Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ilmanvaihto, muu aihealue
pvm: 24.6.2022 1:8

Kysymys: Liesituulettimen poistoputken uusiminen

Ilmanvaihto, muu

Talomme on vuonna 80 valmistunut ja siinä on painovoimainen ilmanvaihto. Edellinen remonttimies on asentanut liesituulettimen noin 6 metrin matkalla, yläpohjassa vaakaan kulkevaan poistoilmakanavaan (alumiinen kurttuputki), joka yhdistyy talon päässä harjapiikillä olevaan piippuun (johon tulee muut poistoilmaputket).- Nyt olisi ajatuksena kattorempan yhteydessä tehdä tuosta ratkaisusta määräysten mukainen sekä ennen kaikkea paloturvallinen. Suosituksena yleisesti on ilmeisesti 160 mm poistoputki. Riittääkö 125 mm kierresaumaputki poistoon? Tuleeko ongelmia painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa? Ajatuksena olisi myötäillä vanhaa putkitusreittiä tuulettuvaan yläpohjaan ja siitä suoraan ylös katolle. 160 mm putki olisi hankalahko toteuttaa. Reitille tulisi keittiössä 2 x 90 asteen kulmia ja välipohjassa 2 x 45 asteen kulmia ennen vesikaton läpivientiä. Heikentävätkö nuo kulmat paljon tehoja? Putkelle tulisi pituutta arviolta n. 5 metriä ja vaakavetoa siitä noin 1,5 metriä.Toinen vaihtoehto olisi tehdä suoraan reikä katosta yläpohjaan, mutta työskentelytila tulee mahdottomuudeksi.Ajatuksena olisi tehdä siis tuulettuvassa välikatossa palo-/kondensioeristys Parocin Hvac Aircoat 100 mm alumiinipintaisella kivivillakourulla. Riittääkö tämä eristepaksuus pakkasessa? Katolle tulee eristetty Vilpen putki. 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Suosittelen kattoremontin yhteydessä, että asennat liesituulettimelta uuden poistoputken suoraan ylös vesikaton läpi. Putki metallinen kierresaumaputki läpimitaltaan 125 mm ja pintaan yläpohjan lävistävältä osalta paloeristettävä paloluokkaan EI 30. Paloeristys esim.          60 mm Paroc Hvac Fire mat AluCoat-kivivillamatolla. Suoraan ylös katon läpi putken vienti on mahdollinen, mutta nykyisen välipohjassavedon sekä mutkien yms. teko on mahdoton, koska putkeen virtaava ilma on lämmin, kostea, rasvainen huoneilma. Poistoilmaputkessa on rasvapalon vaara sekä muita ongelmia, koska kaikki mutkat ja putken pituus hidastaa poistoilman läpivirtausta aiheuttaen rasvan yms. epäpuhtauksien kerääntymistä putken sisäpintaan.

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, muu / Liesituulettimen poistoputken uusiminen":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Niittyhumalan valloittama nurmi
Talvella ostamamme 10-vuotiaan talon nurmikko on harmikseni surkeassa kunnossa ja rikkakasvien valloittama. Erityisesti siitä erottuu violettina kukkiva niittyhumala...