Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 12.9.2023 10:21

Kysymys: Chilin säilöminen

Hyötypuutarha

Yritin selvittää miten chili kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Pakastaminen on oivallinen tapa säilöä chilejä. Ne voi pakastaa kokonaisina tai paloiteltuina. Kokonaiset vievät enemmän tilaa, mutta ne on helppo käyttää yksitellen, jos ne pakastaa rasiassa, jossa ne pysyvät toisistaan irrallaan. Vakumointi on hyvä tapa säästää tilaa, mutta vakumointi kannattaa tehdä annospakkauksissa. Jos ei haluta käyttää siemeniä, ne on syytä poistaa ennen pakastamista. Siemenissä saattaa olla jopa voimakkaampi polte kuin itse hedelmän lihassa.

Toinen tilaa säästävä säilöntätapa on kuivattaminen. Paloitellut chilit kuivataan kuivurissa tai vaikkapa uunissa, jossa lämpötila pidetään alle 50 asteessa. Uunin luukku pidetään raollaan kuivatuksen ajan ilmanvaihdon vuoksi. Kuivatut chilit jauhamalla ne menevät entistä pienempään tilaan. Jauhettaessa täytyy varoa chilipölyä, sillä se on hengitettynä todella polttavaa. Kuivattaminen käy sekä siemenineen että ilman siemeniä, mutta jos kuivatut chilit halutaan jauhaa, suosittelemme poistamaan siemenet ennen jauhamista.

T. Muhevaisen vastaustiimi


 

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Chilin säilöminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Chilien hot Lemon ja Jamaica Red Habaneron itävýys
Laitoin tammikuun alussa itämään samoihin olosuhteisiin Apachea, Jamaica Bell, Hot Lemon ja Red Habanero chilejä, kahdesta jälkimmäisest...
Mikä sipulikasvi?
Vanhan talon aurinkoisella seinustalla kasvaa pienisipulinen kasvi, jonka runsaat lehdet ovat pitkät (pitemmät kuin narsissilla) ja melko pehmeät. Pitkiin...