Siemenistä kukkaloistoon
On aika elämässä saada aikaiseksi jotain luonnollista ja kaunista.sunnuntai, 29. marraskuuta 2009
Siementilaus on lähtenyt perjantaina ja saan sen paripäivää siitä, kun olen maksanut.
Itse tilasin vain huonekasveja. Mielenkiintoisia laatuja, mutta olen ikuinen optimisti ja uskon saavani kasvatettua ja kukkitettuakin ne.

Ostin multaa, vääränlaista. Mutta saan sen hyötykäyttöön, koska ostin parisen sataa perennaa ja ne on saatava multaan upotettua. Purkkeineen.

Nyt punnitsen mielessäni, Biolan vai Kekkilän kylvömultaa. Niissä siemenissä tulee kylvöohjeet mukaan, toivon että saisin kylvää niitä huonekasveja kohtapuoliin. Niissä on ohjeet mukana jokaisessa ja sitä aion noudattaa. varmaan lukee että maalis-huhtikuulla on kylvö.

On pieni ongelma lämpimästä, pimeästä paikasta, jos ne on pimeään kyvettävä. Hassua että pimeä, lämmin paikka on hankalampi etsiä kuin valo.
Valoon löytyy kyllä apuja. Mietin lämpötyynyä aluseksi, onkohan kukaan käyttänyt sellaista.

Haluan niille siemenille, jotka kylvin, myös altakastelun, joten hyvä suoja on oltava tyynyn päällä, johon pistän laatikon.
Laatikossa on altakastelumatto ja siinä pikkuruukut, omassa kehikossaan. Muovi päällä, reikineen, kelmua vaan.

Kun saan ne kasvamaan siinä, vien viileään aulaan, jossa on nyt mittari. 16 astetta tällä hetkellä.
Tällä mittarilla voi mitata myös mullan lämpötilan, joka oli 24. Kasvamassa on toistakymmentä lajia, enkä haluaisi tietty epäonnistua niissä.

Meillä on remontti käynnissä ja samalla lähtee kaikki turha ovesta pihalle.Roskiin tai jäteasemalle.
Uusitaan osa huonekaluistakin. Mieheni tekee ja suunnittelee.. Nyt on olohuone ja viereinen huone valmis. Siitä tulee periaatteessa olohuoneen jatke. Onneksi on leveä,oveton kulku huoneiden välillä.

Keittiö on rempattu aiemmin, joten nyt on eteinen työn alla.Joka kaappi ja komero käydään läpi, ettei mitään turhaa jää niihinkään.
Jouluksi saadaan valmiiksi, mikä on tosi hieno joululahja koko perheelle.

Minun apu on olematonta. Ison kirjahyllyn pyyhin pölystä ja siinä oli ihan voimavaroille tarpeeksi yhden päivän osalta.

Tämä kirjoittaminenkin käy "työstä", kun kirjoitan niin paljon väärin ja on koko ajan korjattava.
Kirjoitan ihan mielelläni, turhaa höpinää vaan, mutta kuitenkin.

Harmittaa kun mieliala ei ole katossa remontin suhteen, vaikka kaikki on täydelistä. Jotenkin olisin halunnut olla osana projektissa, suunnittelussa, mutta mieheni suunnittelee tehdessään ja siinä yhteydessä tulevat ne ideat mikä mihinkin sopisi.

Hän on taiteellinen, perinyt isältään. Musikaalisuus on aivan lahja. Vieläpä hyvä perintö jatkaa omille lapsille.
Kaikenlainen suunnittelu on hänelle helppoa ja saa värit sointumaan yhteen.
Katselen vähän kuin ulkopuolella kodin kaunistusta.Minulla ei ole suunnittelutaitoa pätkän vertaa.


Olen omasta mielestäni osallistunut kodin kaunistukseen kukkasin, itse kasvattaen. Nyt mieheni haluaisi köynnöksiä sisälle. Olen kertonut että minulla on kasvamassa sisälle köynnöksiä, mutta ei vielä vähään aikaan kiipeile. Suurin osa on vielä siemenenä, eikä edes kotona.

Kiva kuitenkin että ei halua ostaa kaupasta, vaikka sitä ehdotin. Sanoin että talvella muutenkin saattavat olla pienemmällä lehtimäärällä, jos olisikin niitä.

Luen kaikki väliajat, pääsen arjesta joko tiedon portaille tai uppoudun johonkin tarinaan sisälle.
En tietenkään laiminlyö kodin hoitoa.
Taas oli aika siivota oma huoneeni. Alakerrassa on oma tietsikka huone, johon vähitellen kasaantui kaikenlaista tuolta yläkerrasta. Täällä hoidan tilaukset ja paperiasiat.

Vein täältä kaikki yläkerran huoneeseeni lajittelua varten. Olen lajitellut kaikki omiin kasoihinsa ja siitä sitten katsonut niille paikkoja. Nimittäin sekin huone oli pienessä kaaoksessa.

Siemenet on nyt kaikki yhdessä paikassa. Kirjahyllyn siirsin toiseen paikkaan ja osa puutarhakirjoista on jo hyllyssä.

Muut kirjat laitoin pojan tekemään kirja hyllykköön, lehdet muuten vaan pois silmistä.Olen keräännyt kaikki Yhteishyvä-lehdet, apteekista saatavat ilmaislehdet, sekä aikakausilehdet, jotta ei luk


sunnuntai, 22. marraskuuta 2009
Nyt teen elämäni ensimmäisen tilauksen Exotic Gardenille. Hämmästyin, kun tämä luettelo on jäänyt kuin boikottiin tuonne hyllyyn.
On siinä selkeä syykin, olen aikanani saanut huonoa palautetta tästä firmasta.
Tottahan uskoin ensialkuun ja en halunnut rahoja turhaan laittaa siemeniin jotka mahdollisesti ovat vanhoja jo tullessaan, ainakaan eivät itäisi.

Nyt se luettelo puoli vahingoissa tuli eteeni ja aloin lukemaan sitä.
Ensimmäinen luettelo jossa on ajateltu kasvattajaa, helpottamalla oikeiden kasvien löytymistä, myös kuvan, jos mahdollista.

Innostuin sitten katsomaan tuotteitakin ja myönsin itselleni että monta kertaa on tullut lähdettyä merta edemmäs kalaan.

On toki ulkolaisia firmoja, joista en luopuis millään, mutta tämä paikka on kokeiltava.

Minulla on huono/hyvä??? taipumus kaivaa sitä totuutta esiin ja eihän siitä moni tykkää.
Jos minä alan kyselemään ihmisisltä mitä voin tai saan tehdä, mitäs siitä sitten tulisi.

Osaan ohjata omaa kulkupeliäni ihan itse.

Ei ole paha kokeilla puolueettomasti miten siemenet itää ja mitä niistä tulee.
Ajan kanssa. Sitten vaan rehellinen informaatio, pitääkö jutut paikkansa. Mitäs sitten jos siemenet itää hyvin ja tulee kunnon tuloksia.

Toivon mukaan monet mielessään miettivät, voiko niitä juttuja ihan siekailematta esittää totena.

Mikäs sen mukavampi, kun huomaisi että ei niissä mitään sen enempää vikaa ole kuin muissakaan siemenfirmoissa. Kasvatussysteemit on myös erilaisia Itse ollaan siemenkasvatuksessa melko suuri tekijä, kuinka niitä kylvetään ja minkälaiseen multaan. Liian lämmin, liian kylmä, kaikkea voi sattua eikä se syy ole aina siemenessä. Mistä mikin johtuu, vaikea sanoa. Hinta voi olla joistakin korkea, mutta yhdistettynä luetteloon sanoisin että se hinta on kohdallaan.

Aion heidän ohjeiden mukaan kasvattaa tilaamiani siemeniä. Mielenkiintoista "tutkimustyötä"
En koe rahan menevän hukkaan, jos eivät itäisikään. minä nimittäin en usko, ennenkuin kokeilen.


torstai, 19. marraskuuta 2009
Muitakin kirjoja lainasin. Puut ovat alkaneet kiinnostamaan. "Euroopan puuopas". Olisin ostanut sen, jos se ei olisi ollut loppuunmyyty paikassa jossa tämän näin.

"Puulajit" sekä "Puut, niiden biologia ja hoito".Näistä saan tarpeellisen alkuinfon.

Olen tavallaan väärinpäin alkanut opiskelun. Ensin kasvattelen pari vuotta ja sit alan lukemaan.
Mulle oikein hyvä, tiedän mistä on kyse, kun luen.

Lähdin ihan määrättyä kirjaa kirjastosta hakemaan, vaan en sitä löytänyt. Mutta löysin pari tarpeellista ja kiinnostavaa kirjaa, kasvitieteen historia ja Retkeilykasvio.

Nimi erehdytti tässä viimeisessä kirjassa, enkä aikonut edes katsoa sitä. Silti otin sen hyllystä ja siinähän se oli, mitä halusinkin.

Aion kirjoittaa näistä omalle sivulleni asioita,joita haluan muistaa. Muuten on ihan turha lukea, jos ei pysy muistissa. Muissa kirjoissa sama juttu.

Kuitenkin ensimmäisenä lukuvuorossa on Halun kasvioppi. -Maailma kasvin näkökulmasta.
Takakannesta luettuani esittelyn on varmasti mielenkiintoinen kirja. Kylvöjen ikävässä hyödynnän ajan lukemalla alan kirjallisuutta.

Aloin myös lajittelemaan siemeniäni. Viime vuoden siemenkirjeistä tulleet "Tähdikille"-siemenet jäivät kylvämättä , kun alkoi olla myöhä niiden kylvämiselle.
Ajattelin hyödyntää ne keväällä, saan parhaimman ilon niistä silloin.

Hain siemenpusseista mahdollisia huonekasveja, joita kylväisin nyt jo. Kasvuolosuhteet sisällä on ihan hyvät sellaiseen, kun ensin sain tarpeellista tietoa liittyen siemenkylvöjen lämpötiloihin. Uskon että nyt saan hyvän alun tähän huonekasvien kylvämiseen.

Tiedän kyllä että keväällä, mutta olen myös lukenut että niitä voi kylvää mihin aikaan tahansa.

Kun sain ajatuksiini sen talvipuutarhan, se pyörii koko ajan mielessä. Siitä haluan lisätä tietoa ja ottaa selville monenlaista tärkeää seikkaa.

On sinne kasvatettava asukkejakin. En ehkä vielä ensi kesänä saa sitä. Kokonaan on kiinni omista korvauksistani.
Mutta kun ei tarvitse koko juttua alusta asti tehdä, helpottaahan se unelman toteuttamista.

Voin sitten iloita harrastuksestani ympäri vuoden, puutarhaillen. Niitä kasveja on kiva hoitaa ja seurata niiden kasvua ja kukintaa. Kokeilla uusia juttuja, pettyä ja onnistua.

Reilun kuukauden päästä on alettava jo kylvämään niitä siemeniä, jotka menee ulos. Sitä ennen on hoidettava muut kylvöt, ettei mene päällekkäin.
Puiden siemeniä on vielä tulossa ja ne kylvän heti kun saan ne.
Aika menee niin joutuun, ettei perässä kerkeä.
maanantai, 16. marraskuuta 2009
Lainasin kirjastosta 2Suomen tunturikasvio"-kirjan. Tosi mielenkiintoinen ja elävästi kuvitettu. En voinut arvata kuinka paljon erilaisia pajuja voi olla tuolla pohjoisessa.
niitä nimiä en ole koskaan kuullutkaan.

Paljon tarpeellista tietoa alussa ja joka kasvista.

Hauskoja nimiä löytyi myös, joita en ole kuullut. Leinikeistä jääleinikki on tosi kaunis. aiemmin olen tiennyt vain niittyleinikin olemassa olon.

Jääleinikki on näköjään rauhoitettukkin, sitä ei passaa mukaansa ottaa jos joskus sattuisi samoille paikoille samoilemaan.

Vielä nimiä, napahärkki, kultakynsimö. Sielikkö, kurjenkanerva ja suokukka on tosi kauniita.
Uuvana, vilukko, rätvänä, närvänä, keräpääpoimulehti, raate, kalliosirkunjyvä.

Otasilmäruoho, karvakuusio, pikkulaukku, on muuten tosi veikeä. Ruijankissankäpälä, kaljukissankäpälä ym.kissankäpälä-lajikkeita. Ompas niitä paljon.Kirkiruoho, tunturiorho, metsänemä, palpakot kaikki on vieraita nimiä, samoin vihvilät.. Villat on tutumpia mutta töppövilla oli hauska nimi.

sarakasveja on täällä vaikka kuinka, mutta sitten tuli jokapaikansara. aattelin että nyt ovat lykänneet kaikki loput sarat siihen, mutta ei. Kivan kuloiset nimet loppupäässä on sukassara, lettonuppisara ja tunturinuppisara. Jäykkä- ja pohjanrölli, rantapuntarpää.

Oli ihmeen paljon niitä tuttuja nimiä, mutta tässä oli niitä hauskoja ja erilaisia, joita löysin. Jokaisesta suht tarkka selitys siitä kasvista.

Viimeiseksi tähän laitan mielestäni oikein kauniin kasvin nimen, joka on vähän harvinainen ja erittäin kaunis. Tässä kirjassa on sisällysluettelo tieteellisillä ja kotimaisilla nimillä. 400 kuvaa.

Ihan hyvä iltalukemiseksi mulle.
Sinirikko.maanantai, 16. marraskuuta 2009
Nyt tuli ihan mieletön innostus talvipuutarhaan. Haluan ehdottomasti sellaisen. Meillä on niin hyvä mahdollisuus rakentaa se ulkokuistista. Ulkoveranta on samanlevyinen kuin kuisti ja sen seinän takana oleva tila.
Seinä vaan pois. Sieltä on joskus aikoinaan ollut toinen sisäänkäynti, joten ulkopuolella on kunnon ulko-ovi.
Kuistilla on ikkunat molemmilla seinillä.Niihin laitetaan tietysti kunnon lasit.

Nyt on jo kasvamassa vähän eksoottisempia kasveja, jotka on otettava sisälle talveksi. Jos en olisi käynyt niissä pikkujouluissa, ideointi ei olisi saanut näin intohimoista alkua.

Isäntä ei sanonut juurikaan mitään tälle ajatukselle, hän miettii tarkoin mitä tehdään.

Kuisti on ollut koko ajan käyttämätön ja aivan pakkaskylmä talvella. Nyt kun sen laittaa lämpimäksi tilaksi, ei kuistilta sisäeteiseen pääse kylmää virtaamaan ja sähkössä on taas säästöä.

Myös siinä, että talvella lämpötila on 14-15 astetta. Sähkölaskuhan oli se ensimmäinen negatiivinen, mihin mieheni otti kantaa. Olihan siihen annettava sellainen vastaus, ettei suinkaan jatkossa ole mitään huolta kokonaisuutta ajatellen.

Ei kaadu rahattomuuteenkaan, koska omilla rahoillani sen kustannan.
Yksi korvausvaatimuksista koskee pysyvän vamman tuottamista. Sillä summalla rakennetaan se talvipuutarha.

On kyllä kauniskin sitten, kun on naama kaupungille päin.
Eipä ne mun taimet hetkessä kyllä kattoon asti yllä, mutta jos nyt kylvän, saan jonkun kokoisina sentään ne sinne siirtää.
Tälläinen innostus tänään.


sunnuntai, 15. marraskuuta 2009
Olen tosi ilahtunut eilisistä pikkujouluista Gardeniassa. Pieni, kiva porukka, yllättävän monipuolinen oli "vaihtari"-pöytä. Ihastuin puutarhalehtiin, joita selatessa löysin kivoja vinkkejä.

Löysin siemeniä, joita minulla ei ollut.Sain tarpeellista kylvöihini ja mahtavan pikkujoulupaketin.

Omasta mielestäni tunnelma oli sen mukainen että kaikilla oli kivaa.

Päivän kruunasi tietty se puutarha. Muisti Kaisaniemessä käydessäni, että ei olekkaan hyvä niskoille katsella niin ylös kuin puut yltivät.
Siinä asennossa olin silloin niin pitkään, etä päänsärynhän sieltä sain.

Toki katsoin nämäkin puut, mutta varoen ja kauempaa.

Minun kiinnostukseni kohde oli puiden juurilla kasvavat kasvit. Huvitti jälkeenpäin että olin tosi kiinnostunut sellaisista joita löydän kukkakaupastakin. Ficuksia ym.

Kotona olin tosi väsynyt matkoista ja siellä kävelystä, mutta oli se sen arvoista.

Kun ajeltiin pojan kanssa kotiinpäin, oli aavistuksen joulutunnelmaa mielessäni.
perjantai, 13. marraskuuta 2009
Huomenna pikkujoulut pääkaupunkiseudulla. Olen sinne menossa, sillä haluan tavata niitä penttiläisiä, joita sinne tulee.
Gardenia kiinnostaa, kun en ole siellä koskaan käynyt. Mietin ensin, mistä kuljetus.

Poikani kaveri muutti juuri Tikkurilaan ja hän vie minut sinne ja menee kaverilleen siksi aikaa.

En yleensä ole pikkujouluillut, niissä on aina alkoholi mukana, jos ovat illalla ja varsinkin ravintolassa.

Olen savuton ja alkoholiton.Mutta minua ei häiritse yhtään jos toinen polttaa.
En ole "osannut" polttaa, mitä nyt koulussa salaa kokeiltiin.
Alkoholiton olen ollut päänsäryn ja pahoin voinnin vuoksi, siihen riittäisi jo puolikas olutpullo tai siideri. Tiedän kyllä miltä ne maistuu.

Poikkesimpas asiasta. Tälläiset päivä-ja puutarha-aiheinen pikkujouluttelu käy minulle parhaiten.
On toisetkin pikkujoulut tulossa, aivovammaliiton puolelta. Sinnekkin ajattelin mennä, kun tulee oltua paljon kotona.

Kävin eilen ensimmäistä kertaa tiedekirjastossa. Miniä oli onneksi mukana, tarvitsin kantoapua.

Monenlaisia kirjoja löysin aiheista joista haluan ottaa selkoa.

En ole tiedonkeruussani päässyt siementä pidemmälle. Eli näitä tieteellisiä nimiä on muistissa vihossa ja koneellani. Myös kotimaiset nimet.

Mutta heimot, suvut lajit, lajikkeet on ollut hebreaa.

En aio lukea kannesta kanteen joka kirjaa, vaan otan sieltä tarvitsemani tiedot.

Muistin varaan en voi jättää mitään, kun siellä ei uudet asiat pysy. Siksi minulla on tarkoitus varmistaa luettu tieto omille henkilökohtaisille sivuille.

Taisin tuoda n.30 kirjaa sieltä, kasvitiedettä, tietoa puista, vähän erilaisia kiinnostavia.
Egologia on alkanut kiinnostaa viimeisen vuoden aikana. Löysin kirjan siitäkin.

Illalla on oltava lukemista.Sinuhe egybtiläinen on tänä iltana luettu loppuun, puolikas viimeisestä luvusta on jäljellä. Tulee taas haikea olo, kun kannen laittaa kiinni.

En ota lukemisekseni nyt muuta kuin tietokirjallisuutta. tiedän että saan joululahjaksi Mika Waltarin " karvajalan". Silloin hyvästit tietokirjoille.

Lukeminen ja kirjoittaminen on tärkeät harrastukset puutarhuroinnin lisäksi.
tiistai, 10. marraskuuta 2009
"Niille, jotka innostava idea on saanut syttymään, ja
jotka omistautuvat sille ja antavat sen hallita ajatuksiaan,
avautuvat uudet maailmat. Niin kauan kuin riittää innostusta,
riittää erilaisia mahdollisuuksiakin. "


maanantai, 9. marraskuuta 2009
Täydellinen remppa olohuoneessa. Maisematapetti on minun valitsema ja isännän hyväksymä. Ei olisi laittanut, jos ei olisi pitänyt.

Saniainen oikealla puun vieressä on ihmeen elävän näköinen. Oli niin puutarha-aiheinen, että oli pakko laittaa tänne.


sunnuntai, 8. marraskuuta 2009
kuva

lauantai, 7. marraskuuta 2009
Päiväkirjailu tahtoo jäädä vähemmälle, kun on monenlaista puuhaa vaikkapa nyt siemenien kanssa.
Toinen asia, en voi kirjoittaa, jos ei ole mitä kirjoittaa. Nyt sitä aihetta löytyi, kun luin keskustelupalstoja.

Täällä puutarhanetissä on näennäisesti hyvä yhteishenki. Miten tuleekaan tunne että osa porukasta ihan kuin odottaisi tilaisuutta saada avata sanainen arkkunsa tyyliin"nyt minä sanon suoraan mitä aattelen"

Suoraan puhuminen koko ajan olisi estänyt monta sanallista yhteenottoa. Jos siis jokainen olisi sitä mitä on.

Myös kuka on kenenkin puolella, ei millään pahalla jne. Jos ei ole riidan aihetta, se tehdään. ketä ärsyttää mikäkin.
On hyvä purkaa omia ärsytyksiään, mitkä liittyy omaan elämään, koska silloin siihen saa niin tarpeellista tukea puutarhaystäviltä.

Mikä ettei, voihan täällä puhua, keskustella muustakin kuin puutarhailusta. olisi hassua jos yks kaks joku ilmottaisi esim "vauvan hoito vie niin paljon aikaa, ettei kerkeä puutarhaan taimia istuttelemaan". No, se hämmästyttäis kaikkia, missä välissä on sellaisen pyöräyttänyt, kun kukaan ei ole sanallakaan kuullut mitään.

Tämä oli sellainen karkea esimerkki. Ehdotellaan että ei puhuttaisi muusta kuin puutarhailusta. Miten opimme tuntemaan toisemme ja muutkin mieltymykset ja harrastukset kuin vaan nämä kukkajutut.

Joitain yhdistää kissat, koirat, käsityöt, ym. Miksei kukaan ole ehdottanut että sen sijaan poistettaisiin kaikenlainen ilkeily ja rivien välistä lukeminen, varsinkin jos ei osaa.

Jos pitää aina se mielipide kirjoittaa niinkuin se on mielessä muovautunut ärsytykseen asti, voishan sen kirjoittaa paperille, ei kellekkään, Kun se on kirjoitettu, vois lukea muutamaan kertaan ja ajatella minkä ketjureaktion se herättäisi palstalla, jos sen sinne laittaisi.

Ei kai se palsta ole sitävarten että on pakko olla ärsyyntynyt jostain.
[riviä: 12kpl, [kt] sivu: 1,2 >>   >|]
Tähdikki
Lukeminen, kirjoittelu, musiikki
Vaikka läpi harmaan kiven
Lähetä viesti
Perusteellinen, teen sitten mitä tahansa.Kaivan totuuden esiin maksoi mitä maksoi.Aitoutta ja luonnollisuutta kaipaan eniten.Arvostan suuresti kaikkia joiden kanssa teen yhteistyötä tai olen muuten tekemisessä.Olen sitä mieltä että sydämmestään antava saa monin verroin joskus takaisin päin, tavalla tai toisella.Itseensä päin vetävä löytää sen vielä edestään.
 
Arkisto:
2010
11 (26 kpl)
10 (12 kpl)
9 (9 kpl)
8 (11 kpl)
7 (11 kpl)
6 (10 kpl)
5 (8 kpl)
4 (4 kpl)
3 (5 kpl)
2 (7 kpl)
1 (10 kpl)

2009
12 (8 kpl)
11 (12 kpl)
10 (16 kpl)
9 (9 kpl)
8 (14 kpl)
7 (5 kpl)
6 (17 kpl)
5 (14 kpl)
4 (16 kpl)
3 (24 kpl)
2 (23 kpl)
1 (14 kpl)

2008
12 (27 kpl)
11 (6 kpl)
10 (18 kpl)
9 (37 kpl)
8 (36 kpl)
7 (1 kpl)
6 (26 kpl)
5 (9 kpl)
4 (2 kpl)
3 (13 kpl)
2 (5 kpl)
1 (11 kpl)

2007
12 (14 kpl)
11 (1 kpl)

Linkit:
02