Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kompostointi aihealue Seuraava
pvm: 21.7.2014 16:33

Kysymys: Rantakäärme

Kompostointi

Hei!
Olen mökkiläinen Nummi-Pusulasta.
Minulla on kuivanmaan mökki, ja liiterirakennuksen takana on tilaa lehti/ruoho-kompostille. Tähän asti kaikki on toiminut hyvin. Viimme- ja tänäkesänä rantakäärme pesi keskimmäiseen kompostiin. Eli ensmmäisenä vuonna haravoin lehdet ja kitkei rikkaruohot kasvimaalta siihen.
Keväällä siirrän sen seuraavaan paikkaan ja siihen tyhjennetään myös biolan kompostikäymälä muhimaan. Kolmaneksi kesäksi siirrän sen vielä kurpitsa- ja kurkkupenkiksi. Se on ilo silmälle kun kurpitsat kukkii. Ja saan siitä multaa kasveille.Onko muuta vaihtoehtoa kuin upinaiset kompostorit. Haluaisin eroon käärmeistä lapsien lasten vuoksi. Tänä kesänä käärmeet ovat tulleet myös pihan puolelle.
Terveisin käärmekammoisten mummi.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Oletko varma, että kyseessä on juuri rantakäärme? Ilmeisesti kuivanmaan mökkisi lähellä on kuitenkin niille sopivaa kosteikkoa tai vesistöä. Rantakäärmeen erottaa kyystä niskatäpliensä (ja pyöreän silmäteränsä) ansiosta - ja se on huomattavasti solakampi ja tasaisesti soukkeneva. Rantakäärme on onneksi myrkytön ja ihmisille sekä kotieläimille harmiton (toki sekin saattaa paniikissaan purra). Laji on myös Suomessa rauhoitettu, joten sitä ei saa tappaa tai vahingoittaa.

Rantakäärme kyllä pesii mielellään kompostin lämmössä ja sen estämiseksi ei oikein ole mitään tehtävissä. Ellei umpinaista (tai ainakin pohjaristikolla varustettua lehtikompostoria) kompostia hanki, niin kannattaa ainakin koittaa perinteisiä keinoja käärmeiden torjuntaan. Näitä ovat mm. tuhkan levittäminen ja etikan pirskottelu (voimakas haju käy herkän aistin päälle). Käärmeitä karkottavat myös muurahaiset, tömistely, kissat ja siilit. Piha kannattaa myös pitää siistinä ja ruoho lyhyenä.

Toivottavasti onnistutte pitämään rantakäärmeet poissa pihapiiristänne.Arvostele vastaus kysymykseen "Kompostointi / Rantakäärme":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: