mai-leen tarinointia kateviljelystä/ehkä myöhemmin muustakin
*tallenna* aiheutti errorin. - pujon ja kristan vaikeuksia seuratessani tulin tarkistaneeksi: enää ei aiheudu erroria vaan tuo heille tutuksi tullut *otsikko - tyhjää - kommenttiloota* - loppuosaa ingressistä ei tarvitse vaihtaa:-) ihan omatekemä virhe. ei kiusaa enää kun tietää ja osaa välttää...


kevät XVI 1 x ps
maanantai, 22. huhtikuuta 2013
...ja sortti on märkä:-) meidän puolella jokea penkat olivat riittäneet mutta itäpuolella vesi oli levittäytynyt 200 metrin verran pelloille. pohjoiseen ja etelään jatkui "järveä" joen mutkien taakse. vesilinnuilla oli mainio levähdyspaikka (joutsenia ei tänään näkynyt) siinä viljapellolla; ruokaa taisi olla helposti löydettävissä.
piha oli niin litimärkä, että sovinnolla vain katselin. - talventähti, lumikello ja krookus kukassa. ei sitten loppujen lopuksi kuin vähän toista viikkoa myöhemmässä kuin viime keväänä, kun talvivalkosipulitkin jo "purjehtivat" näkösällä. ehdin katsastaa parin naapurinkin pihat ja heilläkin olivat jo taimella. eivät ne petä koskaan:-)
sen sijaan tänä keväänä zilgat pettivät: yhdessäkään neljästä risusta ei ole elonmerkkiä. en sunkaan minä vaan tuupannut niitä ylösalaisin purkkiin?
valkovuokot kukkivat meidän kylätien lämpimällä ojanpenkalla eikä vaan yhdellä kohtaa vaan monen sadan metrin matkalla. - sinivuokot oman pihan varjoisalla kohtaa uinuvat vielä:-(
omalla mökillä oli ainoa talvivaurio ränninpätkän lipsaltaminen irti kannattamiltaan. naapurilla oli vesi tullut läpi keittiön katosta ja kylälle tuli iso vahinko, kun porakaivon pumppu oli mennyt torstaina rikki. se merkitsee, ettei saunoja/suihkuja voi käyttää. ainoa vesipiste on talonmiehen autokatoksessa. pitkäksi käy kaffeveden hakumatka. huomenna tulee ehjääjä paikalle katsomaan, mitä voi tehdä ja saako ollenkaan ja kuinka nopeasti ja vaivattomasti pumpun ehjättyksi.
ps 21.5. - ei pidä näköjään ikinä julistaa mitään kuolleeksi ennen aikojaan. - olin jo nostanut zilga-risutölkit kuistin lattialle, että siitä sitten kulkeissani vien ne kompostiin. eilen siivosin mökin kesäkuntoon ja ennen sitä pitää tyhjätä kuisti, että pöydät ja tuolit mahtuvat omille kesäpaikoilleen. ja mitä näinkään 1/4 - ja kaikkein tukevin vielä - oli tehnyt kaksi komeata silmua. älkää kysykö, miksi kolme kuukautta myöhemmin kuin tavallisesti, en totisesti osaa edes arvailla. - niin olin iloinen, että heti piti soittaa nuoren ystäväni äidille, vaikka tiesinkin häiritseväni häntä työssään. minähän, olin jo ehtinyt pyydellä anteeksi, kun sillätavoin epäonnistuin.

+ Kommentoi (1 kpl)kylvöaikataulu XVII 7 x ps
keskiviikko, 10. huhtikuuta 2013
entistä myöhempään meni ja entistä vähäisemmiksi kävivät kylvöt:-)
lautalle pääsivät ->
bolivian rainbow 7 kpl - iti 14.4. - purkkiin 15.4. - taimella 16.4. - 6 kpl koulittu 24.4. -
keltainen tomaatti 5 kpl - iti 14.4. - purkkiin 15.4. - taimella 16.4. - 3 kpl koulittu 24.4.
persilja n xx kpl - iti 20.4. - purkkiin 20.4. -
ensin meinasin yrittää basilikaakin idättää lautan kautta mutta olivat siemenet niin pieniä ja kun ennenkin on multakylvö onnistunut, kylvin ne tavanomaisesti. rucolaa laitoin tulemaan yhden kipollisen myös.
tomaatista tulee varsinainen yllätys; olin ottanut nuo 5 siementä tämän kevään hyötykasvikirjeestä. siinä luki päällä vain *kelt tom*. ihan tarkoituksella hankin jännitystä elämääni; monesta nimellisestäkin pussukasta olisi voinut siemenet valita.
tavan mukaan täydennän listaa sitä mukaan kun täydennettävää tulee...

ps1 11.4. - en eilen kylväessäni peitellyt rucolan(ja basilikan) siemeniä, suihkuttelin vain tiukasti mullan pintaan kiinni. jo illalla olin näkevinäni rucolassa sirkkajuurien työntyneen ulos siemenistä mutta en ollut uskoakseni. tänä aamuna oli pakko uskoa, kun vissiin kaikki olivat itäneet ja saaneet jo hiusjuuriakin. peittelin multapinnan ohuelti hiekalla, suihkutin taas ja nostin purkin parvekkeen pöydälle. siellä on paksusta pilvikerroksesta huolimatta 20°C lämmintä. - nyt täytyy vaan uskoa, että muistin oikein, kumpi tomaattirasioista sisälsi rucolan kumpi basilikan siemenet. miksihän en voinut hakea kynää ja raapustaa rasioiden kansiin r:ää ja b:tä?
huh, helpotuksen huokaus: puutarhatumpula kertoo, että rucola on tosi vikkelä itämään. - olin muistanut purkit oikein.

ps2 12.4. - nopea se on: rucola oli aamulla taimella ja sai mennä saman tien parvekkeelle. pakkasta siellä ei enää ole mutta eipä taas tänään valoakaan liiemmin. aamulla oli vielä paksumpi sumu kuin toissa aamuna, joka sekin oli ihan uutisoinnin väärti.
onneksi tarkistin, ettei heti tarvitse uudelleen avata blogia:-) - basilika on itänyt. hiekkaa päälle, suihkutus ja lämpimään ikkunalaudalle siihen vähään valoon, mitä tarjolla on.
ja lauttailijat vaan olla mököttävät:-( pitääkö siirtyä vanhaan systeemiin?

ps3 14.4. - vihdoin alkoivat sirkkajuuret työntyä esiin (persiljalta ei kyllä vieläkään). odottelen vähän vielä ennen kuin purkitan. - taisi syy hitauteen olla, että lautta oli keittiön pöydällä huoneenlämmössä (chilille ainakin liian viileätä) ja multapurkit kylpyhuoneen lämpimällälattialla. aamulla siirsin lauttailijat saunan lattialle lämmittelemään.
muistinpa vielä tarkistaa: basilika on taimella:-)

ps4 15.4. - multiin pääsivät tomaatti ja chili. lauttadynon viereen saunan lämpimiin siihen asti kun taimettuvat. jospa silloin olisi aurinkoinen päivä niin saisivat heti alusta asti valohoitoa parvekkeen pöydällä.
tänään on murheellinen sää: lämmintä 1,3°C ja pilvistä. autot alhaalla kadulla ovat paksun huurun peitossa...

ps5 20.4. - kyllä kesti persiljan itäminen. kuinkahan vanha pussinpohja minulla ollenkaan oli? tomaattirasiassa saunan lattialla odottaa nyt taimettumista.
täytin valmiiksi tomaatin ja chilin istutuspurkit. kovin ovat pieniä vielä taimet; sirkkalehdillä vasta. onneksi on vihdoin taas semmoinen päivä, että taimet voi nostaa ulos valohoitoa saamaan.
sata litraa vettä kannoin parvekeruukkujen kostukkeeksi. zilga kasvattaa silmujaan ja ruohosipuleista saa päivittäin leikata/silputa makua salaattiin:-)

ps6 24.4. - tomaattirasiallisen rucolantaimia istutin isoon (25 litraa) parvekeruukkuun. hyvät olivat juuret eivätkä pahasti sotkussakaan. ensimmäiset kasvulehdetkin jo aluillaan. eiköhän sieltä jossain ajassa saa ruveta saatoa korjaamaan, kun pääsivät väljempään tilaan ja saivat kunnon kasvualustan juurilleen.
tomaatit ja chilit koulin (yksi bolivian rainbow ja kaksi tomaattia eivät sitten koskaan taimettuneet)


+ Kommentoi (0 kpl)kevät XV
tiistai, 2. huhtikuuta 2013
tai paremminkin muka-kevät. lunta kasvimaan päällä aivan varmasti se 75 cm, joka hki-vantaalla edelleen mitataan. en viitsinyt käydä tarkistusmittaamassa, kun jo mökkiin kahlaaminenkin oli yhdenlainen seikkaillu: joka toisen askeleen alla hankikanto kesti joka toisen ei:-)
kummasta aloitan? talviteloitetut vai selviytyjät? taitaa olla molemmat listat yhtä pitkät. - stevia, syksyllä ruukutettu pelargonin pistokas, daturat, bolivian rainbow-ruukullinen, molemmat ruusunnuppupelargonit ja toinen tuoksuista kompostilootan täytettä.
verenpisara oli alkanut tehdä uutta kasvua. leikkasin joka oksan siihen asti, missä uusi kasvu oli näkyvissä. mummonpelakuista ja nimellisistä rapsin kuolleet lehdet pois ja leikkasin ihan kuolleet oksat. paljon paremmilta näyttivät taas tuon operaation jälkeen. pasuunasta jouduin yhden kuolleen haaran leikkaamaan mutta loppu oli sitten aika hyvän näköinen. syksyllä sisään nostettu ruukku, jossa on kirjopikarililjan sipuleita, oli kaapin alla tehnyt yhden hienon verson. mirabilis ei näyttänyt mitään elonmerkkiä, mutta ei pidäkään. lisäsin ruukkuun hyvää lannoitettua/kalkittua multaa ja kastelin niin kuin kaikki muutkin ruukut. kyllä se ilmeisesti vielä ehtii liiankin suureksi ennen kuin ulos pystyy nostamaan. - isompi ja vanhempi ananaskirsikka oli ihan hengissä, pienempi ja nuorempi piti leikata ns alas. alkuja siinäkin oli niin että ilmeisesti hyvä siitäkin vielä tulee.
kovasti olen huolissani, kun kaikki 4/4 zilga-risua ovat nukuksissa vielä. joskus ovat silmut auenneet jo helmikuulla ja aina viimeistään maaliskuulla jos oikein muistan (tarkistaa en viitsi). olisi ensimmäinen kerta, kun eivät lähtisi ja sentään olen jo vuosikausia ja kymmeniä niitä kasvatellut...
kotona sai taas nostaa tomaatin alun aurinkoiselle parvekkeelle:-)
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 3kpl, [kt] sivu: 1]
mai-lee
hki/vantaa, Ib/II ,
”ei elämästä selviä hengissä…
- blogi -
tvs:n kuvan vaihdoin jo aikapäiviä sitten, mutta en tätä tekstiä näköjään:-) tuossa avatar-kuvassa on neljä tärkeintä: katettu kasvimaa, valmis kompostimulta, muhimassa oleva komposti (piilossa) ja biolan-kompostori, johon uutta kerääntyy... vaihto taisi onnistua? uusikin vaihto onnistui:-)
 
Arkisto:
2017
4 (1 kpl)

2016
1 (1 kpl)

2015
12 (1 kpl)
10 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (1 kpl)

2014
6 (1 kpl)
5 (2 kpl)
4 (1 kpl)
3 (2 kpl)
1 (1 kpl)

2013
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (2 kpl)
9 (2 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
5 (4 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
1 (3 kpl)

2012
12 (1 kpl)
11 (2 kpl)
10 (2 kpl)
9 (1 kpl)
8 (1 kpl)
7 (1 kpl)
6 (2 kpl)
5 (4 kpl)
4 (5 kpl)
3 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (4 kpl)
11 (1 kpl)
10 (4 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (1 kpl)
6 (1 kpl)
5 (6 kpl)
4 (5 kpl)
3 (4 kpl)
2 (3 kpl)
1 (1 kpl)

2010
12 (2 kpl)
11 (3 kpl)
10 (5 kpl)
9 (3 kpl)
8 (2 kpl)
7 (3 kpl)
6 (3 kpl)
5 (6 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (5 kpl)
1 (2 kpl)

2009
12 (2 kpl)
11 (1 kpl)
10 (9 kpl)
9 (2 kpl)
8 (3 kpl)
7 (5 kpl)
6 (5 kpl)
5 (5 kpl)
4 (7 kpl)
3 (3 kpl)
2 (3 kpl)
1 (2 kpl)

2008
12 (1 kpl)
11 (3 kpl)
10 (2 kpl)
9 (6 kpl)
8 (1 kpl)
7 (3 kpl)
6 (6 kpl)
5 (6 kpl)
4 (3 kpl)
3 (2 kpl)
2 (4 kpl)
1 (2 kpl)

2007
12 (6 kpl)
11 (7 kpl)
10 (5 kpl)
9 (12 kpl)