Peikkola
Siirtolapuutarhaan tutustumista ja sen hoidon oppimista ensimmäisistä päivistä alkaen.


Muistiinpanoja suunnitelmista
tiistai, 24. huhtikuuta 2012
kuva


Tänään saapuivat siperiankurjenmiekat ''Dance Ballerina Dance''. Ne pitävät kosteasta ja aurinkoisesta/puolivarjosta. Tilatessani noita jotenkin kuvittelin tilaavani tarhakurjenmiekkaa, joka pitää kuivasta. Hetkeksi meni pasmat sekaisin - mistäs mä tiedän, missä mulla on tarpeeksi kostea paikka tilaamilleni kaunottarille. Kuivan paikan olin jo tilatessa miettinyt valmiiksi. Pienen pohdiskelun jälkeen keksin hyvän paikan näille siperialaisille. Palstallahan kasvaa runsaasti saniaisia, jotka selvästi viihtyvät ja leviävät. Saniaisten edessä on aavistuksen aurinkoisempi, mutta yhtä kosteanoloinen paikka, jossa vieläpä viime vuonna oli selviä perennoja kutsuvia aukkoja. Ihan hauskaa ongelmanratkaisupuuhaa tämäkin, päihittää sudokut.

Tässä yhteydessä tuli myös heureka-hetki. Mulla on kotipihassa jotain sinistä perinteistä siperiankurjenmiekkaa, joka kyllä voi ihan kelvollisesti, mutta kukinta ei ole monenkaan vuoden kasvurauhan jäljiltä kovin runsasta. No ei ihme, olen laittanut kasvin rinteen yläpäähän, paikkaan joka kuivuu ja lämpiää hyvissä ajoin. Täytyykin siirtää nuo pihalla kosteampaan paikkaan, jollainen löytyy pihan alapäästä, missä olenkin kaivannut keltaisten tulppaanien (jokin Apeldoorn) kuihtuvien lehtien verhoksi jotain sopivaa perennaa.

Paikka, johon kuvittelin nämä balleriinaiirikseni laittavan, saakin sitten olla syysleimujen tuleva loppusijoituspaikka. Seuraavaksi pitää jaksaa ajatella, mihin sirottelen kaikki hankkimani gladiolukset. Ruukkuihin osa tietysti, mutta sadasta riittää siroteltavaa laajemmallekin. Ehkäpä kasvimaan reunalla voisi olla yksi rivi rajaamassa kasvimaata käytävästä, mutta silti minusta tuntuu, että kaikille gladioluksille ei ole vielä palstakotia mietittynä valmiiksi. No, täytyy luottaa, että viimeistään istutusvaiheessa alkaa nähdä sopivia aukkoja istutuksissa - vähän samalla tavalla kun keväällä kaikki purkit alkavat näyttää kummasti esikasvatuspurkeilta.
+ Kommentoi (0 kpl)Kesäksi tekemistä
perjantai, 6. huhtikuuta 2012
kuva


Nyt kun selvisi se patjarikonkin nimi ja kasvuolosuhteet, niin mielessä alkoi pyöriä kaikenlaisia suunnitelmia. Taidan laittaa sen reunuskasviksi sisääntulon nurkalle, ruusun alle. Värit siinä sointunevat hyvin yhteen. Tosin kukinta-aika noilla ei välttämättä täsmää, mutta ainakin lehtien värit ja muodot voisivat olla hyvä kokonaisuus yhdessä.

Tuosta ruususta mietin, että voikos siitä keväällä leikata isoimpia oksia maanrajasta pois? Onko oikea ajankohta ja oikea tapa? Jos joku tietäväinen käy täällä, niin antakaapas vinkkiä ja tietoa asian oikeasta laidasta. Ja voisiko joku vahvistaa luuloni: oletan tuon olevan pensasruusun, mutta mulla menee sekaisin eri ruusut, niin eipä ole varmaa tietoa tästäkään asiasta.

+ Kommentoi (6 kpl)Lumikello nupullla
perjantai, 30. maaliskuuta 2012
kuva


Tänään poikkesin siirtolapuutarhan kautta aamulla vilkaisemassa kuinka pitkälle kevät on edennyt Peikkolassa. Lumikello hento valkoinen oli nuppunsa hangen läpi jo pistänytkin, mutta muuten näkymä oli vielä kovin kevääseen heräämätön.
+ Kommentoi (2 kpl)Olisipa jo kevät kultainen
perjantai, 24. helmikuuta 2012
Keltalaukka kesäkuulta 2011
Keltalaukka kesäkuulta 2011


Helmikuussa alkaa olla kyllä kovasti kevään kaipuuta, ja puutarhanhoitohommat mielessä. Katselin pahimpaan tuskaan kuvia viime keväältä ja kesältä.


+ Kommentoi (0 kpl)Otoksia kesästä
torstai, 1. syyskuuta 2011
Pioni ja perhosangervo
Pioni ja perhosangervo+ Kommentoi (1 kpl)Otoksia kesästä
torstai, 1. syyskuuta 2011
Mikä kasvi on kyseessä? Tuoksu on vahva.
Mikä kasvi on kyseessä? Tuoksu on vahva.+ Kommentoi (0 kpl)Elonkorjuu
maanantai, 29. elokuuta 2011
Kesä hurahti nopeasti palstailuun opetellessa. Olen selvitellyt uusien tuttavuuksien nimiä ja muutamia epävarmoja tunnistuksia (itselleni) aivan uusista kasveista olen tehnyt: keltainen ja valkoinen (ukon)tulikukka, jokin kellokasvi (ehkä jalokello; kasvissa suhteettoman suuret valkoiset kellomaiset kukat suhteessa kasvin lehtien kokoon), kynteli, yrtti-iiso. Lisäksi pihassa kasvaa päivänliljoja, pioneja, palavarakkaus, tarha-alpi, harjaneilikka, leimuja, minttuja, eri yrttejä, ruusuja (pensasruusuja pääasiassa, yksi köynnösruusu), kärhöjä, narsisseja, tulppaaneja, vuokkoja eri väreissä, ruusunätkelmä ym. perinneperennoja, joista osa on jäänyt reheväkasvuisten jalkoihin ja kaipaavat pelastusta.

Suosikikseni tässä kukkaismeressä on noussut hennon vaalenpunainen kurjenpolvi, joka vieläkin pukkaa muutamaa yksinäistä kukkaa sinnikkäästi muiden kukkien jo lopetellessa kesän hehkutusta.

Syksyn vähäkukkaisuuttaa havahduin vasta viikko sitten korjaamaan parin daalian istutuksella. (Kaupassa sattui olemaan isot puskat tarjouksessa 5 euroa kipale, enkä sitä tarjousta voinut ohittaa.) Ovat ne vaan komeita katseltavia. Minusta tuli välittömästi daaliahullu, kun parin kukan avautumista läheltä pääsin ihailemaan. Kunpa vaan muistaisin korjata mukulat talteen loppusyksystä, niin ehdottomasti koitan noiden talvettamista kellarissamme. Kellarimme tosin on lämpimähkön puoleinen: 15-18 astetta, vaikkei sitä mitenkään lämmitetä. Noinkohan siellä säilyvät hyväkuntoisina?

Jotenkin nuo harvat kukkivat kaverit riittävät minulle hyvin tähän alkusyksyn odotukseen. Minusta on mukavaa, että ihana puuhakkaantäyteinen kesä kääntyy rauhallisemmaksi syksyksi. Tosin täytyy rauhallisesta puhuttaessa muistaa, että innostuin tilaamaan tulppaaninsipuleita Hollannista, ja piakkoin saapuukin 130 sipulin lähetys! Niille sipuleille pitäisi keksiä paikatkin. Pari paikkaa on jo mietittynä sellaisten pensaiden juurelta, joita ei ole tarvetta kesän aikana kastella, mutta vielä pitää miettiä kovasti sopivia tulppaanipuskakoloja. Mähän en siis ala mitänä sipuleja eestaas nostelemaan, vaan ne saavat luvan selvitä tai kadota. Toki sen verran hintavia nuo sipulit ovat, että en mä niitä ehdoin tahdoin halua hävittää valitsemalla huonoimman mahdollisen paikan. Joku raja mullakin tässä laiskuudessa ja tyhmyydessä sentäs on.

+ Kommentoi (0 kpl)Mutkan kautta suoraan töihin
torstai, 26. toukokuuta 2011
kuva


Kipaisin aamulla ennen työpäivän alkua palstalla. Istutin purjosipulin taimet ja ripottelin porkkanan siemenet. Lehtikaalit jätin vielä taimipurkkiinsa odottamaan iltaa ja innokkaiden lasten apua. Lapset innostuvat todennäköisesti erityisen paljon raparperinlehtikaulusten virittämisestä taimien suojaksi. Kehäkukan siemeniäkin vein pussillisen odottamaan. Saavat lapset laittaa niitä kasvimaan ympärille.

Yhden tuenkin viritin perennapenkistä pilkistävälle köynnösruusulle. Edellinen omistaja arveli sitä New Dawniksi. Ehdinpä vesivesoja poistaa yhdestä omenapuustakin. Lopuksi laitoin köynnöskuusaman kasvamaan majan seinustan viereen. Maltoin vielä istahtaa siihen portaille kuuntelemaan ja katselemaan. Linnut liversivät ja temmelsivät lähipuissa, tuuli suhisi taustalla, jostain kuului puheen muminaa. Minuun valahti syvä hyvä tunne. Oma puutarha, jossa saa huolehtia jo olemassaolevien kasvien hyvinvoinnista, mutta jossa saa myös katsella sillä silmällä perennoja ja penkkejä, että mitä haluaa siirtää ja muuttaa mielestään mukavammakasi ja toimivammaksi. Minulla puutarhanhoitoon kuuluu juuri tämä tunne: huolehtia asioista tässä ja nyt, nauttia siitä, mikä on parhaillaan kaunista ja hyvää - samalla suunnitellen eteenpäin iloiten niistä mahdollisuuksista, mitä vielä on edessä.
+ Kommentoi (3 kpl)Ensimmäisen päivän ilta
maanantai, 23. toukokuuta 2011
Ilahduttava ensinäkymä.
Ilahduttava ensinäkymä.


Tänään meistä tuli siirtolapuutarhalaisia. Saatuamme avaimet käteen kipaisimme vielä ihailemassa palstaa. Siirtolapuutarha on perustettu 1922, ja palstalla on ollut useita omistajia. Tuskin maltan odottaa huomista, jolloin voin mennä palstalle puuhailemaan ja tutkailemaan, mitä kaikkea niihin neliöihin mahtuukaan. Tämä päiväkirja tulee kertomaan matkastani uuteen puutarhatuttavuuteeni.
+ Kommentoi (2 kpl)
[riviä: 9kpl, [kt] sivu: 1]
Tosikko
Tampere ,
Lähetä viesti
Puutarhaharrastus alkanut esiteininä kirjasta 'Ikkunallani kasvaa sitruunapuu', mistä asti haaveillut omasta puutarhasta. Tässä välissä ollut ikkunalautapuutarhaa, parvekepuutarhaa, paritalon pihaa ja siirtolapuutarhaa. Vuoden 2013 alusta alkaen vihervimman kohteena ikioma piha (vuosimallia -52).
 
Arkisto:
2012
4 (2 kpl)
3 (1 kpl)
2 (1 kpl)

2011
9 (2 kpl)
8 (1 kpl)
5 (2 kpl)