Rakas puutarhavihko
Puutarhavihkoni on kirjoitettu perinteisessä päiväkirjamuodossa. Kirjoitan unohtaakseni huoleni jostakin kasvista puutarhassani, sillä puutarhani sijaitsee sadan kilometrin päässä työstäni ja kodistani.


Talvi on tullut
lauantai, 4. joulukuuta 2010 , klo: 14:00   , -2 C°


Olin suunnitellut kolmen päivän oleilua puutarhassa ja navetan verstaalla. Viime kerralla vein kolmen litran maalipurkin, ikkuna-kalustemaalia. Olisin niin halunnut aloittaa huvimajan sisätiloissa nikkaroinnin. Kukkahyllyä ja listoja sun muuta. Kokeilin pari viikonloppua sitten ja huomasin, että tarkenen pakkasessa ottaa mittoja huvimajassa ja sahata ja rakentaa lämmitetyssä navettarakennuksessa. Kolme päivää nikkarointia!!! -ja nyt flunssassa. Harmissani tulin nettiin purkamaan (siis ihan koko maailman eli puutahamaailmani) ja koko oloni kurjuutta. Hi, no ei nyt oikeesti.
Sain marraskuun alussa talviteloille Nelly Moserin ja muut kukat. Lepät eivät ole vielä kuolleet, käsittääkseni. Rakensin kylmälavan, jonne istutin muutamia siemenestä kasvattamiani taimia odottamaan kevättä. Isoveli Ilkka kiusasi, että kymmenen vuoden kuluttua sinun hökkelikyläsi laitetaan katepillarilla maan tasalle. - kyllä minä hänelle vielä katepillarit näytän. Rakastan pöhköjä veljiäni, - ja onneksi minä olen niin viisas heihin verrattuna ;-). Tutkin lokakuun ajan Internetin keskustelupalstoja saadakseni käsityksen, millä minun kannattaisi ryhtyä lämmittämään huvimajaa kosteina päivinä, kun toivottavasti vietämmme majassa ja sen lähiympäristössä aikaamme. Tilasin mahdollisimman pienen valurautaisen puulla lämmitettävän liesikamiinan. En asenna sitä sisään huvimajaan. Huvmajassahan on jo peltikatto, peltikaton alla paperi, puupuitteet, lasivilla ja puupaneli sisäkattona. Sitä en halua puhkaista. Rakennan keväällä kuistin, jonne sijoitan kamiinan rakennusvaiheessa. Nykyinen ovi jää kuistin ja majan väliin estämään mahdollista savua tulemasta majaan. Teen yhden huvimajan isoista ikkunoista varmuuden vuoksi saranalliseksi, että sitä kautta pääsee ulos, jos syttyisi tulipalo. Olen oppinut viime vuosien aikana äidiltäni, miten pienessä pesässä poltetaan puita. Sillä äidillä on keittiössä puuhella. Sen lämmitys on sinänsä helppoa, kun on huolellinen. Taven aikana pitäisi vielä hankkia ulko-ovi kuistiin. Eri kokoisia vanhoja ikkunoita minulla on omiksi tarpeiksi, Helsingin urheilukadun taloremonteista saatuja. Olen kiitollinen pienistä somista ja hyväkuntoisista ikkunoistani, jotka vain odottavat asunnusta. Huvinmajan suuret ruutuikkunat puolestaan suorastaan huutavat entisöijää, kumpa vain olisi oikeat välineet ja osaisi käyttää semmoisia.
Vaikka syksy on ansiotyössäni touhukasta aikaa ja valtaa miltei koko mielen aamuista iltoihin, niin sittenkin puutarhan eri kohdat hautuvat alitajunnassa ja jäsentyvät paikoilleen. Ennen kuin aloitin huvimaja projektia, tein tunnollisesti kunnalle toimenpideilmoituksen. Voin huvimajaan liittyvät rakenteet tehdä hyvillä mielin. Nyt pohdin pitäisikö minun tehdä uusi toimenpideilmoitus, jos olen tekemässä pihalle grillikatosta jossain vaiheessa.

Lumi peittää puutarhani somasti. Vielä en ole turvannut tyrnejä, luumuja, kirsikkapuuta ym. pikkupuita rusakoilta. Sillä niille on vielä paljon muutakin syömistä eikä aika eikä voimavarat ole riittäneet kaikkeen, mutta teen sen ennen kevättalvea. Täällä pääkaupunkiseudulla on upeat hiihtoladut. Jos saan aikaiseksi jatkaa hyvin alkanutta hiihtoliikuntaa, olen keväällä hyvässä kunnossa alkaakseni jälleen kerran puutarhatyöt.
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 1kpl, [kt] sivu: 1]
OutiTammelasta
Tammela/Vantaa , Suomi
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2011
4 (1 kpl)

2010
12 (1 kpl)
9 (1 kpl)
8 (5 kpl)
7 (4 kpl)