Siemenistä kukkaloistoon
On aika elämässä saada aikaiseksi jotain luonnollista ja kaunista.torstai, 30. syyskuuta 2010
kuva


Vielä jatkuu taimien siirto, mutta loppusuora häämöttää. Multaa menee mahdottoman paljon, nyt vien omasta penkistä enkä lähde enää ostelemaan.

Kohta on kaikki sormustin-ja tulikukat mullassa. Akileijat laitoin tänään. Viikonloppu, sitten ne on siellä missä pitääkin.

Toivon että kevät herättää henkiin taas kaikki istutukset. Tänään löysin juuri avautumassa olevan kellokukan.
Vaikka on ollut pakkasöitäkin. Sipulikukat otti jo itseensä ja kukkapenkit näyttää lähinnä irvokkailta enemmän kuin kauniilta.

En vie uuteen paikkaan muita kuin omia siemenkasveja. Jos siitä alkaisi rakentamaan omannäköistä puutarhaa. Ei ostettuja valmiita taimia, siemenkasvatuksesta on kukkaloisto tultava.

Kun on iso alue täytettävänä, saan harrastaa siemenkasvatusta ihan vapaasti, ilman pelkoa mihin mahtuu.

Perennoista saa mahtavia yhdistelmiä, kevätkukat uudenlaisia joka kevät, samoin ihania yksivuotisia, joissa tarjontaa on vaikka kuinka.

Kukkaloistoni on vasta silloin täydellinen, kun saan puutarhani kukkimaan täysillä.


maanantai, 27. syyskuuta 2010
kuva


Viikko on vierähtänyt taimiprojektissa. On mennyt multaa aikalailla. 750 L puutarhamultaa ja monta jätesäkillistä omasta penkistä. Jätesäkit on täytetty niin että sen pystyy nostamaan autoon.

Ihailtavan avulias mieheni ja miniä ovat olleet suureksi avuksi, ettei minun tarvitse muuta kuin tehdä penkkiä ja istuttaa taimia.

Tänään istutin viimeisiä pienempiä taimia ja isompia olen aloittanut jo toista penkkiä. Olen ollut kahtena päivänä alkuillasta istuttamassa. Kun silmä tottuu hämärään, voi istuttaa taimia vaikka toisista näyttää jo melkein pimeältä.

Ei tarvitse soittaa isännälle että voisitko tulla hakemaan. Kyllä ilmestyy auton valot portille ajoissa.

Vielä on kaikki sormustinkukat viemättä ja ennen sitä ainakin huominen menee muiden istutuksessa.

Pari tuntia aamupäivällä ja sama iltapäivällä. Jos on jokin meno, käyn vain yhden kerran. Onneksi paikka on kävelymatkan päässä. Voin kävellä meno-tai paluumatkan. Molempia en jaksa.

Varmaan tämä viikko menee vielä, mutta sitten ei tarvitse enää vähään aikaan laitella taimia.
Teen kyllä ihan jotain muuta.

Tämä projekti tuli ihan ylimääräisenä, vaikkakin hyvänä sellaisena. Mutta kun olin jo niin paljon niitä siirrellyt ja istutellut, tuntui vähän että jaksanko ollenkaan tätä tehdä.

Kummasti vaan sellaiset asiat hoituu jotka on pakko tehdä. Tänään piti kastella istukset, mutta ei joka päivä.

Yöllä oli hallaa, ainakin auton lasit oli jäässä ja talojen katot valkoisena. Hirvitti mennä katsomaan, miten on käynyt.

Menin vasta puolenpäivän aikaan, kun aurinko oli lämmittänyt penkit. Kastelu oli hyvä tehdä tässä vaiheessa päivällä, kun ensi yöksikin on hallaa luvassa.

Yksikään taimi ei näyttänyt kärsivän, eikä kotonakaan. Kaikki kukat oli säilyneet vahingoitta, menin vartavasten katsomaan mun leijonankitaa. Se on aivan ihanan punainen, tumman vihreiden lehtien kanssa.

Harmittaa kun mulle on iskenyt flunssa melkein kuin jäädäkseen. Neljä viikkoa on ollut yskää ja pari viikkoa inhoittava nuhakin lisäksi.

Ei muistikuvaakaan milloin olis viimeks ollut tälläistä. Ei taida asiaa parantaa tuolla kylmässä olo. Vastustuskyky näköjään heikentynyt.

Kuumetta ei onneksi ole, se vielä puuttuis. Kyllä istutusten jälkeen makaan mielelläni petin pohjalla jonkin aikaa. Nyt ei saa flunssa ottaa yliotetta, kulkekoon nyt sitten mukana kun ei eroonkaan pääse.

Aurinkoa on luvassa huomiseksikin, tänäänkin oli aivan sininen taivas. Voihan vielä tulla joku lämminaaltokin lokakuussa, ei kai tästä vielä suoraan talveen mennä.

Positiivista toiveajattelua.

Ilmat on kyllä taas niin suosiolliset olleet. Olin varma että jossain vaiheessa sataa.

keskiviikko, 22. syyskuuta 2010
kuva


Nyt on lähtenyt hyvin alkuun taimien laitto uuteen paikkaan. Pienempiä taimia vielä riittää, sitten on kiva kun saa viedä jo isompia.

Ajatuksia on kaikenlaisia ja ajattelin pitää tämän ei kaupallisena harrastuksena. Voin kasvattaa taimia omaksi ilokseni.

Kerron tässäkin että minulla ei ole minkäänlaista yhteistyötä Kuivannon Jannen kanssa, vaikka sitä niin totena kerrotaan.

Minä harrastan omaksi ilokseni, hän pitää myymälää. En voi ymmärtää miksi pitää levittää sellaista tietoa minkä tietää olevan valetta tai vailla minkäänlaista yhdistävää tekijää.

On se kova paikka kun haluaisi tietää, eikä kuitenkaan. Jotainhan siihen isoon alueeseen on tultava, mutta mitä??

Siinäpä pulma. Mutta minä vaan istuttelen taimiani. Eikä kuivuus haittaa. Nyt on sitten kokeiltu kuivan ajan istutus ja nyt kostean.

Mutta taimet vaan voi hyvin. Asterit kukkii niin kauniisti, että en siirrä niitä mihinkään.


perjantai, 17. syyskuuta 2010
kuva


On ollut vaikeuksia pitää tälläinen hieno asia vaan omana tietona pariviikkoa. Olen saanut vuokratilaa taimilleni tästä kävelymatkan päästä.

2005 neliön tontti. Aivan upeata. Siksi eilen kuvasin vielä galleriaani viimeisen kuvan taimien synnyinsijoilta.
Uusi lehti kääntyi, mutta menossa ollaan edelleenkin kohti kukkaloistoa. Vain minun päässäni on kuva siitä kukkaloistosta, mitä olen tarkoittanut.

Se alkaa ilmeisesti ensi keväästä ja jatkuu syksyyn. Mutta sitten se pitäis siitä jatkua.

Vaihdan päikkärin nimeä kun saan sen alkuun ja näyttää siltä, että se myös pysyy.

Kiva kun alku on täällä "kirjoissa ja kansissa"


Itse en paikkaa vuokrannut, vaan yrittäjä-kaksikko, joista toinen on oma poika.Minä sain ulkotilaa harrastukseen, vähän kuin siivellä.

Mutta noin paljon. Alue on laitettu viimisen päälle kuntoon. Siinä on sorapohja ja minä laitan mullan vaan suodatinkankaan päälle. En sotke sorapintaa.

Saan pitkän kasteluletkun, joten kastelu ei ole ongelma. Sinne voi ajaa autolla, jos on tarvis.

Jos pitää vaikkapa viikonloppuna jonkunlaisia puutarhapäiviä, parkkitilaa on.

Ensi kesäksi on ainakin yksi paikka lisää, jos on tarvetta.


keskiviikko, 15. syyskuuta 2010
kuva


Mistähän kuulin lämpöaallosta, vettä täällä ainakin sataa. Olis vielä istutettavaa, osa jäi nyt ilman penkkiä. Ovat laatikossa tuolla sateessa.

Eivätpä ainakaan kuivu. Olikin yllätys että eivät mahdu samaan penkkiin. Vielä odottaa pari penkkiä perkausta, mutta jätän ne nyt oman onnensa nojaan joksikin aikaa.

Yksi pieni taimi vie tilaa nyt 2x2cm. Kohta se on 20x20cm. Penkissä monia satoja taimia, minkä kerron ja millä.maanantai, 13. syyskuuta 2010
kuva


Tulikin uusi lämpöaalto, joka lisäsi kasvua taimipenkissä. Oikeastaan olen harventanut penkkejä koko tämän välin.
Jotkut kasvaa niin isoiksi, että pienemmät jää varjoon ja ne olikin paras siirtää isojen penkkiin kokonaan. Pienet on taas kasvaneet toisiinsa kiinni.

On täytynyt ideoida taimille enemmän tilaa. Sen teinkin jo, mutta ei onnistunut. Jos olen niinsanotusti pulassa taimimäärän suhteen, on ideoitava jotain. Sitten on päiväkirjalle uutta asiaa.

En voi vielä lopettaa aihetta Siemenistä kukkaloistoon, kun se ei yrityksistä huolimatta ole vielä sitä, mitä olin ajatellut.


maanantai, 13. syyskuuta 2010torstai, 2. syyskuuta 2010
kuva


Sain taimihuoneeni siivottua, olen tosi helpottonut. Se oli oikeastaan ihan vielä niillä sijoillaan, mihin keväällä jäi.
Paperiroskaa tuli vaikka kuinka, ym.ym. roskaa. Nyt on joka laatikko järjestyksessä ja paperit myös. Miten voi edes mahtua huoneeseen niin paljon tavaraa ja roinaa.

No, mitä niitä enää miettimään. Tänään oli niin kylmää ulkona että kädet kylmeni tosi pian. Menin katselemaan taimiani, muuten vaan ja kauhistuin tosissani.

Siellä oli tapahtunut aikamoinen muutos, lähinnä sormustinkukkien osalta. Ovat äityneet kasvamaan jätti-isoiksi, joten ei muuta kuin ottamaan niitä penkkejä väljemmiksi.

Onneksi alkupääty penkistä on ihan vapaa, sinne aloin istuttamaan niitä isoja taimia. Otin sitten vielä kuvia isommista muistoksi. Tykkäsivät luujauhosta näköjään.

Huomenna on mentävä tekemään tilaa lisää, harventamaan. Ihan viimiset hetket ehkä istutella niitä uudestaan.
Luulin tosissaan että ei tarvitsisi enää tehdä siellä mitään.

Kävin tänään taimitarhalla ja ostn kolme mustikan taimea. 3,50e kpl. Vadelmat olis kiva vielä ostaa. En malta odottaa että omat kasvaa siihen mittaan, jotta tulee marjoja.

Kiva oli saada omista mansikan taimista ensimmäisiä marjoja tänä vuonna. Tomaattejakin on lisääntynyt, siinä ja siinä kerkeävätkö punastumaan enää.

Olisin lisännyt kuvia kuvagalleriaan, mutta välijohto on hävinnyt. Se on aina samassa paikassa kuin kamera. Nyt on siivousvimmassa varmaan hävinnyt, toivon mukaan väliaikaisesti.

Menen kerrankin ajoissa lukemaan, aina lupaan, mutta töllötin vie voiton ja istun myöhään yöhön katselemassa ohjelmia yksinään.

Kivaa yksinolo- aikaa on tuo lukeminenkin. On vaan hipsittävä aikaisemmin makkariin, ennenkuin toista osapuolta alkaa väsyttämään.

Siinä on oikea puutarhatonttu, hyvällä. Paljon kaunista on saanut aikaiseksi tuolla ulkona.
Eipä nojaile lapionvarteen.

Ei nyt enää harmita ne ruusujututkaan, alan kai itsekkin valmistautua talveen.


keskiviikko, 1. syyskuuta 2010
kuva


Tekemisen puutetta ei ole ollut. Olin vielä huolissani mitä teen kun taimet on viimisillä sijoillaan.

Eilen otin sisäkukat lämpimään. On jo yöllä niin kylmä. Kuulin tai luin jostain että lämmin aalto olis tulossa vielä.
Ihan kiva, mutta tuskin tarkoittaa yötä. Päivällä se tarpeen onkin. Sisällä on paperihommat rempallaan, kun kesällä olen vaan ulkona.

Kolmena päivänä perkasin huonettani ja nyt on joka glemmarikin katsottu omaan paikkaansa.

Toinen kauhistus on taimihuone. Sitä aloittelin eilen ja sain vasta pienen osan raivattua. Tänään haluan sen suht valmiiksi.

Ulkorakennuksen taimipurkki-varastossa on purkit ja kylvöastiat vaan laitettu sinne pöydälle ja pöydän alle, lattialle myös.

Ne pitää kaikki pestä nyt kun lämmintä vielä on. Sitten lajittelen jokaisen ruukun, purkin ja kylvöalusen että tiedän mistä minkäkin löydän.

Viili-ja florapurkin kanssa. Kun kylvän siemenet, on niitä kiva pesaista lämpimällä vedellä kylppärissä, kun ovat mullasta puhtaat.

Aion siis jatkaa siemenkylvöä, mutta ei lähellekkään sitä, mitä tänä talvena.
En kylväkkään suoraan penkkiin, koska multa on liian lannoitettu ja on sielä rikkiksiä tullut kankaan läpi ym.

Suodatin kankaan aion vaihtaa koko matkalta. Ajattelin isuttaa parinkymmenen sentin pajuista aidan tuon penkin taakse.
Saan suojan niiden kasvaessa taimille naapurin pellon pujoja vastaan, näkösuojan ja siihen voin istuttaa köynnöksiä penkin puolella.

Purkit voin vaikka upottaa multaan, ettei ole niin näkysällä.

Kyllä noissa penkeissäkin on siistimistä, ei puhettakaan luppoilusta. Vuoroin sisällä ja ulkona, ettei yhtä samaa koko ajan.
[riviä: 9kpl, [kt] sivu: 1]
Tähdikki
Lukeminen, kirjoittelu, musiikki
Vaikka läpi harmaan kiven
Lähetä viesti
Perusteellinen, teen sitten mitä tahansa.Kaivan totuuden esiin maksoi mitä maksoi.Aitoutta ja luonnollisuutta kaipaan eniten.Arvostan suuresti kaikkia joiden kanssa teen yhteistyötä tai olen muuten tekemisessä.Olen sitä mieltä että sydämmestään antava saa monin verroin joskus takaisin päin, tavalla tai toisella.Itseensä päin vetävä löytää sen vielä edestään.
 
Arkisto:
2010
11 (26 kpl)
10 (12 kpl)
9 (9 kpl)
8 (11 kpl)
7 (11 kpl)
6 (10 kpl)
5 (8 kpl)
4 (4 kpl)
3 (5 kpl)
2 (7 kpl)
1 (10 kpl)

2009
12 (8 kpl)
11 (12 kpl)
10 (16 kpl)
9 (9 kpl)
8 (14 kpl)
7 (5 kpl)
6 (17 kpl)
5 (14 kpl)
4 (16 kpl)
3 (24 kpl)
2 (23 kpl)
1 (14 kpl)

2008
12 (27 kpl)
11 (6 kpl)
10 (18 kpl)
9 (37 kpl)
8 (36 kpl)
7 (1 kpl)
6 (26 kpl)
5 (9 kpl)
4 (2 kpl)
3 (13 kpl)
2 (5 kpl)
1 (11 kpl)

2007
12 (14 kpl)
11 (1 kpl)

Linkit:
02