Liinan piha
Miten paljon mahtuu pieneen pihaan?


Kuvia
sunnuntai, 6. helmikuuta 2011
palmuvehka
palmuvehka+ Kommentoi (0 kpl)Helmikuu
sunnuntai, 6. helmikuuta 2011
Lisää siemeniä saapui. Laitoin multiin muutaman valkoisen lobelian siemenen, jätin kuitenkin suurimman osan istuttamatta vielä. Kaksi kuudesta pelargonin siemenestä on nyt itänyt samoin kuin yksi aitoelämänlangan siemen. Ostin pari pientä kasvilamppua avuksi. Toinen on tosi keittön pöydällä yrttikasvatuksiani varten. Keittössä kasvamassa oreganoa, basilikaa, tilliä ja tänään istutin vielä pari mintun siementäkin. Tavallisesta punaisesta paprikasta otin siemenet ja istutin niitäkin muutaman multiin. Kissojakaan en unohtanut, niille on nyt kasvamassa vähän kauraa.

Huonekasveista vielä sen verran että palmuvehka on kasvattanut kolme tosi komeaa oksaa lisää ja tuplaa näillä kokonsa. Kevään piristykseksi ostin limenvihreän suorakaiteen muotoisen kukkaruukun johon ostin pari Saint Pauliaa, valkoisia. Tulipas kaunis vaikka itse sanonkin :)

Nyt kamera kaulaan, ja ottamaan kuvia!
+ Kommentoi (2 kpl)2011 Tammikuu
sunnuntai, 30. tammikuuta 2011
Pari viikkoa sitten kylvin akileijat, palavan rakkauden ja jonkun antajallekin tuntemattoman lilan perennan siemenet purkkeihin ja seuraavana päivänä vein ne ulos lumen alle. Nyt istuttelin sisälle niitä orvokin siemeniä, joita keräsin viime vuoden kukista sekä ostetun aitoelämänlangan ja muutaman pelargonin "Appleblossom" siemenen. Omaksi hyvikseni kokeilen sisällä kasvattaa maapähkinöitä, basilikaa, oreganoa, tilliä ja herneitä. Mies rakensi vessan ikkunalle taimihyllyn, ja sinne mahtuu aika paljon purkkeja neljään kerrokseen suoraan ikkunan eteen. Tilasin uusia siemeniä, mm neilikoita, päivänkakkaroita, lemmikkiä, kaunokaista, myskimalvaa sekä muutamia yrttejä. Niiden kanssa pitää vissiin vielä malttaa hiukan kun ei ole kasvihuonetta eikä keinovaloa käytössä. Ensi viikolla pitäisi saapua ensimmäinen siemenkirjeeni johon olen osallistunut, en malta odottaa mitä sieltä löytyy. Pihasta olen piirtänyt suunnitelmat paperille, sellaisen monen vuoden projektin. Tästä se lähtee...kevät!
+ Kommentoi (2 kpl)Kuvia
sunnuntai, 18. heinäkuuta 2010
Mikä tämä on..kasvoi kukkapenkkiin sellaisesta siemenmix-matosta
Mikä tämä on..kasvoi kukkapenkkiin sellaisesta siemenmix-matosta


Kun ulkona on niin kuuma, ettei siellä oikein viihdy, niin lisäsin kuvia galleriaan..
+ Kommentoi (1 kpl)Onnistuin
perjantai, 16. heinäkuuta 2010
Ja näin se kesä sitten vierähtää, eihän sitä tänne ehdi kirjoittelemaan mitään kun pitää tuolla pihalla touhuta. Nyt viikonloppuna otan vihdoin niitä kuvia, ja laitan niitä tännekin.
Kukkapenkissä on tapahtunut paljon, ritarinkannukset ovat nupullaan ja ekat mansikat kypsyvät pian. Lapset saivat kovasti toivomansa trampoliinin, ja se siitä kauniista pihasta ;(. Mutta aika aikaa kutakin, jossain vaiheessa minä vielä kaipaan tuota kauheaa meteliä ja jousien narskuntaa, kun lapset muuttavat pois.
Pari viikkoa sitten perustimme sen pienen kasvimaan leikkimökin kylkeen ja lapset saivat itse valita mitä sinne istuttavat ja sinne tuli mm punajuuria, kukkakaalia, herneitä, salaattia, miniporkkanoita, tomaatteja sekä muutama kesäkurpitsa. Kaikki ovat lähteneet itämään hienosti, kiitos näiden helteiden, mutta en tiedä ehdimmekö me kaikista satoa enää saamaan. Se ei onneksi ole se pääasia. Tärkein tavoite, lasten nautinto, on jo saavutettu ja hienosti nuo ovat kasteluvuorotkin hoitaneet.
+ Kommentoi (1 kpl)Penkki valmis
torstai, 27. toukokuuta 2010
Tulihan se penkki vihdoin valmiiksi ja sai ympärilleen kestopuiset reunuslaudat. Istutin penkkiin vaaleanpunaisen pionin, kaukasiantörmäkukkia, kesäritarinkannuksia, pensasmustikan ja muutaman mansikantaimen. Koristeeksi vielä tyttären syntymäpäivälahjaksi saaman asterin sekä reunoille siemenmattoa josta pitäisi kasvaa jotain sinisten kukkien lajitelmaa. Vielä pitäisi keksiä joku paikka ruusulle ja norjanangervoille. Ruusuja haluaisin enemmänkin, ja niille jonkun oman paikan.
+ Kommentoi (7 kpl)Kukkapenkki
tiistai, 25. toukokuuta 2010
Muutto on vielä ihan kesken ja vielä vaikka kuinka paljon tavaraa sekä isoimmat huonekalut muuttamatta, mutta raahattiin patjat uuteen kämppään viikonloppuna eli asutaan jo siellä pahvilaatikoiden keskellä. Muuttotouhujen keskellä mies innostui viikonloppuna kukkapenkin/laatikon rakentamisesta, ja siitä tulikin sitten melko komea laitos. Kaivettiin siis terassin viereen 275cm pitkä ja 80cm leveä 40 cm syvä kuoppa. Tehtiin tolpat kestopuusta ja tolpparaudoista ja naulattiin niihin neljän laudan korkuinen "aita". Käsiteltiin raakalaudat tummanruskealla puunsuojalla ja (sattui löytymään varastosta). Näytti siltä että kohta alkaa sataa, ja otimme ison muovin esille ennen maalausurakkaa. Juuri kesken maalauksen alkoi varmaan vuoden pahin ukkoskuuro ja mies vaan jatkoi maalaamista laatikon sisällä muovista tehdyn laavun sisällä nilkkoja myöden mudassa. Salamat räiskyivät, vettä tuli kuin saavista kaatamalla, veden mukana tuli jopa herneen kokoisia rakeita ja ukkonen jyrisi niin että minun oli pakko pitää sormia korvissa. Mies vaan jatkoi maalaamista tyynen rauhallisena, eihän sitä voi lopettaa jos kerran on aloittanut ;). Tilanne oli kaikessa kaameudessaan tosi koominen. No ukkonen siitä väistyi sitten ja levitimme kuopan pohjalle suojakankaan ja niittasimme paksua mustaa muovia laatikon sisäpuolelle. Olimme aivan savessa, koko terassi oli aivan savessa, kottikärryt saven peittämät kun kärräsimme vuorotellen savihiekkaa ja multaa laatikkoon. Apua! Eihän ostamamme mullat riitä mihinkään, laatikosta tuli aivan liian suuri. Ja ostamamme pihamultakin oli sellaista höttöä, ettei se imenyt vettäkään kunnolla. Eikun metsään hakemaan hienoa hiekkaa sekaan. Eli laatikkoon laitettiin siis savea, soraa, hiekkaa, multaa ja vielä viimeiseksi silaukseksi läheisestä kosteikosta savimutaliejua. Vielä pitää käydä ostamassa kymmenkuntasäkkiä multaa, tehdä kestopuusta päällilaudat ja sitten pääsee istuttamaan parvekkeella odottelevat kaukasiatörmäkukkien, ritarinkannusten ja muiden pienet taimet. Multasavihiekkasotku on kyllä sellainen sekoitus, että jos siinä ei mikään kasva niin ei sitten missään. No kello alkoi lähestyä puoltayötä ja kun aloimme siivota mutasotkujamme. Vai että välipäivä muuton keskellä? Eihän sitä aina jaksa rehkiä haha. Lähdimme saunaan ja kaaduimme puolikuolleina nukkumaan. Projekti jatkuu mahdollisesti tänään...:)
+ Kommentoi (2 kpl)
torstai, 20. toukokuuta 2010
Eilen taas kämpille illalla kun kotiuduin, mieskin oli tehnyt katoamistemput. Ei ollut kotona eikä vastannut puhelimeen. Toista autoa ja peräkärryä ei onneksi näkynyt missään, eli jotain yleishyödyllistä se oli varmasti tekemässä. Lähdin sitten vanhemman tyttäreni kanssa pienellä punaisella micrallani sinne, eikä mies ollut sielläkään. No ei mennyt kuin hetki kun mies saapui, oli käynyt ostamassa kahdeksan säkkiä multaa lisää ja kottikärryt! Ihana mies!

Taimet voivat hyvin parvekkeella, ihan kuin olisivat hiukan kasvaneetkin. Piha muuttuu ihan silmissä nyt kun metsä ja luonto ympärillä kasvaa niin hurjaa vauhtia. Kastelin taimet ja lisäsin parvekekukille hiukan vettä ja multaa (nyt kun sitä kerran on) ja sitten innostuin kaivamaan edellisen omistajan istuttamia pihasyreenejä ylös maasta. Ne oli istutettu 20 cm päähän talon seinästä, terassilla olevaan kukkapenkkiin ja siirsin ne naapurin hyväksynnällä raja-aitamme viereen. Kasvavat siihen mukavaksi näköesteeksi. Siihen siis kaksi ja kolmas leikkimökin viereen suojaamaan ohikulkijoiden katseilta. Pihamme on jotakuinkin suorakaiteen muotoinen, yhdellä sivulla on talo, yhdellä naapuri, yhdellä tie ja yhdellä Vantaan puistoalueeksi kaavoitettu metsä. Piha jatkuu onneksi vielä tällä viimeisellä sivulla vielä talon ympäri, ja siinä on pieni rinne. Metsäalueen puolella ei ole mitään aitaa, eivätkä puut ala siitä heti vaan piha näyttää siltä kuin se jatkuisi pidemmällekin. Kiva optinen harha niille jotka eivät tiedä missä raja kulkee, mukaanlukien me, koska kukaan ei ole tarkkaa vahvistanut rajoja meille. Uskomme että talon päästä noin 4 m kuuluu meille. Noniin, ne pihasyreenit saavat siis kasvaa näköesteenä. En tiennyt yhtään kuinka ne siirretään, kaivoin vain kuopan nurmikkoon, otin noin metrin korkuisen syreenipensaan niin ison multapaakun kanssa ylös kuin mies jaksoi nostaa ja lapioon mahtui ja laitoin puskan kuoppaan. Sitten kourallinen kalkkia juurille, vähän uutta multaa, vähän vanhaa multaa, tasoitus ja painelu kevyesti jalalla niin että puska suorassa, kastelu letkulla oikein kunnolla ja kariketta juurelle. Teinköhän oikein? Ei ollut mahdollisuutta kuuklettaa kun sinne ei ole vielä muutettu yhtään konetta. Netti sinne on kyllä jo avattu, veiskö tänään ekan tietsan sinne.

Tämä ihana mies oli siis kasannut ne kottikärryt, jatkoi vielä kukkapenkin kaivamista ja auttoi puskien siirtelyssä, ja yhdessä siinä ihmeteltiin että kuinkas tässä nyt näin kävi. Meidän piti muuttaa eikä ruveta laittamaan pihaa. Kaksi iltaa mennyt pihaa laittaessa ja tuntuu että tekemistä ilmaantuu kokoajan vaan enemmän, mitä enemmän tekee. Päätettiin yhteistuumin keskittyä muuttopuuhiin loppuviikon ajaksi, ja yritetään saada loputkin kodista uuteen osoitteeseen. Kyllä noi taimet sen aikaa noissa purkeissa pärjää. Ei voi muuta sanoa että kyllä elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa!

+ Kommentoi (0 kpl)Tilaus tuli
keskiviikko, 19. toukokuuta 2010
Päätin juuri ennen töistä lähtöä eilen vielä tarkistaa Postin sivuilta missä vaiheessa pakettini on ja ilokseni huomasin että sehän on jo perillä kotipostissamme. No hain se matkalla kotiin ja lähdettiin miehen kanssa ostamaan multaa, kalkkia, kariketta ym. ja ajettiin uudelle kämpälle. Olin jo aloittanut kukkapenkin kaivamisen, mutta en ollut kuin poistanut hiukan nurmikkoa terassin edestä. Onneksi mies sai kipinän kaivamiseen kun odottelin lasten limenvihreän seinämaalin kuivumista, ja loppujen lopuksi kuopasta tuli varmaan puoli metriä syvä, kolme metriä pitkä ja noin 80 cm leveä. Tarkoitus on tehdä siitä laudoilla kohopenkki, eli syvyyttä tulee varmaan tarpeeksi, sellaset 70-80 cm. Minä ihmettelin sillä aikaa kaikkia ihania taimiani, voi että kun olivat pieniä, tuli ihan vauvakuume niitä varovasti käsitellessäni. Istuttelin Kesäritarinkannukset, Kaukasiantörmäkukat ja mansikat vielä pieniin purkkeihin odottelemaan kukkapenkin valmistumista. Isoihin sinisiin ruukkuihin terassille istutin Miljoonakelloja, roikkuvaa Pelakuuta ja Lumihiutaleita. Pionin taimikin sai jäädä vielä yhteen altakasteluruukkuun odottelemaan omaa paikkaansa. Sitten vielä paikkaansa etsivät 10 Norjanangervon alkua ja pensasmustikka, mihinköhän nekin vielä, ainiin ja ruusu myös jonnekin... Pioni ja ruusu pitää miettiä tarkkaan, kaiken sinivalkoisen kukkaloiston (toiveissani siis) keskellä ne tulevat olemaan niitä vaaleanpunaisia väriläiskiä ja haluan että ne huomataan myös.
Vein kaikki hennot taimet purkeissaan parvekkeen lattialle, kun sinne aurinko ei paahda niin hirveän kuumasti koko päivän kuten pihalle, ajattelin josko noi pienet vauvat eivät kuitenkaan kestä ihan paahdetta vielä. Kun emme asu siellä vielä niin pääsen sinne takaisin vasta tänäniltana. Teen tämän kaiken ihan mutu-tuntumalla, en ole koskaan ennen tilannut mitään taimia saati istutellut niitä mutta onneksi tilauksen mukana tuli jotain ohjeita.

Vielä ennen lähtöä ripottelin multaa nurmikon kuolleisiin läntteihin, kylvin vähän nurmikonsiemeniä ja hararavoin ne multaan ja kastelin kohdat oikein kunnolla. Olisi se nurmikko varmasti itsestäänkin siitä paikkaantunut kesällä, sen verran hyvää se on tuolta muualta, mutta ajattelin vähän nopeuttaa sitä. En tiedä mistä noi "keltaiset" lähtit on sinne tulleet, edellinen omistaja sanoi ettei niitä ole aiemmin ollut.

Kaikki kommentit ja vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita! Tämä on ensimmäinen oma pihani ja minulla ei ole mitään hajuakaan mistään. Jos huomaatte että teen jotain aivan hullua tai turhaa niin vihjaiskaa ihmeessä.
+ Kommentoi (2 kpl)Aloitus
tiistai, 18. toukokuuta 2010
Huomaan tykkääväni päiväkirjoista, olen aikaisemmin pitänyt karppauspäiväkirjaa, päiväkirjaa kissanpennuista, jos jonkinlaista kirjoittelua akvaarioistani jne. Ihanaa taas kirjoitella pitkästä aikaa.

Olemme juuri parhaillaan muuttamassa, puolet tavaroista on uudessa ja puolet vanhassa kämpässä, ja molemmat huushollit ovat melkoisen sekaisin ja täynnä tyhjiä (onneksi) pahvilaatikoita. Pari viikkoa tässä on jo pakkailtu ja kanneltu tavaroita ja irroteltu tapetteja ja maalailtu. Pienellä peräkärryllä muuttaminen on oikeastaan aika hauskaa hommaa kun mitään ei tarvitse niin tarkkaan suunnitella etukäteen, senkun vaan pakkaa joka ilta kärryn täyteen, ajaa uudelle kämpälle ja purkaa kamat kaappeihin. Perheemme koko on 4 ihmistä ja kolme kissaa arkipäivisin ja 6 ihmistä ja 3 kissaa, ihan samat kissat, viikonloppuisin. Mieheni tytöt ovat meillä viikonloppuisin ja omat tyttöni asuvat luonamme koko ajan. Tyttöjä on siis 4, nuorin 6 vuotias ja vanhin 12. Arvatkaapa tuleeko leikkimökin viereen tytöille oma pieni kasvimaa? Tramppa tuntuu kyllä tällä hetkellä olevan ykkösenä tyttöjen ostoslistalla.

Jospa tänään olisi aikaa vähän heilua mittanauhan kanssa pihalla ja mitata paljonko tota pinta-alaa oikein onkaan, karkeasti arvioiden sitä on noin aarin verran. Kerron sitten kuinka lähelle pääsin. Piha on nurmikkoa, kukkia siellä ei kasva mutta sinne on istutettu pari kirsikkapuuta, pihasyreeniä ja nurkissa on vähän havukasveja. Älkää kysykö mitä kun minulla ei ole hajuakaan noista, villisti veikaten voisivat olla koristekuusi, sypressejä, katajia ja vuorimäntyjä. Piääköhän näitä nimiä kirjoittaa isolla vai pienellä alkukirjaimella? Pitää luntata toisista kirjoituksista. Lisäksi edelliset omistajat ovat tökkineet maahan riviin Terijoen salavan oksia, ja osasta niistä on lähtenyt kasvamaan pieniä puun alkuja. Ne ovat nyt noin 10-20 cm korkeita, ja sen verran niitä autoin että revin ruohot ja voikukat niiden ympäriltä ja annoin niille vettä. Tämä olkoon uuden ihanan puutarhani hieno aloitus! Huomenna tulee taimitilaus ja multaa, kalkkia ja kariketta pitää mennä ostamaan. Saisikohan jostain sellaiset ihan pienet ja kauniit kottikärryt?
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 70kpl, [kt] sivu: |<  << 1,2,3,4,5,6,7  >|]
Liinanen
Vantaa ,
Lähetä viesti
Vaihtelevalla innolla pienessä pihassa räpeltämistä
 
Arkisto:
2011
6 (4 kpl)
5 (13 kpl)
4 (21 kpl)
3 (13 kpl)
2 (11 kpl)
1 (1 kpl)

2010
7 (2 kpl)
5 (5 kpl)
Kuvagalleria ->>