Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 10.10.2016 21:4

Kysymys: iki-vihreän viiniköynnöksen leikkaus?

Hyötypuutarha

Eli minulla on keino-valolla toimiva kasvihuone makuuhuoneessani. Ja olen siellä onnistunut idättämään väli-meren alueelta kotoisin olevan viini-rypäleen siemenen.

niin miten sitä tulisi leikata. Olen kasvattanut sitä köynnös-verkkoon ja pitänyt näin

aluksi huolen että se kasvaa verkkoa pitkin. Olisiko teillä mitään mahdollisia hoito-

ohjeita tarkemmin?
kirkkonummi, suomi
Kysymyksiä: 7 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mielenkiintoinen makuuhuoneprojekti! Välimeren alueellakin viiniköynnökset pudottavat lehtensä lepotilaan siirtyessään - ja leikataan, mikäli sadonmäärää halutaan maksimoida ja kasvutila pitää rajallisena. Anna sinäkin siis köynnöksellesi hieman viileämpi lepoaika. Olisiko mahdollista saada kasvi parvekkeelle tai varastoon?

Periaatteessa viiniköynnöksen leikkausmuodot voivat olla lajikkeelle, alueelle tai tilalle tyypillisiä; kuitenkin niin että kevättä varten runkoon jää 15-30 kasvuunlähtevää silmua. Suomessa voidaan ulkonakasvatettavaa viiniköynnöstä kasvattaa jopa "kantoversokasvatus" -leikkausperiaatteella, jolloin köynnös leikataan 10-30 cm korkuiseksi. Versot lähtevät keväällä tästä kannosta ja siihen jätetyistä lyhyistä 2-5 silmun oksista. Hyvä sato saadaan jo 10-20 silmusta.

Tällä viikolla etusivulla onkin artikkeli viiniköynnöksen leikkauksesta - luitko jo sen? Leikkaamista ei tarvitse pelätä, kunhan muistaa tehdä sen vasta lehtien putoamisen jälkeen - tai ennen silmujen turpoamista keväällä. Nestevirtauksen aika viiniköynnöstä ei kannata leikata. Mitään oikeaa tapaa leikkaamiseen ei siis kuitenkaan ole.

 

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / iki-vihreän viiniköynnöksen leikkaus?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*