mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


syksy XXIV 3 x ps
tiistai, 22. lokakuuta 2013
...kylmää on öisin ollut niin, että syksy meinaa talveksi väkisin kääntyä. - nyt on kuitenkin luvassa 10+ asteita ja vesisateita. luotan siihen, että syksy loppuviikosta taas jatkuu. jos ei jatku niin minulta jää paljon hommia puolitiehen. joudun perumaan sen *syksyllä perunat maahan*-uhoamisenkin, kun pitäisi vielä vähän maansiirtotöitä päästä tekemään, muuten ei onnistu.
tänään oli vuorossa puuceepöntön ja linnunpönttöjen tyhjäys. niin monta pakkasyötä jo ollut, ettei tarvinnut pelätä lintukirppujen hyökkäyksiä. isoon pönttöön laitoin pohjalle kekkilän hajusieppoa ja pikkupönttöihin kutterinpurua, jota viime syksynä - annaw:n neuvosta - ostin pienen pussukallisen eläinkaupasta.
luumusta katkoin ylimääräisiä oksia ja juurivesoja. verkotin sen ja toisen omenapuuni. se muuten niin kelju työ = pupuverkkojen pystytys tuntui ihan helpolta kun suosiolla päätin, että ison puun verkotan sitten vasta seuraavalla kerralla. sitä on ollut pakko oppia, ettei vanha enää jaksa eikä saa edes yrittää tehdä kerralla kovin montaa urakkaa.
kylälle on tänä kesänä hankittu kunnollinen tehokas haketin (= avantin "lisäosa"), jolla saa kymmensenttiseen asti puutavaraa pieneksi. syntyvä hake on mukavan krouvia. uskoisin, että kestää paljon paremmin muhjuuntumatta kuin se hieno hake, jota pikkuisista (4 cm) hakettimista tulee. parin kuution verran herrat olivat muuten kaatopaikalle vietävää oksaa/runkoa silpunneet, ja siitä sai kukin käydä ottamassa niin paljon kuin tarvitsi. itse hain sen verran, että kasvimaan polut saivat taas maanparannustöiden jälkeen puhtaan uuden pinnan. itse asiassa kaksi polun pätkää eivät vielä saaneet, kun ovat kitkemättä ja mansikanrönsyt lautojen reunoilta leikkaamatta. säkillinen samaa tavaraa odottaa kuistilla kevättä, jos työ nyt syksyllä ei millään onnistu, niin levitän lopun silloin. olisi vaan mukavampi, kun saisi sen oloutumaan lumen alle.
ja sitä omaa risusavottaa/haketusta riittää. onneksi yksi koneista jää talveksi semmoiseen paikkaan, johon pääsee mökin avaimella ja onneksi ystävä lainasi jatkojohdon; voin jatkaa puuhastelua vielä marraskuussakin, vaikka kausi periaatteessa loppuu lokakuun viimeinen päivä. - kauden päättäjäisiä juhlitaan nyyttikesti-periaatteella ensi lauantaina.
satoakin sain vielä kotiin tuoda: kuusi punastunutta tomaattia ja ananaskirsikkaa kun taas ravistelin niin yksitoistahan niitä sieltä tupsahteli pöydälle/lattialle kerättäväksi:-) - yrttejä en tuonut, kun parvekkeelta saa basilikaa, persiljaa ja ruohosipuleita yllin kyllin...
ps1 - en hirviä, vaikka mieli tekee, kysyä keskustelujen puolella, että minkälainen laukku matkassa ja kuinka sitä kuljettavat, kaikki ne frouvat, joilla olka-/kyynärpää kiukuttelee:_)
ps2 26.10. - on kertynyt niin nätti tasaluku klikkauksia, että pakko kiittää kaikkia teitä, jotka olette joko vaan kurkkineet tai ihan lukeneet näitä minun tarinointejani.
tourangelle kyseli keskustelujen puolella eilen illalla itse kunkin onnen aiheita. kävin juuri sisareni luona hakemassa semmoisia kirjojani, jotka 40 vuoden aikana ovat "eksyneet" heidän kirjahyllyilleen. lanko ei halua kuljetella niitä uuteen asuntoon. - kun yli 80 vuotias ei-enää-niin-terve pariskunta pääsee yhdessä muuttamaan turvapuhelimella varustettuun palvelutaloasuntoon, on se onnen aihe myös pikkusiskolle. jospa vanhin siskokin vielä, vaikka hän onkin paremmassa kunnossa ja selviytyy kyllä omassa asunnossaan toistaiseksi. - ja luojalle kiitos oma terveys on hyvä. vuodet toki painavat. tuolla edellä jo sanoin, että hiljaa on oppinut kävelemään niin kuin äitivainaa aikoinaan opetti ts on oppinut kuuntelemaan omaa kroppaansa eikä yritäkään olla tehokkaampi kuin mitä on.
ps3 14.11. - uudestaan: en hirviä, vaikka mieli tekee, kysyä keskustelujen puolella, että ovatkohan kaikki takkuavan koneen kanssa saikkaavat frouvat tarkistaneet, kuinka monta palomuuria ja/tai virustorjuntaohjelmaa heillä mahtaakaan olla koneellaan. ja ne jos sitten vielä päivittyvät automaattisesti:_)

+ Kommentoi (1 kpl)syksy XXIII
keskiviikko, 16. lokakuuta 2013
edellinen juttu loppui "...jos sitä ei enää..." - ei saatu ruohonleikkuria käyntiin. vein sen kylän metalliromun keräyspaikalle ja maksoin säädetyn 5 €. sillä rahalla kylän mainiot yleismies-jantuset tekivät siitä lopun: poistivat öljyn ja tyhjäsivät bensatankin, erottivat metallit, muovit ja kankaan. pistivät "miljuunalaatikkoon" talteen ruuveja, pultteja ja prikkoja. minä sain vetonarun - kun pyysin - nuppeineen muistoksi yli neljännesvuosisadan uskollisesta palvelusta:-)
tänään sen sitten huomasi, mitä leikkurin puuttuminen merkitsee. en koskaan ole kiukutellut syksyn lehtien kanssa (alkuvuosina, kun pihan puut olivat pieniä, kävin tien varren koivujen pudottamia keräämässä säkkiin ja toin biolaniin). minusta ne ovat aina hyvinkin mahtuneet kompostiin ja katteeksi. mahtuvat toki, kun ne saa silputtuksi pieneksi mutta annas olla nyt. yhden satsin olin jo haravoinut syksyn perunan istutuksen tarpeisiin. tänään sitten meinasin haravoida 200 litran tynnyriin, että on millä peitellä uusi parsapenkki. juu, haravoinhan minä mutta ei se missään tuntunut. ihan littunaksi en sullonut tynnyriä täyteen mutta semmoisella puolella voimalla kuitenkin. kaksi 85 litran turvesäkkiä varasin sitten, että kun nämä uhkapiukkaan täytän niin sitten kyllä mahtuvat. eivätpä mahtuneet; kolme täyttä säkillistä odottaa mökin seinustalla ensi kesää, kun kompostori taas kuiviketta kaipaa:-)
tämä viikko on ollut syksyä parhaimmillaan. ainoastaan tiistai oli pilvipäivä muuten on aurinko hellinyt niin, että iltapäivällä on kuistilla hellelukemat. kyllä siinä vaan lounaslasagne tänäänkin hyvin haarukoitui, vaikka kippoa joutuu pitämään polvensa päällä; penkki on istuimena mutta pöytä on mökissä pelakuitten etc säilypaikkana. jälkiruuaksi kävin muuten ravistelemassa siinä pöydällä kököttävää isoa ananaskirsikkaa ja kolme kypsynyttä sain saaliikseni. eivät ne niin hyviltä maistu kuin kesällä auringossa kypsyneet mutta ihan makoisia vähän kirpakoita ovat vieläkin.
viikon saalis on ollut uusittu yrttipenkki; tuli vihdoin kokonaan valmiiksi. uusittu parsapenkki. siitä on juttua keskustelujen puolella, kun kysyin varmuuden vuoksi vahvistuksen omalle ajatukselleni. ja tänään sitten talvivalkosipuleiden istutus. kun matkalla viivyttelin naapurien mökillä juttelemassa, oli päivä jo niin pitkällä, että aurinko lämmitti selkää, kun pellolla kyykin.
aamun juttutuokio muuten vahvisti, että kylähulluus on tarttuva tauti: herra naapuri oli eilen istuttanut omat syksyperunansa:-)
vesien tulo on nyt katkaistu. tiistaina loppui kaffeveden tulo ja kasteluveden jo lauantaina. se kun on tehtävä viikonloppuna, että tarpeellinen määrä työikäisiä pääsee mukaan talkoisiin. pumpun ja laiturin nosto joesta ja kuljetus vajaan talvisäilöön kun ei oikein viikolla paikalla olevien eläkeläisherrojen voimin onnistu. samalla oli tullut uimalaiturikin talviteloilleen vajan seinustalle.
kylmähän nyt on öisin ollut. kahtena aamuna olen jo vetänyt pipon päähän ja tänään laitoin käsineetkin käteen; pelkkä taskuihin tuuppaaminen ei enää riittänyt.
kaikesta huolimatta sama ihanuus jatkuu huomenna vielä; sade on tulossa meille vasta myöhään illalla. perjantaihin jatkunee, siitä tulee sitten kotipäivä...
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 2kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)