Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 19.9.2023 15:18

Kysymys: Autotallin kosteusongelma

Muu ilmanvaihto

Hei! Minulla on maavarainen (murske) peltinen 6x3 m autotalli. Huolena on maasta(?) nouseva kosteus. Suhteellinen kosteus lähentelee usein jopa 100%:a. Tälläkin hetkellä tallissa on niin kosteaa, että murskepinta on paikoitellen homeessa.Tallia ei ole mitenkään eristetty ja sisälämpötila on suurin piirtein sama kuin ulkona, eikä tarkoituksena olekaan tehdä siitä lämmintä. Tallin molemmissa päissä on tuuletusventtiilit (yht. 3 kpl) ja peltiseinän alaosan ja rungon välissä on kautta linjan n. 1 cm rako.

Mikä olisi paras keino suht pienin uhrauksin päästä eroon kosteudesta? Minulle on mm. ehdotettu ilmankuivaimia/kosteudenpoistajia, mutta eihän niitä voi käyttää lämpötilan ollessa pakkasella. Onko ainoa keino valaa + eristää talliin lattia? Entä mitenkä se kannattaisi tehdä?

Yt. ESKysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuvasta päätellen näyttää autotallin edustan maanpinta kaipaavan reilua kaatoa ovesta poispäin, sillä nyt sitä kautta vesi menee "pesään". Lisäksi tuon sorapintaisen lattian alle suosittelen kolmeen pitkittäiseen linjaan salaojat, jotka johdetaan autotallin ulkopuoliseen salaojakaivoon / imeytyskaivoon. Myös ulkopuoliset salaojat ovat tarpeelliset ja niiden vesien johdatus em. kaivoihin.
Nyt katolta tulevat sadevedet ja lumien sulamisvedet tippuvat suoraan seinien viereen ja pitävät autollin maaperän märkänä. Näiden toimenpiteiden jälkeen voit valaa autotalliin betonilattian.


helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Autotallin kosteusongelma":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mitä tuhotun tattaren tilalle?
Hei. Leikkasin alas villiintyneen Japanin tatar-pensaiston n. 20 neliön alalta kesällä 2015. Alue on ollut mustan muovin alla täh&...