Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 28.3.2017 8:58

Kysymys: Kutterilastu nurmikkomullan alla

Mullat ja lannoitteet

Hei,Pihallamme on savipitoinen maa ja talossamme on kutterilastueristettä josta pitäisi hankkiutua eroon. Pihalle laitamme nurmikon kasvamaan.Kysyisin sitä onko mahdollista että levitämme kutterilastun (puhdasta puuta) tuohon savisen maan päälle, ja tämän päälle levitämme nurmikkoa varten varsinaisen nurmikkomullan? Onko tuosta kutterilastusta haittaa tai hyötyä tuolla mullan alla jos lastua on esimerkiksi 5cm tai 10cm kerros.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Puhdas kutterinlastu lisäisi maatuessaan kyllä maaperän humusta, mutta tulee sekoittaa hyvin savimaahan - ei jättää sen päälle eikä välikerrokseksi. Kutterinlastu tarvitsee hyvin maatuakseen ilmaa - ja kasvualusta lisää typpeä (maatuessaan kutteri syö typet maasta). Usean sentin välikerros reilun 20 cm:n puutarhamullan alla, tiiviin savikerroksen päällä ei tulisi maatumaan pitkiin aikoihin. Eli...

Sekoita kutterinlastu mieluiten hiekkakerroksen kera savimaahan noin puolen metrin syvyydeltä. Hiekka lisäisi savimaan ilmavuutta ja parantaisi siten myös kutterinlastujen maatumista - myös vesi ja ravinteet liikkuisivat ilmavamman maakerroksen läpi paremmin ja routaantuminen vähenisi. Lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa olisi lisäksi hyvä sekoittaa savimaan pintakerroksiin, vaikka päälimmäiseksi jättäisikin puhdasta puutarhamultaa reilun 20 cm:n kerroksen. Muista jatkossa että kasvualusta tulee kutterinlisäyksen takia tarvitsemaan typpipitoista lannoitetta normaalia enemmän.

Lisää nurmikon perustamisesta

pelargoniat
Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / Kutterilastu nurmikkomullan alla":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: