Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 12.3.2015 13:1

Kysymys: Sitruspuun vaivat - ja kasvatus

Huonekasvit

Hei.


Ostin ikeasta sitruunapuun jokin aika sitten ja nyt huomasin että siinä on ihan maanrajassa jokin vika kaarnassa. Olim aiemmin ihmetellyt miksi hedelmät tippuvat ennen aikojaan tai saavat "arpia" ja lehtiin tulee reikiä. Mitähän minun pitäisi tehdä? Varsinkin kun näistä puista on hyvin vähän suomenkielistä tietoa.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Sitruunapuusi (Citrus limone) on satoa tuottava, joten se kuvittelee kasvukauden olevan täydessä vauhdissaan. Normaalistihan sitruunat talvetetaan loka-maaliskuussa 5-10 asteessa, valoisassa paikassa, niukalla kastelulla. Sitruuna viihtyy kasvuaikana valoisassa ja aurinkoisessa paikassa (paahteelta suojattuna), joten kasvussa oleva puusi vaatisi siis nyt eteläikkunan valoa tai lisävaloa kasvilampusta. Onko se tällaisessa paikassa? Hedelmien tippuminen voisi nimittäin johtua juuri tästä syystä, ettei kasvilla yksinkertaisesti riitä yhteyttämistuotteita valon vähyyden vuoksi riittävästi; pintavaivatkin johtunevat yhteyttämis- ja ravinneongelmista.

Maanrajassa jokin vika? Jos kyseessä on jokin pintavaurio, niin se ei kasvia sinänsä haittaa, sillä yhteyttämistuotteet kulkevat kyllä ehjän osan kautta molempiin suuntiin.

Lehtien reikiintyminen; tarkastitko sitruspuusi tuholaisten varalta? Tarkasta lehtien alapinnat ja haarat erityisen hyvin - ja tee vaikka mäntysuopakäsittely ihan kaiken varalta. Sitruspuut houkuttelevat esimerkiksi villakilpikirvoja. Toki lehtien reikiintyminen voi johtua ihan palovammastakin (sumuttelusta jäänyt pisara, johon aurinko sopivasti osuu).

Kevään edistyessä voit siirtää kasvin itä-/länsi-ikkunalle ja sitten kesällä pihalle tai parvekkeelle. Keväällä ruukunvaihto (läpäisevä, hiekkapitoinen multa, reilu ruukku). Sitruunapuu pitää sumuttelusta ja säännöllisestä kastelusta, mutta multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitus kasvukaudella 1-2 x kk kastelun yhteydessä.

Ps. Oletko muuten huomannut, että Keskustelupalstalla oma viestiketjunsa sitruskasveillakin?

Lisäiloa: Huonekasveja hedelmien siemenistäArvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Sitruspuun vaivat - ja kasvatus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tomaatin kasvatus
Hei!Kyselisin sellaista, että onko tomaatin kasvatus sisällä olohuoneessa aivan mahdoton ajatus vaikka ostaisi sille lisävaloa? onnistuuko se mitenk&#...
Kuivahtanut sitruspuu?
Ostin muutama viikko sitten sitruspuun Plantagenista. Se voi vielä vähnä aikaa sitten hyvin, mutta nyt sen lehdet ovat alkaneet käpristyä ja hede...
Ohjeita kasviterraarion perustamiseen
Haluaisin perustaa kasviterraarion. Ostin tyhjän akvaarion,johon kuuluu akvaario,pumppu ja lamppu. Mitä tarvitsen pohjaksi?Onko kastelujärjestelmälle...