Ainolan piha
Aloittelijan ensimmäinen oma pihaprojekti: aikakauteen sopiva piha 1930-luvun mummon mökkiin.


Pitkästä aikaa
lauantai, 29. lokakuuta 2011
On aika hektistä menoa ollut viime aikoina. Olen tehnyt kauheasti ylitöitä ja suunnitellut lähestyvää kivaa perhejuhlaa ja kaiken huipuksi haaveillut parin viikon lomamatkasta, joka siis koittaa 3 viikon kuluttua. En ole kerennyt Ainolaankaan viikkoihin. Paitsi kun kävimme viikko sitten siellä.

Käänsin Ainolaan minipellon syksyn aikana, kokoa on huimat 2x3m! Mutta jostainhan nämä harrasteet on aloitettava. Viimeksi käydessämme laitoin pellon laitaan jo valkosipulit talvehtimaan. Aika jännää, tuleekohan niistä reppanoista mittään. Kaikki on niin uutta ja jännää kaupunkilaistytölle!

Hetkinen, en olekaan päivittänyt tänne mitään aikoihin!
Eli syksyn aikana nyt olemme saaneet aika paljon kaikenlaista aikaseksi.
Miehet laittoivat saunankin kylpykuntoon! Nyt siellä pohisee uusi hieno kiuaskin! Ja pukkarista revittiin hyllyjä ja muita tilasyöppöjä, tilalle kannettiin vain yksi seinän pituinen penkki ja pöydäksi vanha puinen Jaffa-appelsiinilaatikko. Nyt on tilaa, ei tarvitse mennä ulos kääntymään!

Aitan takaseinää piti raivata, kun alahirret oli maassa ja maatuvan roinan alla. Raivatessamme löysimme taas hienon esimerkin suomalaisen rakkaudesta luontoa ja omaa tonttiaan kohtaan: Aitan taakse oli unohdettu "maatumaan" mm. jätesäkillinen roskia ja vanha vaahtomuovipatja! En vain aina jaksa käsittää ihmisluontoa. Oli muuten yllättävän työlästä repiä vaahtomuovia maasta irti, kun kasvien ja puiden juuret olivat vuosien mittaan puskeneet patjasta läpi ja sitoneet sen tiukasti maahan!

Itse sisätiloissa on tapahtunut myös suuria. Ainolassa on siis kaksi huonetta: keittiö/tupa ja huone. Olohuoneeseen saimme kerättyä vanhoja, toisiinsa yllättävän hyvin mätsääviä huonekalujamme, sohva, nojatuoli ja pieni sivupöytä. Ja keittiöön löysimme aitasta vanhan puisen piiansängyn! Se on aivan ihana! Sen kun levittää, niin siihen mahtuu juuri kaksi nukkumaan ja kun päiväksi sen laittaa kasaan, niin siitä saa sohvan eli lisää istumatilaa keittiöön.
Sahasin siihen halpisvaahtomuovipatjoista sopivan kokoiset patjat ja hain Ikeasta röykkiön tyynyjä, joihin on sitten talvella mukava uppoutuva hörppimään kuumaa teetä!

Olen yrittänyt pitää kuria, että ostaisimme niin vähän kuin mahdollista uutena. Kirppiksiä on siis kierretty ympäri Suomea ja nettiä. Ainoat mitkä haluan ostaa uutena on petiaatteet ja sen sellaiset. Mutta muuten kaikki on kirppiksiltä tai kierrätetty kavereilta ja omista kaapeista, niin ja Ainolan aarreaitasta. Ja siis helppo on ollut kuria pitää, kaikki asianomaiset on hyväksyneet ja ymmärtäneet asian ytimen.

Nyt on keittiö siis aika hyvällä mallilla, siellä on verhot, sohva valmis, vanha kaunis Singer-ompelukone toimii avainten laskupaikkana.. Ai niin! Ja Maija, siis keittiön vanha puuhella, saatiin myös toimimaan! Meillä kävi nuohooja, joka osasi paikallistaa Maijan ongelman: Piipusta löytyi "iso lintu"! Nyt Maija on Ainolan suosikkini! Se lämmittää ihanasti keittiötä, samalla kun kiehauttaa aamukahvit! Rakkautta kaikkea toimivaa ja kaunista kohtaan!

MItäs vielä..?
Nyt menee ainakin kuukausi tai jopa jouluun, ennenkuin pääsemme taas Ainolaan. Sitten alkaakin taas uusi vuodenaika Ainolassa: Talvi! Tuskin maltan odottaa! Hiihtämistä, kynttilöitä, kaakaota ja pakkasta! Ihanaa! Tulispa oikein hyvä talvi taas.

Nyt menen kuitenkin jatkamaan harvinaista puolivapaapäivääni (Tein siis vain puolikkaan lauantaityöpäivän..), kuinkas muutenkaan kuin lukemalla lisää kirppikseltä haalittuja puutarhalehtiäni!
+ Kommentoi (2 kpl)Rakkautta ensisilmäyksellä
tiistai, 20. syyskuuta 2011
Käytiin viime viikonloppuna Ainolassa ja olihan se aika ihana paikka!
Saatan tosin olla hieman puolueellinen sanomaan..

Ainolassa ei ole asuttu vuosiin ja piha oli sen mukainen. Raivata piti ja rankalla kädellä. Mutta nokkosten ja horsmien seasta löytyi mm. 5 eri lajia ruusuja! Osa oli honkeloitunut ja loput puskautunut. En ole ikinä käsitellyt ruusuja, mutta nyt pitänee opetella, että saisin nuo viisi kukoistamaan. Tai edes pysymään hengissä!

Lisäksi ilahduin valtavasti, kun pihalle oli istutettu joskus 2 tammea ja vaahtera! Myös koiranheisi löytyi ja iso siperianherne.
Marjapensaita on aika roimasti, ehkä jopa liikaa. Pitää ensi kesänä katsoa onko tosiaan tarvetta ja ihastusta kaikkia säilyttää, vai voisiko osan korvata vaikka karviaisilla.
Ja hieman yllättynyt olen, kun pihalta ei (vielä) löytynyt raparperia! Koska kyllähän sellainen pitää pihalla olla!
Jotain mansikan näköistä siellä myös kasvaa, on jostain karannut kai, kun niin villiintyneesti rehottaa. Niin ja vadelma rehottaa pihalla kans.

Kasvihuoneeseen en vielä kerennyt kuin kurkkaamaan. Se vaikuttaa muuten ihan hyvältä, mitä nyt kattolasi pitää uusia. Onneksi niitä laseja löytyy pihalta lisää. Ja hieman multaa laareihin, niin pitäis olla valmista tomaattiviljelmille.

Istutin vielä yömyöhällä, hötäkässä, kun piti jo tehdä lähtöä, pari pussillista kukkasipuleita. Laitoin vihkotasetteja ja idänsinililjoja ruusujen alle ja oregonin laukkaa ja lehtolaukkaa kasvihuoneen seinien vieruksille. Ja yhteen penkkiin laitoin alennuksesta ostetut reppanat keltapäivänliljat, lähtevät jos lähtevät.
Kauheasti ei kehtaa istutella muuta, kun ei tosiaan ole hajuakaan mitä muuta siellä jo kasvaa.

Mutta niin, kauheasti olen yrittänyt tutkiskella puutarhakirjoja ja lehtiä, mutta vielä ei ole muuta kuin kauheasti unelmia ja haaveita ja epämääräisiä sitku-suunnitelmia. Varsinaista pihasuunnitelmaa ei vielä oikein ole voinut tehdä. Yritän koota jonkinlaista käsitystä vanhoista pihoista, mutta en ole oikein vielä päässyt puusta pitkälle siinäkään. Olen kuikuillut työmatkalla omakotitalojen pihoille ja mökkimatkalla vanhojen maatilojen pihoille. Haluaisin toisaalta sellaisen runsaan ja rönsyilevän pihan ja toisaalta sitten selkeän, simppelin ja helppo hoitoisen (koska en voi olla päivittäin sitä siellä hoitamassa).

Lisäksi pitää alkaa miettimään kotinurkkaa muuripadalle! Sain pari vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi muuripadan ja ensi kesänä aion muurata hienot puitteet pataselleni. Haaveilen sellaisesta luonnonkivillä muuratusta laitoksesta. Olen jo suunnitellut, kuinka lämmitän padassa vettä omaan tulevaan ulkoammeeseeni ja syksyllä pulikoin siinä, kun yöt pimenee ja tähdet tuikkii ja on ihanan hiljaista!

Tässä on niin tohkeissaan pihajutuista, että unohdin ihan varsinaisen pirtin!
Pönttöuuni on paras! Se lämmittää hienosti pientä pirttiä, uskomattoman hyvä varaamaan lämpöä, olin ihan yllättynyt. Keittiön puuhellaa ei saatu toimimaan, saa nuohooja tutkia piiput ja hormit, kun kaiken savun pukkasi tupaan, ruoja. Ja edellinen asukas oli tyhjentänyt tuhkakupin pesän perälle, niin että käry oli aikamoinen kun se jäi sinne kytemään. Yääh.

Sauna on vanha ja se oli meillä suunnitelmissakin, että se pitää uusia kokonaan ennen pitkää. Nyt vaan näyttää siltä että se hetki saattaa koittaa yllättävän pian.. Kiuas nimittäin oli melkein puhki! Miehet yrittää sitä vielä fiksata, mutta voi olla sekin on tullut tiensä päähän. Oi voi, tätä rahanmenoa..

Loppukaneetiksi vielä, että kissa oli oudon helposti kuin kotonaan. Yleensäkin menee rohkeasti tuulta päin ja kohti uusia seikkailuja, mutta vähän ensin tutustuen ja hieman varuillaan. Mutta nyt kirmailu alkoi välittömästi! Ja häntä pystyssä kulki pihalla kuin vanha tekijä. Ja näytti muuten hyvältä tuommoinen maatiaiskissa, harmaaraidallinen perusilmestys, kun istua napotti aitan kynnyksellä ja pesi itseään kiireettömästi! Sekin taisi tulla kotiin, niinkuin mekin!
+ Kommentoi (1 kpl)
perjantai, 16. syyskuuta 2011
kuva


Syysvisan kolmas ja viimeinen kohde: Eli tässä epätarkka kännykkäkuva varjoisasta kukkapenkistä.
+ Kommentoi (2 kpl)
perjantai, 16. syyskuuta 2011
Lehdet näyttää kielolta ja on tuommoiset oranssinpunaiset marjat.
Lehdet näyttää kielolta ja on tuommoiset oranssinpunaiset marjat.


Hmm, ompas tässä päiväkirjassa hassut kuva-asetukset, jos ei voi kuin yhden kuvan kerrallaan lähettää.
+ Kommentoi (0 kpl)Syysvisa!
perjantai, 16. syyskuuta 2011
Tällainen saniainen oven pielessä.
Tällainen saniainen oven pielessä.


Hei,

Osaattekohan te tunnistaa syksyisiä kasveja?
Otin epätarkkoja kuvia viime viikonloppuna ja tarkoitus oli etsiä kasveille nimet.
Mutta yksin on kovin hankala päästä alkuun..
Eli seuraa tunnistuskisa. Palkintona loputtomasti kunniaa ja lämpimiä ajatuksia kaikille osallistujille! :)
+ Kommentoi (2 kpl)Ensimmäiseksi viikonlopuksi Ainolaan!
perjantai, 16. syyskuuta 2011
Kyllä on ollut hössötystä koko viikko, kun huomenna lähdetään viikonlopuksi Ainolaan. Ekaa kertaa yötä siellä! Oon aika pähkinöissäni!

Pihan raivausta on odotettavissa, kasvimaan paikan ajattelin varata ja ehkä jopa kääntää. Sokkeleita kai kaivellaan ja tietenkin koko mökki pitää kuurata lattiasta kattoon. Mutta yhtään epämiellyttävää hommaa ei ole! ..öh, niin paitsi se paska nakki, joka osui tietenkin minulle: Vanhan paskahuussin tyhjennys! Onneksi en oo ikinä ennen moiseen ryhtynyt/ joutunut niin minulla on tallella vielä viattomuuteni ja naiivi käsitys, että hyvin se menee!
+ Kommentoi (0 kpl)
sunnuntai, 11. syyskuuta 2011
Huomenta!

Kiitos Tähdikille kommentista! Ja kasvivinkeistä! Ihana kuulla, että lempikukkani pionit kuuluvat vanhoille pihoille! Olisin laittanut niitä muutenkin, mutta nyt voin laittaa ne hyvillä mielin oikein paraatipaikalle. Mutta mitä nämä joriinit ovat? Siis tarhadaalioitako? Selviääkö ne meilläpäin talven yli?

Odotan kyllä kevättä aika innolla ja odotuksella jo nyt! En malta odottaa, että pääsen tutkimaan ja analysoimaan pihamaalta ja penkeistä esiin pukkaavia hentoja varsia! Näin syksyllä on hyvin vaikea sanoa mitä pihalla jo valmiiksi kasvaa.

Ainolan pihalla on jo ainakin omenapuu, 3 erilaista ruusua (juhannusruusu on ainoa tunnistettu), ukonhattuja, jotain saniaisia on oven vieressä (kotkansiipi?) ja penkeissä pari kolme tunnistamatonta lajia, joista vain lehdet jäljellä.

Mikähän voisi olla sellainen ruusu, jossa on nyt puikulan malliset punaiset kiulukat ja on todella korkea, melkein parimetrinen? Lehdistä ei tietenkään enää ollut mitään tietoa.

Kävin eilen anopin kanssa hakemassa haudalle syyskukkia ja kuten arvata saattaa kaupasta lähti mukaan myös Ainolaan syyssipuleita!
Idänsinililja, lehtolaukka, oregonin laukka (allium unifolium) ja vihkotasetti pääsevät maahan heti ensimmäisinä.
En tietenkään tiedä mitä keväällä pukkaa vanhoista penkeistä, mutta noilla pienillä liikkeillä pääsen jo vähän henkisesti eteenpäin tässä pihaprojektissa.

Ja joudumme tänä syksynä kaivamaan sokkeleita esiin ja tekemään sade- ja sulamisvedelle reittejä talosta poispäin, niin siinä saattaa mennä talon vierukselta penkkejä ja perennoja reippaitten lapiomiesten heiluessa. Huh, sielua kylmää jo nyt ajatus, että miehet menevät ensimmäisenä viikonloppuna ilman minua tekemään pihatöitä! Mitä arvaamattomia aarteita siinä myllähtää nurin, kun innokkaat lapiot kuopivat maata ja isot saappaat pyörivät mummon penkeissä!
+ Kommentoi (3 kpl)Tästä se sitten lähtee!
torstai, 8. syyskuuta 2011
Me ostimme juuri pienen mummon mökin. Vanha pieni, punainen talo, piha-aitta ja vanha sauna ja iso piha, mitä muuta sitä enää ihminen tarvitsisi!
Talon ensimmäinen osa rakennettu vuonna 1930 ja loput luultavasti -40 ja -50-luvuilla.

Olen heti ensimmäisestä tutustumiskerrasta lähtien haaveillut täyttäväni pihan vanhoilla, kauniilla perennoilla! Laittaa pihaa enimmäkseen 30-50-lukujen tyyliin.
Mutta nyt olen jotenkin aivan tukossa! Mistä päästä aloittaa! Mitkä kasvit tyypillisiä vanhoille pihoille? Miten vanhat pihat ja uudet tuulet yhdistää toimivalla tavalla? Ja kun en ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa aikaisemmin, mistähän sitä osaa aloittaa?

Mutta onneksi on syksy! Nyt minulla on koko talvi aikaa kerätä tietoa ja siemeniä, mukuloita ja sipuleita kevättä varten!

Saman talven aikana on aikaa suunnitella sisustus myös tulevaan nukkuma-aittaan. Pihan vanha hirsi-aitta remontoidaan ensi kesänä, että siihen saisi kaksi huonetta, johon mahtuu nukkumaan. Eli pitää opetella koolaukset, villat ja jiirit ja sen sellaiset. Onneksi Mies on remontointikykyinen ja lähipiirissä on samanmoisia lisääkin! Itselle jää sitten enemmän aikaa estetiikkaan ja sisustukseen.

Toivottavasti apua löytyy myös täältä Puutarhan puolelta!
+ Kommentoi (1 kpl)
[riviä: 8kpl, [kt] sivu: 1]
Yrttimummo
Lähetä viesti
 
Arkisto:
2014
3 (1 kpl)

2013
2 (1 kpl)

2012
12 (1 kpl)
5 (1 kpl)
4 (1 kpl)
1 (2 kpl)

2011
10 (1 kpl)
9 (7 kpl)