Tallukan tarinat
Kirjoittelen tänne erinäisistä suunnitelmista, niiden toteutuksesta ja toteutumisesta tai siitä, kun jäivät vaan suunnitelman tasolle. :)torstai, 4. kesäkuuta 2015

+ Kommentoi (0 kpl)Ne nousivat sittenkin...
lauantai, 5. huhtikuuta 2014
kuva


Vajaan viikon takaiset kylvökset voivat hyvin. Eilen harvensinkin niitä jo hyyyyvin varovaisesti, ihan muutamia ituja nypin pahimmista kohdista. Ja mikä mahtavinta! Chilikin on kasvattanut versot! \o/ Minä kun ajattelin, ettei se sieltä itämään lähde, mutta ähäkutti - olinpas väärässä. Maitopurkkien pohjia olen alkanut säästellä, jotta saan ainakin auringonkukat koulittua uusiin purkkeihin, kunhan ovat ensin kasvattaneet sirkka(?)lehdet. :)

Kovasti tekisi mieli lähteä vähän puuhailemaan tuonne takapihalle, mutta helkkari, kun en omista edes haravaa... :/ Pihapläntti kaipaisi kyllä haravointia ja lisäksi korallikanukasta pitäisi pätkäistä yksi oksa pois, kun kasvaa maata pitkin. Myös kotkansiiven kuivuneet ja kuolleet, edellisvuoden oksat kai voisi leikata pois.

Koska mulla on tarkoitus tehdä uusia kukkapenkkejä pihalle, pitäisi varmaankin alkaa lehtilaatikosta dyykkaamaan sanomalehtiä. :D Ajattelin, että halvimmalla pääsen juurikin sanomalehtipohjustuksella, niin ei tarvitse ostaa edes halvinta mahdollista Rainbowin suodatinkangasta. Sitäkin olen tässä funtsinut, että jahka saan nuo narsissien sipulit tökittyä maahan, pitäisiköhän niillekin tehdä ihan kunnon pohjustettu istutusalusta? Kun ajatuksena on istuttaa niiden seuraan myös muita aikaisen kevään kukkia. Vai tekisiköhän kevätkukillekin kohopenkin tuonne norjanangervojen katveeseen?

Ja sitten.... Hoksasin toissa iltana, että meillähän on olohuoneen katossa, portaikon yläpäässä, täysin amppelia vailla oleva koukku! :D Tällä hetkellä koukusta roikkuu rautainen kynttelikkö, mutta amppelia tuo kohta ihan selvästi kaipaa. ;) Tuota paikkaa vain mietin... Kun se on varjoinen tai hyvin vähän hajavaloinen paikka, jonka valonlähteinä toimii normaalit huoneen valot olohuoneessa ja eteisessä. Koukku on useamman metrin päässä olohuoneen ikkunoista, eli aikas hämärä paikka. Eilen illalla katselin netistä, mikähän rehu tuohon voisi käydä ja eniten silmää miellyttivät Asparagus-suvusta lähinnä hienohelma. Toki muutkin tuon suvun parsat kävisivät, siis silmälle. Huiskulan sivuilta löysin myös herttaköynnösvehkan (Philodendron scandens), hopeaköynnöksen (Scindapsus pictus) ja kääpiököynnösviikunan/vesiviikunan (Ficus pumila). Myös lyhtykukat ovat aika veikeitä, etenkin laskuvarjolyhty (Ceropegia sandersonii). Jos joku osaisi em. sanoa, mikä sopisi kuvailemaani paikkaan, niin tyytyväinen olisin.

Ai niin, ja sitten se kuva chileistä. :) Jaa, no se hyppäsikin tuohon ylös.
+ Kommentoi (0 kpl)Kevät keikkuen tulevi... kai...
keskiviikko, 2. huhtikuuta 2014
Oregano itää
Oregano itää


Ei vaan eilen aamulla siltä tuntunut, kun lunta tuli taivaan täydeltä. Eikä tänäänkään keväisen lämmintä ole ollut. Melkoisen kylmä huju puhaltanut.

Kevät on silti uuden heräämisen ja syntymisen aikaa. Niinpä tänään huomasinkin, että myös on mun sunnuntaina kylvämät oregano, basilika, auringonkukka ja olkikukka itävät! Chili ja persilja antavat vielä odottaa itsejään, mutta eiköhän nekin vielä versoja pukkaa. Hiljaahan hyvä tulee. :) Vein muuten eilen meidän nuoremman koiruuden miehelään. Jospa sielläkin olisi kovasti "kylvetty" pentukoiran siemeniä ja ne lähtisivät myös itämään. ;)
+ Kommentoi (0 kpl)Isänmaata kynsien alla
sunnuntai, 30. maaliskuuta 2014
Siellä ne nyt toivottavasti itävät
Siellä ne nyt toivottavasti itävät


Ai että, sai kuin sainkin siemenet kylvettyä istutusalustoille vai mitä ne nyt liekään. Toivottavasti edes osa itäisi. Sitten kai pääsee koulimishommiin? Tuskin maltan odottaa, että taloyhtiölle tulee siirtolava, niin pääsee siivoamaan parvekkeen ja laittamaan yritit sinne kasvamaan. Ja että pääsisi möyrimään tuonne takapihalle.... Kalkkia, multaa, kiviä, penkkejä, reunuksia - ai jai, kaikkea ihanaa!
+ Kommentoi (0 kpl)
sunnuntai, 30. maaliskuuta 2014
Onpa tänään kalsea tuuli. Lieköhän vielä lunta antaa...? Johan tässä olikin pitkään niin ihanan lämmintä. Jotain puutarhan hoitoon liittyvää tekisi mieli alkaa puuhastella. En tiedä, pitäisköhän käydä hakemassa yrttien- ja kesäkukkien siemeniä, istutusmultaa, purkkeja jne. Voisin taktisesti jäädä sisälle puuhailemaan istutusten kanssa ja näin välttää miehen kaavaileman auton siivouksen. :D
+ Kommentoi (0 kpl)Tästä se lähtee
torstai, 27. maaliskuuta 2014
Tänä keväänä on purrut jokin ihmeen inspiraatiokärpänen. Tarkoitan tällä sitä, että puolikuolleen tuoksutraakkipuun ja lähes yhtä kuolleen palmuvehkan lisäksi kotiin on hankittu vähän lisääkin viherkasveja: On kentianpalmu, ihmepensas, lehtikaktus (joulukaktuksena ostettu joulun aikaan), jokin pieni saniainen ja aloe, en tiedä mikä niistä kaikista.

Näiden lisäksi Prismassa kuulin jo vähän nuutuneen rönsyliljan huutelevan minulle "Ooosta miiinuuuut!" No ostettavahan se oli. Pari viikkoa katselin sitä olohuoneen ikkunalla ja manasin mielessäni, kun se ei tuntunut piristyvän. Sitten yhtenä päivänä kyllästyin katsomaan sitä, joten levitin keittiönpöydälle sanomalehteä, kaivelin kaikki asunnon vapaana olevat ruukut ja multapussin ja päästin tuon ressukan pälkähästä.

No olipa ihme, että kukkanen oli niin väsynyt: Sen ruukku oli täynnä juuria eikä multaa ollut nimeksikään. Niinpä jaoin rönsyliljan ja sain siitä yhdestä viisi! Kun nuo pääsivät pois ahtaasta ruukusta jokainen omaansa, ovat piristyneet kummasti ja kukkivatkin. Jotain osasin siis tehdä oikein!

Kaikki viherkasvit ovat päässeet jo uuteen multaan ja tilavimpiin ruukkuihin. Traakkipuu vaan ei ota piristyäkseen. Latvoinkin sen hätäpäissäni ja tökkäsin latvat samaan purkkiin "emäkasvin" kanssa. Puhdistin pölyt lehdiltä oikein hellävaraisesti ja juttelinkin sille mukavia. Silti se on allapäin... Toivottavasti se tokenee kesällä viimeistään parvekkeelle päästyään.

Tänään, jälleen Prismasta, tarttui matkaan tetenarsissi. Pienessä purkissa oli neljä tai viisi sipulia, joista on versonut hyvin vihreää. Taitaa siellä nuppu tai kaksikin olla. Sen vaihdoin myös uuteen ruukkuun, joka tosin on aika jätti narsissiin kokoon verrattuna, mutta muutakaan ei ollut saatavilla tähän hätään. Lykkään sen jossain vaiheessa, varmaankin kukinnan jälkeen, tuonne pihalle.

Inspiraatiokärpäsen purema vaikuttaa viherkasvien lisäksi myös sisustusinnostukseen. Pitäisi löytää uusia verhoja, uusi olohuoneen matto ja ja ja... Koska tämä meidän asunto on niin jumalattoman pimeä, ostin jo aikaisemmin keväällä nipun silkkikukkia, jotka "istutin" lasimaljakkoon, joka on puolillaan mustia koristekiviä. Vähän siis väriä tähän huusholliin.

Sitten olen kuumeisesti suunnitellut tuohon takapihan pläntille kohopenkkiä perennoille, syyssipuleille istutuspaikkoja, kivikkopenkin tekoa ja paikkaa ja parvekkeelle kasvillisuutta. Nettiä kolutessa on vain tullut runsaudenpula, enkä oikein enää tiedä, mitä istuttaisi mihinkin, kun kaikkea pitäisi saada. :D Ensin meinasin parvekkeelle jotain nopeakasvuista köynnöstä. Sitten siirsinkin mielessäni köynnöksen kasvamaan olematonta köynnöskaarta pitkin takapihalle. Karjalanneitoa on ainakin saatava pariin amppeliin.... Ehkä sittenkin laitan partsille yrttejä ja kukat patiolle/takapihalle.... Eihän tästä nyt tule yhtään mitään! :D

Takapihaamme siis koristaa jo 10 norjanangervoa, jotka on istutettu 90 asteen kulmaan 5 + 5 niin, että kulmassa on aukko kulkua varten. Tähän aukkoon suunnitelin sitä köynnös/ruusukaarta. Sitten siellä nököttää pari vuotta sitten istutettu (neilikka?)ruusu, tuija sekä muutama (tarha?)lilja. Ja rikkaruohot ja sammal.... Jotain täytyy tänä keväänä ja kesänä tehdä, kun nyt vain saisi selvät sävelet tähän kaikkeen suunnitteluun.

Tänään rekisteröidyin tänne puutarha.netiin ja ilta onkin mennyt tähän sivustoon tutustuessa. Tosi kiva ominaisuus tässä blogissa tuo säänseuranta. :) Cool!

+ Kommentoi (0 kpl)
[riviä: 6kpl, [kt] sivu: 1]
Tallukka
Jyväskylä ,
harrastaa: opiskelu ja koirat, uutena kasvit sisällä ja ulkona
noudattaa mottoa: Koitan olla jonakii
Lähetä viesti
Olen 30+ nainen, jonka kanssa saman katon alla asuu aviomies ja poika sekä kaksi saksanpaimenta, viljakäärme ja jättiläistuhatjalkainen. Eläinrakas olen ollut aina ja nyt "vanhemmiten" on alkanut putkahdella ihan uusiakin intressien kohteita, kuten nyt uusimpana viherkasvit sekä puutarhan hoito. Keksin myös vihdoin, mitä haluan tehdä isona ja ajattelinkin jossain vaiheessa hakea (ja toivottavasti myös aloittaa) puutarhurin opintoihin. :)
 
Arkisto:
2015
6 (1 kpl)

2014
4 (2 kpl)
3 (3 kpl)