Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 17.3.2015 16:27

Kysymys: Avokadopuu voi huonosti, hoito-ohjeita?

Huonekasvit

Moi,

Koitin jo viime perjantaina kirjoitella viestiä, mutta silloin oli viikon kysymyskiintiö täynnä.

Mulla on pari avokadon tainta kasvamassa. Toinen on ehkä muutaman kuukauden vanhempi kuin toinen. Pidempi on talven myötä pikku hiljaa tiputellut lehtiä ja ne ovat kuivuneet rapeiksi vuoron perään. Nyt lyhyemmänkin lehdet ovat alkaneet käpristyä.

Missä menee vikaan ja mitä pitäisi tehdä toisin? Olen kastellut niitä pari kertaa viikossa ja veden mukana on ollut myös Biolanin "luonnon ravinnenestettä". Olen myös suihkinut vettä taimien päälle siitä asti kun huomasin lehtien alkavan käpristyä.

Lueskelin netistä, että juuret vaatisivat paljon tilaa, joten pidempi sai isomman ruukun perjantaina ja pienempi sunnuntaina. Oli aikaisemmin samankokoisessa kuin tuolla pienemmällä on kuvassa.

Lueskelin myös jotai puun leikkaamisesta/latvomisesta, mutta miten tämä käytännössä toimii, etten tapa puun alkuja? Miten sen saisi parhaiten haarautumaan ja muuttumaan pensasmaiseksi? Isompi menetti maantaina latvastaan noin 20cm pituutta, kun leikkasin lyhemmäksi sen pudotettua viimeisimmän lehtensäkin.

Pystyisittekö antamaan vähän hoito-ohjeita muuta hyödyllistä tietoa, jolla nuo saisi kukoistamaan paremmin? Rungot kuitenkin näyttävät mielestäni hyviltä, mutta lehdet kärsivät.Avokadot ruukuissaanä, .
Isomman avokadon lehdet

Pienemmän avokadon lehdet


Jäsenen JUHANI VIKMAN  antama (10.1.2019 23:6) kommentti

pistä ruukkuun missä on pohjassa reikä ja sinne kiviä  muutama ja multaa , alustaksi sellainen tassi johon mahtuu vettä n.2cm .Kaikki kasvit ottaa veden juurillansa ,ei kastella päältä.siksi ne ei saa vettä ja kärsii .
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kerrataan avokadon hoito-ohjeita; jospa syyt ja apu löytyisivät niistä? Periaatteessa syitä taimiesi lehtien kuivumiseen voi olla nimittäin useita - ja valitettavasti juuri tämä ensimmäinen talvi on avokadon taimille se vaikein.

- Avokado pitää runsaasta valosta ja talvella eteläikkuna (tai lisävalon antaminen) olisi ihanteellisin kasvupaikka. Jos kasvi on ikkunalla, niin varmista kuitenkin ettei ikkunoista vedä; siitä avokado ei pidä. Normaali huoneenlämpö on ok.

- Nopeasti kasvava juurakko vaatii tosiaan tilavan ruukun (ensimmäisten vuosien aikana ruukunvaihtoja voi joutua tekemään useinkin). Mullan tulisi pysyä tasaisen kosteana koko ajan; vain pintamulta saa välillä kuivahtaa. Lehtiä saa suihkutella suhteellisen usein ja ilmankosteutta voi nostaa muillakin keinoin (vesiastiat, kasvin nosto suihkutilaan pesun jälkeen jne.) Ahdas ruukku ja kasvin kuivahtaminen näkyy nopeasti lehtien nuupahtamisena.

- Syksyllä ja talvella lannoitetta voi antaa muutaman kuukauden välein - keväästä kesään muutaman viikon välein.

Pieni avokado ei helpolla haaraudu; varsinkaan, jos yhteyttävää lehtiparia ei jää jäljelle. Yleensä latvominen pensasmaisuutta tavoitellessa on ajankohtaista vasta muutaman vuoden ikäisellä taimella. Toivottavasti saat taimesi elpymään. Jos kuitenkin tällä kertaa epäonnistut, niin älä anna sen lannistaa vaan kokeile uudestaan!

Ps. Oletko lukenut? Huonekasvi hedelmästä

 Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Avokadopuu voi huonosti, hoito-ohjeita?":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hoito-ohjeita kaktukselle
Hei! Ostin pienen kaktuksen nimeltä " Gymnocalucium mihanovichii" ja hoito-ohjeita kysyisin......
Joulukaktuksen hoito kukinnan aikana
Hei! Joulukaktuksen hoito-ohjeita kaipailisin...kukkii pian itäikkunalla....
Kuivahtanut sitruspuu?
Ostin muutama viikko sitten sitruspuun Plantagenista. Se voi vielä vähnä aikaa sitten hyvin, mutta nyt sen lehdet ovat alkaneet käpristyä ja hede...
iki-vihreän viiniköynnöksen leikkaus?
Eli minulla on keino-valolla toimiva kasvihuone makuuhuoneessani. Ja olen siellä onnistunut idättämään väli-meren al...
Kukkapenkki koivujen alle
Suunnittelimme rakentaa kukkapenkin tontin rajalla olevien koivujen alle. Tällä hetkellä siellä kasvaa nurmikkoa. Luin kuitenkin puutarhalehdestä...
New Dawnin hoito siirron jälkeen
Siirsin viime viikonloppuna, riskillä, hyvin kasvuun lähteneen köynnösruusuni. Juuripaakkua tuli mukaan vain osa, ruusumultaa ja vettä olen antan...