Kasvihuoneprojekti
Tee se itse- tyyliin toteutettu unelma kasvi-viherhuoneesta, projekti joka alkoi paperisuunnittelulla 2009 ja nyt pikkuhiljaa unelma nousee pihalle. Minusta sen verran, olen 55 v nainen pääkaupunkiseudulta ja asustelen rintamamiestaloa yhdessä koiran kaa ja lapset jossain maailmalla :). Tontti on t


Lunta odotellen
tiistai, 20. joulukuuta 2011 , klo: 23:45   , C°


Rakennusprojekti jatkuu talvellakin :)
Rakennusprojekti jatkuu talvellakin :)


Jouluviikko aluillaan ja pihapiiri tasaisen kurainen ja kaikki ne ihanat lehtien syysvärit on nyt sellasta tasaisen ruskeeta mömmöä. Mutta ilma ei tässä kohtaa tätä kaupunkieläjää masenna vaan hyvällä syyllä saa sytytellä kynttilöitä ylt ympäriinsä sisä- ja ulkotiloihin ja tunnelman luominen on päivittäistä joka iltaakohden vain tuntuu kiihtyvän. Ihanaa aikaa !

Olen huomannu että tässä ollaan sellanen "lyhtyfriikki" ja vaikka joululyhdyillä on jo paikkansa pihalla, niin silti tutkailen uusia "pimeitä" kohtia joihin sit hyvällä syyllä voin taas nakata kepin pystyyn ja hankkia siihen uuden lyhdyn.

Joulun lahjat, ne muutamat, on hankittuna ja tänään lähti pojalle joulukassi oikeen Kiinaan asti. Pekingissä lämpöö samat kuin meillä. Onnistuin virkkaamaan sellaset villaiset lapaset ja jotain muutakin krääsää meni kassiin mukaan jouluiloa tuomaan sinne kaukomaan opiskelijoille. Sitten tuli mailia jotta koulusta lomaa ja suuntaavat tyttöystävän kanssa Indonesiaan jollekki sukelluslomalle...keskilämpötila kohteessa n. +28, sekä ilma että vesi. Siellähän ne lapaset ovatkin sitten tarpeen :)

Lasimajassa, kuten kasvihuonetta nyt nimitellään, on nautittu muutamia glögejä ja kovasti kyllä olis mukava saada vähän lunta majan ympärille. Pakkanenkin riittäis niin voisi kyhäillä "lumilyhtyjä" tuonne tummaan maahan.
Ollaan nyt kuitenkin tyytyväisiä tähän mitä on ja luodaan joulutunnelmaa vanhojen perinteiden mukaan.

Kaikille toivotetaan rauhallista ja maukasta Joulua
+ Kommentoi (0 kpl)Suunnitelmia tulevalle vuodelle 2012
torstai, 3. marraskuuta 2011 klo: 08:30  , 9 C°


Talvea odotellen
Talvea odotellen


Piha on ny peittyny ihanasti värikkäistä lehdistä ja tohon maahan ne jääkin, paitsi osan lehdistä kasailen pensaiden juurelle ja kulkutien haravoin siistiksi ja siinä sitten syksyn haravoinnit. Kun ei ole nurmikkoa vaan tällanen "luonnonvarainen" piha niin antaa niiden lehtien maatua rauhassa. Keväällä heiluu sitten harava vähän useammin.

Tuli sitten listattua tekemättömät, pienet viimeistelyhommat kasvari osalta: sokkelin maalaus sisäpuolelta, alaikkunoiden peitelistojen maalaus sisäpuolelta, oven karmilistojen kiinnitys sisäpuolelta (tämä kyl suoritetaan piakkoin :D) ja lattian "suoristus". Lattiasta sen verran, että jostain kummallisesta syystä siitä ei nyt tullut ihan tasainen, vaan on jotenki kuopallaan keskustasta. Mut kelpaa tollasenaan talven yli.

Nyt on talvisisustus paikallaan, eli pari korituolia ja yks penkki sekä "vierastuoli". Muutamat ikivihreet on löytäny paikkansa ja toivottavasti säilyvät talven pakkasista "sisätiloissa".
Viikonloppuisin kahvitellaan vielä kovinki korkeissa lämpötiloissa, parhaimmillaan oli viikko sitten + 17 C päiväsaikaan. Olen myös kynttilähullu ja lauantaisin saa sytytellä tuikkuja mielen määrin kasvarin "ikkunahyllyille" tunnelmaa luomaan. Nyt puuttuu vain lumi jota sit alkutalvesta mielellään lapioi kasvarin kulkutieltä...ja tunnetusti lopputalven luonnit menee taas hampaat irvessä.

Nyt on jotenkin "tyhjä" olo kun tämä kasvihuoneprojekti lähenee loppuaan. Talvella voi tietty suunnitella lähiympäristöä ja keväällä siirrellä taas niitä kivijärkäleitä paikasta toiseen ja onhan ne pihakivet vielä asentamatta kasvarin ympärille, eli kyl hommia vähän riittää keväällekin. Mutta ei tarpeeksi kesää ajatellen, eli...
uusi suunnitelma pyörii mielessä.

Pihakeittiö ! Olis tavallaan kolme paikkaa mihin ulkokeittiön vois rakennella ja tässäpä ensimmäinen pohdinta kylmille talvi-illoille. Jos tämä suunnitelma laitetaan toteen, niin se kestäköön vain yhden kesäkauden, eli valmista pitäisi olla kesän 2012 aikana.

Mukavaa alkanutta marraskuuta kaikille+ Kommentoi (1 kpl)Kasvari valmistautuu talveen
keskiviikko, 5. lokakuuta 2011 klo: 09:00  , 9 C°


Talon eteläseinusta syysväreissä
Talon eteläseinusta syysväreissä


No nii, nyt on useammat tuparit vietetty työporukoille ja naapurustolle ja muillekkin...hernekeitto ja borssikeitto maistuivat talkooporukoille ja yhdessä ihailtiin aikaansaannnostamme ja tarkkaavaiset huomauttelivat "leikillään" vielä maalaamattomista listoista joita näkyy olevan vielä vähän sielä sun täällä (sisäpuolella tosin). Jääköön suosiolla kevään hommiin.

On aika tyhjentää "ulko-olohuone" niistä muutamista kasveista ja varustaa sisus talviteloille. Niimpä, on tarkoitus piipahtaa talvellakin sisätiloissa joten muutama korituoli jääköön paikalleen ja niihin jo hankittuna lampaantaljat. Naapurin sirkkelipöytä, joka upeasti hoiti ruokapöydän virkaa, on palautettu omistajalleen ja tilalle asettunee sellanen klaffipöytä.
Kellarista löyty vanha pitkulainen räsymatto ja sen läjäytän lopuksi lattialle.
Jotain vihreetä olis kiva saaha talveksikin ja kiitos ystävän, ehdotti jotain thujaa istutettavaksi laatikkoon ja näinhän sitä eilen käväistiin kasvikaupassa kotiintuomisena "Thuija occidentalis, Smaragd", timanttituija n. 90 cm korkee. Siihen nikkaroin jonkun lodjun ja jotenkin vuoraan sen vaikka styroksilla, multaa päälle ja siinäpä oiva joulupuu kasvariin. Ehkäpä pienet kirkkaat tuikkuvalot löytävät paikkansa tuijan syleilystä...
Tuli surffattua eränetin sivuillakin ja kas kummaa, nyt on hankittuna sellanen pieni, erämiesten suosima, kannettava kaasulämmitin. Yhdellä kaasupatruunalla lämmittää n. 2,5 h. Olisi tarkoitus käytellä silloin kun haluaa hetken mietiskellä elämän menoa talvipakkasilla. Testaillaan sitten myöhemmin miten vekotin toimii.

Vielä pitäisi vähän pihakiviä siirrellä paikasta toiseen ja kivettää polku kompostin suuntaan...homma joka olis jo pitäny olla tehtynä. Kaikki ajallaan.

Syksyn väriloistoa ihaillen.


+ Kommentoi (0 kpl)Yötunnelmaa...
sunnuntai, 18. syyskuuta 2011
Yötunnelmaa
Yötunnelmaa


Kaikille puutarhahulluille :) ihanaa tunnelmallista syksyn alkua, Kasvari vielä odottaa 3 ikkunan lasitusta, tapahtunee huomenna ja laitetaan myös ovi sijoilleen ku ei oikeen ole menny kiinni. Tomaatit eivät ole vielä punastuneet, eli nyt yöhallojen tullessa ei ole toivoa kypsymisestä. Jotain vois keksii...lämmitin.
Kuva on juhannuksen aikaan otettu, mut pakko laittaa kun niin tunnelmallinen.
+ Kommentoi (0 kpl)Sitruunapuun kukka
maanantai, 5. syyskuuta 2011 , klo: 22:00   , C°


Sitruunankukka
Sitruunankukka


Nyt oli vähän vauhdikas viikonloppu ja jäi paljon asioita huomaamatta.
Ekaks saatiin tuo kasvarin lattia tehtyy ja sit sunnuntaina väsättiin naapurin tulevalle kissalle kiipeilypuu.

Sitten tänään rauhoituin....ja meinas tuoli lähtee alta ku sellanen valkonen kukka loisti valintatalon sitruunan siemenestä kasvatetusta...oon siis onnistunu jossain ! Ny pitäs vaan vaalia sitä sillei, et pärjäis talven yli. Ehkä lämmin ja aurinkoinen paikka, siis keittiö ja vettä sopivasti. Siis miten ?

Miten voi tollasen pienen, itsekasvatetun siemenen, kasvuunlähtö tehä näin onnelliseksi.
+ Kommentoi (1 kpl)Kasvarin lattiajuttu
lauantai, 3. syyskuuta 2011 , klo: 19:00   , 16 C°


Naapuri ja mun dogi hommissa
Naapuri ja mun dogi hommissa


Jes, nyt on kivet ladottuna kasvi-viher-huvimaja tai mikä lieneekää huoneeseen.

Eilen tuli ne 370 kpl pihakivii, 1300 kg, jotka sit reippaana (!) kuskasin kottareilla lähemmäs kasvarii ku se toimitusauto ei mahtunu portista sisään. Kun kumminki jo 55 vee ikää...piti ajatella ergonomiaa lastatessa ja nostellessa noita palikoita...hyvin meni ja ei mikään paikka "ratkennu". Vähän viel asennushiekkaa ja kasteluu ja tallailuu...ei koneita.

Ja taas kerran, perinteen mukaan, naapuri tuli ihan kutsumatta avuksi. Laittaa mulle potkua töihin. Hyvä asia.Kahvit ja hommiin.
Tuloksena pihalaatat tos kasvaris, ei ihan symmetrises muodossa, mut näillä mennään ja kohta tuparit :)

+ Kommentoi (2 kpl)Pihakivien odottelua...
maanantai, 29. elokuuta 2011 klo: 10:00  , 18 C°


iltatunnelmaa
iltatunnelmaa


No nii...tässä on ny kohta viikko odoteltu niitä kiviä jotta pääsis taas jatkaan kasvarin lattiaa...mut ei oo viel toimitusta saapunu.
Kasvari tosin ollu kyllä käytössä, lähinnä ruokailutilana ja ne 4 tomaatinvartta ovat saaneet alulle ihka oikeita tomaatteja. Myös ne valintatalon sitruunasiemenet on jo saanu lisää vartta, sellaset 20 cm, mutta pahoin pelkään, että syksyn tullessa en osaa niitä hoitaa ja sit ne kuukahtaa kuistin hyllylle.

Kasvarin ovi on vähä turvonnu eikä suostu sulkeutumaan...pitää vähän höyläillä jostain suunnasta. Olis suunnitteluvaiheessa täytyny miettii jotain pientä katosta oven yläpuolelle...ehkä se ei vielä ole myöhäistä.

Pientä koristeluu ja kaupan kukkia on kuiteski roudattu "tähtikseen" ja tunnelma iltasella on melkeempä hengellinen. On ihanan rauhottavaa istua illan pimetessä kynttilöiden valossa ja antaa ajatusten vaan leijailla...

Nyt olis työhanskat käsillä ja kiviä odotellen
+ Kommentoi (2 kpl)Kasvarin lattiajuttua
sunnuntai, 14. elokuuta 2011 , klo: 21:00   , 18 C°


Osa lattiaa...
Osa lattiaa...


No vihdoinkin alkoi tapahtua tuon kasvarin lattian kaa. Alkoi lanaaminen lankulla ja hiekkaa sekoiteltiin parhaamme mukaan. Se hylätty kivipino on ny löytäny paikkaansa ja niitä aseteltiin, naapurin avustuksella, sinne tänne. Käytettiin myös lapsityövoimaa (anteeksi) kantamaan kiviä kasvariin, palkkana lohikeittoa ja lettuja nuotiolla.

Kävi vain huonosti, et kivet loppu kesken ja siten myös hommat. Nyt asennushiekka- kauppaan ja muutama neliö lisää kiviä jostain...

Tuli tuolle kasvarille merkittyä nimikin " tähtis", johtunee siitä et tähtitaivasta saa ihailla öisin (jos hereillä) ja tähtikasvikin tos nurkassa.

+ Kommentoi (0 kpl)Vierailu saaristossa ja tuomisena minttukasvi
tiistai, 9. elokuuta 2011 , klo: 18:00   , 17 C°


Saariston minttu
Saariston minttu


Viikonloppuna oli ihanan rentouttavaa aikaa viettää ystävien kesken Snappertunan saaristossa. Meri-ilma tekee ihmeitä luonnolle...ja niinpä sieltä saaresta löytyi minttuistutus. Ollut vuodesta 1943 ja hyvin viihtynyt paikallaan. Luvan kanssa saatiin sit ottaa isot kasvit mukaan, kaksi kpl per naama.
Näin kaupunkilaisena tuli heti tressi et mihin nyt laitan nuo mintut jotka kuulemma leviävät hyvinkin itsestään. No, ansariin en niitä laittanu vaan pihan puolivarjoiseen nurkkaan, kompostin viereen...väliaikaispaikka...:)

Kasvariprojekti etenee edelleen, mutta sisätilaan tarkoitetut pihakivet ovatki ny suunnitelmissa laittaa ulkopuolelle...reunakivetys. On helpompi kottikärryjen kaa kuskata roinaa kompostiin. Vaatii perustuksen hiekasta, sorasta, ja se 5 tn keko odottelee tos pihalla siirtoa omaan paikkaansa ennen kivien latomista...ja tässä vaan kirjottelen vaikka pitäs olla jo hommissa.

"Mikään ei oo nii tärkeetä ku puutarhanhoito..." lainaus


+ Kommentoi (0 kpl)Kivikkoistutukset
tiistai, 2. elokuuta 2011 , klo: 20:00   , 19 C°


kuva teoksesta vuodelta 1953
kuva teoksesta vuodelta 1953


Piipahti äitini kaffelle ja toi mukanaan kirjan vuodelta 1953 " Kivikkoistutukset", matalat perennakasvit ja pienet koristepensaat.
Ilmeisesti vähän tarkoituksenaan opastaa kasvien kasvatukseen.

Pikasesti silmäilin kirjaa ja ihanin lause" Kivikkoryhmään tarvitaan kivien lisäksi myös multaa."


+ Kommentoi (0 kpl)Yllätys ja nolous
sunnuntai, 31. heinäkuuta 2011 , klo: 20:00   , 20 C°


kurkku ja rikkaruohoja
kurkku ja rikkaruohoja


On tuo kasvarin sisätilojen loppusilaus jääny vähän odottelemaan, mutta ei tässä ihan toimettomina oltu.
Kun osa naapureista lomilla, niin on sen verran luottamusta jätetty tähänkin osoitteeseen jotta kukkien kasteluu jne. Tänään sitten letkun varressa ja kannun kahvassa ihailin naapurin tomaattikasveja...omat kun ei oikeen ole kukkineetkaan. Muutama tunti vierähti veden parissa häärätessä ja sitten omalle pihalle tutkailemaan kasvarin muutamaa tomaatinvartta. Ja yllätys, siellähän oli keltaisia kukintoja aluillaan ja niitä ötököitä hääri siellä sun täällä.
Tuntui kun olis joku osaavampikin kasvattaja...ja vielä olin yhden kurkunkin löytänyt isojen lehtien seasta.

Sitten nolo tilanne.
Ystävät tulivat piipahtamaan, ihailtiin sitä sun tätä ja pääsin esittelemään tuota yksittäistä kurkkua. Miehensä huomasi isojen lehtien takaa useimpia valmiita avomaankurkkuja jotka roikkuivat noin puolimetrii kasvualustan yläpuolella. Minä olin vaan aina tutkinu maantasalla olevia raakileita. Pitäisköhän käydä optikolla...

No lopputulos tutkailun jälkeen, on tulossa sekä tomaatteja että kurkkuja ja jopa kesäkurpitsaa.
Olen tästä oppinut, että pitää paneutua enemmän kasvien kasvatukseen kuin kasvihuoneen rakenteluun :)

Tästä eteenpäin.


+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 45kpl, [kt] sivu: 1,2,3,4,5 >>   >|]
Viiru56
Helsinki ,
Kaikki mitä omilla käsillä voi saada aikaan..puutarhahulluus...
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2014
1 (2 kpl)

2013
1 (4 kpl)

2012
5 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (1 kpl)
11 (1 kpl)
10 (1 kpl)
9 (3 kpl)
8 (4 kpl)
7 (15 kpl)
6 (20 kpl)

Yleiskuvat/pohjakuvat:


Kuvagalleria ->>