Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 10.8.2022 11:7

Kysymys: Vinttitilan eristys

Huvilat ja mökit

Hei. 

Olemme kunnostamassa hirsirunkoisen, n. 100v. vanhan mökin vinttiä lämpimäksi tilaksi. Olemme jo eristäneet katon ja seinät. Seuraavaksi olisi vuorossa lattia, joka on aikoinaan eristetty sammaleella ja hiekalla, joiden alle laitettu kaikenlaista pahvia, paperisäkkiä ym. ja päälle laitettu tod.näk. myöhemmin lasivillalevyjä. Eristeen alla on limittäin laitettu paksu lauta, joka toimii alakerran kattona. Asiat, jotka meitä askarruttavat ovat: - Voiko sammaleen ja hiekan edelleen jättää eristeeksi (on kuivaa, ei haise, eikä varise alakerran puolelle)?  - Lattiaan olisi tarkoitus laittaa levy ja laminaatti, mutta tarvitseeko johonkin väliin laittaa myös jotain paperia? - Tarvitseeko tila jonkin ilmanvaihtoventtiiliin tms, jotta tuulettuu? Alakerrassa on tulisija ja hormi kulkee vintin tilan läpi. 

Kiitos!

Maarit

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos tällainen "perinnerakenne" halutaan säilyttää, niin vanhat eristeet voi sinne välipohjaan jättää. Mitään paperia tms ei tarvita, eikä myöskään tuuletusta. Eri asia on sitten, jos mökkiä pidetään kylmillään osan vuotta, silloin rakenteiden toimivuus kannattaa käydä paikallisen asiantuntijan kanssa läpi (siis tilanteessa, jossa yläkerta on nyt eristetty, ja tuo ko. välipohja on aiemmin ehkä "hengittänyt" suoraan vinttitilaan. Tämä on tietysti arvailua, koska en tunne tapausta ja käyttötarkoitusta tarkemmin.

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Vinttitilan eristys":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: