Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Kylpyhuone ja sauna aihealue
pvm: 17.9.2019 14:0

Kysymys: Huoneistojenvälinen betoniseinä kahden märkätilan välissä

Kylpyhuone ja sauna

Hei,

Kylpyhuoneet vastakkain hvs-betoniseinä 200 mm välissä. 

Onko kelvollinen ratkaisu vesieristää ja laatoittaa betoniseinä suoraan molemmin puolin? 

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Rakennustapa on hyvin yleinen. Jos rakennustyön aikana ei ole varmistettu, että betoni on läpi kuiva, vaan vesieristeen asennus on aloitettu vain pintakuivaan betoniin, kosteus alkaa tasaantua vesieristeiden kohdalla koko seinän paksuudelle.  Tällöin kosteus saattaa tiivistyä vesieristeen alle jolloin vaarana on vesiristeen irtoaminen pohjastaan ja laatoitukseen ilmestyy kopoja.  Kopoja voi ilmestyä monesta muustakin syystä, joten ei aina ole syytä pelätä pahinta. Kerrostaloissa betoni on yleensä niin vanhaa, että kosteudet ovat tasoittuneet tasaisesti koko seinälle pinoitustustöiden alkaessa.
Siis käytännössä ylläoleva pohdiskelu on hyvin teoreettista.  Hankalaan rakoon osunut betonirunkon kasteleva rankkasade voi tuoda harmeja.  Tämän tyyppisten asioiden takia, on rakennustöiden kosteuden hallintaa nykyisin voimakkaasti lisätty.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Huoneistojenvälinen betoniseinä kahden märkätilan välissä":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen Marwin antama (23.9.2019 19:43) kommentti

Jos tuntuu että huolettaa niin tee 50x50 runko ja se 10-15mm irti betoni seinästä ja levytä se, vesieristä ja laatoita. Järjestä seinän yläpuun väliin pieni tuuletusrako niin toimii. Näitä on jouduttu tekemään rivitaloihin silloin kun huoneistojen väliseinä on tehty esim. kantavan laatan päälle ilman huomaa ja laatta on päässyt kastuman jostain syystä. Seinää pitkin on alhaalta moussut kapilaari vesi on iroittanut laataat ja laatta on edelleen märkä eikä sitä saada kuivatettua. Toinen vaihto on se, että purettaisiin seinä pois joka on järjetön homma. Näitä on viime aikoina useitä. Tiedän, että tämä ei ole parasratkaisu  (aklaistaan roskat maton alle) Mutta rahat loppu kesken yleensä.......


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: