Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 24.10.2016 10:36

Kysymys: Harmaantuva sammalnurmikko

Mökki ja piha

Hei,Kesämökkimme ennen kaunis sammalnurmikko on alkanut kasvaa tuollaista harmaata hirvitystä. Se on levinnyt oikein vauhdilla. Mitä se on? Mistä se johtuu? Miten sen leviämisen saa pysäytettyä ja poistettua kokonaan? Oikeaa, uutta nurmikkoa emme halua perustaa, koska sitä ei tulisi hoidettua, kun käymme mökillä todella harvoin.Kiitos neuvoista etukäteen.Terveisin

Mervi

 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
On tapahtunut joku muutos mikä on muuttanut kasvuolosuhteet suotuisiksi uudelle kasville.  Täytyisi olla maasta vanha analyysi mihin voisi verrata nykyistä maata, jolloin voitaisiin päätellä tarvitaanko kalkkia neutroloimaan maa vai jotain hapantavaa lannoitetta.  Ehdotan, että merkaatte pienen muutaman neliön alueen ja kalkitsette sen. Ensikesänä tiedätte, kannattaako kalkita koko piha vai odotetaanko happosateita.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Harmaantuva sammalnurmikko":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen Aapo-mökki antama (26.10.2016 9:33) kommentti

Siis mikä on tämä uusi kasvi?Jäsenen päätoimittaja antama (26.10.2016 10:13) kommentti

Nurmikollanne on nahkajäkälää. Jäkälät ja sammalet viestivät selvästi niille sopivista kasvupaikoista. Sammalet viihtyvätvarjossa, kosteassa ja köyhässä, tiivistyneessä maassa - jäkälä kuivemmassa ja karummassa, mutta niin ikään tiivistyneessä, ravinneköyhässä ja happamassa maassa. Se että sammaleiselle nurmikollenne on nyt jäkälä innostunut leviämään, kertoo maan kuivumisesta ja tiivistymisestä entistä pahemmin. Pelkästä jäkälästä eroon hankkiutuminen sammalta vahingoittamatta on mahdotonta, mutta maan kosteustasapainoa voisi ainakin yrittää ilmastoimalla parantaa.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: