Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kompostointi aihealue Seuraava
pvm: 18.5.2016 10:57

Kysymys: Nokkosten valtaamat verkkokompostit

Kompostointi

Minulla on Rovaniemellä kolme pyöreätä lehtikompostia: Halkaisijat 1,4 m, haravointijäte painunut vuosia, nyt korkeutta 50-75 cm.  Nokkoset ovat vallanneet kompostit.  Jokunen vuosi sitten hävitin myrkyllä, mutta naapurit eivät, joten nokkoset voivat hyvin.  Mitä tehdä? Olen sunnitellut poistaa verkot, levittää kompostit, ja yrittää kerätä nokkoset kaatopaikalle.  Toimisiko, tai mikä olisi parempi keino.  Uusia lehtikomposteja tuskin enää jaksan yrittää.Kysyjä Käyttäjä on mies
mökkeily, kelkkailu
aina on vaihtoehto
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Nokkoset leviävät siemenistä (ja juurenkappaleista) tehokkaasti. Voit tosiaan myrkyttämällä tuhota kompostin kasvuston, mutta siemenet löytävät ravinteikkaan kasvualustan yllättävän nopeasti.

Lehtikompostisi ovat siis vuosia vanhoja ja ilmeisesti ainakin osittain hyvin maatuneitakin. Periaatteessahan oikein perustettu ja pari kertaa vuodessa käännetty lehtikomposti maatuu muutamassa vuodessa. Hyvin toimivassa kompostissa palaminen on niin voimakasta että nokkosenkin siemenet ja juurenkappaleet tuhoutuvat. Kääntäessä kompostin reunojen vähemmän maatuneet osat pääsevät aina vuorostaan kuumempaan sisäosaan, eikä nokkoset pääse välillä rehottamaan.

Suosittelisimme purkamaan kompostit ja hyödyntämään maatuneen osan puutarhassa, Nokkonen viihtyminen kertoo hyvin ravinteikkaasta kasvualusta ja tekee hyvää vaikka ohuena kerroksena nurmikolle. Pidä kuitenkin mielessä että komposti sisältää nokkosen siemeniä ja niitä juurten palasiakin, joten älä levitä sitä pensaiden juurille tai paikkaan missä nokkonen pääsisi rauhassa kasvamaan.

Maatumattomamman aineksen voit käyttää uuteen lehtikompostiin. Tee ohjeiden mukainen komposti toiseen verkkokompostiin - ja muista kääntää sisältöä sen maatuessa (reunoilta keskelle). Vuoden, parin päästä voit siirtää puolikompostoituneen aineksen toiseen kehikkoon - ja jatkaa ensimmäisessä tuoreemman tavaran kompostointia. Puutarhassa syntyy koko ajan uutta kompostoitavaa, joten oikeastaan jonkinlainen komposti aina tarvitaan. Se vaatii kuitenkin säännöllistä hoitoa. Vinkki: hoitotöitä helpottaa umpinainen lehtikompostori.

Hyvää luettavaa kompostoinnista: http://puutarha.net/artikkelit/152/kompostointi.htm

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Kompostointi / Nokkosten valtaamat verkkokompostit":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuoholaiskasvi?
Hei, puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa...