Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 28.7.2022 22:54

Kysymys: PÄHKINÄSATO

Hyötypuutarha

Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.

Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Pähkinät eli euroopanpähkinät eli hasselpähkinät (Corylus avellana) ovat korjuukypsiä yleensä elokuun lopun ja syyskuun lopun välisenä aikana, mutta kausi- ja kantavaihteluita toki on. Metsästä siirretty pensas lienee kotimaista kantaa, mutta voi se olla myös karkulainen puutarhasta. Siinä tapauksessa alkuperä jäänee tuntemattomaksi. Ulkomaiset lajikkeet kypsyvät myöhemmin, syys – lokakuussa.

Pähkinät ovat kypsiä, kun niiden suojuslehdet alkavat kuivua ja muuttuvat aluksi kellertäviksi ja sitten rusehtaviksi. Täysin kypsät hedelmät tuppaavat tipahtelemaan itsekseenkin. Yksi sadonkorjuutapa onkin levittää kangas pensaan alle ja ravistaa. Kypsät hedelmät tipahtelevat kankaalle. Kypsä pähkinä irtoaa suojalehdestä kevyesti kääntämällä.

Aina ei kuitenkaan kannata odottaa pähkinöiden täyttä kypsymistä. Voi nimittäin olla, että oravat ja linnut ehtivät korjata sadon ensin. Korjuuseen voi ryhtyä jo siinä vaiheessa, kun suojuslehdet pähkinän ympärillä ovat vielä vihreät, mutta ovat kuitenkin avautuneet. Tässä vaiheessa korjaaminen on helpointa leikkaamalla pähkinätertut kokonaisina irti pensaasta. Vielä raa'at pähkinät ovat maultaan vähän vähemmän pähkinäisiä mutta mehukkaampia kuin täysin kypsät pähkinät. Ne eivät myöskään säily yhtä kauan kuin kypsänä korjatut. Jääkaapissa ne säilyvät silti parhaimmillaan muutaman kuukaudenkin.

Raakoina poimittuja voi myös kypsyttää pari viikkoa ulkona ilmavasti ja sateelta suojattuna – ja oravilta suojattuna. Kun suojuslehdet ovat muuttuneet ruskeahkoiksi, pähkinät siirretään sisätioloihin jatkokuivatukseen.

Osa pähkinöistä voi tippua maahan jo heinäkuussa. Ne ovat yleensä vioittuneita tai epätäydellisesti pölyttyneitä.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / PÄHKINÄSATO":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: