Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 4.8.2014 6:44

Kysymys: Porkkananpenkin harson poistaminen

Hyötypuutarha

Koska voi poistaa porkkanapenkistä harson joka on ollut suojelemassa porkkanoita porkkanakärpäsiltä. Olen saanut epämääräistä tietoa että heinäkuun lopulla tai jopa vasta lokakuussa? Tässävaiheessa porkkanat ovat terveitä joskin vähän valjuja.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Ohjeita on tosiaan monenlaisia; pelloilla harsoa pidetään usein vain altteimpien kasvuvaiheiden ajan (kunnes 4 kasvulehteä), pienemmillä viljelyksillä kenties juhannukseen saakka - ja kotipuutarhoissa porkkanapenkin suojana kylvöstä korjuuseen asti.

Porkkanakärpäsen torjunnassa paras keino on viljelykierto - ja kasvuston hyvä ilmankierto. Porkkanakärpänen talvehtii kotelona maassa ja kesäkuun loppupuolella on niiden lennon huippukausi (muninta onnistuu harson allakin). Porkkanakärpänen munii porkkanan tyvelle, josta toukat kaivautuvat juuriston kimppuun. Multaus ja ilmava kasvusto auttavat jonkin verran ehkäisemään porkkanakärpästä. Harson käyttö heti kylvöstä lähtien ehkäisee porkkanakärpäsen munintaa. Muokkaa maa myös kunnolla keväällä ennen kylvöä.

Porkkanakempin aikuiset yksilöt puolestaan  lentelevät säästä riippuen toukokuun lopulta elokuun alkuun asti. Lämpimällä säällä kempit voivat lentää pitkiäkin matkoja.

Etenkin näin kuumina ja aurinkoisina päivinä harso voi kuitenkin kuumentaa naatteja liikaa, joten siinä mielessä sen voisi ainakin päivän aurinkoisimmiksi tunneiksi poistaa. Valju kasvusto saattaa myös kertoa ravinteiden vähyydestä; onko kasvualustaa parannettu ja lannoitettu kevätkunnostuksen yhteydessä?Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Porkkananpenkin harson poistaminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mansikan lehtien leikkaaminen
Viime kesänä istutetun mansikkamaani kasvit ovat saaneet olla harson alla huhtikuun alusta asti ja ovat nyt komeassa kukassa. Kasvit ovat saaneet tehokkaan lann...
mansikan tuholainen
mikä on tämä tuholainen joka on jo kolmena vuonna tuhonnut mansikkasadon? Iskee aina siinä vaiheessa kun mansikassa on runsaasti raakileita. Mansikat...
Omenapuun oksilla on sammalta
Pihassasi on vanhoja omenapuita. Joidenkin puiden paksuilla lähes vaakasuunnassa kasvavilla oksilla on sammalta noin 5 - 10 mm paksuudelta. Näyttäisi...
Tammen leikkaus
Hei,Kuten kuvasta näkee on tammellamme vahva sivuoksa. Onko kyseessä kilpalatva ja onko sen poistaminen mielestänne tarpeen? Kyse on puistopuusta. Kiitos k...