Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kompostointi aihealue Seuraava
pvm: 24.8.2022 14:49

Kysymys: luumut lehtikompostiin?

Kompostointi

Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten - myyrien ja rottien ulottuville.

Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi.

Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Luumujakaan ei suositella avokompostiin, koska ne houkuttelevat haittaeläimiä. On totta, että ne maatuvat nopeammin kuin vaikkapa omenat, mutta maatumisen vauhti on vallitsevista olosuhteista, luumujen määrästä ja kompostin muusta rakenteesta kiinni. Siinä välissä haittaeläimet voivat huomata otollisen tilaisuutensa tulleen. Joka tapauksessa luumut alkavat ensin käydä ja käymisen tuoksu yltää rotan nenään satojen metrien  päähän. Ja rotta luultavasti havaitsee tuoksun paljon pidempään kuin ihmisnenä. Aina jotain rippeitä luumuistakin maistiaisiksi jää.

Maahan pudonneet luumut ovat myös varsinainen seisova pöytä jyrsijöille. Siinä ne voivat säilyä houkuttimena pitkäänkin, koska ne asaattavat alkaa kuivahtaa, ikään kuin rusinoitua.

 

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Kompostointi / luumut lehtikompostiin?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Luumut
Onko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä...
Mikä toukka?
Käänsimme 18.8.2013 kesämökkimme muovista kotitalouskompostia, johon olemme kiikuttaneet talousjätteitä mm.kahvinporoja suodatinpusseineen.K...
Luumupuun taudit
Tervehdys, Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat o...