Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Eristäminen aihealue
pvm: 3.12.2019 13:47

Kysymys: Eristäminen sisäpuolelta

Eristäminen

Hei,


rintamamiestalossamme vm. 1952 on ulkoverhoiluna mineriittilevy, joka on näköjään naulattu suoraan kiinni pystylaudoitukseen, ei näy koolausta tai tuuletusrakoa. Tämä on riskirakenne, mutta julkisivu uusitaan parin vuoden sisään.


Varsinainen kysymys liittyy sisäpintoihin, jotka ovat varsin alkuperäisessä kunnossa. Tapetien alla on ilmeisesti haltex/huokolevy kiinnitettynä suoraan vaakalaudoitukseen. Vaakalaudoituksen takana on tervapaperi ilmansulkuna ja mitä ilmeisimmin sen takana purut.


Höyrysulkua ei ole siis ilmeisesti ollenkaan? Voiko huokolevyn poistaa ja laittaa tilalle 30mm uretaanieristeen (finnfoam/kingspan) pintagyprokilla? Tämä toimisi myös höyrysulkuna.


Kysymyksen herättää lähinnä kastepisteen mahdollinen siirtyminen, koska rakennehan ei ilmeisesti tuuletu ulospäin? Toisaalta onko tarkoituksenmukaista, että ulkoa tuleva kosteus kuivuu sisäänpäinkään?


Osaisiko joku siis sanoa, voiko huokolevyn poistaa ja laitaa tilalle 30mm polyuretaanieristeen ja gyprokin, vai onko ainut turvallinen vaihtoehto laittaa pelkkä saneerausgyprokki huokolevyn päälle On tiedossa, että eristäminen on parempi tehdä ulkoapäin, mutta tämä on edessä vasta parin vuoden sisällä, tällöin korjaantuu myös julkisivun tuuletus.

Jäsenen J10874451416 antama (6.3.2020 11:31) kommentti

Jos teet niin kuin virallinen vastaus neuvoo eli uretaanilevyt seiniin, niin varaudu laittamaan myös koneellinen ilmanvaihto. Tuttava teki näin ja seuraavana talvena ikkunat oli koko ajan märkiä, vesi valui karmeja pitkin ja gyprocin pintaan alkoi ilmestyä mustia pilkkuja. Asennettiin  koneellinen ilmanvaihto ja ongelma poistui. Talo on rintamamies-talo, välikatossa ja lattiassa on purut. Omistaja ajatteli että purueristeiset lattia ja katto riittävät pitämään talon hengittävänä. Ei toiminut. 

Jäsenen TI-mieskin antama (6.3.2020 20:17) kommentti

Myös painovoimainen ilmanvaihto toimii jos sellainen on, yleensä noista puuttuu ilmanvaihto kokonaan. On vain horot rakenteet, ikkunat ja ovet joista ilma vuotaa. Mikään rakenne ei hengitä, jotkut rakenteet tasaavat kosteutta jos eivät ole höyrytiiviit. Jos rakenne "hengittää" niin silloin se on huonosti tehty koska on jätetty ilmavuotoja.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Korjauksen voi tehdä esittämälläsi tavalla. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että uretaanilevyllä höyrynsulkua muodostettaessa mihinkään ei saisi jäädä reikiä tai rakoja. Juuri näiden "kanavien" läpi kosteutta sisältävää ilmaa pääsee purkautumaan ulospäin ja näin purueristyksen sisään voi syntyä tilanteita, joissa purut kostuvat. Ongelmakohdiksi tällaisessa ratkaisussa muodostuvat helposti sähkörasiat ja kaapelointi, ja niiden tiivis liittäminen rakenteisiin on vaativaa.
Rakenteen ei sinänsä kuulukaan "tuulettua" ja uskoisin, että tuo Minerit seinä toimii edelleen, niinkuin tähänkin asti. Yleensä, kun noita Minerit verhouksia avataan, alta löytyy terveen oloista betonilautaa tms. Rakenne on sen verran kuivunut harvaksi, että riittävää tuuletusta tapahtuu. Kosteus kulkee seinärakenteissa eri vuodenaikoina eri suuntiin ja tämän liikkeen hallintaan on tarkoitettu uudet hengittävät ilmansulkupaperit. 

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Eristäminen sisäpuolelta":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: