Kasvihuoneprojekti
Tee se itse- tyyliin toteutettu unelma kasvi-viherhuoneesta, projekti joka alkoi paperisuunnittelulla 2009 ja nyt pikkuhiljaa unelma nousee pihalle. Minusta sen verran, olen 55 v nainen pääkaupunkiseudulta ja asustelen rintamamiestaloa yhdessä koiran kaa ja lapset jossain maailmalla :). Tontti on t


Yllätys ja nolous
sunnuntai, 31. heinäkuuta 2011 , klo: 20:00   , 20 C°


kurkku ja rikkaruohoja
kurkku ja rikkaruohoja


On tuo kasvarin sisätilojen loppusilaus jääny vähän odottelemaan, mutta ei tässä ihan toimettomina oltu.
Kun osa naapureista lomilla, niin on sen verran luottamusta jätetty tähänkin osoitteeseen jotta kukkien kasteluu jne. Tänään sitten letkun varressa ja kannun kahvassa ihailin naapurin tomaattikasveja...omat kun ei oikeen ole kukkineetkaan. Muutama tunti vierähti veden parissa häärätessä ja sitten omalle pihalle tutkailemaan kasvarin muutamaa tomaatinvartta. Ja yllätys, siellähän oli keltaisia kukintoja aluillaan ja niitä ötököitä hääri siellä sun täällä.
Tuntui kun olis joku osaavampikin kasvattaja...ja vielä olin yhden kurkunkin löytänyt isojen lehtien seasta.

Sitten nolo tilanne.
Ystävät tulivat piipahtamaan, ihailtiin sitä sun tätä ja pääsin esittelemään tuota yksittäistä kurkkua. Miehensä huomasi isojen lehtien takaa useimpia valmiita avomaankurkkuja jotka roikkuivat noin puolimetrii kasvualustan yläpuolella. Minä olin vaan aina tutkinu maantasalla olevia raakileita. Pitäisköhän käydä optikolla...

No lopputulos tutkailun jälkeen, on tulossa sekä tomaatteja että kurkkuja ja jopa kesäkurpitsaa.
Olen tästä oppinut, että pitää paneutua enemmän kasvien kasvatukseen kuin kasvihuoneen rakenteluun :)

Tästä eteenpäin.


+ Kommentoi (0 kpl)Ekakertalaisen kesäkurpitsa
sunnuntai, 24. heinäkuuta 2011 , klo: 12:00   , 24 C°


Onnellisen kasvatuksen tulosta, pötkylä
Onnellisen kasvatuksen tulosta, pötkylä


Jotain kumminski saanu kasvatettuu tuossa kasvihuoneen ulkoseinustalla..useita pötkylöitä tulossa ja isoimmasta tietty kuva. Ovat nyt sellasen puolikkaan lyijykynän mittaisia ja kasvavat innolla.
Otin jonkun verran tietoo netistä, että on "emokukka" ja "toinen kukka" ja siitä tokasta sitten kehittyy itse vihannes...vähän heiluttelin kukintoja ja nyt satoa tulossa.
Kesäkurpitsa lasagnee tiedossa sitten joskus :)
+ Kommentoi (0 kpl)Tomaatin ötökkä
sunnuntai, 24. heinäkuuta 2011 , klo: 12:00   , 23 C°


Tällasia majailee tomaatin varsilla
Tällasia majailee tomaatin varsilla


Tämä kaupunkilaisen tomaatinkasvatus etenee jotensakki...taimia levitelty pitkin tonttia testauksen merkeissä ja nyt näyttäisi siltä, että talon eteläseinustalla olevat ovat menestyneet jotenki hyvin. En tosin ole kukintaa vielä nähny, mutta tuommoinen ötökkä majailee varsissa. Onkohan hyvänlaatuinen.

Kasvarissa olevat tomaatit näyttävät kasvattavan vartta "senttitolkulla" päivittäin, mut ei kukintaa sielläkään. Ampparit ja muut siivekkäät kyl suhailevat tilassa...missä se pölytys ?
Ja sitten ryhmä hylättyjä tomaatintaimia, jotka ovat täysin hoitamatta, paitsi kastelu hoidettu (myös eteläseinällä) kukkivat iloisesti.

On paljon opittavaa.

Laitan tuon ötökkäkuvan tähän muistiinpanoon ja jatkan muilla "murheilla"
+ Kommentoi (0 kpl)Juhlapäivä ovelle
perjantai, 22. heinäkuuta 2011 , klo: 21:00   , 26 C°


Kasvarille Ovi
Kasvarille Ovi


Nyt se tapahtui. Ovi saranoillaan.Tarvittiin vain reippaan siskon minulle persuksiin potku jotta ymmärsin viedä ton ovihomman eteenpäin.
Vielä on nuo listat ym. maalaamatta ja karmien väliin jotain täytettä...

On vähän huono omatunto kun toinen puoli ovesta on jäänyt käsittelemättä...ajan patinaa ja antakoon olla toistaiseksi.

Kasvarin lattiasta ollaan muutamaa eri mieltä, joku tykkää tuosta hiekka/sora jutusta ja ite laittasin kyllä niitä orvoksi jääneitä pihalaattoja...kun sitten ens vuonna saatan jopa muutamii kasveja saada tilaan, nii olis helpompi pitää puhtaana tuo lattiaosasto.

Sadetta odotellen.
+ Kommentoi (1 kpl)Kasvarin oven uusi elämä
keskiviikko, 20. heinäkuuta 2011 , klo: 13:00   , 24 C°


Kasvarille ovi
Kasvarille ovi


Tässä vietetty muutama vapaapäivä ja nyt takas tuunaushommiin. Ovi, se hylätty, saa uudet pinnat ja josko vois saranoille nostella viikon loputtua...ties minkä viikon.

Olen mietiskelly omia tekemisiä tuon "oleskelu/kasvi/viherhuoneen" tiimoilta ja tullu siihen tulokseen että kauheesti rakentelen kaikenlaista ja kasvit jää sit ihan unholaan. Onneksi 4 tomaatinvartta jo kurkottelee kattoo kohden ja napsin niitä varkaita parhaani mukaan. Ne kaupansiemenistä laitetut sitruuna"puut" on jotenki heränny henkiin ja yksi chilipippuri (Hot Wax) sinnittelee ruukussaan.

Kaikenlaisii ötököitä pyörii tilassa ja muutama muurahainen, sellanen musta n.4mm pitunen, raahailee kuolleita amppareita jonnekki. Laitan galleriaan kuvat niiden touhuista.

Tässä oven tilanne tällä hetkellä ja jottei totuus unohtuisi...toinen puoli täysin käsittelemättä.
+ Kommentoi (0 kpl)joku " Ornithogalum"
sunnuntai, 17. heinäkuuta 2011 , klo: 16:00   , 20 C°


Ornithogalum...joku tähtikasvi
Ornithogalum...joku tähtikasvi


Tuli ostettua tällainen kasvi reilu kuukausi siten, joku tähtijuttu, "Saundersiae" ja en kerenny kyselemään voisko yrittää talvehtimista ko kasville. Nyt alkuperäisessä ruukussa ja kivasti on viihtyny kasvarin kulmassa. Täällä "tähdikillä" samanoloinen kuva ja rohkenenki tiedustella mitenkä syksyä kohden toimin tuon kasvin kaa. Voisko haudata sipulit, jos on sipulikasvi, talveks ulos niin ku narsissit vai jemmata tuonne yläkerran pimeeseen laipioon missä lämpötila sellaset 15 astetta plussaa talvella. Korkeutta on nyt n. 90 cm varsineen ja kukinta tuloillaan.
Kiitos ohjeista jos löytyy.

Kasvarin ovi on edelleen hylättynä talon nurkalla....odottaa toimenpiteitä :)
+ Kommentoi (0 kpl)Pottuiset talkoot
perjantai, 15. heinäkuuta 2011
mitä isot edellä sitä pienet perässä
mitä isot edellä sitä pienet perässä


Näin yökyöpelinä, juhlapäivän jälkeen, tuli puutarhan "aikaansaannoksia" selailtua kuvien kautta. On pakko laittaa aloittelijan saavipottutulokset julkiseksi...eli taas oon jotain tehny pieleen.
Oli keväällä rakennusjutuista jääny pari sellasta isoo mustaa laastinsekotussaavii ( halkasija 60 cm, korkeus 80 cm) jotka pesin hyvin ja porasin pohjat reikii täyteen. Sitten täytin saavit alle puolenvälin... mustaa multaa, turvetta ja vähän hiekkaa ja kalkkia.Paikka alustoille löytyi pihan lämpimin kohta, aurinkoo sellaset 6 h / pvä jos sattuu mollottamaan. Vapun jälkeen, 2.5.11, työnsin pimeässä komerossa idätetyt lähikaupan potut (en tiedä merkkiä) saaveihin, 6 kpl / saavi.
Työskentelin "mullitus"- systeemillä ( ohjeen mukaan). Juhannuksen aikaan kävin käsikopelolla kokeilemassa onko yhtään mukulaa...ei ollut. No, eihän voinu ku peruspottu mullan alla vasta oman aikansa.
Nyt alkuviikosta tomerasti nostellen muutaman varren ja tuloksena...kuva.
Näin kaupunkilaisena nostin kaikki varret ylös saavista ja ne joissa pienen pienet mukulat vielä juurissa kiinni..multasin takas omiin koloihinsa ihmettä odotellen :)

Otan nöyrästi vastaan ohjeita potun saavikasvatukseen

Ei tullu keitettyä kumpaakaan

+ Kommentoi (2 kpl)Kasvarille kaveri
torstai, 14. heinäkuuta 2011 , klo: 23:41   , 16 C°


Kasvarille kaveri
Kasvarille kaveri


Taas tuli äherrettyä yötä vasten ton hyllyn kaa ku huomenna on juhlapäivä. Tohon kuvaan on laitettu vaan rekvisiittaa..ruukkuja, suihkepullo, puutarhatyökalui jne. en kuiteskaa oikeasti ole mitään taimia siirtelemässä isompiin tiloihin ( niitä taimia ei siis ole), se on sitten ens kevään juttuja.

Pitäisi oppia vähän järjestelmällisyyttä näihin kasvari- ja muihinki pihahommiin. On tullu tavaksi aloittaa joku työ hetken mielijohteessa ja sit "kelkka kääntyykin" jostain ihmeen syystä aivan toiseen puuhaan ja edellinen jää taas kesken. Hyvänä esimerkkinä oviraukka jota on pitkin kesää rapsuteltu sieltä täältä eikä vieläkään ole valmista. Jos nyt järkeilisi siten, että ekaks ovi valmiiks ja sit vasta kasvarin lattiaa nakuttelemaan.

Nyt on onneksi ollut tarkka päämäärä saaha pihapiiri näyttämään suht koht siistiltä ja hyvin on nyt piilossa nuo rakennustarvikkeet..tai jos ei ihan piilossa, niin ainaki hyvässä pinossa ja järjestyksessä. Aamusella alkaa taas kasvarin muuttumisleikki työtilasta "reheväksi" kahvittelutilaksi 4 tomaatinvarren katveessa :)
+ Kommentoi (0 kpl)Edistystä ovirintamalla
sunnuntai, 10. heinäkuuta 2011 klo: 09:00  , 24 C°


ovi koenojauksessa
ovi koenojauksessa


Hip hip hurraa ! Ruukutuspöydän osien kuivumista odotellen hyökkäsin eilen oven kimppuun ja yömyöhäsellä vihdoinkin ovi sai paljaan puupinnan. Siis toiselta puolelta tosin. Alta paljastui täysin kunnossa olevaa puuta ja tästä onkin sit mukava jatkaa uutta pintaa sivellen.
Oli pakko raahata ovi tulevalle paikalleen nojailemaan hetkeksi ja antaa mielikuvituksen lentää...

Pientä edistystä on tapahtunu myös kasvarin edustalla, eli yksi kiviröykkiö muuttui kivikkokummuksi ja siihen kotiutui muutama kultatyräkki ja seuraksi kääpiöhappomarjaa. Laitan tuonne galleriaan pari kuvaa tapahtumasta.

Nyt on vähä paineita saaha pihapiiri siistimmäksi, siis rakentamisesta aiheutuneet kasat siirrettävä johonkin piilopaikkaan tulevaa juhlaa varten. Äitini täyttää ens viikolla 85 vee ja siskon kanssa päätettii pitää kekkerit tossa pihalla.
Onneksi tontilta löytyy sellanen kulmaosasto koirankopin takaa johon jemmailen nuo lecaharkot ja lautapinon ja muutamat betonisäkit ym. Siis taas sellasta pientä "stailausta". Mitään en kuiteskaa raaski heittää pois jos kuiteski viel tarvii johonki hökötykseen.

Sateita odotellen :)
+ Kommentoi (2 kpl)Jaaha..vai että yhden päivän projekti...
lauantai, 9. heinäkuuta 2011 , klo: 23:41   , 19 C°


noi ruskeet palikat ei kuulu tekeleeseen
noi ruskeet palikat ei kuulu tekeleeseen


Mä olen aina ollut huono arvioimaan ajankäyttöä johonkin hommaan ja nyt menin todella metsään pää edellä ton puujämäkasan kanssa. Kolmatta päivää..yötäkin.. näpertelen kalikoiden kaa ja hetken kesti ennen ku sain jiirisahan ekaks koottua. Oli lainassa pojalla ja se palautettiin "osissa" muovikassiin sullottuna.
Nyt voiton puolella, eli palat loksahtaa paikoilleen ruuveilla, mitä nyt vähä puukittiä nauraviin kohtiin ja kuvasta ei oikeen huomaa missä saha lipsahtanu. Toi ruukutushylly on vielä harkinnassa mitä kivaa ja hyödyllistä tasoo viel vois laitella. Ehkä joku "ilmahylly"..sellanen puolikas tohon yläpuolelle.
Kaikki 3 hyllyy on irrotettavia jotenska pesuhuolto toimii. Jotain koukkuja viel sivuille ja mitähän vielä tarviis ku ens keväänä sit intoa puhkuen ruukutan eloonjääneitä taimia :)

Nyt osat on levällään pihalla ja saaneet pohjamaalin ja toivottavasti kerkeevät vähä kuivahtaa ennen ku luvatut ukkos-sadekuurot saapuvat tontille.

Ja näin se päivä vaihtui lauantaiksi.

Öitä kaikille


+ Kommentoi (0 kpl)Plagiointihommaa
keskiviikko, 6. heinäkuuta 2011 klo: 12:00  , 26 C°


näistä istutuspöytä tai vastaava
näistä istutuspöytä tai vastaava


Jätän tuon oven käsittelyn taas myöhemmäksi ( ties monesko kerta) ja aattelin nyt häärätä kasvarin rakentamisesta jääneiden puukalikoiden parissa. Eilisestä pihakivilöydöstä innostuneena nuo jämäpuut pitää myös ottaa hyötykäyttöön.
Käväsin jokin aika sitten eräässä isossa puutarhaliikkeessä ja siellä oli melko napsakanoloinen istutuspöytä, tehty kokonaan sellasista soiroista ja muutama leveempi lauta päällä pöydän virkaa toimittamassa. Kännykällä sit räpsäsin muutamat valokuvat kohteesta ja nyt aikomuksena vähän niin kuin askarrella vastaavanlainen istutusjuttu noista puujämistä...omat ideat tiätty kehiin :)
Tästä tuleeki mielenkiintonen päiväprojekti. Perästä kuuluu ja näkyy :)

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 15kpl, [kt] sivu: 1,2 >>   >|]
Viiru56
Helsinki ,
Kaikki mitä omilla käsillä voi saada aikaan..puutarhahulluus...
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2014
1 (2 kpl)

2013
1 (4 kpl)

2012
5 (1 kpl)
2 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
12 (1 kpl)
11 (1 kpl)
10 (1 kpl)
9 (3 kpl)
8 (4 kpl)
7 (15 kpl)
6 (20 kpl)

Yleiskuvat/pohjakuvat:


Kuvagalleria ->>