Terästystä ketsuppiin - Sielua sinappiin
Päiväkirjamerkintöjä chilien kasvatuksesta "Nakkilan kirkon vaiheilla"


myrkyn lykkäys syksyyn
tiistai, 28. kesäkuuta 2011 klo: 08:00  , 16 C° , klo: 13:00   , 26 C°


Ruutupirkko - Propylaea quattuordecimpunctata
Ruutupirkko - Propylaea quattuordecimpunctata


Nukuin yön yli, ja kuuntelin "marttaa". Jätän tuon edellisessä päiväkirjamerkinnässäni kuvaamani Malasiinin toistaiseksi kaappiin. Palaan siihen sitten syksyllä, kun huone on tyhjennetty. Myrkytän talvehtimaan jäävät puskat, ja kirvojen enemmän valtaaman huoneen.

Laitoin tänään lisää chilejä ulos,kun sääennuste lupailee tänne länsi-suomeen mukavia hellekelejä ainakin lauantaihion saakka. Annoin samalla uuden tymäkän mäntysuopasuihkun kirvoille. Seuraavaksi täytynee kokeilla puu-tolua (se toinen versio tolusta kuulemma tappaa ötököiden lisäksi myös kasvit.

Päivän kuvana toivottu vieras kasvihuoneessa: Ruutupirkko (Propylaea quattuordecimpunctata)
+ Kommentoi (0 kpl)vuosikertamyrkkyä
maanantai, 27. kesäkuuta 2011 klo: 08:00  , 15 C° , klo: 15:00   , 21 C°


malasiini
malasiini


Pistäytyessäni äitini luona, puheeksi tulivat kirvat ja muut puutarhan haittaötökät. Hänen äitinsä, siis minun isoäitini, oli armoitettu viherpeukalo ja melko tunnettu taimivelho joka hankki aikoinaan taimilla jonkinlaista lisätienistiä. 1960- 1970- luvulla oli käytössä "täystuho" nimellä myytävä yleislääke kaikenlaisille puutarhojen ja kasvimaiden asiattomille kulkijoille. Sen tunnetumpi nimi oli DDT.

En ole myrkkyjen kannattaja ruuaksi tarkoitetujen kasvien hoidossa, mutta näyttää siltä että mäntysuopaa seuraava askel täytyy ottaa varsinkin toisessa kasvihuoneessani, josta olen jo parin blogipäivityksen verran jauhanut. Mainitsin tuosta äidilleni, ja hän "innostui" heti asiasta: kertoi tomuttaneensa keväällä marjapensaansa, joiden lehdet olivat aivan kuprulla ja täynnä kaikenlaista öttiäistä. Puskat olivat elpyneet hienosti, ja lehdet ovat nyt kuin uusia.
Hän kaivoi varaston nurkasta kolmeen muovipussiin käärimänsä muinaisjäänteen mummoni ajoilta ja jäämistöstä. Tuote on melko tavanomainen Malasin-pölyte, jossa vaikuttava aine on malation. Siitä on paljon juttua netin puutarhapalstoilla, eikä sitä pidetä kovin kauheana myrkkynä. Varoaika on 14 vuorokautta.

Tämä äitini antama purkin puolikas on vuodelta 1976, mutta kuulemma edelleen "still going strong".
Ainetta on sen verran vähän, että ajattelin tehdä siitä nestemäisen version: sekoittaa veteen, ja ruiskuttaa chilit seoksella, sen jälkeen kun olen korjannut tähän asti kypsyneen sadon ja vähät raakileet pois puskista.

Mutta missä suhteessa tuota sekoittaisi?
Lääkelaskentaa ja muuta kemiaa paremmin hallitsevat voisivat katsoa tuota koostumusta: malationia jauheessa on 4% (40g/kg). Miten tuo lienee verrattavissa 2000-luvun malation-nesteisiin, joiden sekoitussuhde veteen on luokkaa 30 ml / 10 litraa. Riittääkö jauheen punnitseminen ja vastaava sekoitus paino-suhteessa....
Siinä päivän kysymys.

isompi kuva purkista löytyy osoitteesta:
http://1.bp.blogspot.com/-s1UF9XCR6KQ/TgjADSVCxqI/AAAAAAAAAC4/q_URq8PwmQA/s1600/malasii.jpg

+ Kommentoi (0 kpl)cayenne alkaa pian kypsyä - satoa tulossa, ja satoja kirvanraatoja
sunnuntai, 26. kesäkuuta 2011 klo: 08:00  , 14 C° , klo: 13:00   , 18 C°


aliarvostettu Cayenne Long slim
aliarvostettu Cayenne Long slim


Tilannekatsaus chilien kasvutilanteeseen:
Naga Morich''it olivat jo aloittaa kukintansa, mutta nypein yhtä puskaa lukuunottamatta kaikki nuput pois. Samalla poistin varkaat. Kaksi nagoista on edelleen täysin kitukasvuisia, viisi muuta voivat hyvin.

Mutta onhan muutakin kasvamassa: Ensikosketukseni Rocotoihin: hyper pubet kukkivat, mutta pituuskasvu on melko vaatimatonta. Baccat: Lemon drop ja Starfish kasvavat hyvin pituutta, ja ovat aloittaneet kukintansa. Lemon dropissa jo jokunen pienenpieni podin alkukin. Ennen kypsymässä olevan sadon säilöntää tai kuivaamista, podit on huuhdeltava vedellä. Ellei luvassa oleva helle kuvata ja varista kirvannahkoja lehdiltä.


Kuvasin tänään ensimmäisen kerran tällä kesäkaudella hiljalleen kypsymään alkavia chilejä. Tämän päiväkirjan muokkaaminen linkkien osalta on hieman puutteellista, ja kuviakin voi laittaa yhteen päiväkirjamerkintään vain yhden.

Siispä laitoin "päivän kuvaksi" kuvan Cayenne Long Slimin väriä vaihtamaisillaan olevista podeista. Tämä yleinen puutarhakaupoissa ja markettien siemenhyllyissä myytävä Cayenne (capsicum annuum) on chiliharrastajien keskuudessa jonkin verran vieroksuttu lajike. Päätin kuitenkin laittaa kasvamaan, ja kokeilla kastikeen tekoa tällä "cayennejen mossella".

Toisesta chiliperversiostani, pepperoncinista olen muistaakseni kirjoittanut aiemmassa päiväkirjamerkinnässäni. Sekin alkaa pian olla "valmis pataan", kun väri on vaihtumassa vihreästä keltaiseksi. En ole koskaan nähnyt "kebab-turkinpippureita" tai purkki-royaleja punaisena, tai ainakaan maistanut sellaisia. Täytyy antaa jokusen kypsyä loppuun saakka niin tulee sekin kokemus hankittua.

Siirsin tänään puolet "B-huoneen" chileistä ulos. Sääennuste lupailee alkavalle viikolle hellelukemia, mutta ei aivan mahdotonta paahdetta. Kasvihuoneiden välissä on sopiva paikka ulkokasvatukselle. Laitoin ulos sellaisia kasveja joilla on vertailupari kasvihuoneessa.

Vanhemmassa kasvihuoneessa kasvavat chilini ovat jokseenkin hyväkuntoisia ja otokoistä vapaita. Uudempi huone sensijaan on varsinainen ötökkämagneetti. Syynä saattaa olla huoneen sora-lattia. Johon on saattanut pesiytyä kaikenlaista. Sora on peräisin erään tuttavani "plaanilta", johon on vuosien ajan varastoitu erilaisia pihasora-aineksia. Se sijaitsee "luomuviljellyn" pellon reunamailla, jossa ei ole käytetty kasvinsuojelumyrkkyjä.
Taidan marraskuussa kylvää tuohon B-huoneen soraan --- DDT:tä!
+ Kommentoi (0 kpl)Kirvantorjuntaa, keino 2
keskiviikko, 22. kesäkuuta 2011 klo: 08:00  , 15 C°


chilien upotus mäntysuopaliuokseen ja tuulettumaan kasvihuoneen seinus
chilien upotus mäntysuopaliuokseen ja tuulettumaan kasvihuoneen seinus


Uudemmassa, tänä keväänä pytytetyssä kasvihuoneessa on esiintynyt jo melko pahaksi edennyt kirvaongelma. Varsinkin Jalapenot ovat kärsineet, mutta myös Habaneroihin on pesiytynyt sitkeä yhdyskunta. Toistuva mäntysuopaliuoksen suihkuttelu on kyllä tappanut suurimman osan, mutta uutta on taas ilmaantunut.

Kasvit eivät voi tässä uudemmassa huoneessa yhtä hyvin kuin vanhemmassa. Huoneen pohja on soraa, vanhemman laattaa. Sorapohjaisen huoneen kosteus on huomattavasti laatoitettua korkeampi, ja joinakin päivinä se ei laske ennen iltaa alle 50% tasolle. Kosteus ei sinänsä ole ongelma, mutta saattaa edesauttaa ötököiden pesiytymistä huoneeseen. Laatoitetussa huoneessa on ollut ongelmaa kusiaisista, mutta se riesa tuntuu nyt helpottavan. Hämähäkitkin viihtyvät hyvin laattalattialla, mutta sorapohjalla niitä ei paljoa ole näkynyt. Hämähäkit kasvihuoneessa ovat hyödyllisiä, koska tappavat ja imevät kuiviin monia tuholaisia.

Tartuin tänään seuraavaan keinoon: kirvojen vaivaamien kasvien upottamiseen. Upotin ne mäntysuopaliuksella täytettyyn 30 litran saaviin, ja asetin sen jälkeen kasvihuoneen auringonpuoleiselle seinustalle. 30 litraan vettä laitoin litran mäntysuopaa.

"B-huoneeseen" jääneissä muutamassa puskassa ei kirvoja ollut. Tämän päivän sää suosii kasvien ulkoilututsta, mutta huomiseksi länsi-suomeen on luvassa rankkasateita ja myrskylukemia lähentelevää tuulta (juhannusta alkaa tekemään). Ulkoilutus jäänee siksi tähän yhteen päivään, joka toivottavasti riittänee. Yöksi pitää laittaa sisään myös tuo aiemmin ulos laitttamani kusiaisten vaivaama AC.
+ Kommentoi (0 kpl)Aji Cristalit ulos
sunnuntai, 19. kesäkuuta 2011 klo: 09:00  , 13 C°


Kovia kokeneet Aji Cristalit saivat siirtyä ulkokasvatukseen
Kovia kokeneet Aji Cristalit saivat siirtyä ulkokasvatukseen


Tänä kesänä on ollut jonkin verran ötökkäongelmia. Jo sisäkasvatuskaudella joulukuussa 2010 painiskelin kirvojen kanssa. Vanhempaan kasvihuoneeseen pesiytyi muurahaisia, ja siellä täällä varsinkin uudessa toukokuussa pystytetyssä huoneessa kirvoja.

Muurahaiset mieltyivät erityisesti Aji Cristaleihin. Kaksi, jo toukikuussa ensimmäisen sadon antanutta AC:a saivat nyt lähteä ulos kasvamaan. Ne ovat varsinainen chilinkasvatuksen malliesimerkki siitä mitä tapahtuu kun puskat viedään huhtikuun lopussa natikan alta suoraan auringon armoille. Minkäänlaista uv-suojausta en ole niille laittanut, ja sen huomaa. Vihreän purkin aluslautasella oli ulos siirrettäessä tuhansia muurahaisenmunia, muurahaiset "paskat nakkasivat" myrkkyrasioille. Tuon valkopurkkisen aion lähettää pian kompostiin, mutta toisen kukintansa alkanut saa jatkaa eloaan ulkona.
+ Kommentoi (0 kpl)katetta kokeeksi
torstai, 16. kesäkuuta 2011 klo: 08:00  , 15 C° , klo: 14:00   , 22 C°


katekokeilu
katekokeilu


Päätin laittaa kokeeksi muutamaan chilipurkkiin ruohokatteen, joka parantaa kasvien kasvua ja säästää ravinteiden ja veden haihtumista. On sanottu että se lisää satoakin. Tavanomainen ruohosilppukatteen käyttöpaikka on kasvimaa, jonne sitä levitetään kasvien juurille 5-10 cm paksuinen kerros. Tässä kasvihuonekokeilussa kerros on jonkin verran ohuempi, mutta suhteessa multaakin on kasvualustoissa huomattavasti pienempi määrä kuin avomaalla.

Levitin katetta vertailukelpoisille chileille: sellaisille joilla on vastaava toinen yksilö saoissa olosuhteissa ilman katetta.
Tähän aikaan vuodesta nurmikko kasvaa nopeasti, ja ruohosilppua on koko ajan saatavissa. Seuraan lähiviikkoina katteen ja kasvien käyttäytymistä, ja vaihdan katteen uuteen kun vanha on kuivunut.
+ Kommentoi (5 kpl)ruohonleikkuriremonttia
keskiviikko, 15. kesäkuuta 2011 klo: 09:00  , 13 C° , klo: 14:00   , 15 C°


terät taas iskussa
terät taas iskussa


2003 hankitun päältäajettavan ruohonleikkurimme terähihna päästi savut jo viime kesänä, ajettuani ruohoa heti sateen jälkeen. Sen jälkeen remmi on luistanut jos ruohoa on yrittänyt leikata matalimmalla terän asennolla, ja välillä vähän ylempäkin leikatessa, jos vauhtia on laittanut etananopeutta enemmän.
Terätkin ovat jo parina kesänä enemmänkin repineet kuin leikanneet ruohoa.

Toimerruin viimeinkin hakemaan uuden hihnan ja kävin käsiksi leikkuriin. Jollakin tavalla olen oudoksunut leikkurin mahan alla olevaa tekniikkaa, vaikka jossain esihistoriassa olen jopa käynyt autonasentajan oppimäärän ammattikoulua.

Toimeen siis:
Teräpöytä pois paikaltaan, kännykällä kuva muistiin hihnan reitistä...
Terät irti ja rälläkällä teräviksi, pari kiloa vuosien varrella kertynyttä ruohokakkua pois kotelon pinnoilta, terät takaisin ja pöytä uusine remmeineen takaisin paikalleen. Helppo nakki: ei työkaluja vaativaa työvaihetta, ellei terien irroitusta ja teroitusta otetan lukuun. Ja puukko oli sopiva väline törkyjen poistamiseen.

Ehkä ennen seuraavaa talvitelakalle ajoa putsaan leikkurin. Kahdekasana syksynä olen ajanut leikkurin viimeisen ruohonleikkuun jälkeen suoraan talliin ja jättänyt niille sijoilleen. Hyvin on toiminut ja lähtenyt keväisin käyntiin parin tunnin akun lataamisen jälkeen.

Suutarin lapsella ei ole kenkiä.
+ Kommentoi (0 kpl)Oheispuuhastelua
tiistai, 14. kesäkuuta 2011 klo: 09:00  , 14 C° , klo: 16:00   , 16 C°


omia kasviaiheisia postikortteja
omia kasviaiheisia postikorttejaKulutin aikaani näpertelemällä pari kasviaiheista postikorttia. Toiseen valitsin chiliaiheisen kuvan, toiseen ohimennen otetun räpsyn. Capsicum pubescenes- kortissa esiintyy Canarioni ensimmäinen avautunut kukka. Tarve yksilöllisille postikorteille syntyi löytämästäni minulle uudesta nettiyhteisöstä: postcrossingista jonka luonne sai minut innostumaan ja liittymään mukaan.

Chilirintamalla kasvihuoneella on tällä hetkellä melko rauhallista. Helle hellitti, ja tänään on ollut jo melko viileääkin. Chilit tuntuvat pitävän hieman pilvisemmästä säästä ja ovat äityneet kasvupyrähdyksen alkuun. Kirvaongelma annuumeissa jatkuu, kuitenkin hiljalleen helpottuen. Pumppasin tavallisen käsi-sumupullon mäntysuopaliuoksella rikki, ja hankin sen tilalle tänään paine-mallin. Sellaisen johon pumpataan käsin painetta, ja sitten vain suihkutellaan napista painaen.

Samalla hankin kasvihuoneisiin Baygon Muurahaissyöttirasiat, jotta muurahaisetkin häipyisivät chilien kimpusta. Viime kesänä en muista nähneeni ainuttakaan muurahaista kasvihuoneessa, mutta nyt niitä on ollut joidenkin purkkien kimpussa alusta saakka. Varsinkin Aji Cristal tuntuu olevan niiden mieleen.
+ Kommentoi (0 kpl)Kuvia kasvihuoneesta ja linkkejä kasvatuksiini
lauantai, 11. kesäkuuta 2011 klo: 09:00  , 26 C° , klo: 12:00   , 30 C°


kuva


Totuttelen uuden päiväkirjani muokkaamiseen: lataamani kuvat saattavat mennä päiväkirjassa vielä vähän minne sattuu, mutta enköhän hiljalleen opi. Latasin nyt kokeeksi neljä kuvaa, joidenkin chilieni kasvuvaiheista. Päiväkirjan kuvaksi tallentui kuva Pepperoncinin podista, muut kolme kuvaa menivät gallerian puolelle.

Pepperoncini on varmaankin tunnetuin chili: Chilien maailmassa miedoimmasta päästä oleva italialaisten ja kreikkalaisten lahja kaikille kebab-pikaruokapaikoille. Niissä sitä kutsutaan turkinpippuriksi. Jos aletaan saivartelemaan, niin pippuriahan chili ei ole, vaikka englannin kielessä sitä kutsutaan pepperiksi. Tuolla tavalla ajateltuna paprikakin on pippuri: Bell-Pepper englanniksi. Tästä voisi kirjoittaa aivan oman päiväkirjansa, mutta jätetään asia toistaiseksi.

Hankkiessani Pepperoncinin siemeniä joskus joulun tienoilla, moni ihmetteli "mitä sellaisella tulettomalla tusinatavaralla on virkaa". Tuo tulettomuus on monelle "chilipäälle" kauhistus, mutta itse haen chileistä ennenkaikkea makua. Ja uskon itse kasvatettujen pepperonien olevan aivan jotain muuta kuin etikkaan tapettua pizzeriatavaraa. Aika näyttää. Tulistakin tavaraa, äärimmäisen tulista, on kasvihuoneessa tulossa. Lajeihin pääsee tutustumaan tämän päiväkirjamerkinnän loppuun laittamllani nettisivulla.

Lemon Dropin kukka- kuvassa mukana myös melko yleinen chilien kasvatukseen kuuluva riesa: kirvat, joita kauden kuluessa käy miltei kaikkien puskien lehtiä imemässä. Olen selviytynyt niistä Mäntysuopa- suihkutuksella. Se riittää nylkemään nuo kiusalliset ötöt, kun unohtaa assosteluohjeen ja tekee riittävän tujun sekoituksen. Myös riiittävän monta kertaa tehtävä uudelleensuihkutus on tärkeää. Jotkut "chiliharrastajat" upottavat koko kasvin latva edellä ämpäriin jossa mäntysuopaliuosta, mutta siihen en ole lähtenyt. En käytä rankempia myrkkyjä kuin pakon edessä. Kerran olen suihkuttanut pari talvetusvaiheessa ollutta Naga Morich:ia raidilla, mutta sillä ei ollut sanottavammin parempaa tehoa kirvoihin. Tosin riitti kun puskat suihkutti sillä vain yhden kerran. Kasvihuoneeseen en kemianteollisuuden myrkkyjä käytä.

Päivitin aamusella nettisivujani, jotka ovat osoitteessa:
www.lehmuksenoksa.com
Niihin sisältyy luettelo kasvamassa olevista chileistäni ja niiden
vaiheista. Alasivu löytyy nimellä "Kasvatukseni 2011". Myös kasvihuoneideni kartta on katsottavissa pdf-muotoisena kotisivuiltani.

Vein sääaseman tallentamaan mahdollisen viimeisen hellepäivän ja huomiseksi luvatun kylmän rintaman tietoja kasvihuoneista. Puran aseman tallettamat tiedot huomenna iltapäivällä tai illlalla, kun olemme palanneet koiranäyttelystä.
+ Kommentoi (0 kpl)Päiväkirjan aloitus
perjantai, 10. kesäkuuta 2011 klo: 09:00  , 23 C°


Kasvihuoneet täytettynä juuri purkitetuilla chilintimilla  5.6.2011
Kasvihuoneet täytettynä juuri purkitetuilla chilintimilla 5.6.2011


Aloitan tällä esittelyllä uuden päiväkirjan tänne puutarha-nettiin, jota olen seuraillut mielenkiinnolla jo pari vuotta kuunteluoppilaana. Oma puutarhaharrastukseni keskittyy ainakin toistaiseksi chilien kasvatukseen, jota opettelen nyt toista varsinaista kasvatuskautta. Profiilistani näkyy että asustamme Nakkilassa: allekirjoittanut, vaimo, nuorempi tytär, kaksi alaskanmalamuuttia ja eläköityvä hiirenpyydystäjä.

Homma alkoi tammikuussa 2010 melko tavanomaiseen tapaan: ruokakupasta ostetujen habanerojen siementen idättämisellä ja ajatuksella että katsotaan nyt sattuuko niistä jotakin tulemaan. Niin kuin monella muullakin, kokeilu onnistui yli odotusten ja "mopo" lähti karkaamaan käsistä.
Liityin chiliyhdistykseen, luettuani ensimmäisen talven ja kevään aikana chilifoorumia pitkin ja poikin. Kevättalvella tuli hankittua SpNa lamppu, valjastettua ensin takkahuone chilien taimikasvatukseen, ja vapun 2010 kynnyksellä pystytettiin jo ensimmäistä kasvihuonetta. Marketti-habanerojen ja jalapenojen lisäksi kasvihuoneesta löysivät paikkansa chiliyhdistyksen liittymispakkauksen siemenistä idätetyt Naga Morichit, Habanero Sudden Death:it, ja pari koristechiliä: Riot''ia. 6 neliön kasvarissa kasvoi yhteensä 16 "puskaa", ja pari vaimon tomaattia niiden joukossa.

Etenin ksvatuksessa kantapään ja vaimon neuvojen kanssa, lukien netistä mittavan määrän neuvoja ja kokemuksia, ja soveltaen niistä osan omaan käytäntööni. Ensimmäisen kesän kokemukset olivat rohkaisevia: satoa tuli mukavasti, ja sen säilöminen ja jalostaminen jatkui miltei marraskuulle 2010 saakka.

Toinen, nyt kuluva kasvatuskausi alkoi oikeastaan jo marraskuun lopulla 2010, jolloin laitoin ensimmäiset siemenet itämään: Kolmannen sukupolven hybridi-habaneroa ja -jalapenoa edellisen kauden omista siemenistä, sekä Aji Cristalia jonka siemenet otin talteen Heinän Puutarhan chileistä. Noiden marraskuun idätysten ensimmäinen sato on kerätty talteen ja säilötty jo toikokuun alkupäivinä, niiden kasvettua ensin natikan alla takkahuoneessa, ja kypsyttyä loppuun kasvihuoneessa. Kevään aikana lisäsin melkoisesti chililajikkeita: itämässä oli enimmillään 50 tainta, 20 eri lajiketta -mutta lajivalikoimasta lisää myöhemmissä päiväkirjamerkinnöissäni.

Toukokuussa pystytettiin toinen kasvihuone, samanlainen Palramin 6 neliöinen kuin edellinenkin. Olkoon tuo uudempi huone jatkossa B-huone, ja edellisvuotinen ensimmäinen A-huone.
Kannoin A-huoneeseen kaikki taimet, joista suurin osa tuossa vaiheessa vielä maitopurkkeihin ja muovisiin oluttuoppeihin koulittuina, jo 22.4 -pitkäperjantaina. Kevät eteni nopeasti, ja aurinkoa riitti jo vappuna niin että UV-vaurioita oli melkoisesti kasvien lehdillä.

Tätä kirjoittaessani chilit on jaettu kahteen huoneeseen: A-huoneessa 20 puskaa, ja B-huoneessa 23.
Yhteensä 43 kasvia, joiden kanssa saatan loppukesästä olla melko ihmeissäni. Heikommat karsiutuvat elokuulla varmaankin pois tilaa viemästä, koska tavoitteena on määrällisesti ja laadullisesti hyvä sato. Lajikkeet on valittu ennen muuta maun, ei harvinaisuuden perusteella.

Laitan myöhemmin lajilistaa, ja kuvia kasvun etenemisestä.
+ Kommentoi (1 kpl)
[riviä: 10kpl, [kt] sivu: 1]
linkerquu
Nakkila , Suomi
chilit, valokuvaus, kirjat ja musiikki
Lähetä viesti
Olen 46 vuotias, pari vuotta sitten chilin kasvatuksen kautta hyötykasvien kanssa pelaamiseen ja ruokakulttuuriin hurahtanut äijänkuva "Nakkilan kirkon vaiheilta". Jo useamman vuoden puutarha-nettiä seuraillut, mutta vasta nyt "aktivoitumassa" oleva innokas netikirjoittelija ja bloggaaja. Innostun ajoittain uusista asioista, ja joidenkin kanssa sitten "mopo karkaa käsistä"
 
Arkisto:
2011
6 (10 kpl)
Kuvagalleria ->>