Edellinen | Hyötypuutarha aihealue | Seuraava |
Kysymys: Hapan kasteluvesi
Hyötypuutarha
olemme kastelleet kesällä kasvihuoneemme kasveja järvivedellä ja oletettavasti järvivesi on liian hapanta, sillä tomaatti teki kyllä satoa, mutta muut kasvit eivät. Kurkku sai koko kesän aikana aikaiseksi vain yhden pienen kurkun. Sipuli teki noin 20 cm ohutta vartta, mutta itse sipulit nostettiin saman kokoisina ylös kuin ne oli istutettukin. Porkkanoista tuli 4 cm pituisia ja ohuita. Salaatista tuli ohuita 15 cm pituisia luiskia. Peruna kasvoi ulkona, mutta tuotti vain muutaman uuden perunan per siemenperuna. Kaikki, perunaa lukuunottamatta, kasvoivat kasvusäkeissä (lannoitteet valmiina).
Mutta miten saisimme järviveden emäksisemmäksi ?
Kommentoi:*
Melkoisen turhauttavaa työtä olette tehneet kun satoanne kuuntelee. Suomessa maa ja järvivesi on usein tosiaan melko hapanta (pH alle 6) ja useimmat kasvit viihtyvät parhaiten hieman emäksisemmässä maassa (pH 6-6,5). Erityisesti porkkanat tarvitsevat paljon magnesiumia ja kalsiumia ja tarvitsevat emäksisemmän maan (pH noin 7).
Emäksisyyttä eli maan pH:ta lisätään yleensä kalkitsemalla. Kalkitseminen myös lisää maahan kalsiumia ja magnesiumia, joita kasvit siis myös tarvitsevat. Perunamaata taas ei perunaruven riskin kasvun takia voi oikein kovin enempää kalkita.
Olette siis kasvattaneet kaiken (lukuunottamatta perunaa) kasvusäkeissä, joissa kasvualustan pH on optimaalinen ja jotka periaatteessa sisältävät tarpeelliset lannoitteet kasvukauden kasvua ajatellen. Mikäli kyseessä ovat Biolanin varastolannoitetut Kasvusäkit, niin olette varmaankin päätelleet oikein epäillessänne syynä huonoon satoon olevan happaman järviveden (voitte testauttaa sen helposti näytteestä). Tärkeintä onkin nyt siis pitää yllä kasvualustan sopivaa pH:ta. Suosittelemme hankkimaan pH-mittarin tai pH-liuskoja, joilla voit seurata tilannetta ja tarpeen vaatiessa lisäämään pieniä määriä kalkkia myös kasvukauden aikana.
Jos kuitenkin olette käyttäneet kasvatuksessa jotain muita kuin Biolanin Kasvusäkkejä (peruslannoitettu kasvusäkki tai tavallinen säkkimulta), niin siinä tapauksessa uskomme syyn huonoon satoon paremminkin löytyvän ravinteiden puutoksesta. Kasvualustan pH-puskuri on nimittäin yleensä niin suuri, ettei järvivedellä kastelu haittaa kasveja ellei se sitten satu olemaan hyvin hapanta suovettä. Yleensä huono kasvu viittaa nimenomaan ravinteiden puutokseen. Jos näin on, niin suosittelemme tulevana kasvukautena kiinnittämään erityishuomiota lannoitukseen - tai hankkimaan Biolan Kasvusäkit, joissa on kaikki tarpeellinen valmiina koko kasvukautta varten.
Oletettavasti kasvualustan PH on soveltuva, kuten totesitkin. Järviveden ollessa hapanta (tämän voimme mitata, mutta oletetaan, että se nyt on hapanta), se lisää kasvualustan happamuutta. Kalkin lisääminen on ehkä yksi keino, mutta käsittääkseni se on aika hidas vaikutukseltaan ?
Mitä voimme lisätä kastelukannuun tai vesiastiaan, jotta itse kasteluvesi olisi jo emäksisempää ?
Meillä on ollut Biolanin Kasvusäkit = peruslannoitettu kasvusäkki.
Järvialue todennäköisesti olla hapanta, sillä siellä kasvaa hyvin mustikat ja havupuut sekä runsaasti pursuja ja tupasvillaa.
Kalkitus muuttaa ilmeisesti ph-arvoa hitaasti ja siten mahtaako tuo kasvukauden aikainen kalkitus riittää. Eli miten itse veden saisimme emäksisemmäksi - voidaanko jotain ainetta lisätä veteen tai tuleeko meidän suodattaa vesi tai ????
Kalkitseminen lisää maan PH:ta hitaasti. Se ei siksi liene riittävää tällaisessa tilanteessa.
Miten saisimme järviveden jo kasteluvaiheessa emäksisemääksi ? Suodattamalla ? Lisäämällä tuhkaa veteen ? Tai ?
(Meillä oli Biolanin Kasvusäkit. Vesi on hapanta).
Kalkitseminen lisää maan PH:ta hitaasti. Se ei siksi liene riittävää tällaisessa tilanteessa.
Miten saisimme järviveden jo kasteluvaiheessa emäksisemääksi ? Suodattamalla ? Lisäämällä tuhkaa veteen ? Tai ?
(Meillä oli Biolanin Kasvusäkit. Vesi on hapanta).
Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeukselliset konstit. Tässä kotikonsti kasteluveden pH:n nostamiseen: lisää siihen ruokasoodaa. Ihan pienen pieni määrä riittää, sillä annostus noin 1 tl/100 l riittää nostamaan pH:n yhdellä esimerkiksi 5.5:stä 6.5:een. Myös kasteluveden seisottaminen on avuksi.
Kommentoi:*
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:
Millainen multa sopii myrtille?Ostin keväällä myrtin kukkakaupasta ja voi hyvin muutaman viikon. Siinä oli sellaista multaa, että kasteluvesi val...
Mistä johtunee syyshortensiani (Grandiflora) hidas kasvu? Se on terveen näköinen, kukkiikin vähän, mutta pysyy matalana (noin 50 cm) laakean mall...
Hei!Meillä alkaa pian uuden omakotitalon pihatyöt. Haluaisin etupihallemme pääsisäänkäynnin molemmille puolille kukkapenkit, joihin ole...
Pallohortensia kasvaa aurinkoisessa paikassa. Leikkasin sen alas varhain keväällä. Se on kasvattanut tuuheaksi, mutta siinä ei ole ensimmäist...
Hei! Mökkirannassa on vuosi sitten järvestä koneellisesti nostettu rannalle (maalle) iso kasa kuollutta hetesirppisammalta. Talven jälkeen kasa aika l...
HeiOlen yrittänyt etsiä vastausta palstalta ja googlesta, mutta eipä löydy:Miten saa selville kuinka vanha omenapuu on? Pihallamme on puu, jossa 5 run...