mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


lasitettu parveke XIII
maanantai, 27. huhtikuuta 2009
eilen mökiltä tuodut villiviini ja zilga pääsivät purkkiinsa. eivät ne siinä mahdu molemmat kasvamaan kovinkaan pitkään. tämän kesän saavat olla ja ensi keväänä katson, onko kumpikaan enää hengissä. huonompivointinen saa sitten tappotuomion.
mökiltä tulivat kotiin myös persilja ja basilika, mutta vaikka viime yön minimi olikin +12°C, en vielä sittenkään istuta tomaattia ja paprikaa paikoilleen. - vappuyöksi (yllätys?) luvataan taas kylmää. - nuo yrtit pääsevät tom/pap viekkoon samoihin isoihin ruukkuihin. helpointa ja varminta istuttaa kaikki vasta yhtäaikaa, etten sitten vaurioita juuria. - paristakymmenestä tomaatintaimesta olen saanut ujutetuksi ystäville jo kahdeksan. pari näyttää aika anemisilta; huoletta malttaa vipata kompostiin. ahtaamalla saankin loput mahtumaan parvekkeelle ja pihalle ja kuistille.
sisäkukat nostelin jo parvekkeelle. mitäpä sitä muutakaan tekisi aamulla klo 6oo, kun lehti luvataan jakeluhäiriöiden vuoksi toimittaa vasta klo 9:ään mennessä:-( *tuli se sentään jo seitsemältä* ne selviävät, vaikka vähän viileitäkin ilmoja vielä tulisi. valkosipuliyrttiruukku saa jo jäädä ulos. - kolme vaihdonvälineenä käytettävää ruukkua myös. kyllä oli edullinen ostos ne 6 €:lla viime keväänä hankitut 5 juurakkoa. nyt ne ovat jakautuneet 4 x 3 kpl:ksi. kolmella purkillisella sain/saan kaksi fiiniä pelargonin pistokasta, pussukallisen koivuntuhkaa ja jakopalan kiinalaisesta valkosipulista.
punaisesta pylvästyräkistä, joka ei näin talven kalvetusajan jälkeen kovin punainen ole - kesä auringonpaisteessa ulkona niin jo taas punoittaa - lähtevät pistokkaat tänään uusiin varmastikin hyviin koteihin. toisen kylkiäisenä huolittiin palanen brasilianopuntiastakin. valkoisesta marraskuun- ja punaisesta kevät(?)kaktuksesta irtosi ulos vietäessä sopivat palat lisättäväksi joukkoon. toivottavasti kelpaavat. vanhanpojan poikaspallukat eivät kelvanneet:-)
huomenna on taas mökkipäivä. kompostimultakasa lienee jatkanut sulamistaan. lauantaina sain kahdeksan kärryllistä sentään irti siitä. sitten sanoi lapio taas klops; jäässä mikä jäässä.
ps - tietenkin unohtui. kaktuksia pylvääseen ripustettuihin amppeleihin asetellessani huomasin, että muratti on aloittanut lehtihangoistaan uusien versojen kasvattelun. ihan on talven kestävä tuo laatu. uskaltaisinkohan jo istuttaa emonkin pihalleni? tähän asti olen kasvattanut sitä ruukussa ja talvettanut mökissä. en suinsurminkaan halua rakkaan ystävän rakkaudella antaman upean kasvin kuolla.
+ Kommentoi (2 kpl)kevät VII
torstai, 23. huhtikuuta 2009
hidasta on kevään tulo. mökin takana edelleen iso lumimakkara. kompostimulta jäässä. kolme kärryllistä sain siitä irti, kun päällikerrosta kuorin, sitten kuuluui vain klomps. mullan ja hevonhyvän kärrääminen oli lopetettava siihen, ja jätettävä kasa jatkamaan sulamista. oikeastaan ihan hyvä; eipähän vanharouva näännytä itseään loppuun innostuessaan. huomenna kun työ jatkuu ja koko viikonlopun yli aina muutama tunti/kärry kerrallaan, niin vähiin käy, vaikka nyt tuntuu ja näyttää isolta kasalta.
maa oli vain aurinkoisimmilta paikoilta sulanut ihan syvältä asti. varjossa mökin nurkalla lastentarhan ruukut ihan umpijäässä vielä. eikä ihme, naapurit kertoivat, että alkuviikosta oli öisin ollut -8°C pakkasia. ensi yöksi lupaavat vielä kylmää ja sitten pitäisi lämmetä. uskon, kun näen. maanantain luvatun sateenkin uskon vasta, kun ropisee. se kuitenkin olisi todella tervetullut pölyjen pyyhkijä...
mirabiliksen juurakoista 1/3:sta on taimella. onneksi vasta nyt; melkein joka kevät on joutunut katselemaan ja väistelemää hirmuisen leveätä ja korkeata puskaa mökissä. eikä sen kantaminen ulos patiolla ole yhtään helppoa sitten kesäkuussa. - parsasalaatin uusintakylvökään ei näytä elonmerkkejä. liian vanhaa siementä, pakko uskoa.
entisten lisäksi olivat märtsikellukas eli kevätkello, kevätiris, valko- ja sinivuokko kukassa. valkovuokot eivät vielä omalla pihalla, mutta lämpimällä ojanpientarella metsän reunassa taas koko pitkän tien matkan.
pihan siivouksen uskallan nyt aloittaa: junan ikkunasta asti jo näki koivujen hiirenkorvat. isommat törröt katkon haketuskassaan ja pienemmät silppuan penkkien päälle. siihen sitten kalkilla höystetty multa/hevonpeekerros. jos perenna olisin, tykkäisin kovasti:-)
sunnuntaina uskaltaa tuoda tullessaan persiljan ja basilikan taimet, yhden zilgan ja villiviinin. aivan varmasti ensi viikolla voi jo mahdollisena sadepäivänä tehdä parvekkeen istutukset valmiiksi.
ps - eivät muuten pääse jänistuhot vähenemään meidän kylällä - naapurin kanssa hävyttömästi seurailimme rusakkoparin parittelua. mitäs tekivät sen niin julkisesti ja aivan aukealla niityllä:-(
pps - eetenineeva, vaikka zilgalle kävikin väärin myyrien käsittelyssä, niin sinulle riittää taimia. muistathan ottaa yhteyttä? - ja kurpitsallekin on varalle yksi, jos entinen itkee itsensä kuiviin:-)
+ Kommentoi (0 kpl)kate XIX
maanantai, 20. huhtikuuta 2009
viidestoista päivä kerroin, että kasvimaan polkujen päälle kuopsutetut kateheinät olivat sen verran sulaneet, että ne saattoi nostella takaisin penkkien päälle. jos kuvittelin - en kyllä tehnyt; tunnen jo pappenheimiläiseni - että asiat on sillä lopullisesti hyvin, erehdyin. muuttomatkalta palanneet räkättirastaat koko talven kylällä viihtyneiden oravien ja mustarastaiden lisäksi, ovat jatkuvasti pelmuuttaneet katteet ympäriinsä. nyt viikonlopunkin aikana kaksi kertaa siistin polut, mutta lopulta päätin ottaa asiasta hyödyn irti. kukkapenkit ovat talven roippeeneen sotkuisia ja saavat olla vielä pitkään, olkoon sitten kasvimaakin. tämä on sitä aikaa, kun katteita pitää siististi siirrellä syrjään, että vakojen kohdat ehtivät lämmetä ennen kylvöjen tekoa. elikot eivät ihan yhtä siistiä jälkeä jätä kuin minä parhaimmillani, mutta kyllä sotkunen jälki saa nyt kelvata.
tänä keväänä katetta on pöllytettäväksi. meilläkin pitkästä aikaa ollut juupas-talvi aiheutti sen, etteivät madot ehtineet vedellä sitä maan uumeniin lähes loppuun niin kuin jo monena talvena on käynyt. viime kesän sateet kasvattivat kylän niittyt reheviksi, senpä vuoksi alun alkaenkin taisin peitellä kaukalot normaaliakin vahvemmalla kerroksella. - rastaiden pelmuutusvimmaa taitaa lisätä palkkion suuruus. kasvimaalle syksyllä piilotetu hevonhyvämäärä on lisännyt matojen määrää ihan huimasti:-)
+ Kommentoi (0 kpl)kevät VI
sunnuntai, 19. huhtikuuta 2009
taitaa olla elämäni kevät:-( lauantaiyönä oli satanut lumen. se pysyi maassa koko päivän. aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, lämmintä oli vähän toistakymmentä astetta ja tuulta pitkästi yli 10 m/sek. tuli tällä kertaa vielä ihan suoraan pohjoisesta. tavaroiden päälle joutui kasaamaan tiiliskiviä, kun puhurit veivät niitä pitkin pihaa. lauantai oli todella semmoinen pakastuskuivauspäivä, jollainen kevät pahimmillaan voi olla. tänään jo vähän helpotti; tuuli laantui ja taivaalla oli ohut pilvikerros. pipo ja tumput siltikin tarvittiin kotiin tullessa.
hengissä olivat sinivaleunikot selvinneet yhdestä pakkasyöstä. toista en enää riskeerannut, vaan nostin purkin takaisin mökkiin sisälle lauantaina. - pelargonitkin entrasin lauantaina (sai tehdä työtä tuulensuojassa sisätiloissa:-)) - vanhaa multaa pois ja uutta vahvaa tilalle. pari pistokasta sain leikatuksi. pieniä ovat talvehtineet tänä keväänä. aikani asiaa ihmettelin, mutta päättelin sitten, että ei se taida niin ihme ollakkaan. viime kesä oli monella tapaa huono. kesäkuussahan niistä tuli valehtelematta puna-vihersalaattia ja kun loppukesän aikana niitä olisi pitänyt lannoitekastelulla hoidella ja paapoa, ei sitäkään voinut tehdä. koko loppukesän satoi niin taajaan, että mahdoinko pari kertaa hevonhyvävedellä päästä kastelemaan.
mitä enemmän tapaan naapureita ja ehdimme jutella ja tutkailla pihoja, sitä karmeampia sekä rusakoiden että myyrien tuhoja paljastuu. puutarhapuodeilla - sekä lopetettavilla että vasta perustetuilla - riittää asiakkaita.
aamulla, kun lähdin lehteä hakemaan, ei nurmikko sanonut lits-läts, niin kuin yleensä tähän aikaan vuodesta, vaan rits-räts. maa on paksun uuden jääkuoren alla, siltäkin vähältä osalta, joka oli jo pinnasta ehtinyt sulaa. mökin takana on vielä kattotipun kohdalla oikein iso lumimakkara.
sen verran olivat kevään merkit lisääntyneet, että krookukset ja scillat ja helmilijat aloittelivat kukintaansa kahden jo kukkivan lisäksi.
ps - sain äsken juuri viestin, että viime viikolla saamani pelargonin pistokkaat ovat miss burdette-coutts ja contrast. - keskusteluista selvisi, että uskomattoman hienoja aarteita ovat. ja uskomattoman hienoilta näyttävät nyt viikon mullassa oltuaan. toisessa oli jo nuppukin tulossa, mutta sen napsasin pois.

+ Kommentoi (0 kpl)kevät V
keskiviikko, 15. huhtikuuta 2009
kaikenlaisia keväitä:-( menin hölmöyksissäni kurkkimaan talvisuojauksieni alle ja taakse. kolmas huhtikuu peräjälkeen, kun teen hirveästi kirosyntiä. keskustelujen puolella jo kerroin, miten kävi zilgalle. järsitty oli köynnöshortensian komeinta vartta ja viime kesänä ostetun pallohortensian muutenkin vähiä versoja. prkl sanon vieläkin.
haketuskasaan keräsin parikymmentä katkottua vadelman vartta ja saman verran juhannusruusun oksia. rusakon kutaleet. nyt ne ovat keksineet tuorreravinnokseen sitten vielä tulppaanin lehdet.
komposti oli jäässä ja kun nostelin poluille levitetyt kateheinät takaisin penkkien päälle, oli niittenkin alla paksu jää. - ei paljon tarvitse itseään hillitä: tee noissa oloissa sitten kevättöitä... parsasalaatti ei ollut itänyt vieläkään. tein uusintakylvön ja vippasin purkit taimikaapin viileyteen. voi olla turhaa; siemenet ovat tosi vanhoja jo.
mutta sitten ne iloiset asiat: neljällä eri tavalla olen syksyn ja kevään aikana kylvänyt sinivaleunikkoa ja työvoiton sain. ihan pestyillä ja kiillotetuilla lukulaseilla katsoin ja olivat ne taimella. viimeksi käydessäni koulimieni ja persiljapurkkien kanssa siirsin nekin taimikaappiin. pakkastahan meille on luvassa, mutta kun lounaani tänään sain syödä +35.7°C lämmössä, niin eihän kaksinkertaisen harson takana korkealla seinällä killuvaan kaappiin voi mennä pakkanen enää, eihän.
samat kukat kuin edellisellä kerralla. kaikenmaailmasia piippailijoita kovasti lisää. aikaiset pionit kaukasian-, rönsy- ja tillipioni olivat pinnalla. palloesikot, joiden kuolemaa ennakoin, hengissä myös. talvituhoja = sään aiheuttamia ei taida tulla, mutta noita elukoiden aiheuttamia on senkin edestä. ja lopultakin minä olen päässyt aika vähällä. monella pihalla on kaikki hedelmäpuut, kärhöt (ne ovat todella maistuneet) ja maanpeitekasvit täysin tuhottu.
mökin takana oli iso kinos pienentynyt niin, että fillarin sain pysköintipaikalleen. sängyn päältä siirsin aurinkotuolin kuistille. nyt sitten sänkyyn mahtuu uinumaan. en minä sitä vielä valmiiksi pedannut; huovan päälle kötkähdän collegepuvussa. hyvin siinä uni maittaa. katsotaan, miltä viikonloppuna tuntuu, jäänkö jo yöpymään vai enkö.
pihallani on kaikkiaan kolme linnunpönttöä. ihan varmaksi osaan sanoa, että mökin takaseinällä ripustettuun pesänteko on jo pitkällä. mitään mööpeleiden sisäänkantoa ei enää tehty, vuorossa olivat jo pehmeät ja lämpöiset tekstiilit. höyheniä oli kummallakin tintillä suussaan. kovin varoen kulkivat linnut, ja varoen yritin minäkin mökin sillä puolella liikkua, niin että varmaksi en uskalla sanoa, ollaanko vajan seinän ja vaahteran pöntöissä kodinrakennuspuuhissa myös.
varmaksi tiedän kuitenkin, että viinimarja- ja mansikkasato ei pääse aiheuttamaan ylituotanto-ongelmaa, sen verran isot räkättirastasparvet laidunsivat kylän niityillä.
semmoinen ilo oli vielä - huomasin tallin isännän aloittaneen hevonhyväkuormien ajamisen kylälle. ei lopu meillä ainakaan vielä se hyödyke.
ja kotonakin oli ilonaihetta - 4.4. kylvetyt retikat (kiitos taas kassikäpp) ja salaatti olivat itäneet. naurishan on jo kohta syötävissä:-) nuo kun pitää mielessään, jaksaa kuunnella näitä meidän pihan laululintusiakin: varis, harakka, naakka, kalalokki, fasaani.
+ Kommentoi (3 kpl)kevät IV
lauantai, 11. huhtikuuta 2009
on nyt oikein kunnon kevät:-) - mökillä lehtikaali, ryssän- ja kosmoskukka on koulittu. (huomenna saavat kotona saman kohtelun tomaatit) ja kallan mukulat ruukutettu. - talventähti kukki. jouluruusu kukki. timjami ja viinisuolaheinä ovat ainakin vielä ihan hengissä ja ilmasipuli puskee runsasta uutta satoa. piha muuten on hirmuisen kamalan näköinen, mutta olen oppinut jo, että keväällä pitää olla laiska; siistimistyötä ei parane aloittaa ennen kuin koivu on hiirenkorvalla ja maa sula.
sain kaksi kaunista kirjavalehtisen pelargonin pistokasta ystävä/naapurilta. valkosipuliyrttiruukullisella korvaan ne. viimeksi käydessäni tein keijunmekon latvoista ja tuoksupelakuusta pistokkaat ja ne voivat oikein hyvin.
hitaasti itäväinen persiljakin oli jo taimella. mökki on tupaten täynnä ruukkuja, multa- ja vesisaavia. jos vähän saisin kuistia tyhjätyksi niin osan mökin tavaroista voisin siirtää sinne ja sitten jo mahtuisin sänkyynikin. se taas merkitsee, että ensi viikonloppuna saatan jo voida yöpyä siellä. jos lämmintä ja aurinkoa riittää, olisi ihan kiva.
+ Kommentoi (0 kpl)lasitettu parveke XII
lauantai, 4. huhtikuuta 2009
eilen aukaisivat ensimmäiset scillat kukkansa. - tänään tein isoihin laatikoihin kylvöt. salaattia, retikkaa ja naurista. nauris ja retikat ovat peräisin kassikäpin itä-länsi-kirjeestä (kiitos:-)). ne on pakko kylvää parvekkeen ns puhtaaseen multaan. mökin möhöjuuren tahrimassa maassa niistä tulisi vain kitukasvuisia möhköjuuria. nauris"maalle" oli antaa tuhti tuhkalisäyskin. parveke voi kaikesta huolimatta osoittautua liian kuumaksi paikaksi, vaikka näin aikasin aloitankin. maksimi on siellä ollut jo vähän alle +30°C. - *ans kattoo ny*.
alkuviikon kylvöistä ovat bellis, asteri ja timjami itäneet. nostan purkit kylpyhuoneen lattialämmityksen päältä parvekkeen hyllylle sitä mukaan, kun taimettuvat. pärjäävät siellä ja saavat valoa ja ainakin tämmöisenä täyspilvisenä päivänä viileyttäkin.
melkein voi jo ruveta suunnittelemaan sisäkukkienkin siirtämistä "pihalle". kliivia ja kaktukset eivät kylmyyttä paheksu. näinä vuosina ulkoistuspäivä on osunut aiemminkin aprillipäivän ja vapun väliin.
edit1 - 5.4.2009 laskeskelin huvikseni tänä aamuna, kuinka monta näkö- ja kuulohavaintoa sain elukoista ihan vaan parvekkeellani. aika monta: kärpänen, rusakko, orava, fasaani, käpytikka, tali- ja sinitiainen, varpunen, mustarastas, naakka, harakka, varis, pulu ja kalalokki. eikä parveke ole kuin puolisen kilometriä kehä I:ltä maallepäin.
edit2 - 12.4.2009 tännekin vielä muistiin: nauris on itänyt:-)
+ Kommentoi (1 kpl)
[riviä: 7kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)