Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 4.12.2016 13:41

Kysymys: Kurkuma

Hyötypuutarha

Hei ! Olisin kiinnostunut maustekurkuman kasvattamisesta. Mistähän juurakkoa voisi ostaa ? Voiko kasvattaa siemenest ja onko jossain myynnissä ? Mahdollisesti joitain lajikkeita on jossain kukkakaupassa myynnissä, voiko näitä käyttää maustekasvina ?
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Inkiväärien sukua olevaa maustekurkumaa (Curcuma longa) kasvatetaan kotioloissa lähinnä kauniiden lehtiensä ja suloisten kukkiensa takia - ja kukkakaupoistakin sitä joskus löytyy. Periaatteessa voit löytää kurkuman napakan tuoreita juurakoita ihan paikallisen Prisman hedelmä- ja vihannesosastoltakin ja laittaa sen keväällä ruukkuun kasvamaan. Talveta kurkuman juurakot daalian tavoin pimeässä kellarissa hieman kosteassa turpeessa tai hiekassa. Huhtikuun tienoilla voit jakaa juurakot halutessasi ja istuttaa ne hyvin vettä läpäisevään multaan. Nosta aurinkoiselle ikkunalle kasvamaan ja kastele tasaisesti (runsaasti, mutta ei juuria hukuttaen). Lannoita muiden huonekasvien tavoin. Kesällä kurkuma viihtyy myös ulkona lämpimässä ja aurinkoisessa (jopa paahteisessa) paikassa. Kukka kestää ainakin kuukauden ja säilyy pitkään myös maljakossa. Talveksi kurkuma kellastuu ja juurakot viedään talvetuspaikkaansa.

Kurkumasta käytetään mausteena siis sen keltaista juurta, joka kuivataan ja jauhetaan. Tuloksena on voimakkaan keltainen maustejauhe, jota käytetään usein currymausteseoksen osana ja muussa eteläaasialaisessa ruuanlaitossa. Kurkuma on myös voimakas keltaisen värin antaja sinapeissa ja värjäyksessä.

Myös Puutarha.netin käyttäjistä löytyy kurkuman kasvattajia.

Maustekurkumalla on tutkitusti runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Voit lisätä jauhettua kurkumaa miltei mihin tahansa ruokaan (ei jälkiruokaan) tai nauttia sitä teenä. Pitkän käyttöhistoriansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa sekä tieteellisen näytön perusteella kurkuma valittiin Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toimesta myös vuoden 2010 rohdoskasviksi.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Kurkuma":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: