Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mökki ja piha aihealue Seuraava
pvm: 22.4.2022 16:50

Kysymys: Rikkakasvit

Mökki ja piha

Meillä on mökillä n. 30m2 alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on myös koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi myrkyttäessä huomioida.

Kommentoi:*




Virallinen Vastaus
Rikkaruohotaistelu kysyy sitkeyttä. Ongelmana ovat maassa jo olevat siemenpankit, joista itää vielä vuosienkin jälkeen uusia rikkaruohoja, vaikka kaikki kasvavat rikat juurineen poistettaisiin. Toisekseen monivuotisten rikkakasvien juuria voi maahan jäädä piilottelemaan. Erityisesti vuohenputki on elinvoimainen, sillä se alkaa kasvaa uudelleen pienestäkin juurenpätkästä.

Muutamia konsteja voi kokeilla:
  1. Tukahduttaminen. Koko maa-ala  peitetään vuodeksi tai kahdeksi valoa läpäisemättömällä peitteellä (maakankaat, muovi tms, jotka poistetaan aikanaan, ettei maahan jää maatumatonta materiaalia). Paksulla sanomalehtikerroksellakin maan voi peittää. Se maatuu itsekseen ja kerroksen voi peittää vaikka kuorikatteella. 
  2. Liekittäminen (tohottaminen). Tehoaa parhaiten nuoriin rikkakasveihin. Puun vesoja tai monivuotisia kasveja joutuu liekittämään toistuvasti. Kuluttajakäyttöön tarkoitettuja välineitä on saatavilla ainakin rautakaupoissa ja nettikaupoissa.
  3. Tehokkain konsti on vaihtaa maa kokonaan 20-30 cm:n syvyydeltä. Jos alueella on kasvavia puita, tämä saattaa vaurioittaa niiden juuristoa. Jos tarkoitus on laittaa kunttaa, maatuvalla materiaalilla peittäminen saattaisi olla tehokasta ja hellävaraista olemassa olevaa puustoa kohtaan. 
Etikalla ja  kuumalla vedellä käsittelyä voi myös kokeilla. Ne ovat kuitenkin aika tehottomia keinoja, joten käsittelyä joutuu uusimaan tämän tästä.

Vaikka taistelu rikkakasveja vastaan tuntuu aluksi toivottomalta, ei kaikkea toivoa tarvitse heittää romukoppaan. Rikkakasvit taantuvat hiljalleen sitkeällä ja säännöllisellä torjunnalla. Kun ensitorjunta on tehty valitulla menetelmällä, joudutaan uusien kasvustojen torjuntaa tekemään ihan kitkemälläkin. Rikkakasvien kasvuvoima on suurimmillaan heti keväällä, jolloin on tehokas aika torjuntaan. Pari kertaa kesässä ja ehkä vielä syksyllä (seuraavan kevään työtä helpottamaan) kannattaaa kasvustoa kitkeä.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Mökki ja piha / Rikkakasvit":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rikkaruohojen valtaama uusi nurmikko
Kuukauden odottelun jälkeen on nurmikkokin alkanut nyt sateiden jälkeen itämään. Tähän mennessä alueen on vallannut kaikki mahdoll...
Rikkakasvipelto nurmikentäksi?
Hei,Olemme vähän aikaa sitten ostaneet omakotitalon, jossa iso rinnetontti. Tasoja on 3. Alintaso tontista on ostittain metsää ja osittain arvioilta 3...
Uuden pihan nurmikko
Uuden talomme pihalle oli kylvetty viime elokuussa nurmikko. Rikkakasvit olivat vallanneet pihan ennen kylvöä ja ruohonsiemen oli  kylvetty rik...
viljelysmaan perustaminen
Sain kaupungin viljelypalstan joka ollut omillaan ilmeisesti pari vuotta. Heinä ja rikkakasvit siis kukoistavat. Mistä aloitan että pä...