Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 13.9.2022 21:32

Kysymys: Luumut

Hyötypuutarha

Onko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Luumupistiäisen toukka syö luumua sisältä ja valitettavasti pilaa hedelmän. Vioittunut hedelmä tavallisesti putoaa puusta ennen aikojaan, mutta joskus toukkia on havaittavissa kypsissäkin hedelmissä. Luumukääriäinen on toinen siivekäs, jonka toukille luumut maistuvat ja seuraukset ovat samansuuntaiset.

Torjuntakeinoja ei ole kovin montaa. Parasta on poimia vioittuneet hedelmät maasta (ja puusta jos ne jäävät sinne killumaan) ja hävittää ne joko lämpökompostorissa tai vielä pois sekajätteen mukana. Maahan jäädessään toukat koteloituvat ja talvehtivat lähistöllä maassa tai puun kuoren koloissa. Kevätruiskutus parafiiniöljypohjaisella ruiskutteella saattaa auttaa, mikäli ruiskutteella onnistutaan peittämään kotelot niin hyvin, että koteloituneiden toukkien aineenvaihdunta tukahtuu. Kevätruiskutetta käytetään nimensä mukaisesti keväällä ennen kuin puun silmut puhkeavat. 

Terveisin 
Puutarhamyymälä Muhevinen tiimi

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Luumut":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Luumupuun taudit
Tervehdys, Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat o...
luumut lehtikompostiin?
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten - myyr...