Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 14.5.2016 20:24

Kysymys: viljelysmaan perustaminen

Hyötypuutarha

Sain kaupungin viljelypalstan joka ollut omillaan ilmeisesti pari vuotta. Heinä ja rikkakasvit siis kukoistavat. Mistä aloitan että päästään jossain vaiheessa miettimään mitä siinä viljellään. Tarvitsisi ihan konkreettiset ohjeet ettei mene puihin tämä homma. ? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kun maa on ollut pidemmän aikaa viljelemättä, niin ensinnäkin se pitää kunnolla muokata; mieluiten useamman kerran kesän aikana - ja käyttää oikeastaan koko ensimmäinen kesä monivuotisten rikkakasvien poistoon. Jos perustat kasvimaan heti ensimmäisen muokkauksen jälkeen, niin voi hyvin olla että juolavehnä tukahduttaa kaikki kasvit.

Aloita nyt siis viljelypalstan huolellinen muokkaaminen, poista kaikki havaitsemasi rikkaruohot ja juurakon kappaleet - kalkitse ja paranna kasvualustaa tarpeen mukaan. Mikäli välttämättä haluat heti kylvää siihen jotakin, niin kaura, herne ja auringokukka ovat parhaimpia vaihtoehtoja. Maan muokkaaminen käsin kääntämällä on jyrsimistä parempi vaihtoehto, sillä mm. juolavehnä kasvaa pienistäkin juurenkappaleista.

Vaihtoehtoina on;
1.) Avokesannointi eli maan muokkaus useaan otteeseen kesän aikana (rikkaruohojen poisto käsin muokkauksen yhteydessä). Seuraavana keväänä taas maan muokkaus, kitkentä, lannoitus ja kylvö.
2.) Peitetty kesannointi eli maan peittäminen valoa läpäisemättömällä peitteellä; esim. tiivis pressu tai musta muovi, sanomalehdet ja heinäkate koko kesäksi. Tukahduttaa rikkakasvit ja antaa pieneliöstölle tilaisuuden möyhentää. Syksyllä maa möyhennetään, kitketään huolella ja kalkitaan - ja peitetään taas talven ajaksi. Keväällä kate pois ja maan sulamisen jälkeen muokkaus, kitkentä, lannoitus ja kylvö.
3.) Myrkyttäminen. Viljelypalstan rikkaruohojen myrkyttäminen ympäristöystävällisellä tuotteella ohjeita noudattaen. Kasvuston kuihduttua kitkeminen, muokkaus ja kalkitus. Tarvittaessa toimenpide uusitaan.

Ps. voit "odotellessasi" kasvattaa satoa säkeissä ja astioissa.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / viljelysmaan perustaminen":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: