Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 13.12.2021 11:31

Kysymys: Omenoissa muumio tauto

Hyötypuutarha

 Onko tälle ikävälle muumiotaudiolle keksitty  "parannuskeinoa"  tätä on alkanut ilmaantua myös päärynöihin.

 Omenoissa oli aluksi vain  Samoa lajikkeissa ,nyt sitä on  jo vähän muissakin. Kuulin että urea ( esim lehmän virtsa )

 auttaisi esimmäisenä vuonna se pieneni huomattavasti, tänä kesänä Samoasta meni  n- 95 % kaatopaikalle.    

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Muumiotauti on hankala vieras puutarhassa. Pitkäjänteisellä työllä sen määrän voi saada ainakin vähenemään, ellei kokonaankin pois. Muumiotaudin itiöt leviävät puutarhassa ilmavirtojen ja esim. syksyn ampiasten välityksellä. Omenapuut tulisi pitää mahdollsimman ilmavina, koska sieni viihtyy kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Kaikki muumiotautiset omenat tulisi poistaa puusta ja maasta sekä hävittää ne kompostoimalla tai mikäli omenat ovat kerinneet kuivua koviksi palloiksi, niin laittamalla silloin sekajätteeseen. Omenapuiden alustan voi ruiskuttaa syksyllä ureliuoksella, jotta maassa olevat lehdet maatuisivat nopeammin. Syksyn lehdet toimivat muumiotaudin itiöiden talvehtimispaikkoina, joten on tärkeää, että omanapuiden alustat saataisiin lehdettämiksi talven ajaksi.
 

krookus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Omenoissa muumio tauto":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen ipsa  antama (6.1.2022 8:24) kommentti

Muumiotaudin hävittämistä vaikeuttaa huomattavasti, jos naapurustossakin esiintyy infektoituneita hedelmiä. Pitäisikin pyrkiä siihen että mahdollisimman monet alkaisivat yhteistuumin torjuntatoimiin. Tautia ilmenee enemmän myös silloin, jos puu ei jostain syystä voi hyvin. Eräs syy voi olla esimerkiksi, että puu kärsii kuivuudesta. Kannattaa muistaa, että kätevät, pienet kääpiöomenapuut tarvitsevat reilua kastelua koko elinikänsä. Niiden juuristo on niin pieni, että ilman lisäkastelua ne eivät saa tarpeeksi vettä, jotta ne voisivat tuottaa myös satoa.
Sanotaan, että kompostin pitäisi reilusti lämmetä, jotta tauti-itiöt kuolisivat. Syvään kuoppaan hautaaminen saattaisi olla varmempi tuhokeino kurjaan muumiotautiin. Omassa puutarhassamme muumioituu omenan ja päärynän lisäksi myös luumut.


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mistä johtuu muumio-omenat
Ostimme talon, jonka pihassa on ollut hedelmäpuita, mutta edellinen omistaja sanoi poistaneensa omenapuut pihasta, koska ne tekivät paljon muumio-omenoitaMik...
Muumio tautia hedelmissä
Muumio tautia on nyt myös päärynöissä,ja luumuissa aikaisemmin oli vain  Samo omenassa. Onko löytynyt mit&...