Ainolan piha
Aloittelijan ensimmäinen oma pihaprojekti: aikakauteen sopiva piha 1930-luvun mummon mökkiin.perjantai, 16. syyskuuta 2011
Lehdet näyttää kielolta ja on tuommoiset oranssinpunaiset marjat.
Lehdet näyttää kielolta ja on tuommoiset oranssinpunaiset marjat.


Hmm, ompas tässä päiväkirjassa hassut kuva-asetukset, jos ei voi kuin yhden kuvan kerrallaan lähettää.
+ Kommentoi (0 kpl)Syysvisa!
perjantai, 16. syyskuuta 2011
Tällainen saniainen oven pielessä.
Tällainen saniainen oven pielessä.


Hei,

Osaattekohan te tunnistaa syksyisiä kasveja?
Otin epätarkkoja kuvia viime viikonloppuna ja tarkoitus oli etsiä kasveille nimet.
Mutta yksin on kovin hankala päästä alkuun..
Eli seuraa tunnistuskisa. Palkintona loputtomasti kunniaa ja lämpimiä ajatuksia kaikille osallistujille! :)
+ Kommentoi (2 kpl)Ensimmäiseksi viikonlopuksi Ainolaan!
perjantai, 16. syyskuuta 2011
Kyllä on ollut hössötystä koko viikko, kun huomenna lähdetään viikonlopuksi Ainolaan. Ekaa kertaa yötä siellä! Oon aika pähkinöissäni!

Pihan raivausta on odotettavissa, kasvimaan paikan ajattelin varata ja ehkä jopa kääntää. Sokkeleita kai kaivellaan ja tietenkin koko mökki pitää kuurata lattiasta kattoon. Mutta yhtään epämiellyttävää hommaa ei ole! ..öh, niin paitsi se paska nakki, joka osui tietenkin minulle: Vanhan paskahuussin tyhjennys! Onneksi en oo ikinä ennen moiseen ryhtynyt/ joutunut niin minulla on tallella vielä viattomuuteni ja naiivi käsitys, että hyvin se menee!
+ Kommentoi (0 kpl)
sunnuntai, 11. syyskuuta 2011
Huomenta!

Kiitos Tähdikille kommentista! Ja kasvivinkeistä! Ihana kuulla, että lempikukkani pionit kuuluvat vanhoille pihoille! Olisin laittanut niitä muutenkin, mutta nyt voin laittaa ne hyvillä mielin oikein paraatipaikalle. Mutta mitä nämä joriinit ovat? Siis tarhadaalioitako? Selviääkö ne meilläpäin talven yli?

Odotan kyllä kevättä aika innolla ja odotuksella jo nyt! En malta odottaa, että pääsen tutkimaan ja analysoimaan pihamaalta ja penkeistä esiin pukkaavia hentoja varsia! Näin syksyllä on hyvin vaikea sanoa mitä pihalla jo valmiiksi kasvaa.

Ainolan pihalla on jo ainakin omenapuu, 3 erilaista ruusua (juhannusruusu on ainoa tunnistettu), ukonhattuja, jotain saniaisia on oven vieressä (kotkansiipi?) ja penkeissä pari kolme tunnistamatonta lajia, joista vain lehdet jäljellä.

Mikähän voisi olla sellainen ruusu, jossa on nyt puikulan malliset punaiset kiulukat ja on todella korkea, melkein parimetrinen? Lehdistä ei tietenkään enää ollut mitään tietoa.

Kävin eilen anopin kanssa hakemassa haudalle syyskukkia ja kuten arvata saattaa kaupasta lähti mukaan myös Ainolaan syyssipuleita!
Idänsinililja, lehtolaukka, oregonin laukka (allium unifolium) ja vihkotasetti pääsevät maahan heti ensimmäisinä.
En tietenkään tiedä mitä keväällä pukkaa vanhoista penkeistä, mutta noilla pienillä liikkeillä pääsen jo vähän henkisesti eteenpäin tässä pihaprojektissa.

Ja joudumme tänä syksynä kaivamaan sokkeleita esiin ja tekemään sade- ja sulamisvedelle reittejä talosta poispäin, niin siinä saattaa mennä talon vierukselta penkkejä ja perennoja reippaitten lapiomiesten heiluessa. Huh, sielua kylmää jo nyt ajatus, että miehet menevät ensimmäisenä viikonloppuna ilman minua tekemään pihatöitä! Mitä arvaamattomia aarteita siinä myllähtää nurin, kun innokkaat lapiot kuopivat maata ja isot saappaat pyörivät mummon penkeissä!
+ Kommentoi (3 kpl)Tästä se sitten lähtee!
torstai, 8. syyskuuta 2011
Me ostimme juuri pienen mummon mökin. Vanha pieni, punainen talo, piha-aitta ja vanha sauna ja iso piha, mitä muuta sitä enää ihminen tarvitsisi!
Talon ensimmäinen osa rakennettu vuonna 1930 ja loput luultavasti -40 ja -50-luvuilla.

Olen heti ensimmäisestä tutustumiskerrasta lähtien haaveillut täyttäväni pihan vanhoilla, kauniilla perennoilla! Laittaa pihaa enimmäkseen 30-50-lukujen tyyliin.
Mutta nyt olen jotenkin aivan tukossa! Mistä päästä aloittaa! Mitkä kasvit tyypillisiä vanhoille pihoille? Miten vanhat pihat ja uudet tuulet yhdistää toimivalla tavalla? Ja kun en ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa aikaisemmin, mistähän sitä osaa aloittaa?

Mutta onneksi on syksy! Nyt minulla on koko talvi aikaa kerätä tietoa ja siemeniä, mukuloita ja sipuleita kevättä varten!

Saman talven aikana on aikaa suunnitella sisustus myös tulevaan nukkuma-aittaan. Pihan vanha hirsi-aitta remontoidaan ensi kesänä, että siihen saisi kaksi huonetta, johon mahtuu nukkumaan. Eli pitää opetella koolaukset, villat ja jiirit ja sen sellaiset. Onneksi Mies on remontointikykyinen ja lähipiirissä on samanmoisia lisääkin! Itselle jää sitten enemmän aikaa estetiikkaan ja sisustukseen.

Toivottavasti apua löytyy myös täältä Puutarhan puolelta!
+ Kommentoi (1 kpl)
[riviä: 15kpl, [kt] sivu: |<  << 1,2  >|]
Yrttimummo
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2014
3 (1 kpl)

2013
2 (1 kpl)

2012
12 (1 kpl)
5 (1 kpl)
4 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
10 (1 kpl)
9 (7 kpl)