Siemenistä kukkaloistoon
On aika elämässä saada aikaiseksi jotain luonnollista ja kaunista.perjantai, 28. toukokuuta 2010
kuva


Nyt on hyvä hiljainen hetki kirjoittaa muutama sana tänne päiväkirjaan. Olen vieläkin vaiheessa tuon takaisin istutuksen kanssa.
Taimet on levällään ja kasassa, vielä elossakin. Sää on suosinut todella tässä projektin aikana.

Vettä on ripsutellut sopivasti, ettei taimet kuivu. Ne on vahvoja, olen tehnyt niille saman keväisin ja syksyisin, joskus kesälläkin.

Uusin penkit ilmaviksi ja tein sopiviin kohtiin polut. Helpottaa harventamista, sillä sellaista ne tarvitsee heti kun kaikki muut on saatu valmiiksi.

Siihen valmiiksi saamiseen kuuluu pikkutaimien kouliminenkin. Voi miten kiva on sitten käydä uudestaan läpi tuota siistittyä penkkiä. On niitä ainakin päälle 2000 tainta, varovainen arvio.
Se ei taida riittää.

Hyvässä mullassa ne ainakin on, kun ämpäreittäin ja pari saaviakin on multaa otettu sieltä pois.

Hyödynnän sen sekoittaen uuteen penkkiin, jonka kylvöturve-pohjassa ei ole lannoitetta nimeksikään. Silloin ei haittaa pikkutaimia vaikka tuo multa onkin kanan pee:llä lannoitettu.

Toukokuun viimeinen lähestyy liian nopsaan. Se on itse laittamani taka raja kunnostukselle.

Tilasin Camellia japonica ''Adolphe Audusson''-taimen. Toivon sen menestyvän meidän tontilla.
On noita siemenestäkin kasvamassa, mutta en jaksa odottaa että siitä kohta olisi kukkimaan.

Varmaan on kylmän arka, otetaan selvää. On kiva joitakin tilata taiminakin. Olen nyt muka päättänyt että en enää siemenistä kasvata.

No, mutta jos laitan syksyksi pienen penkin, jonne syksyllä kylvän ne siemenet, ei se ole silleen siemenistä kasvattamista. ( Eihän vaan. )

Purkkeja ei tule näkymään kuin taimihuoneessa. Se siemenkasvatus ei koske tietenkään huonekasveja.
Menen lauantaina taimenvaihto päiville. en ole koskaan käynyt, siksi onkin mielenkiintoista nähdä tuokin.
Syksyllä jos olis vielä, on mukavampi mennä, kun olis jotain mukaan otettavaakin.
Olis kyllä nytkin mutta kun en tunnista hyvin niitä, mites sellaisten kanssa menee.

Yritän kuvagalleria-kikkaa, jos joku tunnistaisi sellaisia mitä mulla ainakin on heti valmiina.

Jospa menisin lukemaan, jaksaa huomenna taas harrastaa.

maanantai, 24. toukokuuta 2010
kuva


Nyt on tullut järjestys selvemmäksi, eli aloitin alusta. Kaikki taimet pois penkeistään, puhdistin joka ikisen juuriston ja rikkikset viskasin ojan penkalle.

Ajattelin että muuten en saisi mielenrauhaa, ellen tee perusteellista puhdistusta. Oli toinenkin hyöty, sieltähän löytyi mielenkiintoisia taimiakin, jotka ei ole ilmaantunut vielä viimekesänä.

Kaksi päivää tein sitä, koska oli pakko usein pitää taukoja.Onneksi taimet on kevyitä, niissä ei kädet rasitu. Sormenpäät kylläkin, koska teen ilman käsineitä ja sormenpäät on hellinä.
Kaapasin ne suodatinkankaan päältä multapaakkuineen, pudistelin mullan pois ja erottelin isot heinät ja voikukat, jos missä niitä oli.

Kuvasin projektikuvat kuvagalleriaan. Noita on sitten kiva katsella, kun puutarha alkaa olla mallillaan.

Olen jo ottanut paljon niitä "ennen"-kuvia, joita sitten voi verrata "jälkeen" kuviin, kun on suht valmista ja talo sekä ulkorakennus saaneet uuden ilmeen.

Ei kiirettä, mutta talon maalauksen olisin halunnut täksi kesäksi.

Nyt istutetaan pionit tontille. Niitä tuli 14 tuolta ylempää suomea. Yhden pionin löysin penkistä, ainoa joka on säilynyt hengissä jostain kimppatilauksesta.

Huomenna purkitan nuo irti otetut taimet, eli laitan vaan purkkiin seulontaa varten. En mitenkään istuta.

Lajittelen sitten samanlaiset omalle alueelle ja lasken kappalemäärän. Sitten laitan ne korkeusjärjestykseen ja kun penkit on kunnostettu, istutan takaisin. Haluan vielä istuttaessa laskea jokaisen taimen, mitä penkkiin istutan.

Kyllä ne taimet oli isoja ja niin kiinni toisissaan että miten niillä on henkikään kulkenut. Huokasin helpotuksesta niiden puolesta, kun saavat ilmakylpyä huomiseen asti.

Silti ne oli kaikki niin elinvoimaisia. Lannoitus on ollut tehokasta. Sade ei haittaa ulkohommia, sadetakki on sitä varten.lauantai, 22. toukokuuta 2010
kuva


Pionit on kotona ja muutama muu perenna. Nyt on ruuhka-aika, kun yhtäaikaa istutettavia on paljon.

Kukkasipulit on ryöhähtänyt aikamoiseen kasvuun ja kiirus olisi istuttaa penkkiin. Penkin paikalla on mun siemenkylvölaatikot,joille pitäisi löytää väliaikainen paikka.

Siellä on paljo taimia jo penkkiin laitettavaksi, mutta penkin teko on vähän vielä kesken. Otin eilen kuvia keskeneräisestä tontista, jolle ei olla tehty mitään oikeastaan koko asuin- aikana.

Nyt on ensimmäinen kesä kun aletaan toteuttamaan puutarhasuunnitelmaa. En ole mitenkään suunnittelutaitoinen, mutta uskon että mikä on silmälle hyvä, se on siinä.

Tämä keskeneräis-aikakin on mukavaa aikaa, kun on visiot omassa mielessä. Siksi vähän kuvasinkin eri alueita ja taloakin. Ennen ja jälkeen-kuvia, vertailuksi.

Tämän kesän on enää purkkikesää, ensivuonna se on historiaa. Eikä tunnu pahalta.

Nyt olen saanut ison alueen kohopenkkiä, johon alan istuttelemaan uusia taimia, joita on kyllä ihan runsaasti.
Olen varma että joku ohikulkija kuvittelee mun suunnittelevan taimimyyntiä, kun ajaa ohi.
Kohopenkki on just sen sillä puolella tonttia jossa menee tuo isompi tie. Kasvatuspurkit olen vienyt sinne jo valmiiksi ja siksikin kun ei ole tilaa muualla.

Penkin aluseksi olen laittanut pahvia. Olen tallentanut kaikki paksut pahvilaatikot ja ne käy taimikasvatukseen ihan hyvin.

On siinä ihmettelemistä ollut ohikulkijoilla, ennenkuin sain multaa päälle. Kyllä sieltä vieläkin näkyy pahvia, kun en jaksanut tehdä loppuun illalla.

Isäntä on jo kuskannut aamulla mullat penkin viereen. Vielä on ostettava multaa lisää. Vanhoihin penkkeihinkin on saatava lisä multaa, kun alan harventamaan aikaisempia taimia.

Pieni rutistus vielä, sitten on leppoisampaa taimi-istutus ja harventaminen.

Ihan vähän on pää pyörällä, mistä minkäkin alkais. Mutta vaan vähän ja kun olen nyt päässyt alkuun, alkaa hahmottumaan järjestys.


sunnuntai, 16. toukokuuta 2010
kuvaPionit ja muutamia erilaisia perennantaimia tulee tällä viikolla. En jaksa odottaa että siementaimet kasvaa niin isoiksi että voi alkaa puutarhaa koristelemaan.

Pionien siemenkasvatus taitaa viedä vähän aikaa ja koristepuidenkin. Mutta hyvää täydennystä saan jo omista perennantaimista ja kyllä niistä ihan kukkapenkkiäkin jo tulee.

Lannoitin penkit nyt toisen kerran. Tein sen mössön kanankakka-merilevärakeista ja sitä ruokalusikan verran kastelukannuun plus vettä kannu täys tietty. Tällä vedellä kastelin kaikki taimipenkit.

Vettä ja aurinkoa on tullut sopivasti. Kun katson taimipenkkiä, siellä on jo ahdasta. Ihan mahottoman tuuheat penkit, jotka kaipaa harvennusta pikimmiten.

Halusin vielä laittaa kalkkia niihin penkkeihin, ja odottaa viikon vielä. Luin jostain että talven jälkeen ois hyvä kalkita kukkapenkit.

Olenkohan tehnyt oikein päin, kun ensin lannoitin ja sitten vasta suunnittelen kalkitusta.

Mutta taimikipot ulkona saa uutta väriä koko ajan. Se vihreä on paras väri.

Sisällä kukkasipulipurkit on innostuneet tekemään kasvua, joka tuntuu tosi mukavalta.

Sisäkukkasten taimet on innostuneet kasvamaan ihan hurjasti. kaikki taimet olivat kumartuneet aurinkoa päin, olivat hauskan näköisiä.
Huomenna taidan viedä kasvarin ulos ja taimet siihen. Jos ei sada. Paitsi on mulla se muovi laittaa päälle siihen.

Eilen ja tänään irrotteltiin jo kolme morsiusangervoa taimipäädystä. Toiset kolme vielä, saan sitten tilaa taimille, kun nehän vei aikamoisen siivun penkistä.

Niille löytyy parempi paikka tontin toisesta päädystä.

On niin täydellistä ja mahtavaa tämä kaikki mitä mahtuu siemenen ja valmiin kasvin välille. Saada olla siinä mukana alusta asti ja voi antaa jo itselleen luvan toisen kasvattamaan taimeen, tuntematta huonoa omaatuntoa.


tiistai, 11. toukokuuta 2010
kuva


Kylvin joku aika sitten loput huonekasvit, jotka tilasin, kuin viimeisiksi tälle keväälle.

Niille piti löytyä pimeä ja lämmin paikka.Laitoin ne makkarissa sängynalle, mutta lattia oli viileä. Kuplamuovi pelasti osittain tilanteen.

Yli kahdenkymmenen lämpöä en saanut sinne, mutta ei ole näköjään haitannut itämistä. Kävin suihkauttamassa vettä niille ja ihmeekseni oli itänyt jo viidessä purkissa. Hieman pitkiäkin oli osa niistä.

Pimeässä on kyllä olleet, Tä''lläiset nyt iti:

- Pelargon F1''Orange Appael''
- Eccremocarpus scaber - koruköynnös ''Tresco''
- Hardenbergia comptonia - korallipapuköynnös
- Indigofera australis - etelänindiko
- Impatiens balsamina - balsami '' Tom thumb''

37 pussia sisäkukkia oli uusi tilaus. Kaikki kylvetty mutta ylitti odotukset, kun näin pian iti ensimmäiset.

On olemassa siemeniä, jotka eivät idä kuin ehkä jonkin aikaa vahvana, sitten hiipuu pois tai itää ja kituliaasti yrittää ponnistaa, mutta surkastuu.

Eikä mitään ihmeempää syytä tarvitse olla, vaikka niitä hoitaa samoin kuin muitakin.

On vielä siemeniä jotka kestää aikansa, ennenkuin jotain alkaa orastamaan, pikkuhiljaa kasvaa ja vahvistuu, loppupelissä puhkeaa kukkaan ja siinä se on.

Tälläisiä siemeniä ovat "ystävyyden siemenet".

Niistä olen kiitollinen ja yritän parhaani mukaan niitä vaalia.
lauantai, 8. toukokuuta 2010
kuva


Ihan mieletön tunne kiertää uudet siemenkylvöt. Siellä vihertää niin monessa purkissa että pää on ihan pyörällä.

Rukseja tuli taas monen kohtaan kansiossa. kiersin ensin toisen pirpanan, 3 vuotiaan Sofian kanssa ja kuvasin numerot.
Samaan aikaan oli myös toinen 3v, tyttären tytär Miia. Kierros piti tehdä kahdestaan myös hänen kanssaan.

Käytin tilaisuutta hyväkseni ja kuvasin taas purkeista numeroita.
Nyt kun olisi aikaa, voisin mennä kynän ja paperin kanssa ulos ja merkata mitä viimevuoden syyskylvöistä on itänyt. Mutta on harmaata ja vesitihkua.

Äitienpäivää kukkapenkeissä huomenna, jos ei sada ja tarkenee. Mulla on kaksi hyvää taimea, joista toivon hyvää kasvua.
Styrax obassia - rohtostooraksi. Vaikka toinenkin vaan kasvaisi, olisin tyytyväinen.

Tuollaisia lupiineja ja astereita itää, Kamomillasaunio,loistosädekukka, aralia, erilaisia neilikoita.

Yksi kiva on Geum Red Dragon.
Pitää vissiin tehdä lista noista itäneistä, kansiosta kun etsii rukseja, ei tule mitään.

Mutta tiedän että aurinkoinen päivä vielä niin tulee vihreää entistä enemmän purkkeihini.


Ne on merkattu eritavalla ja eripaikassa.


keskiviikko, 5. toukokuuta 2010
kuva


Tein suurimman kukkahomman pois alta. istutin kaikki sipulit ja juurien muhkurat ruukkuihin.

Annan olla niiden ruukuissa ainakin 3-4 viikkoa. 65 eri lajia ja ruukkuja toista sataa.

Niille on pitkä lännenpuoleinen päätyseinä varattu, saa muhkean kukkaloiston. Olen nyt helpottanut sen verran että jotain ostan taimina tai sipuleina.

En ihan vielä saa kukkaloistoa omista siemenkasvatuksista. Kyllä tänäkesänä kukkii jo akileijat neilikat, nauhukset, ritarinkannukset, liljat ym, mitä en muista.

Kuitenkin ensimmäisen talven kylvöt -08 talvesta. Kyllä niistä osa kukki jo viimekesänä.

En ole mennyt penkeille tekemään yhtään mitään. Toivon vähän luonnonlannoitusta niistä lehdistä ja suojaa kylmiltä öiltä. Katselen kyllä kun sieltä yks toisensa jälkeen pukkaa lehtimaton alta aurinkoa ottamaan.
lauantai, 1. toukokuuta 2010
kuva


Alkaa olla kesämieli jo meilläkin. Kierrettiin isännän kanssa miten on syksyllä istutetut puut ja pensaat talvesta selvinneet.
Samalla suunniteltiin tulevaa kohopenkki-ideaa. Olin mielissäni kun sain lisää tilaa kukilleni, isäntä halusi ne penkit tontin etulaitaan.
Haastetta kerrakseen, näin aloittelijalle. Mutta kyllä aloin kaavoittamaan mielessäni mitkä korkeat kasvit ovat mieleisiä ,mitkä puolikorkeat ja matalaakin.

Saan kasata ja hajoittaa ajatukseni ja suunnitelmani moneen kertaan, ennenkuin se on istutuskelpoinen.

Kummasti antaa potkua kesää vasten. Huomenna on jo viimenään laitettava kaikki sipulit multaan. Ei niitä tarvis kaikkia läheskään laittaa esikasvatukseen, mutta haluan.

Sisäkukkia kylvin 6 lajia. Uudet 6 on laitettava likoamaan huomenna, se on sellainen määrä että vaikka ei oikein jaksaiskaan sinä päivänä laittaa siemeniä purkkiin, 6 lajia menee vielä.

Märät siemenet on epämukavia kylvettäviä, sekoitankin ne vermikuliittiin, sen sitten ripottelen mullan päälle.

Tuli tilattua muutama kymmen vielä uusia huonekasveja. 37 pussia, laskin juuri.
Mielenkiintoinen on kaktussekoitus. Nuorimmaiseni on ihastunut kaktuksiin. Jos niistä muka tulee kaktuspoikasia, se on veikeetä. Poika saa siitä oman alun kaktuksilleen jos vielä haluaa.

Olen innoissani huomisesta päivästä, kun saan laittaa sipuleita multaan. Niissä on pionia, gladioluksia, liljoja, begonioita, cannaa, inkarvilleaa, en muistakkaan enempää.

Värikäs laatikko kumminkin. Mutta on kai mentävä yöpuulle ja aamulla aikaseen multahomiin.

Kaikki tuntuu tosi hyvältä.
Laitan kuvan, jonka otin tänään viimevuoden pikkutaimista.
Sieltä oli noussut pieni kukka. Crocukselta se näyttää. Siinä tapauksessa olen sen siemenestä kasvattanut.

[riviä: 8kpl, [kt] sivu: 1]
Tähdikki
Lukeminen, kirjoittelu, musiikki
Vaikka läpi harmaan kiven
Lähetä viesti
Perusteellinen, teen sitten mitä tahansa.Kaivan totuuden esiin maksoi mitä maksoi.Aitoutta ja luonnollisuutta kaipaan eniten.Arvostan suuresti kaikkia joiden kanssa teen yhteistyötä tai olen muuten tekemisessä.Olen sitä mieltä että sydämmestään antava saa monin verroin joskus takaisin päin, tavalla tai toisella.Itseensä päin vetävä löytää sen vielä edestään.
 
Arkisto:
2010
11 (26 kpl)
10 (12 kpl)
9 (9 kpl)
8 (11 kpl)
7 (11 kpl)
6 (10 kpl)
5 (8 kpl)
4 (4 kpl)
3 (5 kpl)
2 (7 kpl)
1 (10 kpl)

2009
12 (8 kpl)
11 (12 kpl)
10 (16 kpl)
9 (9 kpl)
8 (14 kpl)
7 (5 kpl)
6 (17 kpl)
5 (14 kpl)
4 (16 kpl)
3 (24 kpl)
2 (23 kpl)
1 (14 kpl)

2008
12 (27 kpl)
11 (6 kpl)
10 (18 kpl)
9 (37 kpl)
8 (36 kpl)
7 (1 kpl)
6 (26 kpl)
5 (9 kpl)
4 (2 kpl)
3 (13 kpl)
2 (5 kpl)
1 (11 kpl)

2007
12 (14 kpl)
11 (1 kpl)

Linkit:
02