Edellinen | Huonekasvit aihealue | Seuraava |
Kysymys: Siirappimainen neste orkideassa
Huonekasvit
Minulla on yli 30 Phaleenopsis orkideaa. Osalla on lehtien reunojen alapinnoilla siirappimaista
nestettä lehtien reunoilla. Tämän katraan olen pitänyt erillään terveistä kasveista.
Olen kokeillut Provado puikkoja kasvien juuristoon upottamalla, samoin suikutusversiona samaa ainetta. Viimeksi tein kirkkaasta viinasta sekoituksen veden ja muutaman tipan astianpesu-
ainetta, jonka käsittely tein kolmesti muutamien päivien paussin jälkeen. Se näytti tehoavanb parhaiten, tosin siirappia löytyy vähän vieläkin.
Punkkeja, kirvoja tms. ei ole löytynyt suurennuslasilla hakemalla. Mistä ihmeestä on kyse?
Aiemmin perhosorkideani eivät ole tehneet ilmajuuria ollenkaan, nyt niitä ja kiekejä on tullut
aivan tolkuttomasti. Myös aiemmin lähes aina kukkineen orkideani ovat pitäneet pitkää paussia.
Onko vika kasvualustassa?
Nyt kymmenisen orkideaa yrittää kasvattaa kukkavanojaan loisteputken alla. Arvelen ettei valon määrä ole optimi. Olisiko vielä marraskuussa ikkunalaudalla kyllin päivänvaloa ja illemmalla voisi käyttää loisteputkea?
Kommentoi:*
"Siirappimainen neste" orkidean lehdissä voi joskus olla tuholaisten aiheuttamaa, mutta silloin esimerkiksi kirvoja pitää olla todella paljon. Ja ne olisi helppo huomata.
Silloin tällöin orkideat pusertavat nestepisaroita esimerkiksi kukintovarteen ja kukkiin. Tällöin ne ovat luonnon oma suojautumiskeino: pisaroista kiinnostuneet (esimerkiksi muurahaiset) suojelevat kasvia muiden hyökkäyksiltä.
Sen sijaan lehtiin säännöllisesti tihkuvat pisarat kertovat kasvin aineenvaihdunnan ongelmista. Juuret pumppaavat lehtiin enemmän vettä ja ravinteita kuin mitä lehdet pystyvät käsittelemään – ja ylimäärä tihkuu ulos.
Mikähän tekijä olosuhteissasi on näiden kasvien kohdalla muuttunut? Kasvualusta, kastelu, ravinteen tai valon määrä?
Ravinteiden ja veden saanti, valon määrä ja lämpötila ovat asioita, jotka riippuvat toinen toisistaan. Valon vähentyessä myös ravinteita ja kastelua pitää vähentää. Runsas juurten sekä keikien kasvu kielii myös turhan runsaasta ravinnemäärästä. Orkideat kasvavat säästeliäästi: perhosorkideoidenkin lehdet kestävät useita vuosia.
Meillä Provado-nimellä myytävissä imidaklopridia tehoaineena sisältävissä puikoissa on lisänä myös ravinteita. Vaikka puikkoja on helppo käyttää "varmuuden vuoksi", niiden tehoaineen on todettu olevan mm. mehiläisille tuhoisa. Useissa EU-maissa alkaa kyseisen tehoaineryhmän käyttökielto joulukuun alusta, ainakin kahden vuoden ajaksi.
Laiska kukkiminenkin saattaa osaltaan johtua liiasta ravinnemäärästä. Siihen vaikuttaa myös lämpötila, varsinkin yölämpötilan pudottaminen muutamalla asteella auttaa kukintainnon laukaisemisessa.
Kaupoissa myytävien perhosorkidearisteymien esivanhemmat ovat kotoisin trooppisesta Aasiasta, päiväntasaajan molemmin puolin. Siellä ei päivän pituus vaihtele vuoden mittaan kuin parilla tunnilla. Sen sijaan meillä on yötön kesä ja pitkä pimeä talvi. Perhosorkidea kasvaisi tasaisesti koko vuoden, jos saisi lisävaloa siten, että päivän pituus olisi 12–14 tuntia. Myös yön pimeys on orkideoille tärkeää: silloin käytetään päivällä hamstrattu valoenergia kasvamiseen.
Valoisallakin ikkunalla lisävalo puolustaa siis paikkaansa, varsinkin silloin kun kesän aikana kehittyneiden kukintovarsien nuput alkavat avautua, useimmiten juuri marras-joulukuun pimeimpinä aikoina.
Oili Pentinsaari
Orkidealehti, toimittaja
www.suomenorkideayhdistys.fi
Kommentoi:*
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:
Hei, en tiedä onko tämä sopiva paikka kysellä tätä, mutta kuitenkin. Minulla on ötököit&a...
Hei.Ostin muutama päivä sitten Phalaenopsis-orkidean ja eilen huomasin että orkideassa on jokin tuholainen. No selviteltyäni asiaa tulin siihen tuloks...