Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Mullat ja lannoitteet aihealue Seuraava
pvm: 21.3.2017 10:37

Kysymys: Maanparannus

Mullat ja lannoitteet

Hei! Maanparannukseen kuulunee lannoitus ja kalkitseminen. Jos on vanha puutarha, pitääkö perennoja hoitaa kalkitsemisen lisäksi esim. kompostilla tms. keväisin vai hoitaako maa itseään. Jätän esim. kukkien varret talveksi ja leikkaan ne vasta keväällä. Pitääkö uutta multaa (minkälaista) lisätä vanhan perennaistutuksen päälle vai riittääkö vanha multa, jos kasvit kasvavat ihan hyvin....

Kasvimaa tarvinnee taas ihan oman hoito-ohjelman keväällä?

Kuten voi huomata, maaperän hoitamisessa on paljon opittavaa ;)

Terv. Aloittelija

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Maa ei hoida itseään, vaikka jättäisi kasvinjätteet siihen maatumaankin. Maa köyhtyy ja happanee pikku hiljaa, joten kasvun ja kukinnan varmistamiseksi lannoittaminen ja kalkitseminen on aina tarpeen. Pelkästään lannoitetun mullan/turpeen lisääminen ei riitä (sen voi ajatella maanparannukseksi). Kompostin levittäminen tuo ravinteita jo vähän enemmän maahan, mutta kompostin ravinnepitoisuus riippuu mistä se on muodostunut. Myös puhtaan tuhkan levittäminen palauttaa puun ravinteita kiertoon ja kohottaa maan pH -pitoisuutta. Kasvualustan lisääminen perennaryhmään ja kasvimaahan voi olla tarpeen, mikäli maa on kovin painunutta tai kaipaa parantamista (esimerkiksi kevyt hiekkamaa lisää humusta tai tiivis savimaa kevennystä).

Lannoituksesta voit lukea lisää täältä ja tarkemmin kasvimaan kunnostamisesta täältä.
Seuraa myös aktiivisesti uutiskirjeitämme ja etusivuamme, niin tiedät, mitä puutarhassa milloinkin tehdään - ja kuinka!
 

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Mullat ja lannoitteet / Maanparannus":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: