Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 11.6.2013 8:56

Kysymys: Palsamikasvi ongelmana

Mökki ja piha

Kuinka hävitetään palsamikasvi, joka on levittäytynyt maastoon? Olen kitkemässä palsamikasvia, joka on levittäytynyt tiheäksi matoksi noin ½ ha suuruiselle alueelle. Onko mitään muuta keinoa?
Kasvi on saanut levitäytyä usean vuosikymmenen ajan. Se suunniteltiin aluksi väriläikäksi, mutta sitten se alkoi leviämään. Juuri mitään muuta aluskasvillisuutta ei sen alueella enää ole. Suurin osa aluetta on rantajättöä, mutta osa myös metsää. Se uhkaa naapurin viljapeltoa ja noin 1 km päässä olevaa luonnonsuojelualuettakin ellei sitä pysäytä. Mikä avuksi?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ongelmanne on valitettavan yleinen, sillä jättipalsamikasvusto saattaa helposti vallata laajatkin alueet. Onneksi kyseessä on kuitenkin yksivuotinen kasvi, joka siis uudistuu siemenistä vuosittain - tällöin hävittämisessä on tärkeintä estää siementen muodostuminen. Hävitystyö vie kuitenkin aikaa, sillä hyvin helposti jää aina jokunen yksilö jäljelle siemeniä muodostamaan. Sitkeys on siis tarpeen palsamin torjunnassa.

Kasvustot pitää siis hävittää ennen siementen muodostumista ja mahdollisimman kattavasti koko alueelta. Esimerkiksi muutaman kerran kesässä tapahtuva kasvuston niittäminen vähentää palsamin siementämistä. Hävitystyössä kannattaa kuitenkin muistaa, että katkaistut varret muodostavat helposti uusia kukintoja. Myös pienet ja hyvin lyhyet yksilöt voivat siemeniä muodostaa. Siemenkotia ei myöskään tule laittaa kompostiin, sillä siellä ne vain kypsyvät ja leviävät uudelleen ympäristöön.

Palsamia voi toki torjua myös myrkyttämällä. Myrkyttäessä tulee kuitenkin olla aina varovainen ja noudattaa pakkauksen ohjeita.

Jättipalsami saattaa "ampua" siemenensä jopa 10 metrin päähän...

Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Palsamikasvi ongelmana":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mikä aronian marja maukkain?
Aroniapensaita on näköjään useita lajikkeitä, on koriste- , marja-, musta-, jne aronioita. Tarkoitukseni on hankkia lajike jo...
Asfaltista eroon!Käsin!
Edelleen ongelmana on pihaa halkova musta asfaltti...Siitä on päästävä eroon. Onko asfaltin päälle mahdollista laittaa kivetys, esim be...
Biolanin kompostivessa
Hei!Ongelmana on biolanin kompostivessan täyttyessä ns. ylälokeron jämähtäminen niin, ettei se putoa alalokeroon ollenkaan. Mistä mahta...