Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 13.7.2020 18:50

Kysymys: Kosteusvaurio kylpyhuoneessa?

Kylpyhuone ja sauna

Harkitsen pienkerrostaloasunnon ostamista. Talo on 40-luvulla rakennettu tiilitalo, johon on vuonna 2001 remontoitu kylpyhuone. Myyjän mukaan vedeneristykset on tehty tuolloin vallinneiden asetusten mukaisesti.Laatoissa ja etenkin saumoissa näkyy mustia laikkuja ja jälkiä (ks. kuva 1). Ilmanvaihto toimii kylpyhuoneessa melko huonosti (vessapaperin pala jää juuri ja juuri kiinni poistoilmaventtiiliin). Suihkun vesiputkien tiivistykset näyttävät pintapuolisesti olemattomilta (ks. kuva 2). Lisäksi laattoihin ja saumoihin on porattu useita ruuvireikiä, joiden tiiveydestä ei ole tietoa. Laatat eivät koputtelun perusteella tuntuneet irtonaisilta.Kuinka todennäköistä on, että kosteutta olisi päässyt vedeneristysten läpi kastelemaan rakenteita? Onko tuolloin kylpyhuoneen remontointi taloyhtiön vai osakkaan vastuulla? Ovatko saumojen tummat jäljet merkkejä kosteusvauriosta vai voivatko ne olla vain pintahometta joka lähtee pesemällä? Pystyykö kosteusvaurion toteamaan ilman, että koko kylppäri menee remonttiin? Täytyykö kylpyhuone remontoida joka tapauksessa?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuvien perusteella olen sitä mieltä, että edellinen asukkaan toimista sisäilman kosteus on eri toimin, esim. jatkuva lähes päivittäinen pyykkien kuivatus ja veden käyttö muutoinkin melko tiheää, etteivät pintarakenteet ole ehtineet kuivua, jota on edesauttanut huono ilmanvaihto.
En usko, että laattasaumojen mustuneet jäljet olisivat vesivahingosta johtuvia.
Kuitenkin kun kuvia katsoo saattaa kuitenkin olla, että vuotojakin mahdollisesti voi olla läpimenojen huonon tiiviyden ja mahdollisesti huolimattoman eristyksen takia.
Selvitä tarkkaan kysymällä kuka saneeraustyön on tehnyt ja mitä myyjä tarkkaan ottaen tarkoittaa vuoden 2001 vallinneiden asetusten mukaisella vedeneristystyöllä.
Saumojen puhdistus saattaa olla työläs ja joutunee uusimaan saumauksen, jos laatan pinta ei ole rikki niin jäljet laatasta kyllä irtoavat.
Erilaisin mittauksin voidaan suuntaa antavasti selvittää taustan kosteus.
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kosteusvaurio kylpyhuoneessa?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: