Vastauspalvelu suljetty toistaiseksi!
Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue
pvm: 22.11.2020 11:34

Kysymys: Saunan rakenne

Kylpyhuone ja sauna

1997 rakennetun talon saunassa vaikuttaisi olevan erikoinen rakenne. Paneelin alareunassa ei ole tuuletusrakoa ollenkaan ja paneelin takana on suoraan ekovilla. Foliota tai ilmansulkupaperia seinissä ei vaikuttaisi olevan ollenkaan. Saunassa on hieman alaslaskettu katto. Kattopaneeliin ilmanvaihtoputkelle tehdystä aukosta näkyy ilmansulkupaperi.

1 seinä on yhteinen suihkun kanssa, tässä seinässä on suihkun puolella harkko, 1 seinä yhteinen puolilämpimän autotallin kanssa (autotallissa maalattu tupla kipsilevy), 1 seinä on ulkoseinä (oletettavasti ei ilmansulkupaperia) ja 1 seinä yhteinen kodinhoitohuoneen kanssa (kodinhoitohuoneen puolella laatta).

Talossa eristeenä ekovilla.

Saunan katossa on ilmansulkupaperi, talon seinissä ei ole ilmansulkupaperia (ilmansulkuna on kipsilevy)

Edellinen omistaja ei ole saunassa kiuasta käyttänyt vuosiin (saunaan asennettu infrapaneelit), meidän aikana sauna on ollut todella aktiivisessa (välillä saunottu päivittäin) käytössä noin 3v. Talossa on koneellinen ilmanvaihto, sauna lämpeää nopeasti ja myös kuivuu nopeasti saunomisen jälkeen.

Missään puurakenteissa joita pääsee näkemään (esim listojen alla) ei näy minkäänlaista tummumaa tai hometta, myös välikaton puolella ilmansulkupaperi näyttää hyvältä ja villat ovat täysin kuivat (pölyää kovasti). Seinän villoja ei pääse purkamatta näkemään.

Kysymykseni kuuluukin: Onko tuollaisessa rakenteessa jotain riskiä? Luulisi ongelmien ilmenneen 3 vuoden saunomisilla jos niitä olisi tulossa?

Onko parempi purkaa sauna pois ja tehdä "normaaliin" tyyliin"?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ilmeisesti ilmanvaihto toimii tehokkaasti, joka kuivattaa huoneilman nopeasti saunomisen jälkeen. Saattaa myös olla, että ilmanvaihto on lievästi alipaineinen, jolloin rakenteisiin ei synny sisäpuolista ilmanpainetta. Kuten kerrot, ettei rakenteissa ole havaittavissa minkään näköistä ongelmaa, ei mielestäni kannata miettiä purkamista ja uudelleen tekemistä, niin kauan kun kaikki tuntuu toimivan entisellään. Seuraa tilannetta tarkasti ja tarvittaessa ryhdy toimenpiteisiin, mikäli havaitset muutoksia rakenteissa, tai muutoksia huoneilmassa.
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Saunan rakenne":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

ilmakiertoinen lattialämmitys ja tuulettuva alapohja
Onko mahdollista tehdä ilmakiertoinen lattialämmitys tuulettuvaan alapohjaan? Jos on, niin millainen rakenne?...