Kasvihuoneprojekti
Tee se itse- tyyliin toteutettu unelma kasvi-viherhuoneesta, projekti joka alkoi paperisuunnittelulla 2009 ja nyt pikkuhiljaa unelma nousee pihalle. Minusta sen verran, olen 55 v nainen pääkaupunkiseudulta ja asustelen rintamamiestaloa yhdessä koiran kaa ja lapset jossain maailmalla :). Tontti on t


Zilgan rypäleet kesällä 2013
perjantai, 31. tammikuuta 2014
kuva


Tässä niitä kypsiä rypäleitä...
+ Kommentoi (0 kpl)Viiniköynnös Zilgan rypäleet
perjantai, 31. tammikuuta 2014
Zilgan rypäleet
Zilgan rypäleet


Vuosi vierähtäny edellisestä merkinnästä, mutta ihana lukee kaikkien päiväkirjamerkintöjä...tulee taas se keväinen "siemenenmetsästysinto" päälle ja saa tökätä sormet multaan kohtapuoliin.
Mutta mutta...v.2012 syksyllä istutettu "Zilga" on ilmeisesti tyytyväinen olotilaansa kasvarin nurkassa vaikka juurille jäi vain sellanen 5 cm rako "ulostautumiseen" betonivalun viereen.

Keväällä 2013 rupes ilmestymään sellasii nuppineulanpään kokoisia, vihreitä "nystyröitä" sinne lehtien sekaan ja niistähän sitten kehitty ihan oikeita rypäleitä samana kesänä.

Itse kasvi kasvoi korkeutta ihan kattoon asti ja ne pienet oksat kiemurteli kattopalkeissa. Kesän aikana noi pienet nystyrät kasvo isommiks ja muutti värinsä sinisiks. Niistä tuli "isoja" ja niitä ihmeteltiin eikä osattu muuta ku pomii näytille pihapöydälle ja vähän maisteltiin kavereiden kaa. Tuli sellanen onnistumisen fiilis...edes tämän kasvin kanssa ehkä onnistuu jos säilyy talven yli.

Syksyllä 2013 leikkasin kaikki oksat jonkun ammattihenkilön ohjeen mukaan ja nyt on talvilevolla jouluvalot seuranaan. Vähän lorauttelen vettä ennen kevättä ja sit kädet ristiin jotta selviää hengissä tulevaan kesään.

+ Kommentoi (0 kpl)Kesän kukkaloistoa
lauantai, 19. tammikuuta 2013
Syksyn alkua...
Syksyn alkua...


Alkusyksyn tunnelmaa...
+ Kommentoi (1 kpl)Zilga asettuu taloksi
lauantai, 19. tammikuuta 2013
kuva+ Kommentoi (1 kpl)päivitystä edelleen
lauantai, 19. tammikuuta 2013
kasvarin edustaa
kasvarin edustaa


Kasvarin edessä oli sellanen epämääräinen kumpu ja sitä piti päästä muokkailemaan ja sellanen ruukkuporras siitä sitten muotoutui. Kesällä toimi hyvin yrttien oleskelutilana.

Kasvari sai sisuksiinsa Zilga- viiniköynnöksen. Tuonne takanurkkaan asettui ja sai laudat ympärilleen, pienen kolon juuristolle ja rodomultaa ympärille. Mielikuvassa siintää upea viiniköynnös jonka lehdistö kiemurtelee kattoa myötäillen... pitänee viel opetella miten sitä hoidetaan... sitten vain sadonkorjuujuhlaa odotellen :)

Kesän upein hankinta kasvariin oli Maljaköynnös "Sundaville" joka kipusi kattokorkeuteen kesän aikana ja kukki alvariinsa ihanilla punaisilla kukilla. Nyt samainen kasvi on talvilevolla kylmässä eteisessä ja katotaan onnistuuko talvetus. Näyttää kyllä ihan kuolleelta...

Muutenkin tuli oleskeltua kasvarin ympärillä sen verran paljon jotta siskon kanssa kasattiin tiilistä "väliaikainen" grillihökötys kasvarin edustalle...siinä tuli grillattua useampikin makkara kesän ja syksyn aikana. Ja nyt aasinsiltaa pitkin kesän 2013 suunnitelmiin... taas kerran kesäkeittiön rakentaminen !

Tämä kevättalvi on ihanaa suunnittelun aikaa...ja kohtahan räystäätkin tippuvat :)+ Kommentoi (0 kpl)Kasvarin vuosi pähkinänkuoressa
lauantai, 19. tammikuuta 2013
kuva


Oho..näin se vuosi vierähti ja kasvari kestäny tuulet ja tuiskut pakkasista puhumattakaan.
Kauheesti piti jotain kesäkeittiötä väsäillä kesän aikana, mutta ei siitä tullut sitten mitään vaan takamus pystyssä häärittiin kasvarin ympärillä kiviä siirrellen.

Tuo seinusta sai vihdoin ja viimein ne laatat alleen...ei ihan viivasuoraan mut nyt pääsee kivasti kottareilla kompostin suuntaan. Tulevana kesänä kippaillaan sit lisää asennushiekkaa ja peitellään koloja.

+ Kommentoi (0 kpl)Kasvari pystyssä ja homma jatkuu
keskiviikko, 30. toukokuuta 2012 klo: 10:00  , 10 C°


kuva


Syksyllä pikaisesti istutetut sipulit on nyt täydessä loistossa ja jotenkin on sellainen onnistumisen ilon tunne. Kasvari kaipaa vielä viimeistelyä...osa ikkunoista jäi käsittelemättä...kivijalka maalaamatta sisäpuolelta...lattiatiilet vähän kaipaa oikaisua...oven karmilistat jäi vaiheeseen...ja kaikkee sellasta pikku juttuu.

Nyt näiden "pikkujuttujen" ohella keskitytään kasvarin ympäristön siistimiseen ja tavoitteena väsätä "yrttiporras" tuonne pöheikköön. Liuskekiviä lojuu ympäri tonttia ja niistä portaita väsäämään ja portaille sit ruukkuja joissa yrtit sitten kukoistavat :)

Lämmintä kesää odotellen
+ Kommentoi (1 kpl)Kevään merkit
perjantai, 17. helmikuuta 2012 , klo: 21:00   , -4 C°


"Tässä me tullaan"
"Tässä me tullaan"


Täällä sitä taas istutaan nenä kiinni kasvikirjallisuudessa ja mietiskellään kevään hyötykasvi-idätyksii. Kyllä se vaan on "pakko" laittaa omia tomaatteja kasvun alkuun vaikka tossa syksyllä olin vähän toisissa aatoksissa. Tosin viime keväänä olin vasta ekaluokkalainen taimien kasvatuksessa...nyt siis siirtynyt seuraavalle tasolle. On tullut imuroituu tietoa idätyksestä ja maaliskuussa sitten "Supersweet 100"- lajiketta purkittamaan.
Viime vuonna tuli yritettyä liikaa ja pihan purnukat ja saavit ja ämpärit oli täynnä kaikkee siemenii...nyt on eri ääni kellossa ja toivottavasti suunnitelmallisuus tuo vähän enemmän järkeä mun puutarhatouhuihin.

Kaikenmaailman pihan pikkuprojektit pyörii päässä ja osa päässy jo paperiasteelle. Tärkein ehkä se kesäkeittiöjuttu. Ei mitään prameeta vaan tohon kasvarin läheisyyteen paikka missä grillailla ja istuskella ja ihmetellä maailman menoa...ja tiätty kasvien loistoa :)

Kevät on tullu tuonne kylmään alakerrokseen. Talvehtimassa ovat verenpisara ja pelakuut 6 kpl. Pisara pukkaa uusia vaaleanvihreitä versoja lehtineen ja yksi pelargoni on saanut pienen kukka-alun varteensa. Ne pitänee kuiteski kohta leikata alas ja toivoa jotta siitä tokenevat kevättä kohden. Tänään kävin pihanurkalta leikkaamassa muutamat onnenpensaan oksat ja tökkäsin ne maljakkoon...tämäkin ohje eräästä lehdestä. Ehkäpä viikon päästä sais nauttia niistä keltasista..vai oliko ne lehdet vihreitä ekaks :)
Jäälyhdyt seisoo vankkana vielä ämpäreissään ku pakkaset ei ole oikeen purreet, mutta jospa sunnuntaina sais valoa pihaan.

Tämä(kin) on ihanaa aikaa ja hullummaksi vain tulee mitä lähemmäksi kevättä mennään.

+ Kommentoi (0 kpl)Kasvarin kukka
sunnuntai, 15. tammikuuta 2012 , klo: 17:30   , -7 C°


Kasvarin ikkunassa "kukka"
Kasvarin ikkunassa "kukka"


Kasvihuoneen ikkunat täynnä ihanii jääkiteitä. Kamera saanut kyytiä kuvia otellessa ja tähän laitan tuon kauniin kiteen.
Kynttilät vielä loistavat iltasella, mutta kahvittelu siirtynyt sisätiloihin.
Siemenluettelo on kovas käytös, mutta edelleen taitaa täällä keskitytä kukkaloistoon ensi kesänä.
+ Kommentoi (1 kpl)Yöllä myöhään kukka-aatoksin
keskiviikko, 4. tammikuuta 2012 , klo: 01:00   , 2 C°


Näitä ny tökitty pitkin pihaa...katsotaan mitä tulee
Näitä ny tökitty pitkin pihaa...katsotaan mitä tulee


On tuosta joulu- Uuden Vuoden tohinasta selvitty ja ekaa kertaa myös mummiksi tultu. Poika 25.12.2012 ja mitat ihan tuhdit.
Tänään tipahtanut postilaatikkkoon Exotic Gardenin - "avain unelmapuutarha" esite. Kaikkea kivaa taas täs tummuuden keskellä..."valitse 2400 erilaisen tuotteen joukosta"..."vuoden kuumin uutuus: perunan siemenet"... Sellanen sentin paksunen esite jota tässä yömyöhällä nyt selailen kun ei uni tule. Ei tässä kyl heti tule mieleen pottusiemenii kokeilla :)
Olen kyl päättänyt, että tulevan kauden tomaatit hankin kaupasta ja yritän keskittyä kukkapuolelle. Ja kun tuo kasvihuonekin jo valmistunee loppusilauksin, niin olis kiva laittaa pihaa kondikseen kukilla ym. Saada pihapiiriä järjestettyä siistimmäksi ja kunhan saa kädet multaan.

On ihana jo nyt suunnitella tulevia juttuja...ja onnellisena verenpisaran omistajana huomannut ekaa kertaa et talvehtiminen ehkä onnistuu.
+ Kommentoi (4 kpl)Lunta odotellen
tiistai, 20. joulukuuta 2011 , klo: 23:45   , C°


Rakennusprojekti jatkuu talvellakin :)
Rakennusprojekti jatkuu talvellakin :)


Jouluviikko aluillaan ja pihapiiri tasaisen kurainen ja kaikki ne ihanat lehtien syysvärit on nyt sellasta tasaisen ruskeeta mömmöä. Mutta ilma ei tässä kohtaa tätä kaupunkieläjää masenna vaan hyvällä syyllä saa sytytellä kynttilöitä ylt ympäriinsä sisä- ja ulkotiloihin ja tunnelman luominen on päivittäistä joka iltaakohden vain tuntuu kiihtyvän. Ihanaa aikaa !

Olen huomannu että tässä ollaan sellanen "lyhtyfriikki" ja vaikka joululyhdyillä on jo paikkansa pihalla, niin silti tutkailen uusia "pimeitä" kohtia joihin sit hyvällä syyllä voin taas nakata kepin pystyyn ja hankkia siihen uuden lyhdyn.

Joulun lahjat, ne muutamat, on hankittuna ja tänään lähti pojalle joulukassi oikeen Kiinaan asti. Pekingissä lämpöö samat kuin meillä. Onnistuin virkkaamaan sellaset villaiset lapaset ja jotain muutakin krääsää meni kassiin mukaan jouluiloa tuomaan sinne kaukomaan opiskelijoille. Sitten tuli mailia jotta koulusta lomaa ja suuntaavat tyttöystävän kanssa Indonesiaan jollekki sukelluslomalle...keskilämpötila kohteessa n. +28, sekä ilma että vesi. Siellähän ne lapaset ovatkin sitten tarpeen :)

Lasimajassa, kuten kasvihuonetta nyt nimitellään, on nautittu muutamia glögejä ja kovasti kyllä olis mukava saada vähän lunta majan ympärille. Pakkanenkin riittäis niin voisi kyhäillä "lumilyhtyjä" tuonne tummaan maahan.
Ollaan nyt kuitenkin tyytyväisiä tähän mitä on ja luodaan joulutunnelmaa vanhojen perinteiden mukaan.

Kaikille toivotetaan rauhallista ja maukasta Joulua
+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 55kpl, [kt] sivu: 1,2,3,4,5,6 >>   >|]
Viiru56
Helsinki ,
Kaikki mitä omilla käsillä voi saada aikaan..puutarhahulluus...
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2014
1 (2 kpl)

2013
1 (4 kpl)

2012
5 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (1 kpl)
11 (1 kpl)
10 (1 kpl)
9 (3 kpl)
8 (4 kpl)
7 (15 kpl)
6 (20 kpl)

Yleiskuvat/pohjakuvat:


Kuvagalleria ->>