Vastauspalvelu suljetty toistaiseksi!
Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Ikkunat ja ovet aihealue
pvm: 23.2.2021 14:27

Kysymys: Osakkaiden yhdenvertaisuus?

Ikkunat ja ovet

Palaan osakkaiden yhdenvertaisuus kysymykseen, koska en saanut tyydyttävää vastausta!

Yhtiöjärjestyksessä  sanotaan, että vastikkeet määrätään osakkeiden lukumäärän suhteessa. Lisäksi sieltä löytyy määräys: "osakkeenomistajat ovat oikeutettuja maksamaan yhtiölle osakkeitaan rasittavan vastikeperusteen mukaan laskettavan osuutensa yhtiön pitkäaikaisista lainoista joko kokonaan tai hallituksen määräämissä erissä ja aikoina....."

Kun taloyhtiön yhtiökokouksessa käsiteltiin oviremonttiasiaa, niin osakkaille annettiin ymmärtää, että mikään muu jakoperuste ei tule kyseeseen kuin vastikkeen jakoperuste eli %-osuuksien perusteella, paitsi jo jokainen osakkeen omistaja suostuu siihen. Näin ollen yksikin vastustaja kaataa muunlaisen kustannusten jaon.

Edellä olevasta johtuen yhtiökokous päätti, että oviremontin kuluerä jaetaan osakkeiden prosenttiosuus-suhteessa.

Hankalaksi asia on osoittautunut 1-kerroksisen talon osakkaiden kannalta, koska 2-kerroksisiin taloihin vaihdettiin 3 ovea/asunto ja 1-kerroksisen talon asuntoihin vain 1 ovi/asunto.Jos oviremontti olisi tehty kustannusperusteisesti eli ne asunnot jotka saivat 3 ovea olisivat maksaneet 1248,48 € ja ne asunnot jotka saivat yhden oven olisivat maksaneet 416,07 €, Kun remontti teetettiin osakkeiden %-jaolla, maksoivat kolme ovea saaneet 996,08 €/asunto, pari suurempaa asuntoa maksoivat 1134,71 €/asunto ja yhden oven asunnot maksoivat 802,69 €/asunto ja suurin yksikerroksisen talo asunto maksoi saman kuin 3 ovea saaneet eli 996,08 €

Osakkeiden %-jakoon perustuvalla kustannustenjaolla hyötyivät 3 ovea saaneet 332-378 €/asunto ja yhden oven saaneet menettivät 386,62 - 580,01 €!

Tämä osakkeiden %-jakoon perustuva kustannusten jako on herättänyt närää osakkaissa ja he kokevat, että kustannustenjako on epäoikeuden mukaista eikä se ole omiaan parantamaan taloyhtiön yhteishenkeä! 1-kerroksisen talon osakkaat kokevat olevansa nettomaksajia, jotka maksavat muiden talojen kustannuksia.

As Oy lain 10 §:n mukaan "kaikki osakkaat tuottavat yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä ei saa tehdän päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseenb, joka on omiaan tuottamaan os.omistajille tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeen omistajan kustannukselle".

Nyt kysyn, että vastaisuudessa voisimme välttää epäoikeudenmukaisen kustannusten jakamisen osakkaiden välillä:

- Oliko yhtiöjärjestyksen tulkinta oikein, ettei muunlainen kustannusten jako ole mahdollinen?

- Onko yhtiöjärejstyksen sanonta pakottava?

- Mitä tarkoitetaan as oy lain 10 §:llä?

- Edellyttääkö kust.jaon muuttaminen yhtiöjärjestyksen muuttamista?

Asiat kustannusten jaosta tulevat toistumaan ikkuna yms. remonteissa.

Oviremonttiin pystyttiin käyttämään 10 000 € taloyhtiön säästyneitä varoja, tuosta 1-krs talon osuus on 2922 €! 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Klikkaa yläpalkista KYSY, VASTAAMME ja vieritä alas, sieltä tee lakikysymys, johon JuriNet Oy:n lakiasiantuntijat antavat vastauksen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / Osakkaiden yhdenvertaisuus?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: