Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 15.9.2023 8:44

Kysymys: Aroniamarja ripuli

Hyötypuutarha

Hei, voiko tulla aroniamarjojen syönnistä joka aamu, uutena viikoksi mustat vetiset ulosteet,? Kasvoi lähellä muumiotauti luumupuuhuun mutta huuhdeltiin ja pakastettiin marjaaroniat. 

onko joku kokenut samaa? Kiitos 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Marja-aronia sisältää runsaasti liukoisia kuituja, jotka edistävät ruuansulatusta sekä tanniineja, jotka voivat aiheuttaa herkkävatsaiselle oireita etenkin isoina annoksina ja usein käytettynä. Tummt marjat värjäävät ulosteen tummaksi, joten väristä ei ole syytä huolestua.

Jos aronian marjojen syönti aiheuttaa vatsan toimintaan ongelmia, kannattaa harventaa käyttöä ja vähentää annostusta, jotta elimistö tottuu uuteen, voimakkaaseen ravintoaineeseen. Kannattaa antaa vatsan rauhoittua ja sen toiminnan normalisoitua ennen kuin käytät aroniaa uudelleen. Mikäli oireet eivät poistu aroniatauosta huolimatta, lienee löysävatsaisuuden syynä jokin muu kuin aronia.

Raakojen aronian marjojen syönti saattaa myös olla vatsavaivojen osasyynä, mikäli satoa on jo tänä vuonna kerätty. Marjat nimittäin eivät ole parhaimmillaan vielä, vaikka ovat jo mustia. Ne ovat poimintakypsiä loppusyksystä, säistä riippuen syyskuun lopulla tai vasta lokakuussa. Marjat tarvitsevat syyssateita kasvaakseen täyteen kokoonsa. Samalla ne makeutuvat parhaimmilleen, etenkin jos pieni pakkanen pääsee niitä puraisemaan.

Marja-aronia on superruokaa pikkupakkauksissa, niin täynnä se on kaikkea terveyttä edistävää. Lisäksi pensaat ovat helppohoitoisia ja ilmastollisesti kestäviä eivätkä niitä taudit juuri vaivaa. Marjoja voi yhdistellä vaikkapa omenoihin, jolloin niiden hivenen kasvas maku lauhtuu. Samalla annostelu pienenee kuin itsekseen ja elimistö saa tilaisuuden totutella tähän hienoon ravintoaineeseen.

T. Muhevaisen vastaustiimi

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Aroniamarja ripuli":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: