenee viikossa. - myyrät/hiiret sitä vastoin olivat ängenneet lämmittelemään, koska vajan lattialle katettu hiiribaari oli tyhjennetty.
talviteloitettavat kukat näyttävät vielä melko hyvävointisilta. verenpisara kaikkein vähiten hyvä. ainoa kuolo on tähän mennessä kohdannut stevian pienempää pistokasta. isompi on ihan hengissä, melkein kasvussa. ja oikein hyvässä kasvussa on syyskuussa ruukutettu pelakuun oksa, joka taas yhden hurjan myrskyn jälkeen löytyi katkenneena kuistin lattialta.
minullahan on omatekemä sääntö *sisäkukat parvekkeelta sisään, kun lämpötila on viitenä yönä peräkkäin alle 5°C* semmoinen vaihe oli 25 - 29.10. mutta sitten lämpeni taas oikein kunnolla enkä nostellut niitä pois lasitetulta muuta kuin kiinanruusun. enkä meinaa vieläkään nostaa, kun öiden edelleen sanotaan pysyvän lämpiminä. viime syksynä otin kaktukset, kliivian etc sisään 19.11. niin, että eihän tässä vielä kiirettä ole.
viime vuodesta viisastuneena en edes haaveile kylväväni porkkanaa ja tilliä (kiitos välkkeen on mistä kylvää; pussukan vein tänään mökille valmiiksi:-)) ennen kuin lähempänä joulua. tukikeppejä olen jo aikaisemmin iskenyt arkajalkojen ympärille, mutta varjostuslakanat/pakkassuojapeitteet ovat visusti vielä kuistilla odottamassa kunnon pakkasia.
+ Kommentoi (0 kpl)adserver.adtech.de ja muut hidastajat - 2 x ps
sunnuntai, 14. lokakuuta 2012
jospa tästä jollekulle olisi ihan hyötyäkin. aika kun on rajallista niin mielellään sen käyttäisi hyödykkäämmin kuin tietokoneen näyttöä kasvavan kiukun vallassa mulkoillen...
jutin jutun innoittamana rupesin tutkailemaan asiaa. hän sanoo "minuuttikaupalla". jos nyt kuitenkin oletetaan, että kuluisi vain yksi minuutti, kun adserver.adtech.de:stä vastausta odotetaan, niin paljon menee aikaa kumminkin.
koskas se puutarha.netin viimeisin iso myllerrys oli? kevättalvella joskus ts reilu puolivuotta sitten. silloin minä noita uusia suodattimia koneelleni laitoin (yksitoista niitä näkyy olevan). tähän iltapäivään klo 15oo mennessä tuohon mainosohjelmaan on tullut 31152 osumaa. otetaan kuitenkin tasainen nätti luku 30000 osumaa. jos jokainen vie yhden minuutin niin 500 tuntia, eikös. ja se taas aika lähellä 21 vrk. laskenko oikein?
vaikka kuinka joutuisi opettelemaan uutta suodattamia asetellessaan ja vaikka joutuisi aloittamaan ihan siitä, että asentaisi adblockplussan koneelleen, niin siihen ei mene varmasti kuin puolisen tuntia. ja se on kertainen rytinä sen sijaan, että tuijottaa tumput suorina joko päivittäistä tai edes viikottaista hidastelua.
en osaa muuta kuin arvailla, mistä ajoittainen (ei kai se jatkuvaa sentään ole?) huomattava hidastelu johtuu (uusia mainoksia lisätään sivuille? itse adserver.adtech.de-ohjelmaa muutetaan?), koska minkään sortin mainokset eivät puutarha.netin sivuilla - eivät vanhat eivätkä uudet - minulle näy. enkä joudu tuijottamaan *muodostetaan yhteyttä...* etenemispalkilla. ainostaan puutarha.nettiin yhteyttä muodostetaan ja jos en tietäisi, mitä tehdään vain hyvin harvoin yhteys on sen verran hidas, että ehdin nähdä vilaukselta saati että ehtisin lukea ko tekstin.
ps1 - joku uusi "hidastaja" oli taas tullut. meni niin nopeasti ohi, että taisin saada siitä vain osan silmiini mutta sekin riitti. lisäsin sen näkemäni osan suodattimiin ja taas *muodostetaan yhteyttä* vain puutarha.nettiin.
ps2 - älkää uskoko tuota osumien lukumäärää. asc:n ajo eilen oli nollannut laskurin. saman on tietenkin tehnyt joka kerta, mutta en ole huomannut kiinnittää asiaan huomiota. vasta viime viikonloppuna asiaa tutkailin...
+ Kommentoi (1 kpl)mökin talviteloitus III
torstai, 11. lokakuuta 2012
viime syksynä kirjoitin kaksikin juttua mökin talviteloituksesta. on siellä muistissa itsellenikin, ettei mikään elintärkeä jää tekemättä.
sunnuntaina aloitin, kun olin lehden lukenut. ihan hyvin siellä vielä tarkeni peiton alla mutta se puuseessa käynti ei enää ole kovin miellyttävää näillä säillä ja näillä vuosin. ystävä toi kotiin asti niin sain kaikki pyykit tuoduksi kerralla. kolme koneellista pesin maanataina, yksi on vieläkin pesemättä, kun edellisiä ei ole saanut kuiviksi. - lämmintä kun on pitänyt, jätin kukat sunnuntaina vielä kuistille. tänään aamulla itl:n sivut lupasivat jo pakkastakin lauantaiyöksi niinpä nostelin kukat sisään. samoin kasteluveden ja kevään tarpeisiin kukkamultaa melkein koko saavillisen. kuisti on nyt tyhjä taas. hyvää tilaa talvivarastointiin (ruohonleikkuri, fillari, tynnyrit, saavit etc). pakkasen pelossa tyhjensin ja pesin mökin nurkilta vesitynnyrit. turhaa taisin kiirehtiä, koska iltasella kun kotiin pääsin ei pakkasennusteesta näy enää häivääkään: sunnuntaiyö painuu nollaan ja sitten taas lämpenee.
huomenna menen jatkamaan. talviteloituksesta ei enää puutu kuin kylvöpurkkien täyttö mutta pihalla on vaikka kuinka paljon tekemistä. ja kun tämä syksypuuhastelu on minun mielestäni kaikkein mukavinta (paitsi pupuverkkojen pystytys:-)) puuhastelua, menen oikein tosi mielelläni taas huomenna ja lauantaina. eväät vain mukaan ja kaffemukillinen lämmittämään kohmeisia sormia, niin mökkipäivä on ihan täydellinen. teen hitaasti ja nautiskellen yhden puuhan kerrallaan niin kauan kuin säitä piisaa (talvivalkosipulit on tietenkin ns pakollinen työ, samoin zilgan leikkaus, pupuverkkopirulaiset, sitten myöhemmin vielä porkkanan ja tillin kylvö ja havujen/varjostuspeittojen levitys) ja jos joku puuha jää tekemättä, keväällä voi jatkaa yhtä hitaasti ja nautiskellen.
kuistin minimilämpö oli muuten ollut +4.3 °C - pystyin vihdoin tarkistamaan kun pelakuut siirtyivät edestä pois. vettä sitä vastoin on tullut ensin alkukuusta 20 mm ja tänä aamuna oli mittarissa 25 mm.
viimeisen sadonkin korjasin vielä: kuistin penkillä kasvanut tumbling tom yellow antoi parikymmentä pientä sievää keltaista kirsikkatomaattia. huomisen lounaan höysteeksi jätin ne mökin tiskipöydälle.
+ Kommentoi (0 kpl)yhteishyvää... - 1 x ps
torstai, 27. syyskuuta 2012
no-nih, nyt on asiat hoidettu ja olen ehtinyt selata googlea niin paljon, että uskallan vastata annaw:lle. (heti tähän alkuun; loppuhöpötyksen voi jättää lukematta:_)) saman näköinen murskain, joka meillä on käytössä, maksaa knaftisti alle 200 € ja saman näköinen puristi reilusti yli 200 €. yhteensä siis 400+ €. tarkan hinnan saisi, jos kysyisi huvitoimikunnan kasööriltä mutta sitä me emme tässäkään tilanteessa ole tehneet. huvitoimikunta on koko yli 20 vuotisen puuhastelunsa ajan osoittautunut luottamuksen arvoiseksi ja arvioinut korvaukset semmoisiksi, että kohtuullisilta ovat tuntuneet. (yhdessä vaiheessa eräs uusi luuta meinasi alkaa kyttäriksi, mutta hänet vaiennettiin yksimielisesti: huvitoimikunnan toiminta olisi loppunut välittömästi)
olen joskus kertonut huvitoimikunnan puuhista keskustelujen puolella. varmaankin tärkein ja eniten käytetty osa on mullan, sepelin, soran ja kivituhkan myynti kottikärrykaupalla. jättisäkkkejähän nykysin myydään ja kuljetetaan semmoisilla pienillä kuorma-autoilla, joilla pääsee säkit nosturilla nostamaan pikkuisille pihoillemme. niissä tavaraa tulee 600 - 800 litraa kerralla. usein kuitenkin tarve on vain tuo 100 litraa, joka kärryyn mahtuu.
hevonpeen välityskin alkaa varmaan taas uudelleen, kun se muutaman vuoden pyörinyt ilmaistoiminto on loppunut. (pellettikuivikkeellinen hevonpee ei osoittautunut hyväksi.)
siinä vaiheessa, kun kerhohuone paloi ja uusi piti rakentaa, siihen laitettiin tila ja vesi/viemäriliitännät pesukonetta varten. huvitoimikunta pyörittää sitäkin; pesutuvan avaimen saa lunastaa 20 € kesäkaudeksi. syksyllä ne kerätään pois ja seuraavana keväänä saa taas uudelleen käyttöönsä tuota pientä maksua vastaan.
kaikenlaisia harvoin tarvittavia työkaluja huvitoimikunta on hankkinut: painepesurin, hakettimia, teleskooppivarrelliset oksasakset, sähkökäyttöisen oksaleikkurin, kottikärryjä, pitkän pitkät tikapuut ja varmaan vielä muitakin, joista en edes tiedä, kun en ole tarvinnut. - juu ja minulle tärkeä on laituri, joka keväisin viedään jokeen jo ennen kuin edes olen arvannut uskaltautua talviturkin heittoon ja nostetaan ylös syksyisin. nyt on kova huoli, saadaanko sitä ollekaan ylös, kun vantaa tulvii niin, että laiturin ja joenpenkan välissä on savista virtaa aika leviälti. uima-allas on myös käyttökunnossa jo toukokuun puolella (siitä kai puolet maksoi yhtiö mutta sen kuntoonlaitosta ja "talviteloituksesta" ja hoidosta vastaavat huvitoimikunnan herrat vuorollaan)
noista tarvikkeista maksetaan niin pieni hinta ja työkalujen vuokra on varmasti alakanttiin. täytyy todella olla kyttääjän vikaa, jos niistä rupeaa utelemaan ja valittamaan. ja kun esim hakettimet ns maksoivat itsensä niin sen jälkeen niiden käytöstä ei enää ole peritty maksua. neljästä koneesta riittää ainakin minulle joku aina käyttöön arkipäivinä; viikonloppuina en edes yritä käyttää, kun meillä vielä on kylällä semmoisiakin ihmisiä, joiden pitää tehdä töitä. - huvitoimikunnan jäsenet, joista osa on meitä eläkeläisiä mutta joista suurin osa on koko ajan ollut vielä niin nuoria, että ovat työelämässä mukana, ovat jatkuvasti tehneet korvauksetta hirmuiset määrät työtunteja meidän kaikkien muiden kyläläisten iloksi ja hyödyksi. tuollainen puuhahan vaatii paitsi rahankerääjät myös ne, jotka huolehtivat, että kolhoosikäytössä olevat kalut tulevat takaisin paikoilleen ja ne, jotka kalut pitävät kunnossa ja korjaavat.
ihan uuden jutun voisin tietenkin kirjoittaa siitä, miten moneen junaan ja vielä asemallekin jääneitä meillä niin kuin muissakin yhteisöissä on. kylällä on 235 mökkiä, huvitoimikunnassa n 12 jäsentä, uskallan väittää, että vain n 12 on niitä, joille mikään ei ole hyvä. heidät on ja tullaan vastakin vaientamaan ja huvitoimikunnan toiminta saa jatkua luottamuksen hengessä niin kuin on jatkunut tähänkin asti.
ps1 24.10. - jouduin pitämään yli viikon tauon mökkireissuissani ja eilen kuljin vain mökille ja mökiltä. tänään sitten liikuin kylällä ja huomasin, etten turhaan taaskaan kehunut kylän herroja.
+ Kommentoi (0 kpl)syksy XIX
torstai, 9. elokuuta 2012
kirjoitin 19.6. että kesä kävi lähellä ja nyt vajaa kaksi kuukautta myöhemmin saa kertoa, että syksy tuli. minulle se tuli sunnuntaiaamuna, kun istuin lukemassa kuistilla viikonlopun lehtiä. punarinta oli tuonut mukulansakin metsästä pihalle. koko alkuviikon ne kaikki seurasivat uteliaina ja uuraina jokaista kitkuutyön vaihetta. multaa möyriessä ötökätkin saivat niin paljon siipeensä, että poikasetkin ehtivät opetella ruuan pyydystämistä, kun vammautuneet eivät ehtineet paeta. parina kesänä ne olivat koko ajan pihalla, kun pesä oli naapurin tuuheassa kuusiaidassa. on oikeastaan hyvä, etteivät ole jatkuvasti kaverina; ilo niiden paluusta on paljon isompi kun on joutunut olemaan ilman ja odottamaan.
kovasti lyhyeksi jäi kesä tänä vuonna ja sen mukainen on sitten puutarhan satokin. kasvihuonekurkku ei tuota mitään, avomaankurkusta saa kylmien öiden jälkeen vain sen verran, että hyvin ehtii syödä kaikki eikä tarvitse kerätä pesuvadillisia ja säilöä ylijäämää. kolme kesäkurpitsaa odottaa tällä hetkellä kuistin penkillä pannulle viipaloimista mutta ei siitäkään tolkutonta satoa tänä syksynä tule. härkä-, vaha- ja vihreätäpapua on jo saanut kerätä. salkopapukin on niin pitkällä, että siitäkin jotakin tulee, jos vain yöhalloilta vältytään. porkkanasta ja punajuuresta saa hyvin maistiaisia. sekä parsa- että romanosalaatti on edelleen hyvälaatuista ja runsasta niin että naapureillekin riittää. kuistin keltaisesta kirsikkatomaatista olen syönyt pari ensimmäistä ja huomenna saan avomaalta yhden kypsän. kaikkia muita yrttejä riittää paitsi tilliä, joka nyt sitten on jäystetty maata myöden, kun pavun ja punajuuren osasin suojata verkoilla rusakoiden tuhoilta. viime syksynä jo päätin, etten edes osta sipulin istukkaita, kun sadosta tuli kovin pientä. onneksi unohdin päätöksen kevääseen mennessä. nyt sipulisato on erinomainen ja muhkea. kyssäkaali onnistui aivan epä (olisi pitänyt luottaa kokemukseen, ettei multasäkkiin mahdu kuin yksi rivi; ei riittänyt voima tuplamäärälle taimia) ja tämä kesä on taas niitä joka toisia kesiä jolloin maissi ei ehdi tuottaa satoa.
mutta peruna ja talvivalkosipuli eivät petä koskaan:-) ilmankos valkosipuliperunat ovat meillä herkkuruokaa...
mansikasta ja vadelmasta tuli kohtuullinen sato; isoa ja hyvälaatuista marjaa riitti pakastimeenkin. punaiset viinimarjat on poimittu ja pakastettu odottamaan omenia ja mehumaijaa. karviaiset häviävät vauhdilla suoraan puskasta suuhun. vähän aion niitäkin pakastaa ja ihan loput ruuput keittää mehuksi. omenia on koko kylällä puut väärällään (ystävän pihalta tuulenpuuska kaatoi liian täyden melban maanantaiyönä). onneksi minä tykkään mintulla maustetusta omenamehusta. kirsikoita ei tule ainoatakaan ja kuolemaa tekevässä luumupuussa on laskujeni mukaan viisi kpl hedelmiä. ei tehdä likööriä tänä syksynä. pitää säännöstellä vuosikertajuomia:-)
+ Kommentoi (0 kpl)vantaa-sutinat 31.7.2012
maanantai, 16. heinäkuuta 2012
sama lista, joka on ao ketjussa sivulla 12->
zilgan taimia 3 kpl - loppu
isohirvenjuurta 2 kpl
karhunjuurta 2 kpl - loppu
kevätkaihonkukkaa
rönsytierellaa
maksaruohoja
isorikkoa
päivänliljaa (keltaista ja myöhään kukkivaa punaista)
jotakin muutakin ilmeisesti pussukoihin voisin laittaa (esim mäkimeiramia ja ruohosipulia, jos joku tarvitsee)

tähän mennessä luvatut->
iirisruusu (soittaa/hakee)
- zilga
- pun päivänlilja
tuomipihlaja
- karhunjuuri
jolinar
- karhunjuuri
- pun päivänlilja
-alix-
- zilga
- pun päivänlilja
melli
- pun päivänlilja
marmelad
- isorikko, isohirvenjuuri, pun päivänlilja

+ Kommentoi (2 kpl)kesä XVIII
keskiviikko, 20. kesäkuuta 2012
kesä kävi viime viikon lopulla sen verran lähellä, että saatoin kokeilla kevään selviytymistemppurataa. juu, vuosien takaiset shortsit mahtuivat vielä:-)
lauantaina oli mukavan lämpöinen päivä ja kun kaikki kevään kylvöt olivat jo päässeet paikoilleen, saatoin pitää ns tiskauspäivän. tuhruiset kylvöpurkit, talviteloitettujen tyhjätyt ruukut ja kaikki lautaset, kipot ja kaukalot, jotka olin kasannut talven biojäteastiaan = iso muuttolaatikko tulivat puhtaiksi ja pääsivät paikoilleen. työn saa mukavasti tehdyksi, kun hakee kärryllisen ja pari ämpärillistä vettä, ohjaajantuolin ahterinsa alle, vanhan tiskiharjan käteen ja läiskyttelee oikein reilusti. aurinkoisella nurmikolla ei tarvitse varoa, kun jättää kengät jaloista ja pukee päälleen vain minimivaatetuksen. - patiolle levitetyt kipposet olivat sopivasti kuivuneet iltapäivän aikana niin että saunasta tultuani sain ne kerätyksi pinoiksi ja viedyksi paikoilleen.
ensi viikolla niitä kyllä taas tarvitaan, kun vauvalan taimia pitää ruveta koulimaan. liuskasalkoruusuthan jo koulin (ja niistä olen jo antanutkin osan ystäville) mutta ainakin inkarvilleat, daturat, bellikset, harjaneilikat ja kultalakka odottavat jo kovasti isompia kasvutiloja.
sunnuntaina saikin sitten jo lepopäivän. aamulla vielä paistoi aurinko ja minä jo manasin, että pitääkö tässä ruveta levittelemään kasteluletkua pihalle. onneksi lehden lukemisessa tuhraantui aikaa niin, että ennen loppuun asti pääsyä taivas jo aukesikin. sitten sitä tulikin oikein kunnolla koko pitkän päivän: 44 milliä on hyvinkin kahden viikon kastelutarve. illalla sateen vähän heikettyä, alkoi myrsky. aika hyvin olin onnistunut jo aikaisempien sateiden edellä tukemaan kaatuilijat niin ettei mitään pahaa päässyt tapahtumaan. aamulla kyllä jouduin loikkimaan ihmekukan yli, kun se rötkötti kuistin oviaukon tukkeena ja portilla piti nostella marjapensaan oksat sivuun, että pääsi lehteä hakemaan.
+ Kommentoi (0 kpl)jaettu ilo - 1 x ps
sunnuntai, 10. kesäkuuta 2012
(tiedoksi: ei ollut kemira/yara pystynyt toimittamaan syyslannoitetta kauppoihin)
tällä viikolla sain omat taimet istutetuiksi ja ylijäämät jaetuiksi. neljä avomaankurkkua meni yhteen pihaan, neljä kesäkurpitsaa ja purkillinen ei-koulittuja lehtikaaleja toiseen. lastentarhaakin sain tyhjätyksi: ystävä haki palan kerrottua keltavuokkoa ja sinistä saksankurjenmiekkaa ja ei sitten pannut pahakseen, kun purkki valkoista pionia laitettiin samaan pussiin. toinen ystävä haki viime keväänä taimettuneet nyt jo ihan kokoliaat kaksi hevoskastanjaa ja pienen viinisuolaheinän taimen. aidan alta lapioitiin mukaan pala oranssikeltanoa ja muutama sinivuokko ja yksi valkoinen pioni mahtui pyörän etukoppaan vielä. tänään sitten kumottiin viime syksyn neljän zilgan ruukku ja eroteltiin taimet. parasjuurisin muutti saman tien tien yli valmiiseen ja jo kasteltuun istutuskuoppaansa. kolme muuta saivat paikan maitotölkeissä. lastentarha ei lopultakaan paljon tyhjentynyt:-)
taimikaappi kuistilla meinasi tyhjentyä kerran, mutta jo maanantaina kylvin kymmentä plaatua perennojen ja kv:n siemeniä. vauvala on siististi kaapin ylähyllyllä. - hilpeintä oli, että "tallesta" = huvitoimikunnan herrojen jemmoista löytyi iso astiallinen jemmattuja jäätelötikkuja. ei oikein parempia nimilappuja voisi olla. kaikki kylvökset on nyt nimetty tarkasti ja siististi. kun vaan nyt muistaisin ja osaisin kastella kylvökset oikeaoppisesti: tarpeeksi mutta ei hukuttamalla. - kaksi lehtikaalia ja yksi maissikin on vielä varataimena. kaalit eivät ole kelvanneet enkä sitä yhtä maissia ole kehdannut edes tarjota kellekään... ensi viikolla kyllä kotiutuu lomamatkaltaan o + o-maissien saaja. jospa hän tänä kesänä mahduttaisi kasvihuoneeseensa vielä yhden. "lapsilla", joille maissintaimia ole parikymmentä vuotta joka kevät kasvatellut, kun molemmilla on jo avopuoliso kaverina. maissinsyöjiä on heillä nykyisin puolitusinaa.
ps - unohtui eilen semmoinen itsestäänselvyys. kun lauantaina ehdin leikata nurmikon ennen sitä sadetta, jota ei sitten loppujen lopuksi koskaan edes tullut, saivat kaikki nuo istutukset oikein kunnolla paksun heinäsilppukatteen...

+ Kommentoi (2 kpl)kesä XVII osa 1
torstai, 24. toukokuuta 2012
oli silloin maanantaina toinenkin kesän merkki ei vaan hs:n kääntö mökkiosoitteeseen. - vielä sunnuntaiaamuna kuuden aikaan, kun menin parvekkeelle yöpuvussa oli oikeinkin hyti-hyi olo. maanantaiaamuna samaan aikaan tuntui ihan lämpimältä saunan pukuhuoneelta koko parveke. - mökillehän minä aamusella lähdin oikein jo olemaan. ensimmäinen homma oli tyhjentää kukat ja taimet kuistille. onnistuihan se, vaikka ahdasta on. suoraan en uskaltanut asetella pelargoneja paikoilleen patiolle, kun kovasti aurinko räkitti ja tuulikin taas puhkui. luulen, että viikon saavat totutella kuistin lasien turvissa pahaan maailmaan. taimia ei voi vielä ajatellakaan istuttavansa kasvimaalle (paitsi salaatit on jo siellä). viime yö oli kylmä taas; lämmityskin piti napsauttaa aamuyöstä päälle, ettei vanhoja luita palellut.
kun mökki oli tyhjä, niin siivous. syksyllä hyviksi imuroidut ja keväthangilla piiskatut matot lattialle, vähät huonekalut paikoilleen, salusiini ikkunaan ja vesiämmärit ja tiskivesikattila ja kaffevesipänikkä täyteen, niin oli niin mukava istahtaa tupakille äiteen perintökiikkustuoliin.
naapurin ystäväherran kanssa sovimme, että *huomenaamulla* tulee ja aukaisee varaston oven, että saan ruohonleikkurini esiin (lähinaapuri oli leikkaamassa nurmikkoaan jo toiseen kertaan) ja hän sitten tarkistaa, josko on jotakin korjaamista. aamu oli sitten kyllä vasta klo 13oo, kun miesporukassa oli ensin aidatta toisen vanhanrouvan tontti. ei häirinnyt ollenkaan eikä ainakaan sen jälkeen, kun kone lähti käyntiin kuuden ryypyn jälkeen yhdellä nykäyksellä. aika hyvin jo paikoin puhkiruostuneelta 25-v ikäiseltä kahta tonttia palvelleelta koneelta. taas ainakin yksi kesä lisää, kun ei tarvitse ostaa uutta.
eläkeläisen kun ei huolehtia ei allakasta eikä kellosta, niin kovin varma en ole, mitä minäkin päivänä tein. paljon sain mielestäni aikaan. eläkeläisen työt ovat minun mielestäni kaikki ylityötä ts korkeintaan neljä tuntia päivässä saa tehdä kunnon työtä ja loppu on sitten mallia *kukkahattu päässä, kori käsivarrella, pienet sakset kädessä* puuhastelua.
ensin surullinen tarina, johon aion laittaa "mainoksen" porkkana-ketjussa. parempi on olla tässä kohtaa, ettei tarvitse kenenkään klikkaamaan erehtyneen lukea enää loppujutusteluja. - olin viime syksynä kysynytkin että olinkohan liian hätäinen ja olin minä ollut, kun joulukuun alussa jo kylvin porkkanan (ja tillin). tarkistin, että viime keväänä porkkana oli kauniin tasaisesti ollut taimella 12.5. kun nyt ei mitään näkynyt vielä 22.5. niin tein uusintakylvön. tämä oli syksyn -87 jälkeen jolloin ensimmäiset porkkanat tontilleni kylvin ensimmäinen kerta, kun syyskylvö onnistui epä ihan kokonaan. paikkauskylvöjä olen useinkin joutunut tekemään mutta täydellistä tuhoa ei ole koskaan ennen tullut. - viime syksy pysyi tammikuulle asti lämpimänä. porkkana (ja tilli) olivat joulun aikaan ilmeisesti itäneet ja sitten tammi-helmikuun vaihteen pienen routajakson aikana sirkkajuuret paleltuivat. rangaistuksena omasta syksyisestä hosumisestani, vedin vielä harsonkin kylvöksien päälle:-)

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 26kpl, [kt] sivu: 1,2,3 >>   >|]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)